Kategorie
Black Cow Pure Milka to wódka powstająca z mleka. Mleko używane do jej produkcji pochodzi od jednego wybranego stada 250 krów. Po rozdzieleniu serwatki część zwana mlecznym piwem zostaje poddana destylacji i trzykrotnej filtracji.
Yeni Raki jest narodową wódką turecką. Wytwarzana jest z winogron, a swój aromat zawdzięcza anyżowi. Tradycyjnie poddawana była destylacji w alembikach, jednak dziś, przy masowej produkcji destylowana jest przy wykorzystaniu metody kolumnowej. Dzięki temu, że zawiera anyż podobna jest do Ouzo oraz Araku.
Wersje Crystal Head Aurora bazuje na najwyższej jakości angielskiej pszenicy i krystalicznie czystej wodzie z Nowej Funlandii. Jest pięć razy destylowana i siedem razy filitrowana.
Smirnoff Black należy do wódek klasy top premium. Spośród wszystkich wódek tej klasy wyróżnia ją to, że jest produkowana w małych partiach, po przez tradycyjny sposób destylacji w miedzianych kotłach. Przy jej filtracji używany jest węgiel drzewny, który pochodzi ze srebrnej brzozy syberyjskiej.
Cachaca Pirassununga 51 to wódka posiadająca autentyczny smak próbki numer 51, jednej ze stu, która według testerów stanowiła najlepszą wersję tej wódki.
Cachaca Leblon to brazylijska wódka powstająca ze sfermentowanego soku trzcinowego wzbogaconego cukrem. Można w niej wyczuć aromaty ziołowe i dębowe.
Cachaca Mangaroca jest wódką poddawana procesowi destylacji w Brazylii a rozlewaną w Europie.
Stumbras Centenary jest stworzony na setną rocznice istnienia gorzelni Stumbras.
Receptura wódki STUMBRAS CRANBERRY (żurawina) jest na Litwie przekazywana z pokolenia na pokolenie. Produkując wódkę STUMBRAS CRANBERRY dodaje się sok z dojrzałych żurawin, a do każdej butelki dodaje się garść przyozdobionych jesienną czerwienią jagód. Soczysta żurawina nadaje wódce wyraźny kolor, orzeźwiający smak i aromat północnych lasów.
Stumbras Pure to wódka wytwarzana z najlepszej jakości spirytusu zbożowego.
Stumbras Rasberry składa się z alkoholu i naturalnego soku z malin. Dodatkowo w butelce umieszczone są owoce malin. Dzięki wykorzystaniu malin wódka nabiera wyraźnego koloru, zapachu i posmaku.
Stumbras Premium Organic to połączenie wody oligoceńskiej oraz zboża pochodzącego z ekologicznych upraw. W procesie wytwarzania tego alkoholu stosuje się specjalistyczną metodę filtracji.
Basmoon to wódka segmentu premium. Wytwarzana jest z ręcznie wyciskanych ziemniaków, destylowaną pięciokrotnie. Dzięki zastosowaniu niecodziennych technik wódka ta ma niesamowite walory smakowe i zapachowe.
Mamont to wódka produkowana destylarni w górach Ałtaj, jest to jedna z najstarszych destylarni w Rosji. Jest to połączenie wody ze źródeł Ałtajskich gór, spirytusu z rosyjskiej pszenicy. Alkohol ten jest destylowany pięć razy i oczyszczany przy wykorzystaniu węgla z miejscowych brzóz. Butelka zaprojektowana została na wzór mamuciego ciosu ku pamięci...
Purity to wódka wytwarzana w zamku Ellinge w Szwecji. Produkowana jest z ozimej pszenicy i jęczmienia, które są uprawiane ekologicznie. Wódka ta jest poddawana destylacji 34 razy, dzięki czemu jest delikatna w smaku. Do procesu destylacji wykorzystywane są destylatory kolumnowe z miedzi i złota. Podczas tych zabiegów 90% trunku zostaje utracone.
Cars Gold to wódka o łagodny, delikatnie dymnym zapachu, Bardzo delikatnym i gładkim smaku.
Anestasia to wódka produkowana w Bend w Oregonie. Powstaje z przejrzystej wody i słodkiej, rosnącej na północno-zachodnim wybrzeżu kukurydzy.
