

Indeks: OS_002
Indeks: LU_20
Indeks: PHA_441
Indeks: MZ_0122
Kolejna edycja FJUTÓWKI - tym razem do klasycznej wersji dodaliśmy wyciąg z palonej kawy Arabica i otrzymaliśmy wódkę - KAWOWY FJUT
Fjut to danie kuchni regionalnej, konkretnie kujawsko-pomorskiej. Nazywany jest również cyropem. W smaku nieco przypomina karmel, a wytwarzany jest z buraków cukrowych. Do jego powstania potrzebnych jest 100 kg tych warzyw, z których uzyskuje się zaledwie 5 litrów produktu. Dodatkowo jego przygotowanie było czasochłonne, ponieważ należy go gotować aż 12 godzin. Stosuje się go do słodzenia herbaty, mleka, domowych wypieków, a także do smarowania chleba, naleśników i wafli.
Fjut - wpisany jest na listę produktów regionalnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi
https://www.gov.pl/web/rolnictwo/fjutcyrop
Ta wódka powstała dzięki Tik Tokowi. Dowiedziałam się o nim od Michała Nowackiego (rolnik.nieprofesjonalny) i postanowiłam z FJUTa zrobić wódkę. Cały design wódki zachowany jest w stylu POP-ART, na etykiecie znalazł się obraz namalowany przez zielonógórską arystkę Marikę Szwal.
Opis
Chwilowo nie możesz polubić tej opinii
Zgłoś komentarz
Zgłoszenie wysłane
Twoje zgłoszenie nie może zostać wysłane
Napisz swoją opinię
Recenzja została wysłana
Twoja recenzja nie może być wysłana
Indeks: WT_1
Indeks: JA_301
Indeks: ST_22
Indeks: FJ_02
Indeks: CH_12B
Indeks: MV_005
Indeks: PHA_490
Indeks: MH 2
Indeks: OVI_293
Indeks: OP_3541
Indeks: PHA_80
Indeks: MS_02
Indeks: MP_W419
Indeks: EC_8303
Indeks: ch_1
Indeks: PR_9393
Indeks: FJ_01
Indeks: FJ_02
Indeks: FJK_01
check_circle
check_circle