- W koszyku nie ma jeszcze produktów
- Razem 0,00 zł
- ALKOHOLE
- KONIAK
- Wódka ELUXO edycja POP ART
- SAMPLE ELUXO
- Alkohole z TIKTOKA
- WHISKY
- SZAMPAN
- WINO MUSUJĄCE
- WINO
- BIAŁE WINO
- CZERWONE WINO
- RÓZOWE WINO
- WINO SŁODKIE
- WINO PÓŁSŁODKIE
- WINO PÓŁWYTRAWNE
- WINO WYTRAWNE
- WINO EKSKLUZYWNE
- WINO LUBUSKIE
- WINA WŁOSKIE
- WINA HISZPAŃSKIE
- WINA CHILIJSKIE
- WINA FRANCUSKIE
- WINA WĘGIERSKIE
- WINA KALIFORNIJSKIE
- WINA AUSTRIACKIE
- WINA Z RPA
- WINA ARGENTYŃSKIE
- WINA NIEMIECKIE
- WINA Z NOWEJ ZELANDII
- WINA GRECKIE
- WINA PORTUGALSKIE
- WINA IZRAELSKIE
- WINA Z USA
- WINO GRUZIŃSKIE
- PORTO
- LIKIER
- WÓDKA
- ŚLIWOWICA
- OKOWITA I DESTYLAT
- GRAPPA
- CALVADOS
- TEQUILA
- ARMANIAK
- RUM
- BRANDY
- MIÓD PITNY
- METAXA
- GIN
- NALEWKI
- PIWO RZEMIEŚLNICZE
- MINIATURY
- NAPOJE
- ZESTAWY UPOMINKOWE
- BON PODARUNKOWY
- SZKŁO KRYSZTAŁOWE
- KAWIOR - ANTONIUS CAVIAR
- Lubuski Festiwal Whisky i Alkoholi Mocnych
- BEZALKOHOLOWA BAZA DO KOKTAJLI
- BEZALKOHOLOWE
Indeks: OS_002
Śledziówka - wódka o smaku śledzia 38% 500ml
Indeks: LU_20
Gost Art wino musujące wytrawne - Winnica Gostchorze
Indeks: PHA_441
Soplica Staropolska
Indeks: MZ_0122
Młody Ziemniak 2022 500 ml
WHISKY SZKOCKA BLENDED
Whisky szkocka blended powstaje przez zmieszanie whisky single malt z kilkunastoma lub kilkudziesięcioma rodzajami whisky zbożowej (grain whisky). Według dostępnych źródeł Szkoci, chcąc zwiększyć sprzedać, spopularyzować spożycie złotego trunku oraz obniżyć jego cenę zmieszali w odpowiednich proporcjach droższą whisky słodową ze znacznie tańszą w produkcji whisky zbożową. Należy przy tym dodać, że im więcej w składzie whisky single malt tym wyższa jakość i cena whisky blended.
Różnice między whisky blended a whisky single malt
Whisky zbożowe używane w procesie mieszania (blended), produkowane są znacznie tańszym sposobem niż whisky słodowe, ponieważ zacier zbożowy destylowany jest kolumnowo, a nie w miedzianych alembikach jak w przypadku wytwarzania whisky słodowej. Destylacja kolumnowa jest powtarzalnym i bardziej przewidywalnym procesem niż tradycyjna alembikowa destylacja, jednak ostateczny smak whisky szkockiej blended może także być bogaty i zróżnicowany. Whisky blended jest produktem zdecydowaniem bardziej masowym niż jej szlachetniejsze gatunki single malt.
Historia powstania whisky szkockiej blended
Upowszechnienie procesu destylacji ciągłej, dzięki skonstruowaniu w 1823 roku przez Irlandczyka Aeneas’a Coffey’a specjalnej aparatury doprowadziło do przełomowego momentu w historii whisky. W latach 50 XIX w. firma Andrew Usher & Co przeprowadziła po raz pierwszy proces kupażowania whisky tj. mieszania whisky słodowej ze zbożową. Jednak to firma John Walker & Sons z Kilmarnock w 1865 roku wprowadziła do sprzedaży pierwszą whisky blended – whisky Walker’s Old Highland, będąca efektem zmieszania whisky zbożowej i słodowych whisky z regionu Highlands. Destylacja ciągła okazała się bardziej wydajna i tańsza, a uzyskane blendy powszechniejsze i znacznie bardziej uniwersalne. Nazwy whisky blended pochodzą jednak nie od nazw destylarni jak ma to miejsce w przypadku whisky słodowej, a często od nazwisk właścicieli destylarni np. wspomniany Johny Walker czy Chivas Regal.
