Kategorie
The View Vodka - to polska wódka z ekologicznej pszenicy z dodatkiem 1% destylatu jabłkowego. Wódka odpoczywa minumum 60 dni, następnie jest filtrowana przez platynę. Stworzona przez dwie kobiety.
Yeni Raki jest narodową wódką turecką. Wytwarzana jest z winogron, a swój aromat zawdzięcza anyżowi. Tradycyjnie poddawana była destylacji w alembikach, jednak dziś, przy masowej produkcji destylowana jest przy wykorzystaniu metody kolumnowej. Dzięki temu, że zawiera anyż podobna jest do Ouzo oraz Araku.
Black Cow Pure Milka to wódka powstająca z mleka. Mleko używane do jej produkcji pochodzi od jednego wybranego stada 250 krów. Po rozdzieleniu serwatki część zwana mlecznym piwem zostaje poddana destylacji i trzykrotnej filtracji.
Trunek produkowany z najlepszej jakości, polskich ziemniaków Ikar tzw. średnio-późnej. Staranna selekcja surowców, pochodzących wyłącznie od sprawdzonych i renomowanych dostawców, w połączeniu z krystalicznie czystą wodą, jest gwarancją wyjątkowej delikatności, wyrazistego smaku i niepowtarzalnego aromatu. Wódka rozlewana jest do elegancko prezentujących...
Wersje Crystal Head Aurora bazuje na najwyższej jakości angielskiej pszenicy i krystalicznie czystej wodzie z Nowej Funlandii. Jest pięć razy destylowana i siedem razy filitrowana.
U'LUVKA wódka produkowana jest z polskiego jęczmienia, żyta i pszenicy. Poddawana zostaje procesowi destylacji w małych partiach.
Dębowa Polska Skrzypce to klasyczna wódka Dębowa w opakowaniu w kształcie skrzypiec.
Dębowa Polska Skrzypce to klasyczna wódka Dębowa w opakowaniu w kształcie skrzypiec.
Ostoya topolski trunek o niezwykłym bukiecie smaków i aromatów. Wódka jest bardzo łagodna, ponieważ swój zapach i smak zawdzięcza starannie wybranej, dojrzewającej w słońcu pszenicy, która pochodzi z ekologicznych terenów rolniczych, znajdujących się w okolicach Bieszczad. Ostoya Vodka jest synonimem chwili wytchnienia w dynamicznie zmieniającym się...
AMBER INSIDE to pierwszy w Polsce leżakowany trunek, który jest zaliczany do klasy premium. Alkohol jest wytwarzany wyłącznie na bazie polskiego bursztynu i najwyższej jakości neutralnego spirytusu zbożowego. Wódka leżakuje w dębowej beczce. Trunek serwowany jest w ekskluzywnych hotelach - m.in. Marriocie, Bristolu, Holiday Inn czy hotelach sieci Accor.
Single Barley to wódka jednoskładnikowa, jęczmienna. Poddawana procesowi destylacji jednokrotnie.
Single Rye to wódka jednoskładnikowa, żytnia. Poddawana procesowi destylacji jednokrotnie.
Cachaca Pirassununga 51 to wódka posiadająca autentyczny smak próbki numer 51, jednej ze stu, która według testerów stanowiła najlepszą wersję tej wódki.
Stumbras Centenary jest stworzony na setną rocznice istnienia gorzelni Stumbras.
Stumbras Pure to wódka wytwarzana z najlepszej jakości spirytusu zbożowego.
Stumbras Rasberry składa się z alkoholu i naturalnego soku z malin. Dodatkowo w butelce umieszczone są owoce malin. Dzięki wykorzystaniu malin wódka nabiera wyraźnego koloru, zapachu i posmaku.
Stumbras Premium Organic to połączenie wody oligoceńskiej oraz zboża pochodzącego z ekologicznych upraw. W procesie wytwarzania tego alkoholu stosuje się specjalistyczną metodę filtracji.
BUKWICOWA NATURALNA 40% 0,5l, to trunek stworzony na bazie nalewów z liści bukwicy. Wódka powstaje ze starannie wyselekcjonowanego, zbożowego spirytusu, wytwarzanego wyłącznie z polskiego żyta i własnych maceratów, stworzonych na bazie liści bukwicy. Prozdrowotne właściwości tej rośliny są znane od wieków. Roślina ta występuje dziko w otulinie Puszczy...
