WHISKY REGION HIGHLAND

Informacja

Nowe produkty

WHISKY REGION HIGHLAND

Whisky z regionu Highland

Highlands to największy region w Szkocji, whisky produkowana jest na obszarze powyżej Edynburga i Glasgow. Ze względu na zróżnicowane warunki klimatyczne region Highlands dzieli się na kilka podregionów.

Charakterystyka regionu Highland

  • Region Highlands dzieli się na kilka podregionów: Highlands północne, południow...

Whisky z regionu Highland

Highlands to największy region w Szkocji, whisky produkowana jest na obszarze powyżej Edynburga i Glasgow. Ze względu na zróżnicowane warunki klimatyczne region Highlands dzieli się na kilka podregionów.

Charakterystyka regionu Highland

  • Region Highlands dzieli się na kilka podregionów: Highlands północne, południowe, wschodnie i zachodnie. Ten największy obszar produkcji whisky w Szkocji cechuje się dużą rozpiętością geograficzną, mający duży wpływ na produkowaną i leżakującą tam whisky.  Obszar produkcji whisky rozciąga się od Thurso na Północnym Wschodzie Szkocji ( miejsce produkcji Wolfburn) po należące kiedyś do regionu Lowlands Glengoyne w okolicy Glasgow
  • Do regionu Highlands klasyfikuje się również whisky pochodzące z okolicznych wysp, nie dotyczy to wyspy Islay, która stanowi oddzielny region w produkcji whisky. Do regionu Highlands przynależą whisky wytwarzane na wyspach Jura (Jura), Lewis (Abhainn Dearg), Skye (Talisker), Arran (Arran),  Orkney (Highland Park).


Cechy whisky z regionu Highland

Region Highland obfituje w największą ilość działających destylarni, ze względu na zróżnicowane warunki klimatu whisky regionu Highland zdecydowanie różnią się miedzy sobą. Whisky szkockie z regionu Hihgland w smaku są dość łagodne z finiszem od wytrawanego po słodki, charakteryzują się odmiennymi posmakami i aromatami bzu, wrzosów, miodu czy korzeni.
W regionie Highlands produkowane są na ogół delikatne whisky, oleiste, pikantne, z niewielkimi akcentami torfowego dymu m.in. Deanston, Loch Lomond, Glengoyne. Whisky z podregionu zachodniego Highland posiadają w smaku mniej kwiatowej lekkości, produkowany tam trunek jest łagodny i dobrze zrównoważony, jest to najmniejszy podregion Highland – znane marki Ben Nevis, Talikser, Oban. Północny obszar Highland jest bardziej różnorodny pod kątem smaku, produkowana na tym obszarze whisky jest delikatna w smaku, o bardzo dużej skali aromatów od wytrawanych przez owocowe po słodkie np. Highland Park, Old Pulteney. Wschodnie Highand obejmują destylarnie zlokalizowane wzdłuż wybrzeża Morza Północnego dlatego whisky stamtąd pochodzące cechują się posmakiem dobrze zbudowanym, jak również słodkim i łagodnym z wytrawnym finiszem. W części centralnej Highland można zakupić odrobinę słodsze whisky single malt niż z podregionów.
Whisky z okolicznych wysp Jura, Lewis, Skye, Arran, Orkney cechują się nadmorskim charakterem stanowiąc specyficzny region produkcji złocistego trunku.

Destylarnie z regionu Highland

W czasach kiedy na whisky nałożone zostały wysokie podatki, akcyza wielu gorzelników uciekło na tereny wyżyny, gdzie trudnili się nielegalnym pędzeniem  alkoholu tzw. księżycówki, ponadto notorycznie uciekali przed płaceniem poborcom podatków. Obecnie ówczesne nielegalne destylarnie to dzisiaj prężnie rozwijające się, nowoczesny zakłady produkcyjne, które jednak nie zapominają o tym przestępczym okresie w historii swej działalności.

