Rosolisy były znane w Europie już w XIV w. Jako pierwsi zaczęli je wyrabiać Włosi, najpierw alchemicy, a później zakonnicy i likworyści. Alechemikom zawdzięczają rosolisy swoją nazwę, pochodzącą od łacińskiego określenia “ros solis”, czyli rosa słoneczna. Nalewki te uważano nie tylko za przysmaki, ale i za lekarstwa. W Łańcucie rosolisy produkowane są od czasów Alfreda I hr.Potockiego. Obecnie w Polsce tylko Fabryka Wódek “POLMOS ŁAŃCUT” posiada prawo ich wytwarzania. Receptury rosolisów stanowią tajemnicę Firmy. Etykiety są wzorowane na XIX-wiecznych oryginałach, które można obejrzeć w należącym do Spółki Muzeum Gorzelnictwa w Łańcucie. Rosolisy to powrót Fabryki Wódek “POLMOS ŁAŃCUT” do swoich najlepszych tradycji wedle powiedzenia: ,,Pamięć żyje w tym co człowiek stworzył i zbudował, żyje w tradycji, historii i współczesnej jej kontynuacji…”.
Rosolisem Różanym prezydent Rzeczypospolitej Polskiej Aleksander Kwaśniewski witał w progach łańcuckiego pałacu prezydentów ośmiu państw europejskich, którzy przybyli w czerwcu 1996 r. do Łańcuta na Szczyt Prezydencki.
Likier produkowany jest na bazie naturalnych składników: olejku różanego, krystalicznie czystej wody oraz rektyfikatowi zbożowemu.
Kolor idealne różany, konsystencja oleista. Delikatny, przyjemny aromat płatków róż, słodycz owoców lychee. W ustach słodki z wyczuwalną nutą białych winogron i owoców lychee przechodzący w smak płatków róż, bardzo przyjemny na finiszu, mimo zawartości alkoholu 39% zupełnie nie wyczuwalny.
Rosolis jest absolutnie fenomenalny. Stanowi świetną bazę do drinków. Można go serwować w temperaturze pokojowej lub na lodzie. Dodałabym go również do lodów waniliowych – połączenie idealne.
Wytwarzany jest na bazie destylatu kawowego oraz składników aromatycznych takich jak kakao i leżakowany destylat winny.
Zwróćcie uwagę, że jest to jedyny likier kawowy o klarownym kolorze.
Konsystencja oleista. Ciekawy zapach świeżo zmielonej kawy. W ustach słodki, przełamany smakiem delikatnie gorzkich ziaren kawy . Na finiszu słodki, lekko kakaowy.
Podobne jak Rosolis Różany jest fenomenalny, a moc 40% nie jest wyczuwalna, więc radzę uważać. Moim zdaniem najlepszy do serwowania na czystko, z kostkami lodu lub w temperaturze pokojowej.
Rosolisy dostaniecie w specjalistycznych sklepach z alkoholem oraz na eluxo.pl w Salonie Eluxo w Zielonej Górze na Mickiewicza 12.