Kategorie

WHISKY SZKOCKA SINGLE MALT 

369 prod.
  • 299,00 zł W magazynie

    Świętuj Chiński Nowy Rok z 12-letnim Glenfiddichem. Dojrzewająca przez 12 lat w beczkach z dębu amerykańskiego i dębu europejskiego. Aksamitny single malt z charakterystycznymi słodkimi, owocowymi nutami i wyraźnie świeżym nosem. Ta wyjątkowa whisky jest wynikiem unikalnego stylu Speyside Glenfiddich.

    299,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 439,00 zł W magazynie

    Świętuj Chiński Nowy Rok z 15-letnią Glenfiddich, jedwabiście gładką i pełną whisky. Dojrzewa przez 15 lat w europejskich dębowych beczkach po sherry i nowych beczkach. Whisky single malt o złożonym aromacie, z nutami sherry, marcepanu, cynamonu i imbiru.

    439,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 899,00 zł W magazynie

    Pierwszy finisz w beczkach po rumie ukazuje się w 2002 roku, kiedy debiutuje Glenfiddich Havana Reserva. Jednakże brak systematycznego dostępu do beczek powoduje, że dwa lata później były Malt Master, David Steward decyduje się na użycie beczek po rumach karaibskich.

    899,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 1 499,00 zł W magazynie

    Grand Cru przez 23 lata leżakuje w beczkach z amerykańskiego i europejskiego dębu. Niezwykły smak oddaje ducha luksusu i kunsztu Glenfiddich. Przez pół roku finiszowany jest w French Cuvee cask – beczkach z francuskiego dębu, wcześniej wykorzystanych do fermentacji wina, z którego powstają najlepsze wina musujące z regionu Szampanii.

    1 499,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 2 499,00 zł W magazynie

    Glenfiddich Grande Couronne jest uosobieniem luksusu i niezapomnianych chwil. Ten wyjątkowy wariant jest stworzony do celebracji najbardziej wyjątkowych i majestatycznych momentów, stąd hasło „ukoronuj okazję”.

    2 499,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 3 299,00 zł W magazynie

    Szkocka whisky typu Single Malt, pochodząca z regionu Speyside. Ten wariant whisky Glenfiddich przez 30 lat dojrzewał w dębowych beczkach po bourbonie i po sherry.

    3 299,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 255,00 zł W magazynie

    Glenfiddich Fire&Cane to odważne połączenie dwóch smaków, które składają się na nieoczekiwaną kombinację dymno-torfowej whisky Glenfiddich i klasycznego owocowo-słodkiego destylatu finiszowanych w beczkach po rumie.

    255,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 299,00 zł W magazynie

    Pierwsza w historii whisky single malt finiszowana w beczkach po piwie IPA. Pierwszy eksperyment tego rodzaju–malt master Brian Kinsman i Seb Jones, właściciel browaru ze Speyside, stworzyli nowy rodzaj piwa IPA, wytyczając w ten sposób drogę do zupełnie nowej wersji szkockiej whisky single malt.

    299,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 269,00 zł W magazynie

    Whisky leżakowana przez 12 lat. Spędza wiele lat w tradycyjnych dębowych beczkach, a następnie, na ostatnim etapie starzenia, umieszczana jest w beczkach po sherry Oloroso. Whisky DoubleWood 12 zadebiutowała w 1993 r. Receptura trunku została opracowana przez naszego malt mastera Davida Stewarta w 1982 r. w oparciu o metodę znaną dzisiaj jako...

    269,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 429,00 zł W magazynie

     Whisky single malt Balvenie Caribbean przez 14 lat dojrzewa w tradycyjnych dębowych beczkach, a następnie „finiszuje” w beczkach po karaibskim rumie.

    429,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 499,00 zł W magazynie

    The Week of Peat to jedna z trzech propozycji z serii The Balvenie Stories. Jest to torfowa 14-letnia szkocka whisky single malt, zainspirowana przez kierownika destylarni Iana Millara. Przez tydzień każdego roku destylarnia tworzy torfową whisky z torfu Speyside, czego efektem są ekspresje, które wprowadzają pachnące nuty dymu do klasycznego profilu...

