Kategorie

WHISKY SZKOCKA BLENDED 

93 prod.
  • 29,00 zł W magazynie

    Ballantine's Finest jest to połączenie ponad 40 najlepszych szkockich whisky. Ta doskonała kompozycja charakteryzuje się delikatnym smakiem z wyczuwalnym wrzosowym miodem, wanilią, jabłkami i mleczną czekoladą. 

    29,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 69,00 zł W magazynie

    Ballantine's Brasil jesto to niespotykana jak dotąd kompozycja, whisky ta swój wyjątkowy smak zawdzięcza macerowanej skórce limonki brazylijskiej, która znajduje się w beczkach, w których leżakuje właśnie ten trunek.

    69,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 119,00 zł W magazynie

    Chivas Regal 12 YO to znakomita szkocka whisky blended, która charakteryzuje się delikatnym zapachem.

    119,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 74,00 zł W magazynie

    Highland Queen jest to delikatna whisky o charakterystycznym zapachu ananasa z dodatkiem przypraw korzennych i imbiru.Wykończenie z wyraźnym akcentem orzechów włoskich.

    74,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 136,00 zł W magazynie

    Antiquary 12YO jest to kompozycja 30 specjalnie dobranych whisky zbożowych i słodowych pochodzących głównie z regionu Speyside. Alkohol ten wyróżnia się wysoką zawartością whisky słodowych w porównaniu do zbożowych- 55% do 45%. Jest to doskonałe połączenie cytrusów, toffee oraz dymu torfowego.

    136,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 549,00 zł W magazynie

    Antiquary 21 YO jest to whisky należąca do grupy luksusowych, składa się z destylatów, które dojrzewają w beczkach wykonanych z dębu przez okres co najmniej 21 lat. Jest to idealnie skomponowany alkohol,w którym wyczujemy zapach mniszka lekarskiego, wrzosu oraz czarnej porzeczki, aromaty torfu, cytrusów oraz słodu i smak toffee oraz miodu. Wykończenie...

    549,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 188,00 zł W magazynie

    Famous Grouse The Naked Grouse jest to whisky stworzone ze starannie skomponowanych kombinacji. Tradycyjnie, tak jak wszystkie produkty tej marki, tak i ta whisky dojrzewa w beczkach po sherry.  Składowe tego alkoholu to Macallan i Highland Park.

    188,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 274,00 zł W magazynie

    Johnnie Walker Green Label jest to połączenie specjalnie wyselekcjonowanych whisky, które dojrzewają przez okres co najmniej 15 lat.

    274,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 249,00 zł W magazynie

    Chivas Regal Mizunara jest to edycja, która początkowo przeznaczona była wyłącznie na rynek japoński, stworzona została przez Master Blendera Colina Scotta, którego zainspirowała podróż do Japonii. Nazwa tej whisky pochodzi od dębu Mizunara, z którego zostały wykonane beczki, w których dojrzewała część destylatów.

    249,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 379,00 zł W magazynie

    Johnnie Walker Ultimate 18 YO jest to whisky łącząca w sobie destylaty ze specjalnie wybranych beczek, któe dojrzewały przez okres co najmniej 18 lat.

    379,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 106,00 zł W magazynie

    Doskonała whisky blended, która po długim i powolnym dojrzewaniu jest mieszana i poddawana dalszej maturacji w liczącym ok 100 beczek systemie Solera. System ten składa się z dwóch typów beczek: po sherry oloroso i powtórnie wypalanych. Zestawienie to sprawia, że whisky nabiera gładkości i intensywności. Kraj: Szkocja Region: Highland Producent: Loch...

    106,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 72,00 zł

    5-cio letnia whisky typu blended zawierająca 40% whisky single malt. Kraj: Szkocja Region: Campbeltown Producent: Springbank Poj.: 0,35 Zaw. Alk. %: 40

    72,00 zł
  • 132,00 zł

    5-cio letnia whisky typu blended zawierająca 40% whisky single malt. Kraj: Szkocja Region: Campbeltown Producent: Springbank Poj.: 0,7 Zaw. Alk. %: 40

    132,00 zł
  • 75,00 zł W magazynie

    Highland Baron - to uniwersalna i bardzo przystępna whisky blended z destylarni Loch Lomond skomponowana z destylatów słodowych i zbożowych.