Anestasia to wódka produkowana w Bend w Oregonie. Powstaje z przejrzystej wody i słodkiej, rosnącej na północno-zachodnim wybrzeżu kukurydzy.
Blue 42 wytwarzana z lokalnej pszenicy, trzykrotnie destylowana i trzykrotnie filtrowana.Wódka produkowana w Anglii. Jest łagodna i delikatna, pozbawiona typowej dla wódek ostrości, mimo podwyższonej mocy do 42%.
3 Kilos jest to nieskazitelnie czysta wódka powstała z ręcznie wyselekcjonowanej pszenicy rosnącej na holenderskich polach. Dzięki pięciokrotnej destylacji zawdzięcza swój doskonały i niecodzienny smak który jest delikatny i gładki.
Alien Head-Outerspace to wódka klasy premium. Produkowana jest z kukurydzy oraz pięciokrotnej destylacji. Filtracja odbywa się przez pył z meteorytów, których wiek szacuje się na 4 miliardy lat. Charakteryzuje się gładkim, łagodnym i świeżym smakiem.
Na świecie od lat dyskutuje się o tym, w którym kraju wynaleziono wódkę najwcześniej. Polska rywalizuje w tej kwestii z Rosją, Szwecją i innymi krajami. Nieważne jednak, gdzie pojawiła się najwcześniej, pewnie jest to, że wszędzie pełniła taką samą funkcję, którą ku zdziwieniu wielu nie była ta biesiadna. Wódka pełniła bowiem funkcję medykamentu, który
zalecano na wszelakie dolegliwości. Wierzono, że ma ona niezwykłe właściwości zdrowotne, a nawet moc przedłużania życia. Dlatego bez większych obaw częstowano nią nawet dzieci i kobiety w ciąży. Jak to się stało, że wódka zaczęła być powszechnie konsumowana? Otóż w szesnastym wieku rozwój gospodarki oraz produkcji zboża spowodował, że destylowany alkohol zaczęto produkować na dużo większą skalę. Każdy kraj, używając swoich zasobów naturalnych tworzył niepowtarzalny trunek. W ten sposób Szkoci i Irlandczycy ze słodu jęczmiennego produkowali szkocką whisky, Anglicy z różnego rodzaju zbóż wytwarzali gin, Holendrzy genever, a Polacy pierwszą gorzałkę, czyli okowitę.
Najlepiej sprzedającą się wódką na świecie jest Smirnoff, którego sprzedaż w roku 2018 wyniosła 25,9 mln 9-litrowych skrzynek. Trunek powstaje ze spirytusu żytniego oraz zdemineralizowanej wody, która jest dziesięciokrotnie filtrowana i trzykrotnie destylowana. Marka powstała w 1860 roku w Moskwie, a jej twórcą był Piotr Smirnov, który założył gorzelnię zaopatrującą w alkohol m.in. cesarski dwór. Sklep Smirnova w Moskwie był uznawany za swoistą świątynię wódki. Do rewolucji październikowej był on największym producentem tego trunku w na świecie. Niestety później władza radziecka skonfiskowała majątek rodziny, a sami Smirnovowie uciekli z Rosji. W 1920 roku otworzyli zakład gorzelniczy w Stambule, a następnie we Lwowie i Paryżu. W kolejnych latach Smirnov sprzedał firmę, a dużą część produkcji przeniesiono do USA.
Wszystkie wódki Smirnoffa charakteryzują się przyjemnym dymnym posmakiem i słodyczą ziarna. Od wersji czerwonej znacznie lepsza jest czarna – Smirnoff Black lub Smirnoff 55, destylowana czterokrotnie. Najpierw trzy razy w stalowych kolumnach, później w 150-letnim miedzianym alembiku, a następnie filtrowana przez węgiel drzewny.
Drugie miejsce w światowym rankingu sprzedaży wódki zajmuje marka Absolut, należąca do francuskiego koncernu Pernod Ricard. Historia firmy jest związana z Larsem Olssonem Smithem, który w 1879 roku wynalazł proces destylacji nowego typu wódki. Produkt otrzymał nazwę: „Absolut Rent Brännvin”, co po przetłumaczeniu z języka szwedzkiego
oznacza „absolutnie czysta wódka”. Mimo, że Absolut jest obecny na całym świecie, jego każda kropla została wytworzona z użyciem składników z okolic destylarni Ahus, czyli małej średniowiecznej wioski w hrabstwie Skane.
Absolut Soda