BOURBON/ WHISKEY USA/CANADA

Informacja

Nowe produkty

BOURBON/ WHISKEY USA/CANADA

Whiskey amerykańska powstałą dzięki brytyjskim osadnikom, którzy przybyli na tereny Stanów Zjednoczonych z recepturą jej wytwarzania. Dla podkreślenia różnic między whisky szkocką, a produkowaną na terenie USA i Kanady złociste trunki określane są nazwą ‘whiskey’. Amerykańska whiskey produkowana jest wyłącznie w Stanach Zjednoczonych z kukurydzy...

Whiskey amerykańska powstałą dzięki brytyjskim osadnikom, którzy przybyli na tereny Stanów Zjednoczonych z recepturą jej wytwarzania. Dla podkreślenia różnic między whisky szkocką, a produkowaną na terenie USA i Kanady złociste trunki określane są nazwą ‘whiskey’. Amerykańska whiskey produkowana jest wyłącznie w Stanach Zjednoczonych z kukurydzy, pszenicy, żyta i słodu jęczmiennego. Destylowana jest kolumnowo, i dojrzewa dwa lata w nowych beczkach z dębu amerykańskiego. Pochodzące z USA whisky dzieli się na bourbony (od nazwy hrabstwa Bourbon w stanie Kentucky), Tennessee Whiskey (hrabstwo Tennessee w stanie ) oraz mniejsze regiony (Ohio, Nowy Orlean, Pensylwania). Whisky produkowana jest również w Kanadzie, destylarnie zlokalizowane są głównie w rejonie Wielkich Jezior w Ontario i na południu Quebecu. Whisky kanadyjska to w większości whisky blended. 

Whisky amerykańska – historia powstania

Historia powstania whiskey amerykańskiej wiąże się z działalnością kolonizacyjną Wielkiej Brytanii, którzy nie tylko osiedlili się w Ameryce jak również przywieźli kulturę picia whisky oraz recepturę na złocisty trunek. Osadnicy zastali jednak odmienne warunki naturalne panujące na amerykańskim kontynencie, stąd wytwarzana tam whiskey jest inna niż europejska. Aby wyprodukować whisky amerykańską należy przygotować zacier fermentowany na specjalnych drożdżach whisky do zacierów zbożowych. Przeniesiona tradycja wytwarzania złotego trunku stała się popularna do tego stopnia, że rząd amerykański zaczął podnosić podatki. W 1794 roku nałożone przez ówczesny urząd federalny wysokie podatki doprowadziły, że większość produkcji whiskey przeszła do podziemia. Ścigani przez specjalnie utworzoną do tego celu milicję z Prezentem Jerzym Waszyngtonem, nielegalni producenci chcąc całkowicie uniknąć płacenia podatków zdecydowali się na destylację alkoholu z kukurydzy. Pozostali wystarczająco długo poza zasięgiem milicji by w Stanach powstał popularny trunek z ziaren kukurydzy zwany bourbonem, od miejsca powstania- hrabstwa Bourbon w stanie Kentucky. Inne regiony produkcji whiskey to Tennessee- znany dzięki kultowej marce Jack Daniel’s.

Rodzaje amerykańskiej whiskey

Zgodnie z ustalonymi regulacjami federalnymi whiskey dzieli się na bourbony (zawierające przynajmniej 51% kukurydzy w zasypie), rye whiskey – whiskey żytnia (musi zawierać minimum 51% żyta w zasypie), malt whiskey ze słodu jęczmiennego (przynajmniej 51% słodu jęczmiennego w zasypie), whiskey what whiskey z pszenicy (musi zawierać 51%), corn whiskey kukurydziana musi zawierać przynajmniej 80% kukurydzy w zasypie (zwykła księżycówka nie musi być leżakowana, jeśli jest starzona to używa się dowolnych beczek-starych, nowych, nieopalonych.

