- W koszyku nie ma jeszcze produktów
- Razem 0,00 zł
- ALKOHOLE
- KONIAK
- Wódka ELUXO edycja POP ART
- SAMPLE ELUXO
- Alkohole z TIKTOKA
- WHISKY
- SZAMPAN
- WINO MUSUJĄCE
- WINO
- BIAŁE WINO
- CZERWONE WINO
- RÓZOWE WINO
- WINO SŁODKIE
- WINO PÓŁSŁODKIE
- WINO PÓŁWYTRAWNE
- WINO WYTRAWNE
- WINO EKSKLUZYWNE
- WINO LUBUSKIE
- WINA WŁOSKIE
- WINA HISZPAŃSKIE
- WINA CHILIJSKIE
- WINA FRANCUSKIE
- WINA WĘGIERSKIE
- WINA KALIFORNIJSKIE
- WINA AUSTRIACKIE
- WINA Z RPA
- WINA ARGENTYŃSKIE
- WINA NIEMIECKIE
- WINA Z NOWEJ ZELANDII
- WINA GRECKIE
- WINA PORTUGALSKIE
- WINA IZRAELSKIE
- WINA Z USA
- WINO GRUZIŃSKIE
- PORTO
- LIKIER
- WÓDKA
- ŚLIWOWICA
- OKOWITA I DESTYLAT
- GRAPPA
- CALVADOS
- TEQUILA
- ARMANIAK
- RUM
- BRANDY
- MIÓD PITNY
- METAXA
- GIN
- NALEWKI
- PIWO RZEMIEŚLNICZE
- MINIATURY
- NAPOJE
- ZESTAWY UPOMINKOWE
- BON PODARUNKOWY
- SZKŁO KRYSZTAŁOWE
- KAWIOR - ANTONIUS CAVIAR
- Lubuski Festiwal Whisky i Alkoholi Mocnych
- BEZALKOHOLOWA BAZA DO KOKTAJLI
- BEZALKOHOLOWE
Indeks: OS_002
Śledziówka - wódka o smaku śledzia 38% 500ml
Indeks: LU_20
Gost Art wino musujące wytrawne - Winnica Gostchorze
Indeks: PHA_441
Soplica Staropolska
Indeks: MZ_0122
Młody Ziemniak 2022 500 ml
CALVADOS
Calvados jest wytrawnym winiakiem francuskim, charakteryzującym się wytrawnym smakiem owocowym i charakterystycznym jabłkowym bukietem. Wyrabiany jest głównie w departamencie Calvados w Normandii poprzez destylację cydru. Nazwa calvados jest prawnie zastrzeżona a pochodzenie objęte apelacją AOC, dostępna tylko dla produktów z Normandii. Wyróżniamy 5 rodzajów calvadosu: AOC Calvados – to jabłka z rejonu Calvados, które poddawane procesowi destylacji ciągłej z użyciem destylatora kolumnowego. AOC Calvados Pays d'Auge –trunek najwyższej jakości. Jabłka z Pays d'Auge podwójnie destylowane w miedzianym alembiku. AOC Calvados Domfrontais – trunek z 30% dolewem z gruszek z regionu Domfrontais, który poddawany jest procesowi kolumnowej destylacji ciągłej. Pommeau – to słodkie i harmonijne połączenie 2/3 moszczu jabłkowego i 1/3 calvados leżakujące w beczce. Trunek produkowany przez wieki przez rolników w Normandii. Fermier Calvados – trunek produkowany tradycyjny, rolny sposób. Cały proces od zbioru jabłek do powstania calvadosu wykonywany jest w gospodarstwie uwzględniając wymogi najwyższej jakości.
Ten ciekawy alkohol występuje jednak w różnych częściach świata pod innymi nazwani: USA – applejack, Wielka Brytania - apple brandy lub cider brandy. Istnieją 3 różne terminy, nazwy dla calvados i jedna dla Pommeau. Każda z nich ma wyjątkowe i wyróżniające się cechy, które dotyczą obszarów geograficznych i procesu destylacji. Geograficzne obszary produkcji są ściśle określone i wszystkie procesy produkcyjne przeprowadzane są na tych obszarach. Po trwającej ponad miesiąc naturalnej winifikacji powstaje lekkie, nieklarowne wino jabłkowe o mocy około 5 procent. Następnie poddawane jest destylacji, która musi zostać przeprowadzona w okresie od 1 października do 30 września następnego roku. Następnie leżakuje on w starych dębowych beczkach przez kilka lat, lecz nie krócej niż 24 miesiące. Po tym czasie sporządza się odpowiedni zestaw calvadosu, który jest mieszaniną dwóch lub więcej destylatów oraz wody, tak by moc alkoholu zredukować do 40-50 procent. Taki zestaw leżakuje jeszcze kolejnych kilka miesięcy, aby nabrać finalnego charakteru. Im młodszy destylat, tym wyraźniejszy smak i aromat jabłek oraz lekko drapiący i ostry charakter, wraz z wiekiem pojawiają się szlachetniejsze akcenty wanilii, a trunek zyskuje gładkości i finezji.
Zazwyczaj calvados podaje się w temperaturze pokojowej w koniakówce, jednak tradycyjne kieliszki do podawania calvadosu to kieliszki tulipanowe z przykrywką. Przykrycie kieliszka i pozostawienie go na chwilę powoduje, że zamknięte w nim powietrze wysyca się maksymalnie zapachem, jaki oferuje destylat. Zależnie od tego, z jaką wersją calvadosu obcujemy, jego kolory rozciągać się będą od jasno-żółtego odcienia młodych roczników poprzez słomkowy i złoty, aż do ciemnobursztynowego koloru roczników starych. Wyróżnić można tu aromat dojrzałego jabłka, brzoskwini, moreli, wanilii, cukru, drewna, karmelu, tytoniu i skóry. Jest tyle smaków do odkrycia, ile gustów. Niektórzy uwielbiają intensywny i bogaty bukiet młodych roczników, inni łagodny smak, wspaniały aromat oraz poczucie luksusu i wyjątkowości, które zapewniają roczniki starsze. Niezależnie od upodobań, podczas picia calvadosu nic nie powinno być ważniejsze niż przyjemność. Calvados pija się zwykle jako digestif – czyli po jedzeniu, na dobre trawienie. Można go także pić jako aperitif (pobudza apetyt) lub do kawy, jako tzw. cafe-calva.
W razie pytań zapraszamy do kontaktu https://eluxo.pl/pl/kontakt
Zapraszamy i życzymy przyjemnych zakupów
Indeks: TH_0128
Pere Magloire XO 0,7l
Indeks: TH_0125
Pere Magloire Fine 0,7l
Indeks: TH_0126
Pere Magloire VSOP 0,7l
Indeks: MP_01
Calvados Drouin Reserve
Indeks: MP_9343
CALVADOS DOMFRONTAINS LAURISTON 1996
Indeks: MP_30093
Calvados Domfrontains Lauriston 1986
Indeks: MP_300
CALVADOS HORS D'AGE LOUIS LAURISTON 0.7L
Indeks: MP_301
POMMEAU LOUIS LAURISTON 0,7L
Indeks: MP_302
CALVADOS RESERVE LOUIS LAURISTON 0,7L
Indeks: IF_049A
Calvados Papidoux Fine 40% 0,7l
Indeks: IF_126A
Calvados Papidoux VSOP 0,7L
Indeks: IF_127A