Kategorie
Charakteryzuje się subtelnym, lecz wyjątkowym aromatem. Jest produkowany z dodatkiem soku z owoców runa leśnego.
Półtorak Jadwiga o wyrazistym, głębokim bukiecie smakowym, produkowany z dodatkiem owoców maliny i dzikiej róży.
Dwójniak „Klasztorny” kamionka angoba z 2 czarkami do degustacji miodu w drewnianej skrzyneczce. Wyborny miód pitny przywołujący czasy świetności trunków syconych syconych klasztornych piwnicach.
Na zestaw souvenirowy "Staropolski" składa się z dwójniak "Staropolski" 0,75l w kamionce, miód wielokwiatowy 320g w kamionce oraz miód gryczany 320g w kamionce - w jasnej lub ciemnej skrzynce drewnianej.
Niezwykle łagodny smak i intensywny miodowy aromat sprawią, że miód ten podbije Państwa podniebienia. Miód Dwójniak Dominikański jest produkowany z dodatkiem specjalnego zestawu przypraw.
Powstaje z miodu nektarowego ciemnego o zdecydowanym smaku i zapachu z dodatkami korzenno-ziołowymi. Posiada subtelny aromat złagodzony miękkością ziół alpejskich.
Powstaje z miodu nektarowego ciemnego o zdecydowanym smaku i zapachu z dodatkami korzenno-ziołowymi. Posiada subtelny aromat złagodzony miękkością ziół alpejskich.
Zestaw upominkowy z miodem pitnym "Lubelski" półtorak w kamionce typu angoba 0,5l z dwoma tradycyjnymi czarkami do degustacji miodu. Skrzynka w charakterystycznym rudym kolorze.
Zestaw ten został przygotowany z myślą o rynku krajowym oraz zagranicznym i na obydwu cieszy się dużym zainteresowaniem. Składa się on z najlepszych miodów pitnych APIS w typie Półtorak, Dwójniak, Trójniak, czyli miodów: "Jadwiga", "Kurpiowski" oraz "Piastowski". Zestaw zawiera 3 buteleczki o pojemności 250 ml
Odpowiednio dobrany zestaw przypraw korzennych nadaje mu harmonijny smak i zapach. Jest produkowany z dodatkiem soku z czarnej porzeczki.
Niezwykle łagodny smak i intensywny miodowy aromat sprawią, że miód ten podbije Państwa podniebienia. Miód Dwójniak Dominikański jest produkowany z dodatkiem specjalnego zestawu przypraw.
W smaku jest winny i umiarkowanie słodki. Dodany w czasie fermentacji sok z aronii i przyprawy korzenne, nadają mu interesujący bukiet smakowy.
Półtorak Jadwiga o wyrazistym, głębokim bukiecie smakowym, produkowany z dodatkiem owoców maliny i dzikiej róży.
Połączenie miodu pitnego trójniak, imbiru oraz ognistego chilli. W okresie letnim najlepiej spożywać mocno schłodzony na świeżym powietrzu.
Półtorak Jadwiga o wyrazistym, głębokim bukiecie smakowym, produkowany z dodatkiem owoców maliny i dzikiej róży.
Produkowany jest z miodu pszczelego nektarowego o łagodnym smaku.
Wyborny miód pitny przywołujący czasy świetności trunków syconych syconych klasztornych piwnicach.
Kurpiowski miód pitny dwójniak, receptura staropolska.
Produkowany z miodu pszczelego nektarowego o łagodnym smaku. powstaje z brzeczki w proporcji 1 objętość miodu i 1 objętość wody. Kilkuletni okres dojrzewania zapewnia mu głębię smaku i aromatu. Cechuje go aksamitny smak i aromat, który udał się osiągnąć m.in. dzięki dodatkowi zagęszczonego soku malinowego.
Miodula Prezydencka to połączenie miodu spadziowo-nektarowego i specjalnej kompozycji ziół.
Usługa grawerowania na złotej lub srebrnej blaszce umieszczonej na butelce. Jest to trwalsze i bardziej widoczne niż grawer na szkle. Można wykonać blaszkę o dowolnych wymiarach.
Miód pitny jest tradycyjny napój alkoholowy powstały w wyniku fermentacji brzeczki miodu pszczelego, najczęściej lipowego. Wyrabiany i spożywany od średniowiecza m.in. w Polsce i na Litwie. Od 2008 r. polskie miody pitne są zarejestrowane przez Komisję Europejską jako Gwarantowana Tradycyjna Specjalność. Zaliczane są do grupy przetworów owocowych. Zgodnie z tradycją oraz powyższymi ustawami miody dzielą się w zależności od stopnia rozcieńczenia na następujące grupy: Półtoraki – miody, dla których brzeczka powstaje z jednej jednostki objętości miodu rozcieńczonej połową jednostki objętości wody, dwójniaki – miody, dla których brzeczka powstaje z jednej jednostki objętości miodu rozcieńczonej jedną jednostką objętości wody, trójniaki – miody, dla których brzeczka powstaje z jednej jednostki objętości miodu rozcieńczonej dwiema jednostkami objętości wody, czwórniaki – miody, dla których brzeczka powstaje z jednej jednostki objętości miodu rozcieńczonej trzema jednostkami objętości wody.Ponadto brzeczka może być jeszcze bardziej rozcieńczana wodą tworząc np. piątaki – miody, dla których brzeczka powstaje z jednej jednostki objętości miodu rozcieńczonej czterema jednostkami objętości wody. Najmocniejsze są półtoraki. Półtoraki i dwójniaki określane są niekiedy mianem miodów królewskich. Piątaki i czwórniaki, czyli miody wytrawne, dojrzewają najszybciej i nadają się do spożycia po upływie 6–8 miesięcy. Większa zawartość miodu pociąga za sobą konieczność dłuższego leżakowania. Trójniak leżakuje od 1,5 roku do 4 lat, natomiast półtorak od ośmiu do dziesięciu lat. Od strony technologii wytwarzania miody pitne można podzielić na sycone i niesycone. Miody sycone powstają w wyniku fermentacji brzeczki, która była wcześniej sycona (powoli gotowana przez pewien czas). Brzeczka miodów niesyconych nie jest gotowana. Różne bukiety miodów uzyskuje się przez doprawianie brzeczki sokami owocowymi lub przyprawami korzennymi.
Miód pitny– półtorak i dwójniak – pijemy bez dodatków. Natomiast czwórniaki i trójniaki docenimy szczególnie zimą. Na gorąco z dodatkiem przypraw korzennych, skórek cytrusowych, soków owocowych są pyszne i rozgrzewające. Możemy je dodawać do pierników, miodowników, polewać nimi owocowe desery, ale także mięso i drób tuż przed końcem pieczenia.
W razie pytań zapraszamy do kontaktu https://eluxo.pl/pl/kontakt
Zapraszamy i życzymy przyjemnych zakupów