    499,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 869,00 zł W magazynie

    Balvenie 16 yo French Oak to nowa odsłona w ofercie słynnej destylarni Balvenie z regionu Speyside. Uzupełniła ona popularną serię Cask Finishes. Początkowo dojrzewała w beczkach z amerykańskiego dębu, po czym została poddana finiszowaniu w beczkach z francuskiego dębu po wzmacnianym winie Pineau des Charentes.

    869,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 3 998,00 zł W magazynie

    The Balvenie 25YO to whisky o wyjątkowej głębi. Ten idealny balans tworzy najbardziej eleganckie ekspresje owocowe. W doskonałym mariażu whisky, Malt Master David C. Stewart MBE łączy ze sobą poszczególne beczki. W wyniku tego połączenia powstaje niezwykła whisky o najbardziej złożonym i jednocześnie zbalansowanym wyrazie, która daje świadectwo sztuce i...

    3 998,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 163,00 zł W magazynie

    Robert Burns Malt w destylarni nazywana także Calvados. Whisky ta posiada zapach zielonego jabłka, gruszki, wanilii oraz cydru. Wykończenie lekkie i delikatne.

    163,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 237,00 zł W magazynie

    Glenlivet 15 Y.O. French Oak Reserve to 15 letnia whisky, która leżakuje w beczkach wykonanych z francuskiego dębu z regionu Limousin Oak. Whisky o bogatym smaku, słodkiej dębiny z wyczuwalnym akcentem orzechów.

    237,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 1 049,00 zł W magazynie

    The Glenlivet Cipher jest to limitowana wersja znajdująca się w czarnej butelce.  Nie znajdziemy informacji, takich jak rodzaj beczek, w których dojrzewały, wieku whisky oraz akcentów smakowo-zapachowych. Smak i zapach tego alkoholu jest efektem unikalnych, nigdy wcześniej nie używanych beczek. 

    1 049,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 309,00 zł W magazynie

    Dalwhinnie Winter Gold to whisky niezbyt popularna w Polsce, jednak warta zainteresowania. Wysoka jakość trunku to zasługa krystalicznie czystej wody pochodzącej ze źródeł znajdujących się nad linia śniegu. Whisky kremowa o owocowym zapachu i wrzosowym zakończeniu.

    309,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 187,00 zł W magazynie

    Highland Queen Majesty 12 Y.O. jest to whisky słodowa produkowana w północnej części regiony Highland już od 1893 roku. Alkohol ten posiada delikatnie kwiatowo-orzechowy zapach oraz długie i imponujące zakończenie. W Whisky Biblie 2013 została oceniona przez  Jim'a Murray'a na 86,5 punktu i scharakteryzowana, jako bardzo łagodna z wyraźnym owocowym...

    187,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 279,00 zł W magazynie

    Royal Lochnagar 12 Y.O. jest to whisky o zapachu świeżego drewna połączonego z toffi. Alkohol ten posiada także bogatą i interesująca kompozycję smakową- owoce, jęczmień, karmel, sherry i przyprawy korzenne. Wykończenie długie z interesującym akcentem  drzewa sandałowego.

    279,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 249,00 zł W magazynie

    Talisker Skye jest to whisky, która nie posiada określonego wieku. Zapach jest łagodniejszy od edycji 10 Y.O. i Storm i wyraźnie wyczuwalne są w nim cytrusy, pomarańcze oraz mango. Po degustacji tego alkoholu możemy wyczuć mrowienie na języku i słodko-dymny smak, po chwili jednak odczujemy ostry posmak. Finisz średniej długości z akcentem żaru torfowego.

    249,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 285,00 zł W magazynie

    Talisker Port Ruighe to kompozycja destylatów, które leżakowały w beczkach wykonanych z dębu amerykańskiego i europejskiego. Nazwa tej whisky jest nawiązaniem do nazwy największego  miasta na wyspie Sky. Destylaty, które wchodzą w skład tej whisky zostały później przelane do beczek po winie Porto, dzięki czemu nabrały owocowego posmaku.