Wódka Różana Naturalna to rzemieślniczy trunek, produkowany na bazie nalewów z płatków róż, która dziko rośnie w nieskażonych cywilizacją otulinach Puszczy Białowieskiej. Alkohol zaliczany jest do gatunku wódek półsłodkich. Trunek powstaje ze zbożowego spirytusu, wytwarzanego z polskiego żyta w połączeniu z krystalicznie czystą wodą.
Specjał Podlaski Palony to wódka produkowana według podlaskiej tradycyjnej receptury.
Pastis HB Henri Bardouin to wódka łącząca w sobie spirytus, cukier, wodę wzbogacona aromatem 65 specjalnie wybranych ziół, anu i lukrecji. Składniki zostały skomponowane tak, aby mimo swojego wyrazistego smaku i zapachu nie stały się monotonne i nudne.
Od stuleci pomiędzy Polakami a Rosjanami trwa zacięta dyskusja o tym, kto tak naprawdę wynalazł wódkę. Istnieją także pogłoski jako by wódkę mieli odkryć Szwedzi. Nieważne jednak komu przypiszemy te osiągnięcie, jedno jest pewne – zarówno łacińska aqua vita, polska okowita, rosyjska żiżennaja woda czy szwedzka branvin przed wielu laty służyły jako środek medyczny, któremu przypisywano niezwykłe właściwości zdrowotne i przedłużające życie. Jednak zacznijmy od początku, skąd pomysł na ich produkcję? Źródła donoszą, że do szesnastego wieku jako lek był traktowany spirytus. Trwało to do momentu aż do destylacji alkoholu użyto zboża. Jego łatwa dostępność spowodowała, że trunki zaczęto produkowano w większych ilościach, więc część z nich przeznaczano do konsumpcji. Przez kolejne lata każdy kraj używając swoich zasobów naturalnych wytworzył swój unikatowy rodzaj wódki. I tak w Szkocji i Irlandii używając słodu jęczmiennego produkowano szkocką whisky, w Anglii z różnych rodzajów zbóż robiono gin, w Holandii genever, a w krajach skandynawskich aquavit. W Polsce rozpoczęto produkcję pierwszej gorzałki, czyli okowity.
Wódka jest produkowana poprzez zmieszanie spirytusu z wodą. Do jego produkcji można użyć każdej rośliny bogatej w skrobię i cukry proste. Najczęściej są to zboża, jednak możliwe jest także wytworzenie go z ziemniaków, melasy trzcinowej, soi, czy też winogron. Produkcja wódki ma swój początek w gorzelni, gdzie zacier z cukru lub mąki zbożowej, wody i drożdży poddaje się fermentacji w celu otrzymania 8% roztworu, który następnie jest poddany destylacji do mocy 85-90%. Ostatnim etapem jest rektyfikacja, czyli usunięcie nieprzyjemnego smaku. Tak otrzymamy 96% spirytus wzbogaca się spirytusem wydestylowanym z wysokogatunkowej masy zbożowej, co finalnie daje lekko zbożowy posmak. Dodatkowo, przy produkcji wódki wysokogatunkowej przeprowadza się dodatkową obróbkę węglem drzewnym, która poprawia smak i niweluje nieprzyjemny zapach. Na koniec spirytus rozcieńcza się wodą do 40%, a wódkę rozlewa się do butelek.
W Polsce wódki dzieli się na czyste i gatunkowe. Pierwsze są wysokoprocentowe, zawierają od 38 do 75 % alkoholu i charakteryzują się neutralnym zapachem, smakiem i barwą. Wódki czyste dzieli się dodatkowo na zwykłe, wyborowe, luksusowe, mieszane oraz najlepsze z nich czyli premium. Oznacza to nic innego jak zawartość zanieczyszczeń, które pozostały w trunku po procesie rektyfikacji. Najczystsze są oczywiście trunki premium. Wódki gatunkowe są aromatyzowane ziołami lub owocami. Wytwarza się je ze zbożowych, owocowych i winnych spirytusów. Czasami do wódki gatunkowej dodaje się także nalewy, destylaty czy moszcz, a niekiedy sztuczne zapachy. Wśród nich wyróżnia się wódki: wytrawne, półwytrawne, słodkie i półsłodkie.