Indeks: LU_20

Gost Art wino musujące wytrawne - Winnica Gostchorze

(3)
Harmonijny, wytrawny smak unikalnej kompozycji winogron odmian Pinot blanc , Riesling i Pinot Noir. Wina robione są w małych partiach, tak by jak najdłużej leżakowały na osadzie. Stworzone według francuskiej szkoły szampańskiej z polskich owoców rosnących w tradycyjnym regionie winiarskim okolic Zielonej Góry. Rocznik 2022
Cena 85,00 zł
Więcej
Dostępny

Indeks: PHA_441

Soplica Staropolska

(2)
Soplica Staropolska skomponowana z wyrazistych esencji na orzechach włoskich, śliwkach i goździkach wzbogacona o polski miód. Jest to wódka luksusowa w eleganckiej karafce.
Cena 89,00 zł
Więcej
Dostępny
Wszystkie bestsellery
WÓDKA
Wódka

WÓDKA

Od stuleci pomiędzy Polakami a Rosjanami trwa zacięta dyskusja o tym, kto tak naprawdę wynalazł wódkę. Istnieją także pogłoski jako by wódkę mieli odkryć Szwedzi. Nieważne jednak komu przypiszemy te osiągnięcie, jedno jest pewne – zarówno łacińska aqua vita, polska okowita, rosyjska żiżennaja woda czy szwedzka branvin przed wielu laty służyły jako środek medyczny, któremu przypisywano niezwykłe właściwości zdrowotne i przedłużające życie. Jednak zacznijmy od początku, skąd pomysł na ich produkcję? Źródła donoszą, że do szesnastego wieku jako lek był traktowany spirytus. Trwało to do momentu aż do destylacji alkoholu użyto zboża. Jego łatwa dostępność spowodowała, że trunki zaczęto produkowano w większych ilościach, więc część z nich przeznaczano do konsumpcji. Przez kolejne lata każdy kraj używając swoich zasobów naturalnych wytworzył swój unikatowy rodzaj wódki. I tak w Szkocji i Irlandii używając słodu jęczmiennego produkowano szkocką whisky, w Anglii z różnych rodzajów zbóż robiono gin, w Holandii genever, a w krajach skandynawskich aquavit. W Polsce rozpoczęto produkcję pierwszej gorzałki, czyli okowity.

Jak powstaje wódka?

Wódka jest produkowana poprzez zmieszanie spirytusu z wodą. Do jego produkcji można użyć każdej rośliny bogatej w skrobię i cukry proste. Najczęściej są to zboża, jednak możliwe jest także wytworzenie go z ziemniaków, melasy trzcinowej, soi, czy też winogron. Produkcja wódki ma swój początek w gorzelni, gdzie zacier z cukru lub mąki zbożowej, wody i drożdży poddaje się fermentacji w celu otrzymania 8% roztworu, który następnie jest poddany destylacji do mocy 85-90%. Ostatnim etapem jest rektyfikacja, czyli usunięcie nieprzyjemnego smaku. Tak otrzymamy 96% spirytus wzbogaca się spirytusem wydestylowanym z wysokogatunkowej masy zbożowej, co finalnie daje lekko zbożowy posmak. Dodatkowo, przy produkcji wódki wysokogatunkowej przeprowadza się dodatkową obróbkę węglem drzewnym, która poprawia smak i niweluje nieprzyjemny zapach. Na koniec spirytus rozcieńcza się wodą do 40%, a wódkę rozlewa się do butelek.

Rodzaje wódki

W Polsce wódki dzieli się na czyste i gatunkowe. Pierwsze są wysokoprocentowe, zawierają od 38 do 75 % alkoholu i charakteryzują się neutralnym zapachem, smakiem i barwą. Wódki czyste dzieli się dodatkowo na zwykłe, wyborowe, luksusowe, mieszane oraz najlepsze z nich czyli premium. Oznacza to nic innego jak zawartość zanieczyszczeń, które pozostały w trunku po procesie rektyfikacji. Najczystsze są oczywiście trunki premium. Wódki gatunkowe są aromatyzowane ziołami lub owocami. Wytwarza się je ze zbożowych, owocowych i winnych spirytusów. Czasami do wódki gatunkowej dodaje się także nalewy, destylaty czy moszcz, a niekiedy sztuczne zapachy. Wśród nich wyróżnia się wódki: wytrawne, półwytrawne, słodkie i półsłodkie.

Aktywne filtry

Indeks: MS_02

THE VIEW VODKA 1,75L z podświetleniem

(0)
The View Vodka 1750 ml z podświetleniem - limitowana pierwsza edycja 30 sztuk - to polska wódka z ekologicznej pszenicy z dodatkiem 1% destylatu jabłkowego. Wódka odpoczywa minimum 60 dni, następnie jest filtrowana przez platynę.  Stworzona przez dwie kobiety. 
Cena 599,00 zł
Więcej
Dostępny

Indeks: IF_138

Yeni Raki 45% 0,7l

(0)
Yeni Raki jest narodową wódką turecką. Wytwarzana jest z winogron, a swój aromat zawdzięcza anyżowi. Tradycyjnie poddawana była destylacji w alembikach, jednak dziś, przy masowej produkcji destylowana jest przy wykorzystaniu metody kolumnowej. Dzięki temu, że zawiera anyż podobna jest do Ouzo oraz Araku.
Cena 113,00 zł
Więcej
Dostępny

Indeks: IF_A6

Wódka BLACK COW PURE MILK 0,7L 40%

(0)
Black Cow Pure Milka to wódka powstająca z mleka. Mleko używane do jej produkcji pochodzi od jednego wybranego stada 250 krów. Po rozdzieleniu serwatki część zwana mlecznym piwem zostaje poddana destylacji i trzykrotnej filtracji.
Cena 188,00 zł
Więcej
Dostępny

Indeks: CH_A4

Wódka Baltic 0,5l

(0)
Trunek produkowany z najlepszej jakości, polskich ziemniaków Ikar tzw. średnio-późnej. Staranna selekcja surowców, pochodzących wyłącznie od sprawdzonych i renomowanych dostawców, w połączeniu z krystalicznie czystą wodą, jest gwarancją wyjątkowej delikatności, wyrazistego smaku i niepowtarzalnego aromatu. Wódka rozlewana jest do elegancko prezentujących...
Cena 49,00 zł
Więcej
Dostępny

Indeks: MP_18

Wódka CRYSTAL HEAD AURORA 0,7L

(0)
Wersje Crystal Head Aurora bazuje na najwyższej jakości angielskiej pszenicy i krystalicznie czystej wodzie z Nowej Funlandii. Jest pięć razy destylowana i siedem razy filitrowana. 
Cena 394,00 zł
Więcej
Dostępny

Indeks: MV_0022a

Wódka U'LUVKA 1L 40%

(0)
U'LUVKA wódka produkowana jest z polskiego jęczmienia, żyta i pszenicy. Poddawana zostaje procesowi destylacji w małych partiach.
Cena 239,00 zł
Więcej
Ostatnie sztuki w magazynie

Indeks: AL_129

Wódka Ostoya 0,7l

(0)
Ostoya topolski trunek o niezwykłym bukiecie smaków i aromatów. Wódka jest bardzo  łagodna, ponieważ swój zapach i smak zawdzięcza starannie wybranej, dojrzewającej w słońcu  pszenicy, która pochodzi z ekologicznych terenów rolniczych, znajdujących się w okolicach Bieszczad. Ostoya Vodka jest synonimem chwili wytchnienia w dynamicznie zmieniającym się...
Cena 76,00 zł
Więcej
Dostępny