    285,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h

Zgodnie z ustanowionymi normami nazwa ‘Single Malt Scotch Whisky’ zastrzeżona jest wyłącznie dla whisky słodowej wytworzonej na terenie Szkocji, w całości z jęczmienia, poddanego słodowaniu przy użyciu ognia lub torfu, starzonego w dębowych beczkach w miejscu produkcji. Whisky szkocka single malt jednak jako produkt jednej destylarni może pochodzić z rozmaitych beczek. Mieszanka może być skomponowana z wielu roczników, a w jej składzie mogą znaleźć się destylaty wytworzone na bazie rożnych słodów. Zwykle także na butelce whisky szkockiej single malt widnieje nazwa destylarni, w której powstała.

Proces powstania szkockiej whisky single malt

Co przemawia za wyjątkowością whisky szkockiej single malt? Z pewnością proces jej wytwarzania. Whisky szkocka single malt powstaje w całości z jednego zboża - jęczmienia. Obecnie w Szkocji używa się trzech gatunków jęczmienia. Należy podkreślić, że zboże to wymaga dużych nakładów finansowych i jest trudne w uprawie. Jednak to w głównej mierze użyte zboże ma największy wpływ na ostateczny smak otrzymanego trunku.
Po zebraniu plonów, uzyskane ziarna jęczmienia poddaje się słodowaniu (malting). Obecnie robią to tylko nieliczne gorzelnie w Szkocji jak Bowmore na Islay, większość otrzymuje przygotowany słód np. z olbrzymiej słodowni mieszczącej się w Port Ellen. Namoczony jęczmień rozkłada się na betonowej podłodze, zostawia na kilka dni do czasu, aż zacznie kiełkować. W trakcie tego procesu zaczynają uwalniać się specjalne enzymy, prowadzące do powstania skrobi, która w kolejnym etapie w wyniku ucierania przekształca się w cukry proste. W kolejnym etapie gorące powietrze bądź palący się torf suszy rozłożone ziarna jęczmienia i zatrzymuje proces kiełkowania. Użycie torfu, czyli na wpół zwęglonego mchu i pozostałości roślin ma wpływ na pojawiające się w whisky nuty dymu i torfu, najsilniejsze torfowe aromaty maja whisky z wyspy Islay. Następnie wysuszone ziarna mieli się i miesza z gorącą wodą o temperaturze 65 stopni C w celu otwarcia ziaren i rozpuszczenia skrobi, proces zacierania (washing) prowadzi do powstania brzeczki. Jeśli brzeczka zostanie powoli wypompowana z kadzi będzie klarowna, a uzyskany spirytus nie będzie miał zbożowego posmaku. Z kolei szybkie odprowadzenie brzeczki sprawi, że spirytus zyska wytrawne, orzechowo zbożowe cechy. Ostygły zacier zalewa się drożdżami i przelewa do kotłów warzelniczych na 48 h (posmak słodowy) lub 55 h (lżejszy, owocowy posmak), gdzie przebiega proces fermentacji.
Single malt destylowana jest w miedzianych alembikach, a nie destylacji kolumnowej jak w przypadku grain whisky (zbożowej). Proces destylacji kolumnowej jest bardzo precyzyjny, a przez to również przewidywalny i dający wielokrotnie się powtórzyć, jednak bogactwo smaku whisky single malt czerpie się z niedokładności tradycyjnego procesu destylacji przeprowadzanego w miedzianych alembikach. Destylacja szkockiej whisky przeprowadzana jest dwukrotnie, celem pierwszej destylacji odbywającej się w alembiku zwanym wash still jest wydzielenie alkoholu z przefermentowanego zacieru, druga destylacja przeprowadzona w mniejszym alembiku zwanym spirit still oczyszcza surówkę gorzelniczą.
Otrzymany spirytus o zawartości 70% rozcieńcza się wodą demineralizowaną do poziomu 63,5% alkoholu, następnie przelewa się do dębowych beczek. Jakość i ich wykonanie ma tutaj istotne znaczenie. Beczka po cherry z dębu europejskiego nadaje whisky nuty owocowe, goździków, orzecha włoskiego, kadzidła, whisky ma również ciemniejszy kolor. Z kolei leżakowanie w beczce wykonanej z dębu amerykańskiego po burbonie, nadaje szkockiej wyczuwalne nuty waniliowe, eukaliptusowe, sosnowe i przypraw. Użycie beczek powtórnie wykorzystanych nie daje już takich samych nut co za pierwszym razem.
Szkocka whisky single malt wymaga dłuższego niż dziesięć lat starzenia w beczkach wykonanych z amerykańskiego lub hiszpańskiego dębu. Wraz z upływem lat traci odrobine na zawartości alkoholu (tzw. Whisky dla Aniołów), jednak zyskuje głębszy smak. Wtedy wydobywają się najbardziej unikalne nuty smakowe jak kwiatowy smak lukrecji czy przypraw.
Ostatnim etapem powstania szkockiej whisky single malt jest butelkowanie. Producent musi zdecydować, czy whisky ma być filtrowana na zimno (zapewnia większą klarowność, ale przytępia smak) czy dodać karmelu, dla ładniejszej barwy. Należy również zdecydować z jaką zawartością alkoholu ma być szkocka zabutelkowana- standardowo ok. 40% czy z mocą beczki. Jeśli na etykiecie butelki znajduje się oznaczenie 15YO oznacza to, że najmłodszy rocznik użyty do produkcji danej whisky dojrzewał co najmniej 15 lat.

