Kategorie
The View Vodka - to polska wódka z ekologicznej pszenicy z dodatkiem 1% destylatu jabłkowego. Wódka odpoczywa minumum 60 dni, następnie jest filtrowana przez platynę. Stworzona przez dwie kobiety.
Młody Ziemniak Vineta produkowany jest z ziemniaków odmiany " vineta", które charakteryzują się doskonałym smakiem oraz doskonale sprawdzają się w kuchni. Ziemniaki, które są wykorzystywane do wytwarzania tej wódki zostały zebrane w czerwcu.
Trunek produkowany z najlepszej jakości, polskich ziemniaków Ikar tzw. średnio-późnej. Staranna selekcja surowców, pochodzących wyłącznie od sprawdzonych i renomowanych dostawców, w połączeniu z krystalicznie czystą wodą, jest gwarancją wyjątkowej delikatności, wyrazistego smaku i niepowtarzalnego aromatu. Wódka rozlewana jest do elegancko prezentujących...
U'LUVKA wódka produkowana jest z polskiego jęczmienia, żyta i pszenicy. Poddawana zostaje procesowi destylacji w małych partiach.
Dębowa Polska Skrzypce to klasyczna wódka Dębowa w opakowaniu w kształcie skrzypiec.
Dębowa Polska Skrzypce to klasyczna wódka Dębowa w opakowaniu w kształcie skrzypiec.
Ostoya topolski trunek o niezwykłym bukiecie smaków i aromatów. Wódka jest bardzo łagodna, ponieważ swój zapach i smak zawdzięcza starannie wybranej, dojrzewającej w słońcu pszenicy, która pochodzi z ekologicznych terenów rolniczych, znajdujących się w okolicach Bieszczad. Ostoya Vodka jest synonimem chwili wytchnienia w dynamicznie zmieniającym się...
AMBER INSIDE to pierwszy w Polsce leżakowany trunek, który jest zaliczany do klasy premium. Alkohol jest wytwarzany wyłącznie na bazie polskiego bursztynu i najwyższej jakości neutralnego spirytusu zbożowego. Wódka leżakuje w dębowej beczce. Trunek serwowany jest w ekskluzywnych hotelach - m.in. Marriocie, Bristolu, Holiday Inn czy hotelach sieci Accor.
Single Barley to wódka jednoskładnikowa, jęczmienna. Poddawana procesowi destylacji jednokrotnie.
Single Rye to wódka jednoskładnikowa, żytnia. Poddawana procesowi destylacji jednokrotnie.
Zbożowa naturalna 0,5l 40%, to wyrafinowany trunek, który swój wyjątkowy smak zawdzięcza Matce Naturze. Do produkcji tej oryginalnej, manufakturowej wódki użyto starannie wyselekcjonowanego zbożowego spirytusu, w 100% wytwarzanego z polskich odmian żyta i krystalicznej, czystej wody.
BUKWICOWA NATURALNA 40% 0,5l, to trunek stworzony na bazie nalewów z liści bukwicy. Wódka powstaje ze starannie wyselekcjonowanego, zbożowego spirytusu, wytwarzanego wyłącznie z polskiego żyta i własnych maceratów, stworzonych na bazie liści bukwicy. Prozdrowotne właściwości tej rośliny są znane od wieków. Roślina ta występuje dziko w otulinie Puszczy...
Wódka Różana Naturalna to rzemieślniczy trunek, produkowany na bazie nalewów z płatków róż, która dziko rośnie w nieskażonych cywilizacją otulinach Puszczy Białowieskiej. Alkohol zaliczany jest do gatunku wódek półsłodkich. Trunek powstaje ze zbożowego spirytusu, wytwarzanego z polskiego żyta w połączeniu z krystalicznie czystą wodą.
Specjał Podlaski Palony to wódka produkowana według podlaskiej tradycyjnej receptury.
Saper wódka to zestaw wódek polskich o różnych smakach. Produkowane są ze spirytusu zbożowego czterokrotnie destylowanego z dodatkiem soków zagęszczonych oraz mieszanek i esencji ziołowych.
Specjał Podlaski Palony to trunek wytwarzany według receptury pochodzącej z Podlasia.
Specjał Podlaski Czysty to wódka wytwarzana według receptury pochodzącej z podlaskich domów.