Kentucky bourbon – proces produkcji i najbardziej znane marki

Hrabstwo Bourbon- stąd pochodzi 95% światowej produkcji bourbona. Bourbon produkowany jest z kukurydzy oraz innych zbóż jak żyto lub słodowany jęczmień z dodatkiem słodkiej wody z Kentucky. Woda używana do produkcji bourbona jest niezwykle miękka dzięki pokładom wapnia wyciągającym z niej żelazo. Bourbon musi być produkowany z zacieru zawierającego przynajmniej 51% kukurydzy (zazwyczaj jest to 70%). Produkowany od XVIII w. leżakuje w świeżych, smalonych od wewnątrz beczkach z dębu amerykańskiego, przez minimum cztery lata, nadając mu specyficzny smak. Z hrabstwa Bourbon pochodzi produkowany od 1795 roku najsławniejszy i najpopularniejszy bourbon świata - Jim Beam Kentucky Straight Bourbon Whiskey (White Label) produkowany w Clermont. Czteroletni bourbon jest podstawowym produktem destylarni Jim Beam i choć nie przebił popularności swego największego konkurenta Jack Daniels to niewątpliwie przeszedł do legendy. Twarzą marki był Szkocki aktor Sean Connery, znany jako Agent 007 James Bond.
W Kentucky funkcjonują również inne destylarnie : Four Roses Distillery z Lawrenceburg, Heaven Hill Distiller w Bardstown, Buffalo Trace Distillery w Frankfort, Woodford Reserve Distillery w Versailles, Maker's Mark Distillery w Loretto, Wild Turkey Distillery w Lawrenceburg.
Bourbony pochodzące z innych regionów niż Kentucky: A. H. Hirsch - Michter's niedaleko Shaeffestown (Pensylwania)- destylarnia została zamknięta, jednak whiskey jest nadal dostępna, Bowman's z destylarni A. Smith Bowman Distillery w Fredericksburgu (Wirginia), Tuthilltown Hudson Baby z destylarni Tuthilltown Spirits w Nowym Jorku, Sam Cougar z destylarni Seagrams Distillery w Lawrenceburg (Indiana), Virginia Gentleman z destylarni A. Smith Bowman Distillery w Fredericksburg (Wirginia), Woodstone Creek - Woodstone Creek, Cincinnati (Ohio).

Tennessey whiskey - popularne marki

Według prawa w Tennessee również wytwarzany jest bourbon. W tym regionie od 1886 roku produkowany jest najbardziej popularna marka whiskey na świecie – Jack Daniel’s. Charakterystyczny nie dający się z niczym innym pomylić łagodny aromat Tennessee Whiskey pochodzi od sposobu przygotowania beczek do leżakowania. Przed każdym napełnieniem beczek, poddaje się je przez dziesięć dni procesowi oczyszczania przez ponad trzymetrową warstwę węgla drzewnego (wytwarzanego z drzewa klonowego). Twórcą marki jest Jasper Newton ‘Jack’ Daniel’s, który whisky Jack Daniel’s wytworzył w pierwszej i oficjalnie najstarszej destylarni w Stanach Zjednoczonych w miejscowości Lynchburg w stanie Tennessee. Jack Daniel's Single Barrel to whiskey pochodząca w całości z jednej beczki. Koneserzy wyczuwają subtelne różnice w smaku pomiędzy whiskey pochodzącymi z różnych beczek. Do leżakowania Jack Daniel’s Single Barrel stosuje się beczki z najwyższych półek w magazynie, gdzie występują największe dobowe i roczne zmiany temperatur i wilgotności. Whiskey zyskuje przez to najwięcej smaków i aromatów z drewna beczki.
Inną marką pochodzącą z Tennessee jest George Dickel.

Kanadyjskie whiskey – proces produkcji, regiony i popularne marki

Kanadyjska whiskey jest znacznie delikatniejsza niż whiskey amerykańska, jednak jej słabszy aromat jest wysoce ceniony na świecie. Wytwarzana jest głównie ze spirytusów kukurydzianych, pszenicznych, żytnich i jęczmiennych, które miesza się ze sobą w odpowiednich proporcjach i dodaje następnie do spirytusu rektyfikowanego. Moment mieszania spirytusów jest najważniejszą cechą whiskey kanadyjskiej, dlatego każdy wytwórca strzeże pilnie jej tajemnicy. Destylacja przeprowadzana jest w aparatach kolumnowych, a nie w miedzianych alembikach. Whiskey kanadyjska zawiera w składzie przeważnie od dwudziestu do trzydziestu różnych destylatów, które muszą leżakować minimum przez trzy lata w nowych beczkach z dębu amerykańskiego bądź używanych wcześniej do dojrzewania bourbona, cherry lub winiaków. W kolejnym etapie zmieszane spirytusu są przelewane z powrotem do beczek, gdzie będą leżakować następne trzy lata. Dojrzała whiskey jest rozcieńczana wodą do mocy 43,3%. W większości produkowane są blendy, które mogą zgodnie z przepisami zawierać inne trunki np. cherry. ale w ilości nie przekraczającej 1%. Whiskey kanadyjskie nie posiadają szczegółowych regulacji, w większości to whiskey blended przygotowane z zacieru z kukurydzy uzupełnionego żytem i jęczmieniem.
Kanadyjskie destylarnie mieszczą się głównie w rejonie Wielkich Jezior w Ontario i na południu Quebecu. Lokalizacja destylarni nie jest przypadkowa, trwająca od 1918 roku prohibicja w Kanadzie przetrwałaa tylko 1,5 roku. Kiedy zakaz sprzedaży alkoholu w Stanach Zjednoczonych nadal trwał, chcąc sprostać dużemu popytowi destylarnie kanadyjskie umiejscowiono blisko granicy, dzięki temu whiskey kanadyjska zyskała popularność wśród pozbawionych alkoholu Amerykanów.
Najpopularniejsze marki to Black Velvet , Canadian Club i Crown Royal. Marka Black Velvet założona przez Jack’a Napier’a znana jest za sprawą swego delikatnego smaku, dla podkreślenia aksamitności użyto w nazwie słowa ‘velvet’. Jej wyróżnikiem jest to, że różne spirytusy nie są ze sobą mieszane, wspólnie jest za to destylowany wielozbożowy zacier.o Obecnie właścicielem marki jest Constellation Brands, destylarnia mieście się w Lethbridge. Receptura została zmieniona na bardziej wyrazistą oraz nastawioną na większe spełnienie oczekiwań klienta, dla czystej degustacji a nie wykorzystania jej w drinkach. Twarzami kampanii reklamowych whiskey kanadyjskiej Black Velvet były znane osobistości jak Cybill Shepherd, Telly Savalas, Larry Hagman oraz George Burns.

