Przez lata powstało mnóstwo książek na temat tego jak łączyć trunki z jedzeniem. W przypadku wina najczęściej możemy natknąć się na wskazówki podawania go razem z mięsem, dlatego wiele osób kojarzy dziś czerwone wino z mięsem czerwonym, a białe z delikatną rybą.
Trudność pojawia się w momencie, kiedy smakosz wina nie jada mięsa. O ile wegetariańskie posiłki mogą zawierać ser czy czekoladę, które w poradnikach winiarskich są dość dobrze opisane, wegańskie dania w 100% składają się ze składników roślinnych. Osobom, które na co dzień lub od święta jedzą wegańsko, New York Times stworzył nowy przewodnik. To zaktualizowany Wine Folly – znany na całym świecie praktyczny poradnik.
Jak wspomina się na łamach poradnika, ma się on jawić jako alternatywa dla dotychczasowych, skupiających uwagę na łączeniu win z daniami mięsnymi. Autorzy zwracają uwagę na różnorodność dań wegańskich, które pod względem smaku i poziomu kulinarnego mogą konkurować z daniami mięsnymi oraz równie dobrze smakują w towarzystwie dobrych trunków.
Wine Folly podaje też praktyczne wskazówki dotyczące produktów dostępnych w sklepach, takich jak tofu, tempeh, quinoa, warzyw strączkowych czy alternatyw dla mięsa. Dowiemy się z niego między innymi gdzie je kupić i w jaki sposób zbalansować aromaty, tłuszcze oraz umami tak, aby czerwone wino uzupełniało smak wegańskich dań.