John Walker & Sons wypuścili na rynek limitowaną edycję 60 kryształowych karafek Johnnie Walker Diamond Jubilee z okazji 60lecia panowania Królowej Elżbiety II czyli “diamentowego jubileuszu”
Whisky słodowe i zbożowe dojrzewały w beczce z dębu szypułkowego, pochodzącej z posiadłości królowej Sandringham Estate od 1952 roku.
Bursztynowy alkohol jest zamknięty w kryształowej karafce wykonanej przez firmę Baccarat. Butelka ma kształt diamentu na sześcioramiennej podstawie. Każde z ramion reprezentuje jedną dekadę panowania królowej. Korek i kołnierz karafki wykonany został ręcznie przez znaną szkocką firmę jubilerską Hamilton & Inches. Kołnierz posiada w pół-karatowy zestaw diamentów wykładanych ręcznie oraz pieczęć z numerem.
Cena to 100 000 GBP
Poniżej film jak powstawała ta wyjątkowa whisky.
źródło: DIAGEO