WHISKY JAPOŃSKA

Informacja

Nowe produkty

WHISKY JAPOŃSKA

Japonia kojarzy się przede wszystkim z sake i niewiele osób wie, że Kraj Kwitnącej Wiśni jest drugim na świecie producentem whisky. Historię rozpoczął Masataka Taketsuru, który studiował chemię na Uniwersytecie Glasgow, a także odbył praktyki w szkockich destylarniach, co umożliwiło mu zdobycie wiedzy u źródeł i otworzyło drogę wiodącą ku perfek...

Japonia kojarzy się przede wszystkim z sake i niewiele osób wie, że Kraj Kwitnącej Wiśni jest drugim na świecie producentem whisky. Historię rozpoczął Masataka Taketsuru, który studiował chemię na Uniwersytecie Glasgow, a także odbył praktyki w szkockich destylarniach, co umożliwiło mu zdobycie wiedzy u źródeł i otworzyło drogę wiodącą ku perfekcji. Po powrocie do ojczyzny nawiązał współpracę z Shinjiro Torii, który od najmłodszych lat zdobywał doświadczenie w fabryce alkoholi swojego wuja, czego owocem była pierwsza japońska destylarnia Yamazaki.
Jak łatwo zauważyć wzorem dla japońskich whisky jest Szkocja i tamtejsze destylarnie. Nawet pisownię zaczerpnięto od Szkotów - Japończycy produkują "whisky", a nie "whiskey" jak Irlandczycy, czy Amerykanie. Również podobnie wygląda sprawa klasyfikacji. W większości produkowane są whisky mieszane blended, ale również produkuje się doskonałe whisky typu single malt. Aby trunek mógł nosić miano single malt, musi zostać wyprodukowany w jednej destylarni z wody, jęczmienia i drożdży. Destylat musi leżakować minimum 3 lata, ale najlepsze edycje leżakują 12, 15 i 18 lat.
Aby wyczuć i wyróżnić bogactwo aromatów i smaków single malt whisky, piję ją bez żadnych dodatków, a w przypadku stężenia alkoholu przekraczającego ok. 46 procent z odrobiną wody. Whisky Japońska to przewaga słodkiej tonacji świątecznego ciasta, rodzynek, migdałów przy lekkim akompaniamencie czerwonych owoców. Przy tej całej delikatności, smaki są jednocześnie trwałe.
Whisky japońskie zostały owiane legendą swej doskonałości. Faktycznie, Japończycy są perfekcyjni i tak samo perfekcyjne są ich whisky. Poza dwoma największymi producentami są również dostępne destylaty z mniej znanych, małych destylarni. Niektóre już nie istnieją, jak np. Karuizawa, która zakończyła działalność w 2000 roku, dzięki czemu, butelki właśnie z tej destylarni mają teraz wartość kolekcjonerską. Whisky z destylarni Hakushu czy Yoichi bardzo przypominają szkockie whisky z Highlands. Ze względu na fakt, iż klimat Japonii jest trochę łagodniejszy i charakteryzuje się większymi wahaniami temperatury, oraz używane są tam beczki z japońskiej odmiany dębu Mizunara, który jest trochę inny od dębu amerykańskiego czy europejskiego, whisky japońska ma specyficzny smak. Niektóre japońskie whisky leżakuje się w beczkach po śliwkowym winie Umeshu a koncern Nikka eksperymentuje destylując zacier słodowy w kolumnie lub zacier zbożowy w alembiku (odwrotnie niż z reguły w Szkocji).

Więcej

Jest 44 produktów.

  • 329,00 zł W magazynie

    Wcześniej Nikka Coffey Malt była wypuszczana okazjonalnie w postaci Single Cask whisky. W 2014 destylarnia zdecydowała się jednak włączyć do stałej oferty produkt, który będzie oferował wiele z zalet tego Single Caska, przy jednocześnie znacznie niższym koszcie. 

