Kategorie
ELUXO WÓDKA to wódka jednorodna, pszeniczna, organiczna klasy premium produkowana w Polsce. ELUXO WÓDKA zdobyła złoty medal podczas Warsaw Spirits Competition 2022.
Yeni Raki jest narodową wódką turecką. Wytwarzana jest z winogron, a swój aromat zawdzięcza anyżowi. Tradycyjnie poddawana była destylacji w alembikach, jednak dziś, przy masowej produkcji destylowana jest przy wykorzystaniu metody kolumnowej. Dzięki temu, że zawiera anyż podobna jest do Ouzo oraz Araku.
Black Cow Pure Milka to wódka powstająca z mleka. Mleko używane do jej produkcji pochodzi od jednego wybranego stada 250 krów. Po rozdzieleniu serwatki część zwana mlecznym piwem zostaje poddana destylacji i trzykrotnej filtracji.
Trunek produkowany z najlepszej jakości, polskich ziemniaków Ikar tzw. średnio-późnej. Staranna selekcja surowców, pochodzących wyłącznie od sprawdzonych i renomowanych dostawców, w połączeniu z krystalicznie czystą wodą, jest gwarancją wyjątkowej delikatności, wyrazistego smaku i niepowtarzalnego aromatu. Wódka rozlewana jest do elegancko prezentujących...
Wersje Crystal Head Aurora bazuje na najwyższej jakości angielskiej pszenicy i krystalicznie czystej wodzie z Nowej Funlandii. Jest pięć razy destylowana i siedem razy filitrowana.
U'LUVKA wódka produkowana jest z polskiego jęczmienia, żyta i pszenicy. Poddawana zostaje procesowi destylacji w małych partiach.
Smirnoff Black należy do wódek klasy top premium. Spośród wszystkich wódek tej klasy wyróżnia ją to, że jest produkowana w małych partiach, po przez tradycyjny sposób destylacji w miedzianych kotłach. Przy jej filtracji używany jest węgiel drzewny, który pochodzi ze srebrnej brzozy syberyjskiej.
Dębowa Polska Skrzypce to klasyczna wódka Dębowa w opakowaniu w kształcie skrzypiec.
Dębowa Polska Skrzypce to klasyczna wódka Dębowa w opakowaniu w kształcie skrzypiec.
Ostoya topolski trunek o niezwykłym bukiecie smaków i aromatów. Wódka jest bardzo łagodna, ponieważ swój zapach i smak zawdzięcza starannie wybranej, dojrzewającej w słońcu pszenicy, która pochodzi z ekologicznych terenów rolniczych, znajdujących się w okolicach Bieszczad. Ostoya Vodka jest synonimem chwili wytchnienia w dynamicznie zmieniającym się...
AMBER INSIDE to pierwszy w Polsce leżakowany trunek, który jest zaliczany do klasy premium. Alkohol jest wytwarzany wyłącznie na bazie polskiego bursztynu i najwyższej jakości neutralnego spirytusu zbożowego. Wódka leżakuje w dębowej beczce. Trunek serwowany jest w ekskluzywnych hotelach - m.in. Marriocie, Bristolu, Holiday Inn czy hotelach sieci Accor.
Jest to wódka z kolekcji jednoskładnikowych wódek, jednokrotnie destylowanych. Wódka ziemniaczana.
Single Barley to wódka jednoskładnikowa, jęczmienna. Poddawana procesowi destylacji jednokrotnie.
Single Corn to wódka jednoskładnikowa, kukurydziana. Poddawana procesowi destylacji jednokrotnie.
Single Rye to wódka jednoskładnikowa, żytnia. Poddawana procesowi destylacji jednokrotnie.
Single Oat to wódka jednoskładnikowa, owsiana. Poddawana procesowi destylacji jednokrotnie.
Single Wheat to wódka jednoskładnikowa ze spirytusu pszenicznego. Poddawana procesowi destylacji jednokrotnie.