    75,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 99,00 zł W magazynie

    To unikalna, dobrze zrównoważona szkocka whisky blended klasy premium zawierająca zarówno destylaty słodowe jaki i zbożowe, dojrzewana w samym sercu Szkocj

    99,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 69,00 zł W magazynie

    Stag Hunter to szkocka whisky wyprodukowana zgodnie z tradycyjną metodą destylowania w miedzianych aparatach. 

    69,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 85,00 zł W magazynie

    Firean Lightly Peated to doskonała whisky, destylowana w tradycyjnych aparatach miedzianych, wyprodukowana z idealnie skomponowanej mieszanki whisky zbożowej i jęczmiennej słodowej.

    85,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 64,00 zł W magazynie

    Szkocka whisky mieszana, której sercem jest single malt Tullibardine z regionu Highland. 

    64,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 85,00 zł W magazynie

    Szkocka Whisky mieszana z 30 różnych destylatów słodowych i zbożowych, znaczną część stanowią destylaty z cenionej gorzelni Tomatin.

    85,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 186,00 zł W magazynie

    Specjalna edycja dedykowana fanom bijącego rekordu popularności serialu "Gra o tron". Whisky w butelce o zimowych barwach, inspirowana tajemniczymi postaciami White Walkers. Po zmrożeniu na etykiecie ukazuję się napis "WINTER IS HERE". Wśród składników znalazły się destylaty z Cardhu i Clynelish. W bukiecie wyczujemy czerwone owoce, karmel, palony cukier...

    186,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 69,00 zł W magazynie

    Highland Baron - to uniwersalna i bardzo przystępna whisky blended z destylarni Loch Lomond skomponowana z destylatów słodowych i zbożowych

    69,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h

Whisky szkocka blended powstaje przez zmieszanie whisky single malt z kilkunastoma lub kilkudziesięcioma rodzajami whisky zbożowej (grain whisky). Według dostępnych źródeł Szkoci, chcąc zwiększyć sprzedać, spopularyzować spożycie złotego trunku oraz obniżyć jego cenę zmieszali w odpowiednich proporcjach droższą whisky słodową ze znacznie tańszą w produkcji whisky zbożową. Należy przy tym dodać, że im więcej w składzie whisky single malt tym wyższa jakość i cena whisky blended.

Różnice między whisky blended a whisky single malt

Whisky zbożowe używane w procesie mieszania (blended), produkowane są znacznie tańszym sposobem niż whisky słodowe, ponieważ zacier zbożowy destylowany jest kolumnowo, a nie w miedzianych alembikach jak w przypadku wytwarzania whisky słodowej. Destylacja kolumnowa jest powtarzalnym i bardziej przewidywalnym procesem niż tradycyjna alembikowa destylacja, jednak ostateczny smak whisky szkockiej blended może także być bogaty i zróżnicowany. Whisky blended jest produktem zdecydowaniem bardziej masowym niż jej szlachetniejsze gatunki single malt.

Historia powstania whisky szkockiej blended

Upowszechnienie procesu destylacji ciągłej, dzięki skonstruowaniu w 1823 roku przez Irlandczyka Aeneas’a Coffey’a specjalnej aparatury doprowadziło do przełomowego momentu w historii whisky. W latach 50 XIX w. firma Andrew Usher & Co przeprowadziła po raz pierwszy proces kupażowania whisky tj. mieszania whisky słodowej ze zbożową. Jednak to firma John Walker & Sons z Kilmarnock w 1865 roku wprowadziła do sprzedaży pierwszą whisky blended – whisky Walker’s Old Highland, będąca efektem zmieszania whisky zbożowej i słodowych whisky z regionu Highlands. Destylacja ciągła okazała się bardziej wydajna i tańsza, a uzyskane blendy powszechniejsze i znacznie bardziej uniwersalne. Nazwy whisky blended pochodzą jednak nie od nazw destylarni jak ma to miejsce w przypadku whisky słodowej, a często od nazwisk właścicieli destylarni np. wspomniany Johny Walker czy Chivas Regal.

