Indeks: LU_20

Gost Art wino musujące wytrawne - Winnica Gostchorze

(3)
Harmonijny, wytrawny smak unikalnej kompozycji winogron odmian Pinot blanc , Riesling i Pinot Noir. Wina robione są w małych partiach, tak by jak najdłużej leżakowały na osadzie. Stworzone według francuskiej szkoły szampańskiej z polskich owoców rosnących w tradycyjnym regionie winiarskim okolic Zielonej Góry. Rocznik 2022
Cena 85,00 zł
Więcej
Dostępny

Indeks: PHA_441

Soplica Staropolska

(2)
Soplica Staropolska skomponowana z wyrazistych esencji na orzechach włoskich, śliwkach i goździkach wzbogacona o polski miód. Jest to wódka luksusowa w eleganckiej karafce.
Cena 89,00 zł
Więcej
Dostępny
Wszystkie bestsellery
WHISKY SZKOCKA BLENDED
Whisky szkocka blended

WHISKY SZKOCKA BLENDED

Whisky szkocka blended powstaje przez zmieszanie whisky single malt z kilkunastoma lub kilkudziesięcioma rodzajami whisky zbożowej (grain whisky). Według dostępnych źródeł Szkoci, chcąc zwiększyć sprzedać, spopularyzować spożycie złotego trunku oraz obniżyć jego cenę zmieszali w odpowiednich proporcjach droższą whisky słodową ze znacznie tańszą w produkcji whisky zbożową. Należy przy tym dodać, że im więcej w składzie whisky single malt tym wyższa jakość i cena whisky blended.

Różnice między whisky blended a whisky single malt

Whisky zbożowe używane w procesie mieszania (blended), produkowane są znacznie tańszym sposobem niż whisky słodowe, ponieważ zacier zbożowy destylowany jest kolumnowo, a nie w miedzianych alembikach jak w przypadku wytwarzania whisky słodowej. Destylacja kolumnowa jest powtarzalnym i bardziej przewidywalnym procesem niż tradycyjna alembikowa destylacja, jednak ostateczny smak whisky szkockiej blended może także być bogaty i zróżnicowany. Whisky blended jest produktem zdecydowaniem bardziej masowym niż jej szlachetniejsze gatunki single malt.

Historia powstania whisky szkockiej blended

Upowszechnienie procesu destylacji ciągłej, dzięki skonstruowaniu w 1823 roku przez Irlandczyka Aeneas’a Coffey’a specjalnej aparatury doprowadziło do przełomowego momentu w historii whisky. W latach 50 XIX w. firma Andrew Usher & Co przeprowadziła po raz pierwszy proces kupażowania whisky tj. mieszania whisky słodowej ze zbożową. Jednak to firma John Walker & Sons z Kilmarnock w 1865 roku wprowadziła do sprzedaży pierwszą whisky blended – whisky Walker’s Old Highland, będąca efektem zmieszania whisky zbożowej i słodowych whisky z regionu Highlands. Destylacja ciągła okazała się bardziej wydajna i tańsza, a uzyskane blendy powszechniejsze i znacznie bardziej uniwersalne. Nazwy whisky blended pochodzą jednak nie od nazw destylarni jak ma to miejsce w przypadku whisky słodowej, a często od nazwisk właścicieli destylarni np. wspomniany Johny Walker czy Chivas Regal.

Jak powstaje whisky blended?

Produkcję whisky blended należy podzielić na poszczególne fazy. Wykorzystana często jako baza, whisky ze słodu jęczmiennego jest wytwarzana zgodnie z przyjętym procesem obejmującym słodowanie, następnie zacieranie, fermentację, dwukrotną destylację w miedzianych alembikach oraz dojrzewanie przynajmniej trzy lata w dębowych beczkach. Z kolei whisky zbożowe wykorzystane w blendach w odpowiednich proporcjach powstają w mniej złożony sposób. W przypadku whisky słodowej miedziane alembiki po każdym cyklu produkcyjnym należy opróżnić, oczyścić i przygotować na nową produkcję, co jest nie tylko czasochłonne, ale i kosztowne. Wynalezienie aparatu do destylacji ciągłej umożliwiło rozpoczęcie przemysłowej produkcji whisky z praktycznie każdego zboża, proces produkcji okazał się znacznie tańszy i wydajniejszy niż whisky ze słodu jęczmiennego. Tutaj etapy obejmują wybór zboża innego niż słód jęczmienny (najczęściej jest pszenica, żyto lub kukurydza), kolejny etap to przygotowanie zacieru zbożowego, fermentacja, destylacja kolumnowa oraz dojrzewanie destylatu, przeważnie w nowych beczkach dębowych. Gotowa whisky zbożowa jest wykorzystana wraz z whisky słodową w procesie kupażowania, czyli mieszania w określonych proporcjach obu gatunków whisky w celu wytwarzania whisky blended o określonych walorach smakowych i zapachowych.

