Kategorie
Idealne umiejscowienie winnicy między Cima Corgo a Douro Superior pozwala czerwonym gronom na optymalne dojrzewanie. Wino Grande Reserva pochodzi z gron Touriga Nacional i Touriga Franca, uzyskanych w najbardziej udanych latach i skrupulatnie wyselekcjonowanych z najlepszych parceli.
Family Reserve to najbardziej prestiżowa linia winnicy Kleine Zalze. Znakomity Pinotage w tym wydaniu jest kwintesencją winiarstwa Afryki Południowej. Winogrona do jego produkcji zebrane zostały z 17-letnich krzewów w regionie Durbanville.
Zestawienie odmian Nero d’Avola i Nerello Mascalese z zachodniej części Sycylii. Wino pełne aromatów czerwonych owoców, suszonych śliwek i pachnących, śródziemnomorskich kwiatów. Delikatnie słodkie i łatwe do picia z przyjemnym, owocowym posmakiem.
Montepulciano z Abruzji charakteryzuje się głęboką, rubinową szatą z fioletowymi refleksami. W bukiecie pokazuje głównie owocowe aromaty, a usta są wytrawne i pełne. Finisz bardzo przyjemny, krągły.
Zestawienie odmian Cabernet Sauvignon i Cabernet Franc z Veneto. Wino o głębokiej, czerwonej barwie z purpurowymi refleksami. Intensywny, nieco ziołowy bukiet i lekko taniczne nuty.
Wino stworzone z gronu odmiany Merlot zbieranych z parceli w centralnym i południowym Veneto. Mocna, jasno rubinowa barwa, przyjemny i bogaty bukiet pełen aromatów porzeczki, śliwki i fiołków. Dobrze zbalansowane, eleganckie i harmonijne wino.
Bardolino skomponowane z gron odmian Corvina Veronese (60%), Rondinella (30%) i Molinara (10%). Fermentacja jest prowadzona w kontrolowanej temperaturze aby utrzymać świeżość i owocowe aromaty. Wino leżakuje 3 lata zanim trafi do sprzedaży. W nosie aromaty owoców jagodowych, w ustach natomiast miękkie i krągłe.
Podstawą tego wina jest Sangiovese (80%) uzupełnione Merlot (15%) oraz Cabernet Sauvignon (5%). Kompozycja dojrzewała przez 16 miesięcy w beczkach o różnej pojemności, a następnie 3-6 miesięcy w butelce.
Wino czerwone, wytrawne o ciemnej rubinowej barwie. W bukiecie dojrzała czereśnia i wiśnia. Wino jest połączeniem szczepów: Regent, Rondo i Pinot Noir.
Wino czerwone, półwytrawne, o głęboko rubinowej barwie. W bukiecie wyróżniają się owoce jeżyn, borówki i suszonych śliwek. W ustach bogaty smak winno-owocowy, podkreślony delikatną strukturą taniczną.
Leżakuje 12 miesięcy w dębowych beczkach, następnie odpoczywa w butelce. Ripasso Speri zachwyca rubinowo-czerwoną barwą, aromatami czerwonych owoców, nutką pieprzu i kakao. Wino doskonale zbalansowane z miękkimi i krągłymi taninami. Długie i pełne.
Wino zbudowane w 100% z odmiany Primitivo di Manduria, zbieranej ręcznie i bardzo selektywnie z położonych na gliniastych glebach okolic Carosino. Podczas winifikacji moszcz pozostawia się w kontakcie ze skórkami na 8 do 12 dni. Po fermentacji wino dojrzewa przez 12 miesięcy w dużych beczkach z amerykańskiego i francuskiego dębu.
Bardzo przyjemne wino o ładnej, intensywnie czerwonej barwie i typowym aromacie pełnym owoców z przewagą czereśni. W ustach pełne, harmonijne z delikatnie zaznaczoną pikanterią. Bardzo uniwersalne, pasuje do wielu mięsnych dań.
To wino powstało z połączenia lokalnych szczepów Negroamaro i Primitivo. Intensywnie czerwona barwa w połączeniu z aromatem dojrzałych wiśni i dzikiej róży urzeka od pierwszego momentu. Jeśli dołożymy do tego krągłą budowę i sporą owocowość smaku, otrzymujemy dość eleganckie i bardzo smaczne wino. Znakomicie komponuje się z makaronami w mięsnych sosach i...
Charakterystyczne Valpolicella skomponowana z gron odmian Corvina Veronese, Rondinella i Molinara. Rubinowa i połyskliwa szata. Delikatny bukiet i wytrawne, pełne usta.
Maceracja i fermentacja w dużych, 500-litrowych beczkach, dojrzewanie 2 lata w nowych, dębowych beczkach. Gotowe wino leżakuje kolejne 24 miesiące w butelkach. Powstaje wino pełne aromatów czekolady, kawy, przypraw i przejrzałych czerwonych owoców, o eleganckim i pełnym smaku, długim finiszu i sporym potencjale dojrzewania.
