Kategorie
Komplet 6 kieliszków kryształowych do szampana wykonanych z wysokiej jakości szkła kryształowego 24% PbO. Ekskluzywne kieliszki posiadają oryginalny szlif i nowoczesny wygląd. Wspaniała ozdoba stołu, doskonałe jako prezent.
Komplet 6 kieliszków kryształowych do szampana wykonanych z wysokiej jakości szkła kryształowego 24% PbO. Ekskluzywny komplet posiada nowoczesny wygląd. Wspaniała ozdoba stołu, doskonałe jako prezent.
Kieliszki do szampana z tradycyjnej kolekcji "młynek". Jedyne szkło, które dzięki ręcznie zdobionym szlifom ozdobnym i silnemu połyskowi jest cenionym produktem na całym świecie. Dzięki ręcznej produkcji tworzy efektowne rozszczepienia światła, nadając produktom niepowtarzalny, niesamowity wygląd, czyniąc je tym samym idealnymi ozdobami dla domu oraz...
Kieliszki do szampana wykonanych z wysokiej jakości crystalite. Ekskluzywne kieliszki o pięknej formie.
KIELISZKI DO SZAMPANA WYKONANE Z WYSOKIEJ JAKOŚCI SZKŁA KRYSZTAŁOWEGO. Pojemność: 180 ml Wysokość: 20,5 cm Szerokość: 6,5 cm Komplet: 6 sztuk Kolekcja: IRIS
KIELISZKI DO SZAMPANA WYKONANE Z WYSOKIEJ JAKOŚCI SZKŁA KRYSZTAŁOWEGO. Pojemność: 200 ml Wysokość: 13 cm Szerokość: 9,5 cm Komplet: 6 sztuk Kolekcja: IRIS
Szampan sam w sobie jest symbolem luksusu i sukcesu. Pijemy go zawsze, gdy świętujemy miłe i pozytywne wydarzenie, dlatego kojarzy się z tym co dobre i radosne. Mowa oczywiście o szampanie, czyli prestiżowym napoju z długą i bogatą historią oraz wieloletnią tradycją. Odkąd w XVII wieku we francuskiej Szampanii pewien mnich odkrył napój z bąbelkami, którego degustację podsumował okrzykiem: Piję gwiazdy! Szampan robił coraz większą karierę, początkowo będąc atrakcją królewskiego dworu, a później obowiązkowym trunkiem pijanym przy wszystkich znamienitych okazjach.
Podanie tak luksusowego alkoholu wymaga równie gustownego szkła. Kryształowe kieliszki zagwarantują serwowanie szampana z najwyższą starannością. Dodadzą klasy i elegancji zarówno małej uroczystości jak i dużemu bankietowi. Kryształy są wykonane ze szkła ołowianego, nazywanego także kryształowym, które ze względu na swoją dużą plastyczność pozwala na rzeźbienie precyzyjnych dekoracji i ozdób. Kryształowe kieliszki do szampana są bardzo cienkie i przezroczyste, dzięki czemu doskonale prezentują barwę trunku oraz unoszące się w nim bąbelki, będące główną atrakcją tego rodzaju alkoholu. Dodatkowo, szkło kryształowe charakteryzuje się aż pięć razy niższym współczynnikiem załamania światła niż jego klasyczna odmiana, dzięki czemu kieliszki mają w sobie więcej blasku i elegancji. Wszystko to sprawia, że luksusowy trunek jakim jest szampan idealnie prezentuje się w eleganckich kryształowych kieliszkach.
Jeszcze do niedawna sądzono, że kieliszek do szampana powinien być stosunkowo niski i mieć szeroką powierzchnię, nic bardziej mylnego! Szampan to trunek o dużym znaczeniu walorów wizualnych. Unoszące się bąbelki są główną atrakcją tego rodzaju alkoholu, dlatego dobrze wybrane szkło powinno bardzo dobrze je eksponować. Właśnie dlatego kryształowy kieliszek do szampana powinien być smukły, wąski, wysoki i z długą nóżką. Dzięki temu unoszące się ku górze bąbelki będą miały do pokonania dłuższą drogę, przez co na więcej czasu pozostaną w kieliszku. Do podania szampana można wybrać kieliszki typu flet lub tulipan. Pierwszy z nich jest tym najpopularniejszym i najbardziej uniwersalnym. Ma on prostą budowę – wysoki i zaokrąglony na dole kielich o tej samej szerokości na całej wysokości. Jego długa nóżka pozwala na swobodne chwycenie kieliszka. Jedyną trudnością z kryształowym kieliszkiem typu flet jest nalewanie do niego szampana. Należy robić to bardzo delikatnie, bo będzie się on mocno pienił. Drugi rodzaj kieliszka typu tulipan ma większą objętość od fletu, a szampan podczas nalewania mniej się pieni. Jednak jego wadą jest to, że słabiej utrzymuje bąbelki
Szampana w kieliszkach ze szkła kryształowego powinno serwować się w temperaturze od 5 do 8 °C. Jednak w przeciwieństwie do innych alkoholi, powinien on być schładzany stopniowo, w przeciwnym razie charakterystyczny aromat będzie mało wyczuwalny. Degustując trunek należy trzymać kieliszek za długą nóżkę, tak aby ciepłem swoich dłoni nie ogrzać jego zawartości i nie wpłynąć przez to na walory smakowe i zapachowe.