    329,00 zł
    W magazynie
  • 389,00 zł W magazynie

    Kompozycja 8-letnich maltów głównie z Yoichi, niefiltrowana na zimno. Łatwa do picia, o przyjemnych i świeżych aromatach wanilii, brzoskwiń i pieprzu. W Ustach owocowa, kremowa i lekko słodka z nutami dymu i czekolady.

    389,00 zł
    W magazynie
  • 389,00 zł W magazynie

    Znakomita większość tej kompozycji pochodzi z destylarnii Miyagiko. W Nosie wyczuwalne nuty toffi, karmelu, cytrusów i kandyzowanych owoców. Bogata w aromaty kwiatowe i owocowe, w stylu najlepszych Whisky z Lowland. W Ustach kremowa i lekko maślana, z posmakiem miodu i świeżych, letnich owoców.

    389,00 zł
    W magazynie
  • 389,00 zł W magazynie

    Elegancki nos o torfowym charakterze. Odsłania aromaty egzotycznych owoców, miodu, skóry i kwiatów. W Ustach delikatna, idealnie zbalansowana struktura połączona nutami słodu, dymu, torfu, miodu i orzechów, z odświeżającym aromatem suszonych ziół. Finisz długi i rozgrzewający, z nutą goryczy podobnej do tej ze skórki orzecha włoskiego.

    389,00 zł
    W magazynie
  • 264,00 zł W magazynie

    To nowa, limitowana edycja powstałej w 1962 roku, znanej whisky Super Nikka. Aromat to przeważające nuty przypraw i aromatycznych roślin. W Ustach tak jak byśmy mieli dwie odrębne ścieżki smakowe. 

    264,00 zł
    W magazynie
  • 499,00 zł W magazynie

    Słodki owocowo- kwiatowy aromat połączony z naturalną mocą dębiny, tworzy dystyngowaną whisky o dobrze zbudowanej strukturze. Można wyczuć aromat róża, liczi, rozmaryn, drzewo sandałowe, w smaku kandyzowana skórka pomarańczy, biała czekolada oraz finisz długi i przyjemny z nutami owoców i dębu.

    499,00 zł
    W magazynie
  • 246,00 zł W magazynie

    Japońska whisky, typu blended, w jej skład wchodzą whisky leżakujące w dębowych beczkach co najmniej 8 lat. Trunek leżakuje w dębowych beczkach w opuszczonym tunelu kolejowego pod ziemią. Whisky charakteryzuje jej lekkość.

    246,00 zł
    W magazynie
  • 207,00 zł W magazynie

    Japońska whisky to nie tylko Suntory i Nikka. White Oak to destylarnia, która jako pierwsza w Japonii uzyskała licencję na destylację, w roku 1919. Wybudowana w 1888, produkowała początkowo sake i shōchū. Dopiero w 1984 zaczęła produkować whisky na szeroką skalę. Tokinoka komponowana jest różnych słodowych destylatów, które dojrzewały w różnych typach...

    207,00 zł
    W magazynie
  • 589,00 zł W magazynie

    Nikka 12 YO to znakomita kompozycja destylatów z Yoichi i Miyagikyo zapakowana w przepiękną karafkę. Barwa starego złota z pomarańczowymi refleksami. W Nosie gładka i idealnie zrównoważona. Wyczuwamy harmonię owoców, słodowanego jęczmienia, wosku pszczelego i przypraw (cynamon i gałka muszkatołowa). 

    589,00 zł
    W magazynie
  • 470,00 zł W magazynie

    12 letnia whisky blended. Torfowa z ostrymi nutami przypraw. Ciekawostką jest fakt, że whisky dojrzewa w beczkach umieszczonych w starym tunelu kolejowym, gdzie panuje temperatura 14 stopni a wilgotność wynosi 80%. 

