

Indeks: OS_002
Indeks: LU_20
Indeks: PHA_441
Indeks: MZ_0122
Whisky leżakowana przez 12 lat. Spędza wiele lat w tradycyjnych dębowych beczkach, a następnie, na ostatnim etapie starzenia, umieszczana jest w beczkach po sherry Oloroso. Whisky DoubleWood 12 zadebiutowała w 1993 r. Receptura trunku została opracowana przez naszego malt mastera Davida Stewarta w 1982 r. w oparciu o metodę znaną dzisiaj jako „finiszowanie w beczce”.
Aby stworzyć ten trunek, David Stewart łączy ze sobą whisky leżakujące co najmniej przez 12 lat w tradycyjnych beczkach, beczkach z amerykańskiego dębu po bourbonie typu hogshead i umieszcza je na kolejne dziewięć miesięcy w beczkach z hiszpańskiego dębu po sherry Oloroso.
Ostatnie 3–4 miesiące leżakowania whisky spędza w dużych drewnianych kadziach, które umożliwiają harmonijne połączenie się trunków pochodzących z poszczególnych beczek. Balvenie DoubleWood zawdzięcza swój unikalny charakter dojrzewaniu w dwóch różnych gatunkach drewna. Każdy rodzaj beczki i czas, jaki spędza w nim trunek, wnosi inne elementy do palety aromatyczno-zapachowej powstałego single malta.
Nos: miód, wanilia, toffi, karmel, pomarańcze, suszone owoce, przyprawy korzenne, cynamon;
Smak: gładki i łagodny; orzechy w miodzie, pikantny cynamon, sherry, wanilia, gorzka czekolada;
Finisz: długie i rozgrzewające; cynamon, miód, suszone owoce, dąb;
Opis
Chwilowo nie możesz polubić tej opinii
Zgłoś komentarz
Zgłoszenie wysłane
Twoje zgłoszenie nie może zostać wysłane
Napisz swoją opinię
Recenzja została wysłana
Twoja recenzja nie może być wysłana
Indeks: MP_2891
Indeks: PHUD_3
Indeks: EC_1625
Indeks: PA_27839
Indeks: MH_66
Indeks: CW_13
Indeks: VI_0289
Indeks: MP_20303
Indeks: CW_29
Indeks: DW_29293
Indeks: EC_7819
Indeks: IF_58
Indeks: AK_003
Indeks: MH_69
Indeks: CI_003
Indeks: CW_05
Whisky leżakowana przez 12 lat. Spędza wiele lat w tradycyjnych dębowych beczkach, a następnie, na ostatnim etapie starzenia, umieszczana jest w beczkach po sherry Oloroso. Whisky DoubleWood 12 zadebiutowała w 1993 r. Receptura trunku została opracowana przez naszego malt mastera Davida Stewarta w 1982 r. w oparciu o metodę znaną dzisiaj jako „finiszowanie w beczce”.
check_circle
check_circle