Cachaca Pirassununga 51 to wódka posiadająca autentyczny smak próbki numer 51, jednej ze stu, która według testerów stanowiła najlepszą wersję tej wódki.
Cachaca Leblon to brazylijska wódka powstająca ze sfermentowanego soku trzcinowego wzbogaconego cukrem. Można w niej wyczuć aromaty ziołowe i dębowe.
Cachaca Mangaroca jest wódką poddawana procesowi destylacji w Brazylii a rozlewaną w Europie.
Stumbras Centenary jest stworzony na setną rocznice istnienia gorzelni Stumbras.
Od stuleci pomiędzy Polakami a Rosjanami trwa zacięta dyskusja o tym, kto tak naprawdę wynalazł wódkę. Istnieją także pogłoski jako by wódkę mieli odkryć Szwedzi. Nieważne jednak komu przypiszemy te osiągnięcie, jedno jest pewne – zarówno łacińska aqua vita, polska okowita, rosyjska żiżennaja woda czy szwedzka branvin przed wielu laty służyły jako środek medyczny, któremu przypisywano niezwykłe właściwości zdrowotne i przedłużające życie. Jednak zacznijmy od początku, skąd pomysł na ich produkcję? Źródła donoszą, że do szesnastego wieku jako lek był traktowany spirytus. Trwało to do momentu aż do destylacji alkoholu użyto zboża. Jego łatwa dostępność spowodowała, że trunki zaczęto produkowano w większych ilościach, więc część z nich przeznaczano do konsumpcji. Przez kolejne lata każdy kraj używając swoich zasobów naturalnych wytworzył swój unikatowy rodzaj wódki. I tak w Szkocji i Irlandii używając słodu jęczmiennego produkowano szkocką whisky, w Anglii z różnych rodzajów zbóż robiono gin, w Holandii genever, a w krajach skandynawskich aquavit. W Polsce rozpoczęto produkcję pierwszej gorzałki, czyli okowity.
Wódka jest produkowana poprzez zmieszanie spirytusu z wodą. Do jego produkcji można użyć każdej rośliny bogatej w skrobię i cukry proste. Najczęściej są to zboża, jednak możliwe jest także wytworzenie go z ziemniaków, melasy trzcinowej, soi, czy też winogron. Produkcja wódki ma swój początek w gorzelni, gdzie zacier z cukru lub mąki zbożowej, wody i drożdży poddaje się fermentacji w celu otrzymania 8% roztworu, który następnie jest poddany destylacji do mocy 85-90%. Ostatnim etapem jest rektyfikacja, czyli usunięcie nieprzyjemnego smaku. Tak otrzymamy 96% spirytus wzbogaca się spirytusem wydestylowanym z wysokogatunkowej masy zbożowej, co finalnie daje lekko zbożowy posmak. Dodatkowo, przy produkcji wódki wysokogatunkowej przeprowadza się dodatkową obróbkę węglem drzewnym, która poprawia smak i niweluje nieprzyjemny zapach. Na koniec spirytus rozcieńcza się wodą do 40%, a wódkę rozlewa się do butelek.
W Polsce wódki dzieli się na czyste i gatunkowe. Pierwsze są wysokoprocentowe, zawierają od 38 do 75 % alkoholu i charakteryzują się neutralnym zapachem, smakiem i barwą. Wódki czyste dzieli się dodatkowo na zwykłe, wyborowe, luksusowe, mieszane oraz najlepsze z nich czyli premium. Oznacza to nic innego jak zawartość zanieczyszczeń, które pozostały w trunku po procesie rektyfikacji. Najczystsze są oczywiście trunki premium. Wódki gatunkowe są aromatyzowane ziołami lub owocami. Wytwarza się je ze zbożowych, owocowych i winnych spirytusów. Czasami do wódki gatunkowej dodaje się także nalewy, destylaty czy moszcz, a niekiedy sztuczne zapachy. Wśród nich wyróżnia się wódki: wytrawne, półwytrawne, słodkie i półsłodkie.