WHISKY REGION CAMPBELTOWN

Informacja

Nowe produkty

WHISKY REGION CAMPBELTOWN

Whisky region Campbeltown

Campbeltown to bardzo niewielki region na półwyspie Kintyre. Nazwa Campbeltown pochodzi od miasta. Na obszarze Campbeltown działają aktualnie jedynie dwie destylarnie. Whisky z regionu Campbeltown cechuje się złożoną naturą, wyczuwalne są posmaki torfu, jodu i soli morskiej. Whisky pochodzące z tego regionu są najwyżej...

Whisky region Campbeltown

Campbeltown to bardzo niewielki region na półwyspie Kintyre. Nazwa Campbeltown pochodzi od miasta. Na obszarze Campbeltown działają aktualnie jedynie dwie destylarnie. Whisky z regionu Campbeltown cechuje się złożoną naturą, wyczuwalne są posmaki torfu, jodu i soli morskiej. Whisky pochodzące z tego regionu są najwyżej oceniane przez koneserów.

Charakterystyka regionu Campbeltown

Kiedy pod koniec XIX wieku świat whisky przeżywał jeden ze swoich największych wzlotów Campbeltown pełniło funkcję jednego z najważniejszych ośrodków produkcji whisky w Szkocji. Miasteczko Campbeltown mieści się niemal na samym końcu niewielkiego pasa lądu- Półwyspu Kintyre mieszczącego się na Zachodnim wybrzeżu Szkocji. Ten zaledwie kilkunastokilometrowej szerokości odcinek wcinający się w Morze Hebrydzkie na 150 km, regularnie obmywany był przez morskie wody. Ciepły Prąd Zatokowy zapewniał Campbeltown odpowiedni klimat przyjazny do uprawy jęczmienia, a znajdujące się niedaleko złoże węgla zapewniało dostęp do taniego opału. Co istotne miejscowe władze przymykały oko na rozwijające się w Campbeltown nie całkiem legalne gorzelnie. Jednak w 1823 roku produkcja whisky została prawie całkiem zalegalizowana, a region zaczął jeszcze lepiej się rozwijać.  Nie bez powodu Campbeltown zyskało wielką sławę w produkcji whisky. Mieści się blisko morza, co znacznie ułatwiało logistykę, zarówno w zakresie odbioru jęczmienia jak i wywozu whisky.  Dlatego też miasto określane było wtedy stolicą whisky. W czasach swej świetności na jego obszarze zlokalizowane było kilkadziesiąt destylarni (niektóre źródła podają ich szacunkowe ilości,  od 32 do 35 destylarni lub 37 gorzelni). Jednak na wskutek wielkiego kryzysu (1929-1933) oraz prohibicji w USA (1920-1933) popyt na whisky szkocką bardzo spadł, również miasto bardzo podupadło, a destylarnie tam zlokalizowane zamykały się jedna po drugiej doprowadzając niemal do sytuacji, że prawie cały region Campbeltown by upadł.

Destylarnie zlokalizowane w regionie Campbeltown oraz smak whisky Campeltown

Aktualnie działają w regionie Campbeltown dwie destylarnie Springbank i Glengyle. Destylarnia Springbank, która wytwarza whisky pod innymi markami jak Longrow (whisky mocno torfowa) oraz Hazelburn (delikatna w smaku whisky trzykrotnie destylowaną bez użycia torf). Whisky Springbank jest najbardziej charakterystyczną whisky dla regionu Campbeltown. Drugą czynną destylarnią jest Glengyle założona w 2004 roku, z krótkim stażem, a koncepcja profilu zakładu produkcyjnego cały czas się zmienia. Glengyle wytwarza whisky pod marką Kilkerran. Z kolei destylarnia Glen Scotia, pod koniec XX wieku częściej była zamknięta niż aktywnie produkująca whisky.
Whisky z Cambeltown charakteryzują się aromatami średnio-esencjonalnym. Wyczuwalne są nuty torfowe oraz soli morskiej. Whisky z rodzaju single malt z regionu Campbeltown to trunki niezwykle złożone, mocno zbudowane, a także wielopoziomowe.. Whisky z tego regionu charakteryzuje się wytrawnością, dopełniony solankowym posmakiem.