Jak powstaje whisky blended?
Produkcję whisky blended należy podzielić na poszczególne fazy. Wykorzystana często jako baza, whisky ze słodu jęczmiennego jest wytwarzana zgodnie z przyjętym procesem obejmującym słodowanie, następnie zacieranie, fermentację, dwukrotną destylację w miedzianych alembikach oraz dojrzewanie przynajmniej trzy lata w dębowych beczkach. Z kolei whisky zbożowe wykorzystane w blendach w odpowiednich proporcjach powstają w mniej złożony sposób. W przypadku whisky słodowej miedziane alembiki po każdym cyklu produkcyjnym należy opróżnić, oczyścić i przygotować na nową produkcję, co jest nie tylko czasochłonne, ale i kosztowne. Wynalezienie aparatu do destylacji ciągłej umożliwiło rozpoczęcie przemysłowej produkcji whisky z praktycznie każdego zboża, proces produkcji okazał się znacznie tańszy i wydajniejszy niż whisky ze słodu jęczmiennego. Tutaj etapy obejmują wybór zboża innego niż słód jęczmienny (najczęściej jest pszenica, żyto lub kukurydza), kolejny etap to przygotowanie zacieru zbożowego, fermentacja, destylacja kolumnowa oraz dojrzewanie destylatu, przeważnie w nowych beczkach dębowych. Gotowa whisky zbożowa jest wykorzystana wraz z whisky słodową w procesie kupażowania, czyli mieszania w określonych proporcjach obu gatunków whisky w celu wytwarzania whisky blended o określonych walorach smakowych i zapachowych.
Proces kupażowania whisky (mieszania, blended)
Proces kupażowania uważany jest za nie lada sztukę i to mistrzom kupożowania (master blenders) zawdzięcza się niewątpliwy sukces whisky na świecie. Whisky blended pozwala na uzyskanie nowych nut smakowych i aromatów zapachowych. Obniżenie ceny oraz złagodzenie smaku whisky single malt umożliwiło na umasowienie whisky na świecie i dotarcie do większej grupy klientów.
Zadaniem mistrza kupażu jest zachowanie ciągłości i powtarzalności smaku danego blendu. Dzięki fenomenalnemu zmysłowi powonienia i smaku, są oni w stanie odtworzyć mieszankę z wielu pojedynczych whisky. Destylaty dojrzewające w różnych beczkach posiadają odmienne walory smakowe i aromatyczne, whisky dojrzewająca po cherry zyskuje słodkie nuty, po bourbonie idące w stronę smaku wanilii, z kolei po porto zdecydowanie bardziej intensywne. Skomponowanie mieszanki w taki sposób, aby wychwycić i zatrzymać interesujące niuanse, również w taki sposób, aby końcowy efekt był spójny, poprzedzone jest latami prób i błędów. Doświadczeni kiperzy dbają, aby uzyskana mieszanka zachowała subtelny charakter każdego ze składników, tak aby razem połączone tworzyły również smaczną całość.
Serwowanie whisky szkockiej blended
Whisky blended z uwagi na swoją powszechność często jest używana do tworzenia rozmaitych drinków. Jednak najbardziej popularną formą serwowania whisky szkockiej blended jest ‘whisky on th rocks’ czyli podanie whisky na kostkach lodu. Szkoci często piją również popularny drink mieszając whisky blended z sokiem jabłkowym. Do popkultury przeszedł kultowy drink, którym delektował się Marlon Brando w filmie ‘Ojciec chrzestny’. Słynny drink Godfather jest bardzo prosty do zrobienia. Wystarczy zmieszać 35 ml dowolnej whisky szkockiej blended z 35 ml Di Saronno amaretto w szklance z lodem.
Indeks: PHA_A3
BALLANTINE'S BRASIL 0,7l
Indeks: PHA_69a
Chivas Regal 12 YO 0,7L
Indeks: CW_512
Highland Queen 40% 0,7l
Indeks: IF_13
Johnnie Walker Green Label 0,7L
Indeks: MP_10
Johnnie Walker Ultimate 18 Years
Indeks: MP_W245
LOCH LOMOND SIGNATURE BLEND
Indeks: MP_W384
HIGHLAND BARON BLEND WHISKY 0,7 KARTON 40%
Indeks: MP_W401
LOCH LOMOND RESERVE BLEND
Indeks: CW_04
Highland Queen Blended Scotch Whisky Sherry Cask
Indeks: MP_W383
HIGHLAND BARON
Indeks: CI_001
Glengarry Blended Whisky
Indeks: CI_002