Więcej

Jest 92 produktów.

  • 195,00 zł W magazynie

    Crown Royal wyszła z innym nowym akcentem, dodając smak jabłek do whisky. To nie jest zupełnie dziwaczne pojęcie, które konfrontuje się z jabłkowym cydrem i calvadosem. Natomiast jabłkowe brandy produkowane jest w regionie Normandii we Francji. W celu wytworzenia jabłkowego smaku whisky, jabłka są moczone w kąpieli z wody i alkoholu. 

    195,00 zł
    W magazynie
  • 99,00 zł W magazynie

    Benchmark to bourbon oparty na żytniej recepturze (Rye Recipe). Kraj: USA Region: Kentucky Producent: Sazerac Poj.: 0,7 Zaw. Alk. %: 40

    99,00 zł
    W magazynie
  • 68,00 zł W magazynie

    Whisky została skomponowana tak by ukazać, gładki i przyjemny, charakterystyczny styl kanadyjskiej whisky. Kraj: Kanada Producent: Sazerac Poj.: 0,7 Zaw. Alk. %: 40

    68,00 zł
    W magazynie
  • 100,00 zł W magazynie

    Przejrzysty, niestarzony w beczce destylat do wyprodukowania którego użyto głównie ziarna żyta. Kraj: USA Producent: Sazerac Poj.: 0,375 Zaw. Alk. %: 62,5

    100,00 zł
    W magazynie
  • 100,00 zł W magazynie

    White Dog to popularna nazwa przejrzystego destylatu, który nie był starzony w beczkach i często był pity przez amerykańskich gorzelników prosto z destylatora. Kraj: USA Producent: Sazerac Poj.: 0,375 Zaw. Alk. %: 57

    100,00 zł
    W magazynie
  • 100,00 zł W magazynie

    White Dog Mash#1 to trunek wyprodukowany w oparciu o tradycyjną tzw. żytnią recepturę bourbona (Rye Recipe Bourbon), w którym większość ziarna w udziale zbóż (min. 51%) stanowi kukurydza, a drugie co do udziału zboże to żyto. Kraj: USA Producent: Sazerac Poj.: 0,375 Zaw. Alk. %: 62,5

    100,00 zł
    W magazynie
  • 219,00 zł W magazynie

    Koval Millet Whiskey to wyjątkowa, niespotykana, unikalna whiskey wyprodukowana w 100% z prosa, będąc tym samym trunkiem bezglutenowym. Kraj: USA Producent: Koval Distillery Poj.: 0,5 Zaw. Alk. %: 40

    219,00 zł
    W magazynie
  • 219,00 zł W magazynie

    Koval Rye Whiskey to rewelacyjna, unikalna whiskey wyprodukowana przez Koval Distillery, renomowanego producenta z Chicago z austriackimi korzeniami. Kraj: USA Producent: Koval Distillery Poj.: 0,5 Zaw. Alk. %: 40

    219,00 zł
    W magazynie
  • 235,00 zł W magazynie

    Koval Bourbon Whiskey został wyprodukowany przez wyjątkowego producenta, który swoim pomysłem na Bourbon całkowicie odbiega tradycyjnych receptur. Poza minimalną zawartością kukurydzy (51%), posiada w pozostałej części proso, tworząc tym samym bezglutenowy trunek. Kraj: USA Producent: Koval Distillery Poj.: 0,5 Zaw. Alk. %: 47