Proces kupażowania whisky (mieszania, blended)

Proces kupażowania uważany jest za nie lada sztukę i to mistrzom kupożowania (master blenders) zawdzięcza się niewątpliwy sukces whisky na świecie. Whisky blended pozwala na uzyskanie nowych nut smakowych i aromatów zapachowych. Obniżenie ceny oraz złagodzenie smaku whisky single malt umożliwiło na umasowienie whisky na świecie i dotarcie do większej grupy klientów.
Zadaniem mistrza kupażu jest zachowanie ciągłości i powtarzalności smaku danego blendu. Dzięki fenomenalnemu zmysłowi powonienia i smaku, są oni w stanie odtworzyć mieszankę z wielu pojedynczych whisky. Destylaty dojrzewające w różnych beczkach posiadają odmienne walory smakowe i aromatyczne, whisky dojrzewająca po cherry zyskuje słodkie nuty, po bourbonie idące w stronę smaku wanilii, z kolei po porto zdecydowanie bardziej intensywne. Skomponowanie mieszanki w taki sposób, aby wychwycić i zatrzymać interesujące niuanse, również w taki sposób, aby końcowy efekt był spójny, poprzedzone jest latami prób i błędów. Doświadczeni kiperzy dbają, aby uzyskana mieszanka zachowała subtelny charakter każdego ze składników, tak aby razem połączone tworzyły również smaczną całość.

Serwowanie whisky szkockiej blended

Whisky blended z uwagi na swoją powszechność często jest używana do tworzenia rozmaitych drinków. Jednak najbardziej popularną formą serwowania whisky szkockiej blended jest ‘whisky on th rocks’ czyli podanie whisky na kostkach lodu. Szkoci często piją również popularny drink mieszając whisky blended z sokiem jabłkowym. Do popkultury przeszedł kultowy drink, którym delektował się Marlon Brando w filmie ‘Ojciec chrzestny’. Słynny drink Godfather jest bardzo prosty do zrobienia. Wystarczy zmieszać 35 ml dowolnej whisky szkockiej blended z 35 ml Di Saronno amaretto w szklance z lodem.

Aktywne filtry

Indeks: CD_1623

Monkey Shoulder Smokey Monkey

(0)
Smokey Monkey to mieszanka najlepszych single maltów. Jest produkowana w małych partiach,z których każda została dobrana tak, by uzyskać łagodną whisky o subtelnym posmaku dębowego dymu. Smak, który łączy wytrawne nuty torfowez charakterystyczną dla Monkey Shoulder kremową słodyczą i przyprawami.
Cena 185,00 zł
Więcej
Dostępny

Indeks: PHA_A3

BALLANTINE'S BRASIL 0,7l

(0)
Ballantine's Brasil jesto to niespotykana jak dotąd kompozycja, whisky ta swój wyjątkowy smak zawdzięcza macerowanej skórce limonki brazylijskiej, która znajduje się w beczkach, w których leżakuje właśnie ten trunek.
Cena 73,00 zł
Więcej
Dostępny

Indeks: CW_512

Highland Queen 40% 0,7l

(0)
Highland Queen jest to delikatna whisky o charakterystycznym zapachu ananasa z dodatkiem przypraw korzennych i imbiru.Wykończenie z wyraźnym akcentem orzechów włoskich.
Cena 79,00 zł
Więcej
Dostępny

Indeks: MP_W245

LOCH LOMOND SIGNATURE BLEND

(0)
Doskonała whisky blended, która po długim i powolnym dojrzewaniu jest mieszana i poddawana dalszej maturacji w liczącym ok 100 beczek systemie Solera. System ten składa się z dwóch typów beczek: po sherry oloroso i powtórnie wypalanych. Zestawienie to sprawia, że whisky nabiera gładkości i intensywności.
Cena 119,00 zł
Więcej
Dostępny

Indeks: MP_W401

LOCH LOMOND RESERVE BLEND

(0)
To unikalna, dobrze zrównoważona szkocka whisky blended klasy premium zawierająca zarówno destylaty słodowe jaki i zbożowe, dojrzewana w samym sercu Szkocj
Cena 104,00 zł
Więcej
Dostępny

Indeks: MP_W383

HIGHLAND BARON

(0)
Highland Baron - to uniwersalna i bardzo przystępna whisky blended z destylarni Loch Lomond skomponowana z destylatów słodowych i zbożowych
Cena 73,00 zł
Więcej
Dostępny