Jak powstaje whisky blended?

Produkcję whisky blended należy podzielić na poszczególne fazy. Wykorzystana często jako baza, whisky ze słodu jęczmiennego jest wytwarzana zgodnie z przyjętym procesem obejmującym słodowanie, następnie zacieranie, fermentację, dwukrotną destylację w miedzianych alembikach oraz dojrzewanie przynajmniej trzy lata w dębowych beczkach. Z kolei whisky zbożowe wykorzystane w blendach w odpowiednich proporcjach powstają w mniej złożony sposób. W przypadku whisky słodowej miedziane alembiki po każdym cyklu produkcyjnym należy opróżnić, oczyścić i przygotować na nową produkcję, co jest nie tylko czasochłonne, ale i kosztowne. Wynalezienie aparatu do destylacji ciągłej umożliwiło rozpoczęcie przemysłowej produkcji whisky z praktycznie każdego zboża, proces produkcji okazał się znacznie tańszy i wydajniejszy niż whisky ze słodu jęczmiennego. Tutaj etapy obejmują wybór zboża innego niż słód jęczmienny (najczęściej jest pszenica, żyto lub kukurydza), kolejny etap to przygotowanie zacieru zbożowego, fermentacja, destylacja kolumnowa oraz dojrzewanie destylatu, przeważnie w nowych beczkach dębowych. Gotowa whisky zbożowa jest wykorzystana wraz z whisky słodową w procesie kupażowania, czyli mieszania w określonych proporcjach obu gatunków whisky w celu wytwarzania whisky blended o określonych walorach smakowych i zapachowych.

Proces kupażowania whisky (mieszania, blended)

Proces kupażowania uważany jest za nie lada sztukę i to mistrzom kupożowania (master blenders) zawdzięcza się niewątpliwy sukces whisky na świecie. Whisky blended pozwala na uzyskanie nowych nut smakowych i aromatów zapachowych. Obniżenie ceny oraz złagodzenie smaku whisky single malt umożliwiło na umasowienie whisky na świecie i dotarcie do większej grupy klientów.
Zadaniem mistrza kupażu jest zachowanie ciągłości i powtarzalności smaku danego blendu. Dzięki fenomenalnemu zmysłowi powonienia i smaku, są oni w stanie odtworzyć mieszankę z wielu pojedynczych whisky. Destylaty dojrzewające w różnych beczkach posiadają odmienne walory smakowe i aromatyczne, whisky dojrzewająca po cherry zyskuje słodkie nuty, po bourbonie idące w stronę smaku wanilii, z kolei po porto zdecydowanie bardziej intensywne. Skomponowanie mieszanki w taki sposób, aby wychwycić i zatrzymać interesujące niuanse, również w taki sposób, aby końcowy efekt był spójny, poprzedzone jest latami prób i błędów. Doświadczeni kiperzy dbają, aby uzyskana mieszanka zachowała subtelny charakter każdego ze składników, tak aby razem połączone tworzyły również smaczną całość.

Serwowanie whisky szkockiej blended

Whisky blended z uwagi na swoją powszechność często jest używana do tworzenia rozmaitych drinków. Jednak najbardziej popularną formą serwowania whisky szkockiej blended jest ‘whisky on th rocks’ czyli podanie whisky na kostkach lodu. Szkoci często piją również popularny drink mieszając whisky blended z sokiem jabłkowym. Do popkultury przeszedł kultowy drink, którym delektował się Marlon Brando w filmie ‘Ojciec chrzestny’. Słynny drink Godfather jest bardzo prosty do zrobienia. Wystarczy zmieszać 35 ml dowolnej whisky szkockiej blended z 35 ml Di Saronno amaretto w szklance z lodem.

  • Tylko oryginalne produkty
  • Szybka realizacja rezerwacji
  • Wygodny kontakt
  • Płatności Przelewy24
Wszystkie prawa zastrzeżone: Eluxo.pl | Sklep Online | Kopiowanie treści zabronione.
Realizacja: www.selljus.pl