- Niedostępny

Indeks: OS_002
Indeks: LU_20
Indeks: PHA_441
Indeks: MZ_0122
Pierwszy finisz w beczkach po rumie ukazuje się w 2002 roku, kiedy debiutuje Glenfiddich Havana Reserva. Jednakże brak systematycznego dostępu do beczek powoduje, że dwa lata później były Malt Master, David Steward decyduje się na użycie beczek po rumach karaibskich.
To w nich przez ostatnie 6 miesięcy leżakuje dojrzały 21-letni Glenfiddich. Dzięki temu whisky zyskuje bogaty, kuszący aromat tropikalnych owoców takich jak, banany, ananasy, figi i pomarańcze. Kompozycję uzupełnia ciepły smak dębiny z aromatem deserów: creme brulee czy toffie. Jest to doskonała propozycja dla osób ceniących sobie harmonię i delikatność, a zarazem wyrazistość w bukiecie whisky.
ZAPACH
Intrygujący i złożony. Kusząca kompozycja karmelu, fig, palonego cukru, dojrzałych bananów oraz dębu.
SMAK
Początkowo delikatny, po chwili uwalnia swoją złożoność. Pieprzny z wyczuwalną słodyczą wanilii, dębu, limonki, imbiru i przypraw.
FINISZ
Długi, bogaty i rozgrzewający
Glenfiddich jest najczęściej nagradzaną whisky single malt na świecie. Swoją obecną pozycję zawdzięcza działaniom Williama Granta oraz kolejnym pokoleniom jego rodziny. Grant w ciągu jednego roku zbudował destylarnię w szkockim miasteczku Dufftown w regionie Speyside. Pierwsze krople destylatu w Glenfiddich popłynęły 25 grudnia 1887 roku. Od tego czasu unikalna receptura i tradycyjny sposób produkcji pozostają niezmienione. Niezrównany smak i aromat Glenfiddich to rezultat leżakowania między innymi w hiszpańskich beczkach po sherry, amerykańskich po bourbonie czy też w beczkach po karaibskim rumie. Do jej produkcji niezmiennie używane są trzy składniki: najwyższej jakości szkocki jęczmień, drożdże oraz krystalicznie czysta woda z podziemnego źródła Robbie Dhu.
• Whisky Glenfiddich jest najczęściej nagradzaną whisky single malt na świecie
• Od 2000 roku uzyskała najwięcej nagród spośród wszystkich szkockich whisky single malt
• Nagradzana w najbardziej prestiżowych konkursach takich jak The International Wine & Spirit Competition oraz The International Spirits Challenge.
Chwilowo nie możesz polubić tej opinii
Zgłoś komentarz
Zgłoszenie wysłane
Twoje zgłoszenie nie może zostać wysłane
Napisz swoją opinię
Recenzja została wysłana
Twoja recenzja nie może być wysłana
Indeks: CD_2847
Indeks: PHUD_2
Indeks: PH_41
Indeks: CD_2839
Indeks: MP_W397
Indeks: DW_010
Indeks: AK_829
Indeks: CD_247829
Indeks: TH_34
Indeks: IF_95
Indeks: DW_101
Indeks: AK_329
Indeks: CW_18
Indeks: MH_01
Pierwszy finisz w beczkach po rumie ukazuje się w 2002 roku, kiedy debiutuje Glenfiddich Havana Reserva. Jednakże brak systematycznego dostępu do beczek powoduje, że dwa lata później były Malt Master, David Steward decyduje się na użycie beczek po rumach karaibskich.
check_circle
check_circle