Kategorie

WHISKY Z WYSP 

6 prod.
  • 249,00 zł W magazynie

    Talisker Skye jest to whisky, która nie posiada określonego wieku. Zapach jest łagodniejszy od edycji 10 Y.O. i Storm i wyraźnie wyczuwalne są w nim cytrusy, pomarańcze oraz mango. Po degustacji tego alkoholu możemy wyczuć mrowienie na języku i słodko-dymny smak, po chwili jednak odczujemy ostry posmak. Finisz średniej długości z akcentem żaru torfowego.

    249,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 314,00 zł W magazynie

    Destylarnia Highland Park to najbardziej wysunięta na północ destylarnia w Szkocji, mieszcząca się na wyspie Pomona, w miejscowości Kirkwall. Doskonała whisky ukazująca wyjątkową równowagę. Trunek dojrzewał zarówno w beczkach z dębu amerykańskiego jak i europejskiego.

    314,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 794,00 zł W magazynie

    Osiemnastoletnia Highland Park w sposób bardzo harmonijny łączy w sobie elementy whisky wyspiarskiej - dym torfowy, lekki posmak jodu i soli morskiej - z łagodnymi akcentami charakterystycznymi dla wyrobów z Highlands czy Speyside

    794,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 229,00 zł W magazynie

    Talisker 10 Y.O. jest whisky produkowaną w gorzelni znajdującej się na wyspie Skye i działającej od 1830 roku.

    229,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 289,00 zł W magazynie

    Talisker Storm to whisky nie posiadająca dokładnie określonego wieku. Zapach wyraźny waniliowy, słodowy, posiada więcej aromatów zielonych i cytrusowych niż wersja 10 Y.O. Jest to alkohol złożony po czasie gładki.

    289,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 35 689,00 zł Oczekiwanie na dostawę

    Tobermory 42 Y.O. jest to whisky, która zawiera jedne z pierwszych destylatów, jakie zostały wyprodukowane po ponownym otwarciu destylarni w 1972 roku.  Zakład ten znajduje się na wyspie Mull. Jest to idealny przykład whisky, która leżakowała przez długi czas. Whisky o ciekawej teksturze z wieloma przyprawami i słodkimi owocami.

    35 689,00 zł
    Oczekiwanie na dostawę
    Dodaj do koszyka Więcej

Whisky z wysp

Do kategorii Whisky z wysp zalicza się whisky produkowaną na rozsianych wokół Szkocji wyspach jak Mull, Arran, Jura, Skye i Orkady. Whisky z wysp charakteryzuje nie morski, słony posmak, a przyjemnie owocowy, zwykle cytrusowy. Whisky z wysp formalnie zaliczana jest do regionu Highland, jednak zwyczajowo wydzielono ten obszar z pośród pozostałych terenów Szkocji. Co istotne wyspa Islay nie należy do regionu określanego whisky z wysp.

Charakterystyka regionu i wpływ warunków klimatycznych wysp na destylowaną whisky

Wyspy Mull, Jura, Arran, Skye i Orkady nie są usankcjonowane przepisami oraz zaleceniami Scotch Whisky Association (SWA). Zwyczajowo stanowią oddzielony obszar, wymienia się je oddzielnie i nieoficjalnie klasyfikuje razem. Obecny boom na otwieranie nowych destylarni, sprawia, że takie podejście się zdecydowanie bardziej sprawdza niż formalne przydzielanie whisky z wysp do któregoś z regionów na lądzie.
Wyspiarskie destylarnie ze Szkocji znajdują się przede wszystkim w archipelagu Hebrydów Wewnętrznych m.in. wyspa Arran, Mull, Skye, Orkadów, a także na Hebrydach Zewnętrznych (nieoficjalnie destylacja whisky zaczęła się tam dekadę temu, nie istniała natomiast przez 170 lat). Wśród destylarni whisky z wysp wymienić trzeba Highland Park (na Orkady), Talisker (Skye) oraz Tobermory. Nowe destylarnie zostały pobudowane lub nadal się budują na wyspach Arran, Raasay i Harris. Whisky w każdej z destylarni jest inna, przeważają lekkie nuty torfowe.
Whisky z wysp są pod silnym wpływem morskiego klimatu (wietrznego i zarazem wilgotnego, stąd nuty morskie, solankowe, torfowe, dymne). Whisky z wysp charakteryzuje się wyczuwalnym torfem (nie tak wyraźnie jak w przypadku Islay), są tam również wyczuwalne akcenty pieprzu. Zaskakujący jest wniosek, że degustując whisky z tych wysp odczuwa się często przyjemnie owocowe nuty, zwykle ze  smakiem cytrusów. Whisky z wysp produkowane są tuż nad brzegiem morza bądź w jego bliskiej odległości, w procesie produkcji whisky używany jest najczęściej lekko dymny słód, co ostatecznie klasyfikuje whisky z wysp między typowo torfową whisky z wyspy Island a zdecydowanie łagodniejszymi trunkami z Highland. Często wyczuwana w whisky z wysp jest pewnego rodzaju solankowość, uzyskana przez nadmorski klimat.

Destylarnie produkujące whisky z wysp

Aktualnie czynnie działających jest siedem destylarni Arran założona w 1993 roku w Lochranza na wyspie Arran, destylaty dojrzewają w beczkach po sherry jak i po bourbonie. Whisky pochodzące z tej destylarni nie są zabarwiane karmelem. Destylarnia Jura założona w 1810 roku wyspie Jura. Inna destylarnia Tobermor mieści się od 1795 na wyspie Mull. Wytwarza dwa rodzaje whisky – łagodną Tobermory i silnie torfową, dymną Ledaig. Destylarnia Abhain Dear założona na wyspie Lewis, położona na najdzikszych terenach Szkocji, trudno dostępna, stosuje własnoręcznie skonstruowana alembiki do destylacji whisky. Whisky z wysp obejmują także whisky wytwarzane w destylarniach Hihgland Park oraz Scapa.

  • Tylko oryginalne produkty
  • Szybka realizacja rezerwacji
  • Wygodny kontakt
  • Płatności Przelewy24
Wszystkie prawa zastrzeżone: Eluxo.pl | Sklep Online | Kopiowanie treści zabronione.
Realizacja: www.selljus.pl