Kategorie
Charakteryzuje się subtelnym, lecz wyjątkowym aromatem. Jest produkowany z dodatkiem soku z owoców runa leśnego.
Półtorak Jadwiga o wyrazistym, głębokim bukiecie smakowym, produkowany z dodatkiem owoców maliny i dzikiej róży.
Niezwykle łagodny smak i intensywny miodowy aromat sprawią, że miód ten podbije Państwa podniebienia. Miód Dwójniak Dominikański jest produkowany z dodatkiem specjalnego zestawu przypraw.
Niezwykle łagodny smak i intensywny miodowy aromat sprawią, że miód ten podbije Państwa podniebienia. Miód Dwójniak Dominikański jest produkowany z dodatkiem specjalnego zestawu przypraw.
Połączenie miodu pitnego trójniak, imbiru oraz ognistego chilli. W okresie letnim najlepiej spożywać mocno schłodzony na świeżym powietrzu.
Miodula Espresso to likier przygotowany z połączenia Mioduli Prezydenckiej z dodatkiem najwyższej jakości kawy. W efekcie powstał produkt o głębokiej, bursztynowej barwie, który charakteryzuje się zmysłowym aromatem kawy, wanilii, czekolady oraz słodkiego karmelu.
Półtorak Jadwiga o wyrazistym, głębokim bukiecie smakowym, produkowany z dodatkiem owoców maliny i dzikiej róży.
Produkowany jest z miodu pszczelego nektarowego o łagodnym smaku.
Wyborny miód pitny przywołujący czasy świetności trunków syconych syconych klasztornych piwnicach.
Kurpiowski miód pitny dwójniak, receptura staropolska.
Miodula Prezydencka to połączenie miodu spadziowo-nektarowego i specjalnej kompozycji ziół.
Usługa grawerowania na złotej lub srebrnej blaszce umieszczonej na butelce. Jest to trwalsze i bardziej widoczne niż grawer na szkle. Można wykonać blaszkę o dowolnych wymiarach.
Prawdziwie królewski zestaw, w którym szlachetny trunek: półtorak Jadwiga w złoconej karafce z 2 kieliszkami zamknięty jest w wyścielonej atłasem skrzyni.
Półtorak Jadwiga o wyrazistym, głębokim bukiecie smakowym, produkowany z dodatkiem owoców maliny i dzikiej róży.
Bairille 40% jest o trunek produkowany z destylatu miodu i leżakowany, dojrzewający 3 lata w dębowej beczce. Nie jest to whisky czy koniak bo jak wiemy surowcem do whisky jest jęczmień do koniaku wino. Surowcem do Bairille jest szlachetny miód ale produkowany jest w taki sam sposób jak whisky czy koniak.
Aromatyczny grzaniec z miodu pitnego na bazie trójniaka, wzbogacony o unikalną kompozycje przypraw korzennych, o zwiększonej zawartości miodu pszczelego. Przeznaczony do spożycia na ciepło, po podgrzaniu do temp. 50-55oC.
Swój niepowtarzalny charakter zyskuje przez wykorzystanie pochodzącego z gór podbeskidzia spadziowego miodu. Co więcej, unikalność otrzymuje także przez idealnie skomponowane inne tajemnicze składniki, które niestety nie mogą wyjść na światło dzienne. Jednakże to wzbudza jeszcze większe zainteresowanie tym wyjątkowym alkoholem.
Miód pitny jest tradycyjny napój alkoholowy powstały w wyniku fermentacji brzeczki miodu pszczelego, najczęściej lipowego. Wyrabiany i spożywany od średniowiecza m.in. w Polsce i na Litwie. Od 2008 r. polskie miody pitne są zarejestrowane przez Komisję Europejską jako Gwarantowana Tradycyjna Specjalność. Zaliczane są do grupy przetworów owocowych. Zgodnie z tradycją oraz powyższymi ustawami miody dzielą się w zależności od stopnia rozcieńczenia na następujące grupy: Półtoraki – miody, dla których brzeczka powstaje z jednej jednostki objętości miodu rozcieńczonej połową jednostki objętości wody, dwójniaki – miody, dla których brzeczka powstaje z jednej jednostki objętości miodu rozcieńczonej jedną jednostką objętości wody, trójniaki – miody, dla których brzeczka powstaje z jednej jednostki objętości miodu rozcieńczonej dwiema jednostkami objętości wody, czwórniaki – miody, dla których brzeczka powstaje z jednej jednostki objętości miodu rozcieńczonej trzema jednostkami objętości wody.Ponadto brzeczka może być jeszcze bardziej rozcieńczana wodą tworząc np. piątaki – miody, dla których brzeczka powstaje z jednej jednostki objętości miodu rozcieńczonej czterema jednostkami objętości wody. Najmocniejsze są półtoraki. Półtoraki i dwójniaki określane są niekiedy mianem miodów królewskich. Piątaki i czwórniaki, czyli miody wytrawne, dojrzewają najszybciej i nadają się do spożycia po upływie 6–8 miesięcy. Większa zawartość miodu pociąga za sobą konieczność dłuższego leżakowania. Trójniak leżakuje od 1,5 roku do 4 lat, natomiast półtorak od ośmiu do dziesięciu lat. Od strony technologii wytwarzania miody pitne można podzielić na sycone i niesycone. Miody sycone powstają w wyniku fermentacji brzeczki, która była wcześniej sycona (powoli gotowana przez pewien czas). Brzeczka miodów niesyconych nie jest gotowana. Różne bukiety miodów uzyskuje się przez doprawianie brzeczki sokami owocowymi lub przyprawami korzennymi.
Miód pitny– półtorak i dwójniak – pijemy bez dodatków. Natomiast czwórniaki i trójniaki docenimy szczególnie zimą. Na gorąco z dodatkiem przypraw korzennych, skórek cytrusowych, soków owocowych są pyszne i rozgrzewające. Możemy je dodawać do pierników, miodowników, polewać nimi owocowe desery, ale także mięso i drób tuż przed końcem pieczenia.
W razie pytań zapraszamy do kontaktu https://eluxo.pl/pl/kontakt
Zapraszamy i życzymy przyjemnych zakupów