Jack Daniel’s nie boi się eksperymentować i ryzykować ze smakiem. Amerykańska Tennessee whiskey w tym tygodniu podwójnie atakuje rynek alkoholi. Bob Dylan natomiast nie przestaje zaskakiwać swoich fanów. Na koniec mamy jeszcze info o nowej wódce, która ma odpowiadać ludziom żyjącym według paleo-zasad.
Dzisiaj wyjątkowo uciekamy z pięknych szkockich pieleszy, by pochylić się mocniej nad amerykańską whiskey, bo rzeczywiście jest nad czym. Za wielką wodą tyle się dzieje, że nie możemy przejść obok tego obojętnie.
Jack Daniel’s Single Barrel 2020
Nasze newsy zaczynamy od Jack Daniel’s. Firma, która produkuje amerykański alkohol nieprzerwanie od 1866 roku, właśnie zaprezentowała specjalną edycję na 2020 rok.
Nowy Jack Daniel’s nosi nazwę Single Barrel 2020 Special Release Barrel Proof Rye. Należy on do serii beczek odwołujących się do dziedzictwa marki. Nowa butelka to tzw. Tennessee Rye. Składa się ona w 70% z żyta (rye), 12% słodu i 18% kukurydzy. Stworzono zaledwie 200 beczek tego trunku, więc będzie on nie lada gratką dla fanów amerykańskich smaków. Ok. 24 tys. butelek na sklepowe półki ma trafić pod koniec listopada.
To jednak niejedyna dobra wiadomość z amerykańskiego stanu w tym tygodniu. Jack Daniel’s dodał też nowe butelki do swojej serii The Tennessee Tasters’ Selection. Szósta i siódma butelka serii w tym roku to Jamaican Allspice i 14E19 “Twin” Blend. Pierwsza już jest dostępna w sprzedaży, a druga trafi na sklepowe półki na początku przyszłego roku.
Ambicje noblisty
Bob Dylan to bez wątpienia człowiek renesansu. Z jednej strony wybitny muzyk, niezły aktor, z drugiej laureat Nobla w dziedzinie literatury. A z trzeciej? No a z trzeciej twórca whiskey.
Amerykański kompozytor przez lata marzył o własnej linii alkoholi i właśnie to marzenie spełnia. Kilka lat temu obóz muzyka ogłosił powstanie nowego brandu o nazwie Heaven’s Door Spirits. Dziś dostajemy – w opinii ekspertów – dotychczas najlepsze trunki projektu zrodzonego z pasji Dylana.
Mowa tutaj o Bootleg Series, która wchodzi w drugą fazę sprzedaży. Heaven’s Door Bootleg Series Vol II to 15-letni burbon dojrzewający w 30-letnich beczkach po jamajskim rumie. Ręcznie wykonana ceramiczna butelka, na której znajduje się obraz namalowany przez Dylana (bo, jakżeby inaczej, 79-latek jest również malarzem), jest sprzedawana w ozdobnym skórzanym dzienniku z indywidualnym numerem. Łącznie powstało mniej niż 3 tys. zestawów tego burbonu.
Paleo-alkohol
Kilka lat temu hitem wśród dietetyków stała się dieta paleo, inaczej nazywana dietą człowieka epoki kamiennej. Choć ma ona pewnie tyle samo wielbicieli, co krytyków, dziś w jej ślady może pójść wódka paleo.
Caveman Spirits Company ruszyło ze sprzedażą swojego nowego produktu: Caveman Vodka. Nowy trunek kalifornijskiej firmy zadebiutował w miniony weekend na Paleo f(x)™ Virtual show.
Nowa wódka jest destylowana z kalifornijskich winogron. Trunek jaskiniowca jest, a jakżeby inaczej, wolny od glutenu.
Na zagryzkę
Na koniec garść krótkich newsów, które mogliście przeoczyć:
- Do sprzedaży trafił już nowy Bruichladdich. Black Art 8.1 to kolejna butelka dobrze znanej serii. 26-letni single malt z wyspy Islay ma naturalny, niefiltrowany kolor. Do sprzedaży trafiło 12 tys. indywidualnie numerowanych butelek.
- Copper Rivet Distillery wypuściło pierwszą whisky na rynek. Angielska destylarnia z hrabstwa Kent zaczęła produkcję single malta ze słodu jęczmiennego Kentish w 2017 roku. Whisky nosi nazwę Masthouse.
- Nie masz choinki na święta? Nie ma problemu! Jameson postanowił zorganizować konkurs, w którym do wygrania jest choinka stworzona ze 130 butelek po irlandzkiej whiskey. Instalacja ma nawet światełka. Jedyną smutną informacją jest to, że butelki są niestety puste.