- Niedostępny

Indeks: OS_002
Indeks: LU_20
Indeks: PHA_441
Indeks: MZ_0122
Fjut to danie kuchni regionalnej, konkretnie kujawsko-pomorskiej. Nazywany jest również cyropem. W smaku nieco przypomina karmel, a wytwarzany jest z buraków cukrowych. Do jego powstania potrzebnych jest 100 kg tych warzyw, z których uzyskuje się zaledwie 5 litrów produktu. Dodatkowo jego przygotowanie było czasochłonne, ponieważ należy go gotować aż 12 godzin. Stosuje się go do słodzenia herbaty, mleka, domowych wypieków, a także do smarowania chleba, naleśników i wafli.
Fjut - wpisany jest na listę produktów regionalnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi
https://www.gov.pl/web/rolnictwo/fjutcyrop
Ta wódka powstała dzięki Tik Tokowi. Dowiedziałam się o nim od Michała Nowackiego (rolnik.nieprofesjonalny) i postanowiłam z FJUTa zrobić wódkę. Cały design wódki zachowany jest w stylu POP-ART, na etykiecie znalazł się obraz namalowany przez zielonógórską arystkę Marikę Szwal.
Nota degustacyjna Łukasza Gołębiewskiego:
Zapach: słodki, deserowy, jak ciasto z makiem i rodzynkami, karmel.
W smaku słoność i słodycz, słód karmelowy, goryczka, papryczka, bardzo ciekawe, esencjonalne, smaczne.
Finisz to czarne oliwki, czarny słód, mokka, pralinki, mak, ciasto piernikowe i słoność. Bardzo dobre i bardzo oryginalne.
Opis
Chwilowo nie możesz polubić tej opinii
Zgłoś komentarz
Zgłoszenie wysłane
Twoje zgłoszenie nie może zostać wysłane
Napisz swoją opinię
Recenzja została wysłana
Twoja recenzja nie może być wysłana
Indeks: WE_022
Indeks: KO_8
Indeks: CH_3
Indeks: PHA_441
Indeks: AL_14A
Indeks: AL_333
Indeks: KO_24
Indeks: PS_5732
Indeks: WR_111
Indeks: WR_17
Indeks: PS_29293
Indeks: MH_01
Indeks: CH_01234
Indeks: PS_83921
Indeks: WS_0192
Indeks: CH_0017
Indeks: FJK_01
Indeks: FJ_02
check_circle
check_circle