Indeks: LU_20

Gost Art wino musujące wytrawne - Winnica Gostchorze

(3)
Harmonijny, wytrawny smak unikalnej kompozycji winogron odmian Pinot blanc , Riesling i Pinot Noir. Wina robione są w małych partiach, tak by jak najdłużej leżakowały na osadzie. Stworzone według francuskiej szkoły szampańskiej z polskich owoców rosnących w tradycyjnym regionie winiarskim okolic Zielonej Góry. Rocznik 2022
Cena 82,00 zł
Więcej
Dostępny

Indeks: PHA_441

Soplica Staropolska

(2)
Soplica Staropolska skomponowana z wyrazistych esencji na orzechach włoskich, śliwkach i goździkach wzbogacona o polski miód. Jest to wódka luksusowa w eleganckiej karafce.
Cena 95,00 zł
Więcej
Dostępny
Wszystkie bestsellery
POLSKA WÓDKA
Polska Wódka

POLSKA WÓDKA

O tym jak destylować alkohol Polacy wiedzieli już we wczesnym średniowieczu. Na początku jednak otrzymany trunek wykorzystywano do celów medycznych, a dopiero w piętnastym zaczęto produkowanie wódki z żyta, przez co wzrosła jej konsumpcja. W średniowieczu pędzono ją w alembikach, poddając zacier z przefermentowanego żyta trzykrotnej destylacji. Pierwsza dawała bratanówkę, z drugiej otrzymywano szymkówkę, a z trzeciej okowitę, czyli spirytus o mocy 70-80%. Taki roztwór rozcieńczano z wodą i otrzymywano wódkę o mocy około 40%. Sto lat później rozpoczął się złoty wiek w dziejach Polski. Szybki rozwój gospodarki, poszerzenie granic i powstanie ustroju demokracji szlacheckiej spowodowało duży wzrost produkcji zboża, eksportowanego z Gdańska do innych europejskich krajów. To właśnie w tym czasie wódka stała się powszechnie znana, a już trzy wieki później mieszkający we Lwowie Jan Baczewski otworzył pierwszą fabrykę wódki, rozpoczynając tym samym wódczany przemysł.

Jak rozpoznać polską wódkę?

Polską wódką nazywamy trunek, który stosuje chronione oznaczenia geograficzne i spełnia określone kryteria, czyli jest wyprodukowany na terenie RP, przy użyciu polskich zbóż: pszenicy, owsa, żyta, pszenżyta, jęczmienia lub ziemniaków. Stowarzyszenie Polska Wódka stworzyło także dobrowolny program ,,Polska Wódka”, który obejmuje przyznawanie oznaczeń słowno – graficznych produktom, które spełniają kryteria. Celem inicjatywy jest budowanie świadomości i wagi oznaczenia geograficznego polskiego trunku.

Gdzie jest wytwarzana polska wódka?

Na sukces polskiej wódki pracuje obecnie 50 gorzelni, które zajmują się wytwarzaniem destylatu rolniczego. Cały proces jej produkcji odbywa się w dwóch etapach. Pierwszy ma miejsce w małych, rolniczych gorzelniach, które wytwarzają destylat rolniczy. Następnie powstały spirytus trafia do zakładu rekrtyfikacji, gdzie odbywa się dalszy proces jego oczyszczania. Ostatnim miejscem, do którego trafia jest zakład produkcji wódki, w którym łączy się alkohol etylowy pochodzenia rolniczego z wodą, a powstały trunek filtruje się i rozlewa do butelek. Jeśli każdy z pięciu etapów produkcji odbędzie się w Polsce, a trunek jest wyprodukowany z polskich zbóż, możemy nazwać go Polską Wódką.

Jak serwować polską wódkę?

Dla polskiej wódki najbardziej korzystną temperaturą jest 6°C do 8°C. Właśnie w takich warunkach można najdokładniej poczuć smak i zapach trunku. Ważne, aby zanadto nie zmrozić wódki, bo w zbyt niskiej temperaturze traci ona swoje charakterystyczne właściwości. Jako ciekawostkę można wspomnieć fakt, że przed wojną polską wódkę serwowano w mikadce, czyli małej szklance o pojemności 50 ml, a wypitą zagryzano śledziem.

Pomysł na drinka z polską wódką:

VODKA SUNRISE

Składniki:
50 ml wódki
30 ml soku malinowego lub Grenadiny
150 ml soku pomarańczowego
kostki lodu
Przygotowanie: Sok i wódkę wymieszać w shakerze z kostkami lodu lub w szklance łyżeczką, jeśli nie mamy shakera. Przelać do szklanki i powoli wlać sok malinowy lub grenadinę, tak by osiadła na dnie.

Aktywne filtry

Indeks: AL_333

Młody Ziemniak Vineta 2014 Edycja Specjalna

(0)
Młody Ziemniak Vineta produkowany jest z ziemniaków odmiany " vineta", które charakteryzują się doskonałym smakiem oraz doskonale sprawdzają się w kuchni. Ziemniaki, które są wykorzystywane do wytwarzania tej wódki zostały zebrane w czerwcu.
Cena 1 799,00 zł
Więcej
Ostatnie sztuki w magazynie

Indeks: CH_011

Młody Ziemniak Tajfun 2014 Edycja Specjalna

(0)
Młody Ziemniak to wyjątkowa wódka, która produkowana jest z ziemniaków odmiany "TAJFUN" zebranych już w czerwcu. Wersji limitowanej edycji Młodego Ziemniaka, którą wyprodukowano w ilości zaledwie 2368 sztuk. Butelka zamknięta jest w stylizowanej drewnianej skrzynce.
Cena 1 799,00 zł
Więcej
Ostatnie sztuki w magazynie

Indeks: CH_A4

Wódka Baltic 0,5l

(0)
Trunek produkowany z najlepszej jakości, polskich ziemniaków Ikar tzw. średnio-późnej. Staranna selekcja surowców, pochodzących wyłącznie od sprawdzonych i renomowanych dostawców, w połączeniu z krystalicznie czystą wodą, jest gwarancją wyjątkowej delikatności, wyrazistego smaku i niepowtarzalnego aromatu. Wódka rozlewana jest do elegancko prezentujących...
Cena 49,00 zł
Więcej
Dostępny

Indeks: AL_129

Wódka Ostoya 0,7l

(0)
Ostoya topolski trunek o niezwykłym bukiecie smaków i aromatów. Wódka jest bardzo  łagodna, ponieważ swój zapach i smak zawdzięcza starannie wybranej, dojrzewającej w słońcu  pszenicy, która pochodzi z ekologicznych terenów rolniczych, znajdujących się w okolicach Bieszczad. Ostoya Vodka jest synonimem chwili wytchnienia w dynamicznie zmieniającym się...
Cena 76,00 zł
Więcej
Dostępny

Indeks: EC_4

Wódka AMBER INSIDE 40% 0,7L

(1)
AMBER INSIDE to pierwszy w Polsce leżakowany trunek, który jest zaliczany do klasy premium. Alkohol jest wytwarzany wyłącznie na bazie polskiego bursztynu i najwyższej jakości neutralnego spirytusu zbożowego. Wódka leżakuje w dębowej beczce. Trunek  serwowany jest w ekskluzywnych hotelach -  m.in. Marriocie, Bristolu, Holiday Inn czy hotelach sieci Accor.
Cena 179,00 zł
Więcej
Dostępny