Kategorie
ELUXO WÓDKA to wódka jednorodna, pszeniczna, organiczna klasy premium produkowana w Polsce. ELUXO WÓDKA zdobyła złoty medal podczas Warsaw Spirits Competition 2022.
Młody Ziemniak Vineta produkowany jest z ziemniaków odmiany " vineta", które charakteryzują się doskonałym smakiem oraz doskonale sprawdzają się w kuchni. Ziemniaki, które są wykorzystywane do wytwarzania tej wódki zostały zebrane w czerwcu.
Trunek produkowany z najlepszej jakości, polskich ziemniaków Ikar tzw. średnio-późnej. Staranna selekcja surowców, pochodzących wyłącznie od sprawdzonych i renomowanych dostawców, w połączeniu z krystalicznie czystą wodą, jest gwarancją wyjątkowej delikatności, wyrazistego smaku i niepowtarzalnego aromatu. Wódka rozlewana jest do elegancko prezentujących...
U'LUVKA wódka produkowana jest z polskiego jęczmienia, żyta i pszenicy. Poddawana zostaje procesowi destylacji w małych partiach.
Dębowa Polska Skrzypce to klasyczna wódka Dębowa w opakowaniu w kształcie skrzypiec.
Dębowa Polska Skrzypce to klasyczna wódka Dębowa w opakowaniu w kształcie skrzypiec.
Ostoya topolski trunek o niezwykłym bukiecie smaków i aromatów. Wódka jest bardzo łagodna, ponieważ swój zapach i smak zawdzięcza starannie wybranej, dojrzewającej w słońcu pszenicy, która pochodzi z ekologicznych terenów rolniczych, znajdujących się w okolicach Bieszczad. Ostoya Vodka jest synonimem chwili wytchnienia w dynamicznie zmieniającym się...
AMBER INSIDE to pierwszy w Polsce leżakowany trunek, który jest zaliczany do klasy premium. Alkohol jest wytwarzany wyłącznie na bazie polskiego bursztynu i najwyższej jakości neutralnego spirytusu zbożowego. Wódka leżakuje w dębowej beczce. Trunek serwowany jest w ekskluzywnych hotelach - m.in. Marriocie, Bristolu, Holiday Inn czy hotelach sieci Accor.
Młody Ziemniak 2015 to wódka wyprodukowana na bazie spirytusu z ziemniaków, które zostały zebrane w czerwcu 2015 roku.
Jest to wódka z kolekcji jednoskładnikowych wódek, jednokrotnie destylowanych. Wódka ziemniaczana.
Single Barley to wódka jednoskładnikowa, jęczmienna. Poddawana procesowi destylacji jednokrotnie.
Single Corn to wódka jednoskładnikowa, kukurydziana. Poddawana procesowi destylacji jednokrotnie.
Single Rye to wódka jednoskładnikowa, żytnia. Poddawana procesowi destylacji jednokrotnie.
Single Oat to wódka jednoskładnikowa, owsiana. Poddawana procesowi destylacji jednokrotnie.
Single Wheat to wódka jednoskładnikowa ze spirytusu pszenicznego. Poddawana procesowi destylacji jednokrotnie.
Zbożowa naturalna 0,5l 40%, to wyrafinowany trunek, który swój wyjątkowy smak zawdzięcza Matce Naturze. Do produkcji tej oryginalnej, manufakturowej wódki użyto starannie wyselekcjonowanego zbożowego spirytusu, w 100% wytwarzanego z polskich odmian żyta i krystalicznej, czystej wody.
BUKWICOWA NATURALNA 40% 0,5l, to trunek stworzony na bazie nalewów z liści bukwicy. Wódka powstaje ze starannie wyselekcjonowanego, zbożowego spirytusu, wytwarzanego wyłącznie z polskiego żyta i własnych maceratów, stworzonych na bazie liści bukwicy. Prozdrowotne właściwości tej rośliny są znane od wieków. Roślina ta występuje dziko w otulinie Puszczy...