Główne rejony wytwarzania szkockiej whisky single malt

Najlepszą szkocką whisky single malt wytwarza się w kilku głównych regionach Szkocji. Wyspa Islay słynie z produkcji whisky o najbardziej zdecydowanym smaku morza, dymu, torfu i jodu. Dedykowana zwłaszcza koneserom prawdziwej whisky. Tutaj znajduje się najstarsza od początku legalnie działająca destylarnia w Szkocji- Browmore, założona w 1779 roku. Inne populrane gatunki Islay single malt scotch whisky to Ardbeg (zdecydowanie posiada najsilniejsze akcenty jodu), Laphroaig (silny torfowy posmak, z nutą wodorostów i soli morskiej). Największy region, gdzie produkowana jest scotch whisky single malt- Highlands podzielony na cztery podregiony z największą liczbą destylarni odpowiedzialny jest za wytwarzanie łagodnych w smaku whisky, od wytrwanych po słodkie z nutami bzu, wrzosu, miodu i korzeni. Popularny gatunek pochodzący z tego region to Glengoyne, słód jęczmienny suszy się nad naturalnym ogniem, a nie nad żarzącym się torfem, stąd whisky charakteryzuje się łagodnością czy wręcz słodyczą. Miejsce leżakowania Glengoyne znajduje się z dala od morza, dlatego w whisky brak jodowych i torfowych aromatów. Z kolei region Speyside słynie z najsłodszych scotch whisky, można w nich wyczuć zapach owoców takich jak jabłka, gruszki, goździki, banany, a także kwiatowe aromaty fiołków czy posmak lemoniady. Stąd pochodzą uznawane za jedne z najszlachetniejszych gatunków whisky. Wiodące destylarnie to the Balvenie i Glenfiddic, założyciel obu destylarni William Grant dokonał przełomu i w 1963 roku wprowadził na światowy rynek pierwszą whisky szkocką single malt, przełamał w ten sposób zdominowany przez blendy rynek. Ponadto Glenfiddic nieustannie należy do rodziny Grant i jako pierwsza destylarnia w 1969 roku udostępniła zwiedzającym swój zakład za darmo.

Degustacja whisky szkockiej single malt

Aby wydobyć subtelne nuty whisky szkockiej single malt należy użyć tradycyjnych szklanek do whiksy tzw. ‘old fashion’ z grubego szkła bądź specjalnych zwężających się ku górze kieliszków tzw. tulipanów pozwalających lepiej wyczuć zawarte w whisky nuty smakowo-zapachowe. Warto rozcieńczyć single malt odrobiną wody niegazowanej, złagodzenie ostrych, wyrazistych nut pozwoli lepiej wyczuć całe bogactwo aromatów. Whisky należy zacząć wąchać z daleko, dodanie wody sprawia, że aromaty lepiej się rozchodzą. Szkoci często decydują się również na popularny drink, mieszając whisky z sokiem jabłkowym. Jednak te najbardziej szlachetne trunki zdecydowanie powinny być smakowane solo.

  • Tylko oryginalne produkty
  • Szybka realizacja rezerwacji
  • Wygodny kontakt
  • Płatności Przelewy24
Wszystkie prawa zastrzeżone: Eluxo.pl | Sklep Online | Kopiowanie treści zabronione.
Realizacja: www.selljus.pl