  • Wśród większości zakładów produkujących typową whisky znajdują się również miejsca wytwarzające inną whisky niż inne z regionu. Destylarnia Glenmorangie, produkuje whisky Highland w smukłym i wysokim alembikom, dlatego whisky ta jest bardzo gładka i dość delikatna w smaku.. Z kolei Edradour oraz Tomatin posiadają w ofercie whisky bardziej owocowe, porównywalne z whisky z regionu Speyside. Whisky Talisker z wyspy Skye, dzięki dość wysokiemu zatorfieniu, równie dobrze mógłby pochodzić z zakładów mieszczących się na wyspie Islay. Whisky pochodzące z destylarni leżących na wybrzeżu może posiadać aromaty morskiej bryzy.
  • Najważniejsze destylarnie z Highland to Aberfeldy założona w 1986, produkuje takie marki whisky jak Aberfeldy,  Perth and Kinross (Midlands). Obecnie większość destylatów trafia jako składnik whisky blended, zaledwie niewielka cześć przeznaczona jest na whisky single malt. W zakładzie nadal używa się tradycyjnych drewnianych kadzi fermentacyjnych (w Macallan wykorzystuje się kadzie ze stali nierdzewnej oraz unika się nowoczesnych urządzeń cyfrowych, dlatego proces produkcji whisky przebiega bardzo wolno. Whisky tam wytwarzana jest głównie oparta na umiejętnościach i doświadczeniu ludzi tam zatrudnionych.
  • Innymi znanymi destylarniami z Highland są Ben Nevis założona  w 1825 roku w zachodnim Highlands-  Fort William, Dalmore  założona w 1839 roku w Alness, destylarnia mieści się na zarośniętym zboczu góry i nie jest to przypadkowe miejsce, rzeka Alness służyła bowiem do transportu whisky. Legenda głosi, że jeden z ówczesnych właścicieli destylarni, członek klanu Mckenzi uratował króla Aleksandra III przed rozwścieczonym jelenie, przebijając go włócznią, król na znak wdzięczności zgodził się na umieszczenie głowy jelenia w herbie klanu.
  • Destylarnia Glengoyne założona w 1833 roku, położona w jednym z piękniejszych szkockich miejsc, w pobliżu znajduje się wodospad Campsie i granatowe jezioro Loch Lomond. Whisky Glengoyne to ewenement w szkockiej tradycji produkcji whisky. Destylacja odbywa się na terenie Highlands, natomiast leżakowanie w magazynach po drugiej stronie szosy- już na terenie Lowlands. Do wytwarzania whisky stosuje się jęczmień szkockiej odmiany Concerto, nie używa się torfu, tylko suszonego powietrza z naturalnego ognia. Nadaje to whisky specyficznej delikatności i słodyczy. Z uwagi na to, że dojrzewanie Glengoyne odbywa się z dala od morskiej bryzy, dlatego nie posiada ostrego posmaku jodu oraz wodorostów -bardzo charakterystycznych dla obszarów z wysp oraz wybrzeży. Destylaty leżakują w beczkach po sherry, jak również w szkockim dębie.
  • Gorzelnia Tomatin założona w 1897 roku, to największa destylarnia w Szkocji i jedna z największych na świecie. Tomatin należy do japońskiego koncernu Takara, Shuzo & Okura. Tomatin używa do produkcji whisky doskonałej jakości wodę z Alt-na-Frith, płynącej z Monadkliath do rzeki Findhorn, która nabiera torfowego posmaku zanim trafi do zakładu.
  • Z regionu Highland pochodzą również destylarnie jak Brora, Clynelish, Glenmorangie, Old Pulteney.
Więcej

Jest 73 produktów.

  • 583,00 zł W magazynie

    Aberfeldy 21 Y.O. to whisky o słodkim owocowym aromacie z wyraźnymi akcentami wanilii, miodu i dębiny. W smaku bardzo słodka z wyczuwalną czekoladą i wyciśniętą pomarańczą. Wykończenie długie, ostre.

    583,00 zł
    W magazynie
  • 856,00 zł W magazynie

    Dalmore King Alexander III – nazwa whisky dedykowana jest królowi Alexandrowi III, który wg legendy został uratowany przez przodka właścicieli destylarni przed atakiem jelenia za co z wdzięczności nadał im herb szlachecki jelenich rogów. Jest to mieszanka destylatów leżakowanych w beczkach po francuskim winie, maderze, sherry, marsali, porto i bourbonie.

    856,00 zł
    W magazynie
  • 143,00 zł W magazynie

    Ardmore Legacy to delikatnie torfowa whisky. Jest to kompozycja Ardmore Traditional Cask i Ardlair. Jest to whisky z wyczuwalnym kremem waniliowym i miodem z dodatkiem przypraw, cytrusów i delikatnego dymu.

    143,00 zł
    W magazynie
  • 389,00 zł W magazynie

    Master Distiller Bill White wybiera destylaty z pojedynczych beczek (tylko z amerykańskiego dębu) i łączy je by następnie mogły dojrzewać razem w beczkach, w których wcześniej dojrzewało wino madeira.

    389,00 zł
    W magazynie
  • 499,00 zł W magazynie

    Glen Deveron 20 Y.O. jest to whisky uznawana przez koneserów za " bogatą i tłustą". Alkohol ten posiada szlachetną złotą barwę i zapach siana. W smaku wyczuwalna jest słodycz toffi i orzechy. Wykończenie łagodne, lekko pikantne.