Więcej

Jest 9 produktów.

  • 339,00 zł W magazynie

    Whisky single malt dojrzewająca przez minimum 15 lat, ze znanego regionu Campbeltown. Zabutelkowana ze starannie wyselekcjonowanych beczek z amerykańskiego dębu, które dały jej niepowtarzalny charakter.  Kraj: Szkocja Region: Campbeltown Producent: Loch Lomond Poj.: 0,7 Zaw. Alk. %: 40

    339,00 zł
    W magazynie
  • 257,00 zł W magazynie

    Glen Scotia Double Cask to ok. 6 letnia klasyczna whisky słodowa z Campbeltown z niezwykłym rodowodem, której tradycja produkcji sięga 1832 roku. Kraj: Szkocja Region: Campbeltown Producent: Loch Lomond Poj.: 0,7 Zaw. Alk. %: 40

    257,00 zł
    W magazynie
  • 475,00 zł W magazynie

    Whisky single malt nawiązująca swoją nazwą do czasów wiktoriańskich - najlepszego okresu Campbeltown. Kompozycja whisky dojrzewających od 9 do 19 lat, które po połączeniu leżakowały w trzech rodzajach beczek: pierwszego napełnienia po bourbonie i po sherry Pedro Ximenez oraz mocno wypalanych. Kraj: Szkocja Region: Campbeltown Producent: Loch Lomond...

    475,00 zł
    W magazynie
  • 72,00 zł

    5-cio letnia whisky typu blended zawierająca 40% whisky single malt. Kraj: Szkocja Region: Campbeltown Producent: Springbank Poj.: 0,35 Zaw. Alk. %: 40

    72,00 zł
  • 132,00 zł

    5-cio letnia whisky typu blended zawierająca 40% whisky single malt. Kraj: Szkocja Region: Campbeltown Producent: Springbank Poj.: 0,7 Zaw. Alk. %: 40

    132,00 zł
  • 381,00 zł W magazynie

    Hazelburn 12 Y.O. to whisky poddawana trzykrotnie procesowi destylacji, posiadająca zapachy, takie jak Suszone morele, czekolada i konfitura pomarańczowa wzbogacone o migdały oraz marcepan. W smaku owocowa, lecz łagodna. Dębowa, delikatnie orzechowa i figowa. 

    381,00 zł
    W magazynie
  • 299,00 zł W magazynie

    Springbank 10 Y.O. jest whisky o oleistej konsystencji z wyraźnym smakiem torfu i przypraw, głównie pieprzu i gałki muszkatołowej.  Alkohol ten pozostawia na podniebieniu, charakterystyczny dla całej destylarni Springbank, słonawy, torfowy posmak. PROSIMY O POTWIERDZENIE DOSTĘPNOŚCI PRODUKTU.

    299,00 zł
    W magazynie
  • 426,00 zł W magazynie

    Springbank 15 Y.O. to whisky dojrzewająca w beczkach po sherry. Jest doskonałym alkoholem do wypicia po kolacji lub w towarzystwie dobrego cygara. Zapachy świątecznego ciasta, gorzkiej czekolady, toffi oraz migdałów. W smaku gładka, figowa, migdałowa i waniliowa.  PROSIMY O POTWIERDZENIE DOSTĘPNOŚCI PRODUKTU.

    426,00 zł
    W magazynie
  • 407,00 zł W magazynie

    Hazelburn Rundlets&Skilderkins 10 Y.O. to whisky dojrzewająca w małych beczkach. Zastosowanie 60 i 80 litrowych beczek wykonanych z dębu zapewnia lepszą interakcję destylatu i drewna. Whisky o zapachu czekolady, miodu i suszonych owoców. W smaku oleista i słodka, wyczuwalny marcepan, migdały oraz przyprawy. Wykończenie długie z wyczuwalną dębiną.

    407,00 zł
    W magazynie