Ho, Ho, Ho! Święta już za rogiem! W naszym wyjątkowym wydaniu świątecznych newsów pojawi się dymna szwedzka whisky Mackmyra, koniak Camus (nie mylić z Albertem) połączony ze świątecznymi posiłkami, dojrzewająca na pływającym pokładzie whiskey O.H. Ingram i Unicorn Gin.
W poniedziałek pisaliśmy przede wszystkim o whisky, więc dzisiaj postanowiliśmy nieco bardziej zdywersyfikować najświeższą porcję alkoholowych informacji. Zaczynamy od skandynawskich klimatów.
Mackmyra Körsbärsrök
Na południowy zachód od Gävle jest wieś i dwór (rozumiany w historycznym kontekście) o nazwie Mackmyra. To właśnie tam w mieszkalnej dzielnicy Valbo powstała gorzelnia w 1998 roku. Dzisiaj szwedzka destylarnia whisky prezentuje kolejną butelkę ze swojej serii Momentów.
Mackmyra Moment Körsbärsrök to najnowsza edycja najbardziej ekskluzywnej serii szwedzkiego brandu. Körsbärsrök tłumaczy się jako dymne sherry.
Na nosie wyczuwalny jest aromat owoców z nutami torfu, smoły i pikantnego dymu jałowcowego. W smaku podążamy za mocnymi nutami prażonego dębu, wanilii, anyżu i owocowej wiśni oraz cytrusami i gruszką.
Pływający O.H. Ingram
Szwedzi produkują whisky, natomiast w Kentucky króluje whiskey. Żytnia wciąż ma się dobrze, co pokazuje marka O.H. Ingram.
O.H. Ingram River Aged Whiskey zrodziła się z miłości do rzeki Mississippi. Ponad 150 lat tradycji pozwoliło amerykańskim gorzelnikom stworzyć nową, wyjątkową butelkę: Straight Rye Whiskey. To jeden z niewielu trunków, który dojrzewał na pływającym pokładzie zacumowanym w Ballard County.
Nowa whiskey już trafiła do sprzedaży.
Świąteczny Camus
Koniak zwykle kojarzony jest z odpoczynkiem po obiedzie. Tym razem jednak twórcy Camusa postanowili nieco zamieszać i połączyli swój trunek z sześcioma świątecznymi potrawami.
Francuski producent połączył swoje alkoholowe wyroby m.in. z potrawami z łososia, krewetkami, foie gras z kaczki, a nawet ciastem czekoladowym. Więcej o tym można znaleźć na stronie Camusa.
Z innej beczki
- Nie tylko Kentucky, ale też Vermont może pochwalić się nową whiskey. Vermont’s Mad River Distillers połączyli siły z bostońską firmą CaskForce i stworzyli żytnią whiskey dojrzewającą w beczkach po czerwonym winie.
- Unicorn Gin wypuścił nową butelkę, na której znajduje się też zupełnie nowy design. Nowe wydanie będzie sprzedawane w dwóch wersjach: klasycznej i malinowego różu. Wegański alkohol zawiera w sobie moc ziół i owoców.
- 36-letni Hunter Laing? Pewnie, czemu nie! Eidolon, bo taką nazwę nosi nowa butelka, pokazuje moc destylarni Port Ellen.
Świąteczne życzenia
Na koniec jeszcze życzenia, bo dzisiaj już Wigilia. Składaliśmy je już na fanpage’u, więc piszemy i tutaj. Życzymy wszystkim najlepszego czasu na zakończenie tego niełatwego roku. Abyście spędzili święta w gronie najbliższych, nawet jeśli będzie to tylko przez łącze internetowe. Niech odbędą się one w miłej atmosferze i zdecydowanie przy akompaniamencie najlepszych alkoholi. WESOŁYCH ŚWIĄT!!!