Eleganckie wino skomponowane w 100% z ręcznie zbieranych i starannie selekcjonowanych gron Primitivo di Manduria. Dojrzewanie 6-12 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego i amerykańskiego. Barwa ciemno rubinowa. Bogaty bukiet pełen dojrzałych wiśni i śliwek doprawionych szczyptą cynamonu.
Eleganckie wino 100% odmiany Malvasia Nera dało wino o wyjątkowo intensywnej, rubinowej barwie. Dojrzewało przez 8-10 miesięcy w dębowych beczkach. Aromat pełen dojrzałych czerwonych owoców uzupełnionych przyprawami i nutami tostów. W smaku pełne, harmonijne, z długim posmakiem. Idealne do przystawek, czerwonych mięs, dojrzałych serów.
Eleganckie Ripasso skomponowane z ręcznie zbieranych i starannie selekcjonowanych gron Corvina (80%), Rondinella (15%) i Molinara(5%). Produkowane metodą Ripasso, leżakuje pomiędzy 12, a 18 miesięcy w beczkach z francuskiego i amerykańskiego dębu.
Znakomite wino skomponowane wyłącznie z ręcznie zbieranych gron Merlot. Dojrzewało od 8 do 14 miesięcy w beczkach z francuskiego i amerykańskiego dębu. Urzekająca rubinowa barwa z fioletowymi refleksami. Bukiet i smak intesywnie owocowe z delikatnym, pikantnym akcentem.
Znakomite wino dojrzewało w beczkach z amerykańskiego i francuskiego dębu 18 do 24 miesięcy. Intensywna rubinowa barwa, w aromacie bogactwo dojrzałych owoców z przewagą śliwki i przyjemne nuty wanilii. W ustach bardzo dobrze ułożone, o pełnej strukturze, z długim, tostowym finiszem. Idealne do czerwonych mięs, dziczyzny i dojrzałych serów. Wskazana...
Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot i Pinot Noir. Na uwagę zasługują również wina czerwone pochodzące z winnic Syrah, Tempranillo Barbera, Gamay, Grenache, Malbec, Nebbiolo, Sangiovese czy Zinfandel. Wina czerwone mogą być także kupażami, czyli połączeniem wielu różnych szczepów. Przykładem tego jest Cabernet Sauvignon i Cabernet Franc, a najjaśniejsze wina powstają z odmian Pinot Noir i Gamay, a także najciemniejsze, ze szczepów Zinfandel, Malbec, Carmenere i Cabernet Sauvignon. Najczęściej spotykanymi aromatami czerwonego wina są wiśnia oraz śliwka, jak również akcenty czarnej porzeczki - bardzo charakterystyczne dla dojrzałych win, pochodzących ze szczepów Cabernet Sauvignon, Pinot Noir oraz Syrach. Doskonałe jakościowo wina mogą kryć w sobie aromat kawy, truskawki, malin, porzeczki, wanilii oraz bogactwo korzennych przypraw. O słodkości lub wytrawności czerwonego wina decyduje ilość cukru, która pozostaje w nim po zakończeniu procesu fermentacji. Wino czerwone ze śladową ilością cukru jest mocno taniczne. Oznacza to, że należy ono do kategorii win określanych, jako cierpkie. Nieco słabsze wina czerwone są przezroczyste, zaś mocne, to wina rubinowe, gęste oraz ciemne. Szlachetne czerwone wino poznaje się po tym, iż jego smak pozostaje na długo w ustach. Im dłużej jest on wyczuwalny, tym lepsza jest jakość spożywanego wina. Wszystkie ciężkie, czerwone wina posiadają bogatszy bukiet, a także pozostawiają interesujące wrażenia smakowe. W naszej różnorodnej ofercie handlowej znajdziesz doskonałej jakości wina, skomponowane z odmiany Merlot, a także pochodzące ze sławnej winnicy Kleine Salze (RPA). Proponujemy również eksplorację win sycylijskich, abruzyjskich, odmian Nebbiolo dla amatorów win z dużym potencjałem starzenia oraz eleganckich, wytrwanych i dojrzewających w beczkach ze slawońskiego dębu win z rodziny Speri – winnicy Monte Sant’ Urbano. Oferowane przez nasz sklep łagodne, czerwone wino dobrze zestawia się z drobiem, smażoną lub serwowaną w sosie rybą oraz przystawkami w postaci wędlin i delikatnych serów. Dojrzałe, aromatyczne, mocne trunki z naszego asortymentu doskonale odnajdą się w towarzystwie czerwonego mięsa, szczególnie dziczyzny oraz dojrzałych, tłustych serów. Słodkie wina czerwone – np. rekomendowana przez nas Marsala Superiore Dolce, idealnie pasują, jako aperitif oraz są alternatywą dla deserów lub też ich uzupełnieniem.