    499,00 zł
    W magazynie
  • 159,00 zł W magazynie

    Highland Queen Majesty 12 Y.O. jest to whisky słodowa produkowana w północnej części regiony Highland już od 1893 roku. Alkohol ten posiada delikatnie kwiatowo-orzechowy zapach oraz długie i imponujące zakończenie. W Whisky Biblie 2013 została oceniona przez  Jim'a Murray'a na 86,5 punktu i scharakteryzowana, jako bardzo łagodna z wyraźnym owocowym...

    159,00 zł
    W magazynie
  • 199,00 zł W magazynie

    Highland Queen Majesty 16 Y.O. to whisky różniąca się niemal wszystkim od młodszej wersji. Jest to alkohol pikantny z wyraźnym zapachem suszonych owoców, czekolady i przypraw. W smaku rozpoznamy słodycz toffi, słód jęczmienny oraz tlące się drewno.  

    199,00 zł
    W magazynie
  • 227,00 zł W magazynie

    Royal Lochnagar 12 Y.O. jest to whisky o zapachu świeżego drewna połączonego z toffi. Alkohol ten posiada także bogatą i interesująca kompozycję smakową- owoce, jęczmień, karmel, sherry i przyprawy korzenne. Wykończenie długie z interesującym akcentem  drzewa sandałowego.

    227,00 zł
    W magazynie
  • 231,00 zł W magazynie

    Glengoyne 12 YO Highland Single Malt to doskonałej jakości, oryginalny, 12- letni trunek, wytwarzany w destylarni Glengoyne, słynącej z wieloletniej tradycji w tworzeniu wyśmienitych wyrobów alkoholowych.

    231,00 zł
    W magazynie
  • 229,00 zł W magazynie

    Glenmorangie Pioneer Set to zestaw składający się z The Original 10 Y.O. 0,7l i dwóch miniaturek- Quinta Ruban oraz Lasanta. Glenmorangie The Original 10 Y.O. to whisky, która leżakuje przez 10 lat w beczkach po burbonie.  Trunek ten posiada słodki smak wanilii wzbogacony o miód, pomarańcze, cytrynę.

    229,00 zł
    W magazynie
  • 499,00 zł W magazynie

    DEANSTON 18 Y.O. BOURBON CASK to kompozycja łącząca w sobie: najwyższej jakości lokalny jęczmień, niezwykła wodę pochodzącą z rzeki Teith, wiedzę lokalnych producentów, pierwszy raz napełniane beczki po burbonie oraz sporo czasu. Dzięki połączeniu tych wszystkich czynników otrzymujemy słodką miodowo- owocową whisky z dodatkiem jęczmienia oraz wanilii.

    499,00 zł
    W magazynie
  • 3 230,00 zł W magazynie

    Ta bogata i pełna whisky dojrzewała w nadmorskich magazynach destylarni ponad 30 lat. Leżakowana w beczkach po porto i zabutelkowana z mocą 43,6% od pierwszego wejrzenia urzeka głęboką, bursztynową barwą. Aromat pełen owoców: czerwonych jagód, czarnego pieprzu , mlecznej czekolady z odrobiną i  nuta dębu. Finisz miękki i delikatnie pikantny.

    3 230,00 zł
    W magazynie
  • 20 455,00 zł W magazynie

    1968 jest to najstarszy rocznik wydany przez destylarnie. Whisky dojrzewała w beczkach Pedro Ximénez Sherry do zabutelkowania w styczniu 2016 w ilości 301 butelek. 

    20 455,00 zł
    W magazynie
  • 805,00 zł W magazynie

    805,00 zł
    W magazynie
  • 749,00 zł W magazynie

    Beczki po Pedro Ximénez Sherry Puncheon zostały napełnione w 2002 roku, a zabutelkowane w 2016 w ilości 614 sztuk.   

    749,00 zł
    W magazynie
  • 699,00 zł W magazynie

    12 letnia whisky dojrzewana w beczkach po Pedro Ximénez Sherry Puncheon. Beczki zostały napełnione w 2003 roku a whisky zabutelkowano w 2016 roku w ilości 722 sztuki.

    699,00 zł
    W magazynie
  • 7 799,00 zł W magazynie

    42 letnia whisky single malt finiszowana w beczkach Massandra Aleatico Hogshead. Edycja składa się ze 175 butelek. 

    7 799,00 zł
    W magazynie
  • 7 701,00 zł W magazynie

    42-letnia whisky , dojrzewana w beczkach po Sherry.

    7 701,00 zł
    W magazynie
  • 6 599,00 zł W magazynie

    41 letnia whisky finiszowana w beczkach po rumie, butelkowana w 2015 roku.

    6 599,00 zł
    W magazynie
  • 5 476,00 zł W magazynie

    Ta wyjątkowa 40 letnia whisky była finiszowana w beczkach po Massandra Madeira puncheon i zabutelkowana w 2015 roku w ilości 588 butelek.  

    5 476,00 zł
    W magazynie