    470,00 zł
    W magazynie
  • 229,00 zł W magazynie

    Jest to mieszana whisky zestawiana w destylarni Chugoku Jozo, położonej w górach w pobliżu miasta Hiroshima. To podstawowe wydanie Togouchi, bez określonego wieku. Do komponowania tej whisky wykorzystuje się słodowe i zbożowe destylaty pochodzące ze Szkocji oraz Kanady. 

    229,00 zł
    W magazynie
  • 1 029,00 zł W magazynie

    Ta 12-letnia whisky to edycja zrobiona z mocno torfowego jęczmienia, w której odnaleźć można intensywne nuty owocowe. Dojrzewa przez co najmniej 12 lat w amerykańskich, hiszpańskich i japońskich dębowych beczkach. W zapach ostra, słodowa, letnie owoce.Smak mocny, twardy, z nutami drewna, suszonych owoców i miodu.Finisz długi, ciepły, suchy.  

    1 029,00 zł
    W magazynie
  • 641,00 zł W magazynie

    Whisky dojrzewająca w dębowych beczkach. W nosie toffi, wata cukrowa, z odrobiną świeżo skoszonej trawy. W ustach słodka, kokosowa, kukurydziany chleb, biały pieprz, gałka muszkatołowa, nuty karmelu i egzotycznych owoców.Finisz długi, korzenny, słodki.

    641,00 zł
    W magazynie
  • 469,00 zł W magazynie

    Ten japoński Single Malt z destylarni Miyagikyo jest młodą edycją, bez określania wieku. Kraj: Japonia Producent: Miyagikyo Poj.: 0,7 Zaw. Alk. %: 45

    469,00 zł
    W magazynie
  • 470,00 zł W magazynie

    Japoński Single Malt z destylarni Yoichi o miedziano - złotej barwie, której zapach przywodzi na myśl krem migdałowy i świeże owoce. Kraj: Japonia Producent: Yoichi Poj.: 0,7 Zaw. Alk. %: 45

    470,00 zł
    W magazynie
  • 217,00 zł W magazynie

    Japońska whisky blendowana, stworzona z destylatów, pochodzących z destylarni znajdujących się w okolicach Kyoto ( Yamazaki i Eigashima – White Oak). W 100 % whisky japońska, produkowana metodą small batch, w 2017 roku wyprodukowano tylko 50 tysięcy butelek. Fuyu po japońsku znaczy „ zima”.

    217,00 zł
    W magazynie
  • 284,00 zł W magazynie

    Japońska, blendowana whisky leżakowana w świeżych beczkach. Niefiltrowana na zimno.Charakteryzuje ją łagodna, aksamitna słodycz. Orzeźwiający smak z delikatną słodyczą i przyjemnym, utrzymującym się owocowym posmakiem.

    284,00 zł
    W magazynie
  • 199,00 zł W magazynie

    Przyjemna kompozycja whisky zbożowej i delikatnie torfowych single maltów. To kolejny znakomity przykład niespotykanego kunsztu blendowania, w tej whisky mamy zestawienie aż kilkadziesiąt różnych destylatów.

    199,00 zł
    W magazynie
  • 398,00 zł W magazynie

    Ten japoński Single Malt z destylarni Miyagikyo jest młodą edycją, bez określania wieku. Miękki i owocowy, z nutą łagodnych przypraw, jest doskonały na aperitif. Szata barwy starego złota, aromaty wyrafinowane i bogate, intensywnie kwiatowe (hiacynty, żonkile) ewoluują w nuty szafranu, anyżu i skóry.

    398,00 zł
    W magazynie
  • 255,00 zł W magazynie

    Kompozycja 8-letnich maltów głównie z Yoichi, niefiltrowana na zimno. Łatwa do picia, o przyjemnych i świeżych aromatach wanilii, brzoskwiń i pieprzu. W Ustach owocowa, kremowa i lekko słodka z nutami dymu i czekolady.

    255,00 zł
    W magazynie