WINO LUBUSKIE

Informacja

Nowe produkty

WINO LUBUSKIE

Historia win lubuskich:

Wino lubuskie jest popularne wśród polskich konsumentów. Co roku odbywają się zbiory, a na zielonogórskich ulicach święto „Winobrania”. Pierwszą winną latorośl zasadzono na tych terenach już w XII wieku. Według historycznych kronik wyrób produktu, jakim jest wino lubuskie miał swój początek w cysterskim opactwie, które b...

Historia win lubuskich:

Wino lubuskie jest popularne wśród polskich konsumentów. Co roku odbywają się zbiory, a na zielonogórskich ulicach święto „Winobrania”. Pierwszą winną latorośl zasadzono na tych terenach już w XII wieku. Według historycznych kronik wyrób produktu, jakim jest wino lubuskie miał swój początek w cysterskim opactwie, które było filią dużego klasztoru w Marymont. Cystersów sprowadził do Goździkowa wojewoda poznański Bronisz z rodu Doliwów. Według historycznych zapisów, to właśnie Cystersi jako pierwsi przywieźli ze sobą krzewy winnej latorośli i w regionie lubuskim założyli pierwszą winnicę. Chodziło tutaj o wykorzystanie winogron do produkcji doskonałej jakości wina mszalnego. W późniejszym czasie pojawiły się również przyklasztorne winnice w Gościkowie-Paradyżu, Bledzewie i Obrze. Od 1850 roku Zielonogórzanie zaczęli obchodzić rocznicę istnienia swoich winnic. Na szczególną uwagę zasługiwały wina Gubińskie i Krośnieńskie. Swój wspaniały smak zawdzięczały one łagodnym zimom oraz opiece ówcześnie panujących książąt, którzy dbali o uprawę winnych latorośli. Problemy z produkcją wina zaczęły się w XIV wieku, gdy siarczysty mróz zniszczył większość upraw winorośli. Wówczas panujący na tych terenach książę Henryk IX, sprowadził sadzonki winorośli z zachodu. Lubuskie wino uprawiane było na ponad 500 hektarach. W miejscowych winiarniach powstawało wówczas około 150 tyś. litrów wina rocznie. W 1788 roku uzyskano nawet 163 tys. litrów, a statystycznie na jednego mieszkańca Sulechowa przypadało wówczas aż 30 litrów tego trunku. Po roku 1800 na ziemiach lubuskich powstało aż 80 winiarni, które mogły wyprodukować rocznie około 1800 wiader wina. Lubuskie wino było sprzedawane w karczmach oraz w okolicznych miejscowościach. W późniejszym czasie zaczęto wywozić je również do krajów sąsiadujących. Lubuskie winnice rozwijały się bardzo dynamicznie, mimo konkurencji ze strony piwowarów. Utrzymanie i eksploatacja winnic była regulowana przez specjalnie stworzone do tego celu przepisy, wydane przez najwyższe władze. Regulowały one również zasady nauki i pracy w zawodzie winoogrodnika. Lubuskie wino i sztuka winiarska, obecna w tamtych czasach na tamtych terenach, zaczęła być traktowana, jak rzemiosło. Osoba zatrudniona w winnicy posiadała rozległą wiedzę na temat różnych gatunków krzewów winogron, a także umiejętność ich odpowiedniej pielęgnacji. W owym czasie zaczęto również produkować wina musujące.

Tym, co wyróżnia wina lubuskie, to ich niesamowity smak oraz aromat, który wynika z odpowiedniej jakości gleby na jakiej dojrzewa winorośl. W naszym asortymencie znajdziesz wysokiej jakości wina lubuskie, zarówno te wytrawne, półwytrawne, jak i słodkie. Oferujemy Ci zakup win czerwonych oraz białych tej marki. Lubuskie czerwone wina wytrawne mają bogaty smak winno - owocowy oraz delikatną strukturę taniczną. W naszej ofercie sprzedażowej znajdziesz również lubuskie białe wina półwytrawne o bogatym bukiecie owoców cytrusowych, które pochodzą m.in. z Winnicy Żelazny. Zielonogórskie wino musujące, to godny polecenia trunek, który zamówisz za pośrednictwem naszego sklepu online, w bardzo przystępnej cenie i którym będziesz mógł delektować się w zaciszu swojego domu. 

Więcej

Jest 62 produktów.