Starka 30letnia Banquet po upadłości Polmosu w Szczecinie jego produkcja została wznowiona przez Szczecińską Fabrykę Wódek Starka. Starka inaczej polska whisky została wyprodukowana w ilości 1800 sztuk. Dostępne numery : 2016.001.1610 oraz 2016.001.0621
Jest to doskonała gorzałka przygotowana z wykorzystaniem dobrej jakości spirytusu zbożowego i krystalicznie czystej wody. Swój niepowtarzalny smak zawdzięcza długiemu leżakowaniu, który w tym przypadku wynosi od 16 do 19 lat.
Prze Kurnwica wytwarzana ze spirytusu neutralnego. Dzięki 50% zawartości alkoholu zapewnia niecodzienne doznania. Jest idealnym składnikiem góralskiej " herbaty z prądem". Najlepiej smakuje zmrożona.
Zestaw czterech miniaturek zamkniętych w ładnym tekturowym czarnym opakowaniu z napisami stylizowanymi na styl góralski.
O tym jak destylować alkohol Polacy wiedzieli już we wczesnym średniowieczu. Na początku jednak otrzymany trunek wykorzystywano do celów medycznych, a dopiero w piętnastym zaczęto produkowanie wódki z żyta, przez co wzrosła jej konsumpcja. W średniowieczu pędzono ją w alembikach, poddając zacier z przefermentowanego żyta trzykrotnej destylacji. Pierwsza dawała bratanówkę, z drugiej otrzymywano szymkówkę, a z trzeciej okowitę, czyli spirytus o mocy 70-80%. Taki roztwór rozcieńczano z wodą i otrzymywano wódkę o mocy około 40%. Sto lat później rozpoczął się złoty wiek w dziejach Polski. Szybki rozwój gospodarki, poszerzenie granic i powstanie ustroju demokracji szlacheckiej spowodowało duży wzrost produkcji zboża, eksportowanego z Gdańska do innych europejskich krajów. To właśnie w tym czasie wódka stała się powszechnie znana, a już trzy wieki później mieszkający we Lwowie Jan Baczewski otworzył pierwszą fabrykę wódki, rozpoczynając tym samym wódczany przemysł.
Polską wódką nazywamy trunek, który stosuje chronione oznaczenia geograficzne i spełnia określone kryteria, czyli jest wyprodukowany na terenie RP, przy użyciu polskich zbóż: pszenicy, owsa, żyta, pszenżyta, jęczmienia lub ziemniaków. Stowarzyszenie Polska Wódka stworzyło także dobrowolny program ,,Polska Wódka”, który obejmuje przyznawanie oznaczeń słowno – graficznych produktom, które spełniają kryteria. Celem inicjatywy jest budowanie świadomości i wagi oznaczenia geograficznego polskiego trunku.
Na sukces polskiej wódki pracuje obecnie 50 gorzelni, które zajmują się wytwarzaniem destylatu rolniczego. Cały proces jej produkcji odbywa się w dwóch etapach. Pierwszy ma miejsce w małych, rolniczych gorzelniach, które wytwarzają destylat rolniczy. Następnie powstały spirytus trafia do zakładu rekrtyfikacji, gdzie odbywa się dalszy proces jego oczyszczania. Ostatnim miejscem, do którego trafia jest zakład produkcji wódki, w którym łączy się alkohol etylowy pochodzenia rolniczego z wodą, a powstały trunek filtruje się i rozlewa do butelek. Jeśli każdy z pięciu etapów produkcji odbędzie się w Polsce, a trunek jest wyprodukowany z polskich zbóż, możemy nazwać go Polską Wódką.
Dla polskiej wódki najbardziej korzystną temperaturą jest 6°C do 8°C. Właśnie w takich warunkach można najdokładniej poczuć smak i zapach trunku. Ważne, aby zanadto nie zmrozić wódki, bo w zbyt niskiej temperaturze traci ona swoje charakterystyczne właściwości. Jako ciekawostkę można wspomnieć fakt, że przed wojną polską wódkę serwowano w mikadce, czyli małej szklance o pojemności 50 ml, a wypitą zagryzano śledziem.
Składniki:
50 ml wódki
30 ml soku malinowego lub Grenadiny
150 ml soku pomarańczowego
kostki lodu
Przygotowanie: Sok i wódkę wymieszać w shakerze z kostkami lodu lub w szklance łyżeczką, jeśli nie mamy shakera. Przelać do szklanki i powoli wlać sok malinowy lub grenadinę, tak by osiadła na dnie.