    235,00 zł
    W magazynie
  • 230,00 zł W magazynie

    Koval Four Grain Whiskey to wyprodukowana przez Koval Distillery whiskey będąca mieszanką 4 różnych ziaren. Kraj: USA Producent: Koval Distillery Poj.: 0,5 Zaw. Alk. %: 47

    230,00 zł
    W magazynie
  • 241,00 zł W magazynie

    Whiskey Yellow Rose American Premium to amerykańska whiskey typu blended, której poszczególne alkohole pochodzą z różnych destylarni. Producenci nie ujawniają dokładnego składu, który to jest ich tajemnicą, potwierdzając jedynie wysoką zawartość Bourbona. Kraj: USA Producent: Yellow Rose Distillery Poj.: 0,7 Zaw. Alk. %: 40

    241,00 zł
    W magazynie
  • 296,00 zł W magazynie

    Whiskey Yellow Rose Rye to amerykańska whiskey wyprodukowana w 95% z żyta oraz w 5% z jęczmiennego słodu, jest prawdziwym amerykańskim klasykiem. Kraj: USA Producent: Yellow Rose Distillery Poj.: 0,7 Zaw. Alk. %: 45

    296,00 zł
    W magazynie
  • 362,00 zł W magazynie

    Yellow Rose Outlaw Bourbon, według producentów, łamie wszelkie schematy odnoszące się do Bourbona. Whiskey została wyprodukowana w 100% z ekologicznej kukurydzy, zaś tajemny proces produkcji skutkuje wyjątkowym, słodkim smakiem trunku. Kraj: USA Producent: Yellow Rose Distillery Poj.: 0,7 Zaw. Alk. %: 46

    362,00 zł
    W magazynie
  • 384,00 zł W magazynie

    Yellow Rose Distillery to amerykańska marka posiadająca swoja destylarnię w Teksasie. Yellow Rose Rye Maple Finished to limitowana edycja blended whiskey (95% żyta zmieszano z 5% jęczmienia).  Kraj: USA Producent: Yellow Rose Distillery Poj.: 0,7 Zaw. Alk. %: 45

    384,00 zł
    W magazynie
  • 499,00 zł W magazynie

    Limitowana, Edycja Jack Daniel’s wydana w 2017 roku dla La Maison du Whisky. Smaku nadany przez ręcznie prażone i zwęglone beczki z amerykańskiego dębu. Wyczuwalna wanilia przełamana ostrymi przyprawami oraz lekko przypalonym brązowym cukrem trzcinowym.

    499,00 zł
    W magazynie
  • 245,00 zł W magazynie

    Litrowa butelka Bottled In Bond to limitowana wersja kultowej Tennessee whiskey upamiętniająca amerykańską ustawę z 1897 roku gwarantującą jakość trunku.

    245,00 zł
    W magazynie
  • 217,00 zł W magazynie
    Nowy

    Evan Williams Single Barrel Bourbon Whiskey, to doskonałej jakości naturalna whisky, wytwarzana na bazie najlepszych składników i krystalicznie czystej wody.

    217,00 zł
    W magazynie
  • 136,00 zł W magazynie
    Nowy

    Evan Williams White Bottled-in-Bond Bourbon, to markowy trunek wytwarzany z połączenia żywiołów ziemi, ognia, wody i powietrza. Alkohol został wykonany tylko z doskonałej jakości składników, zbieranych w najlepszym okresie.

    136,00 zł
    W magazynie
  • 129,00 zł W magazynie
    Nowy

    Georgia Moon American Corn Whiskey, to luksusowy, oryginalny alkohol, który powstał na bazie odpowiedniej jakości składników, pochodzących z ekologicznych terenów Kentucky i innych stanów w USA. Ta kukurydziana whisky jest wykonywana ręcznie i poddana odpowiedniemu procesowi leżakowania, co dodatkowo wzmacnia jej bogaty aromat i niezwykły bukiet smakowy.

    129,00 zł
    W magazynie
  • 129,00 zł W magazynie
    Nowy

    Georgia Moon Apple Spirit, to ręcznie robiona, naturalna whisky, która powstała na bazie 90% kukurydzy, 5% żyta i 5% jęczmienia, pochodzących z ekologicznych terenów Kentucky i innych stanów Ameryki Północnej. To doskonały w smaku alkohol, rozlewany w małych partiach. Stosunkowo długi czas leżakowania zapewnia temu trunkowi doskonały, zrównoważony smak i...

    129,00 zł
    W magazynie