Wódka Różana Naturalna to rzemieślniczy trunek, produkowany na bazie nalewów z płatków róż, która dziko rośnie w nieskażonych cywilizacją otulinach Puszczy Białowieskiej. Alkohol zaliczany jest do gatunku wódek półsłodkich. Trunek powstaje ze zbożowego spirytusu, wytwarzanego z polskiego żyta w połączeniu z krystalicznie czystą wodą.
Specjał Podlaski Palony to wódka produkowana według podlaskiej tradycyjnej receptury.
Saper wódka to zestaw wódek polskich o różnych smakach. Produkowane są ze spirytusu zbożowego czterokrotnie destylowanego z dodatkiem soków zagęszczonych oraz mieszanek i esencji ziołowych.
Specjał Podlaski Palony to trunek wytwarzany według receptury pochodzącej z Podlasia.
O tym jak destylować alkohol Polacy wiedzieli już we wczesnym średniowieczu. Na początku jednak otrzymany trunek wykorzystywano do celów medycznych, a dopiero w piętnastym zaczęto produkowanie wódki z żyta, przez co wzrosła jej konsumpcja. W średniowieczu pędzono ją w alembikach, poddając zacier z przefermentowanego żyta trzykrotnej destylacji. Pierwsza dawała bratanówkę, z drugiej otrzymywano szymkówkę, a z trzeciej okowitę, czyli spirytus o mocy 70-80%. Taki roztwór rozcieńczano z wodą i otrzymywano wódkę o mocy około 40%. Sto lat później rozpoczął się złoty wiek w dziejach Polski. Szybki rozwój gospodarki, poszerzenie granic i powstanie ustroju demokracji szlacheckiej spowodowało duży wzrost produkcji zboża, eksportowanego z Gdańska do innych europejskich krajów. To właśnie w tym czasie wódka stała się powszechnie znana, a już trzy wieki później mieszkający we Lwowie Jan Baczewski otworzył pierwszą fabrykę wódki, rozpoczynając tym samym wódczany przemysł.
Polską wódką nazywamy trunek, który stosuje chronione oznaczenia geograficzne i spełnia określone kryteria, czyli jest wyprodukowany na terenie RP, przy użyciu polskich zbóż: pszenicy, owsa, żyta, pszenżyta, jęczmienia lub ziemniaków. Stowarzyszenie Polska Wódka stworzyło także dobrowolny program ,,Polska Wódka”, który obejmuje przyznawanie oznaczeń słowno – graficznych produktom, które spełniają kryteria. Celem inicjatywy jest budowanie świadomości i wagi oznaczenia geograficznego polskiego trunku.
Na sukces polskiej wódki pracuje obecnie 50 gorzelni, które zajmują się wytwarzaniem destylatu rolniczego. Cały proces jej produkcji odbywa się w dwóch etapach. Pierwszy ma miejsce w małych, rolniczych gorzelniach, które wytwarzają destylat rolniczy. Następnie powstały spirytus trafia do zakładu rekrtyfikacji, gdzie odbywa się dalszy proces jego oczyszczania. Ostatnim miejscem, do którego trafia jest zakład produkcji wódki, w którym łączy się alkohol etylowy pochodzenia rolniczego z wodą, a powstały trunek filtruje się i rozlewa do butelek. Jeśli każdy z pięciu etapów produkcji odbędzie się w Polsce, a trunek jest wyprodukowany z polskich zbóż, możemy nazwać go Polską Wódką.
Dla polskiej wódki najbardziej korzystną temperaturą jest 6°C do 8°C. Właśnie w takich warunkach można najdokładniej poczuć smak i zapach trunku. Ważne, aby zanadto nie zmrozić wódki, bo w zbyt niskiej temperaturze traci ona swoje charakterystyczne właściwości. Jako ciekawostkę można wspomnieć fakt, że przed wojną polską wódkę serwowano w mikadce, czyli małej szklance o pojemności 50 ml, a wypitą zagryzano śledziem.
Składniki:
50 ml wódki
30 ml soku malinowego lub Grenadiny
150 ml soku pomarańczowego
kostki lodu
Przygotowanie: Sok i wódkę wymieszać w shakerze z kostkami lodu lub w szklance łyżeczką, jeśli nie mamy shakera. Przelać do szklanki i powoli wlać sok malinowy lub grenadinę, tak by osiadła na dnie.