Indeks: LU_20

Gost Art wino musujące wytrawne - Winnica Gostchorze

(3)
Harmonijny, wytrawny smak unikalnej kompozycji winogron odmian Pinot blanc , Riesling i Pinot Noir. Wina robione są w małych partiach, tak by jak najdłużej leżakowały na osadzie. Stworzone według francuskiej szkoły szampańskiej z polskich owoców rosnących w tradycyjnym regionie winiarskim okolic Zielonej Góry. Rocznik 2022
Cena 85,00 zł
Więcej
Dostępny

Indeks: PHA_441

Soplica Staropolska

(2)
Soplica Staropolska skomponowana z wyrazistych esencji na orzechach włoskich, śliwkach i goździkach wzbogacona o polski miód. Jest to wódka luksusowa w eleganckiej karafce.
Cena 95,00 zł
Więcej
Dostępny
Wszystkie bestsellery
CALVADOS
CALVADOS

CALVADOS

Calvados jest wytrawnym winiakiem francuskim, charakteryzującym się wytrawnym smakiem owocowym  i charakterystycznym jabłkowym bukietem. Wyrabiany jest głównie w departamencie Calvados w Normandii poprzez destylację cydru. Nazwa calvados jest prawnie zastrzeżona a pochodzenie objęte apelacją AOC, dostępna tylko dla produktów z Normandii. Wyróżniamy 5 rodzajów calvadosu: AOC Calvados – to jabłka z rejonu Calvados, które poddawane procesowi destylacji ciągłej z użyciem destylatora kolumnowego. AOC Calvados Pays d'Auge –trunek najwyższej jakości. Jabłka z Pays d'Auge podwójnie destylowane w miedzianym alembiku. AOC Calvados Domfrontais – trunek z 30% dolewem z gruszek z regionu Domfrontais, który poddawany jest procesowi kolumnowej destylacji ciągłej.  Pommeau – to słodkie i harmonijne połączenie 2/3 moszczu jabłkowego i 1/3 calvados leżakujące w beczce. Trunek produkowany przez wieki przez rolników w Normandii. Fermier Calvados – trunek produkowany tradycyjny, rolny sposób. Cały proces od zbioru jabłek do powstania calvadosu wykonywany jest w gospodarstwie uwzględniając wymogi najwyższej jakości.
 Ten ciekawy alkohol występuje jednak w różnych częściach świata pod innymi nazwani: USA – applejack, Wielka Brytania - apple brandy lub cider brandy. Istnieją 3 różne terminy, nazwy dla calvados i jedna dla Pommeau. Każda z nich ma wyjątkowe i wyróżniające się cechy, które dotyczą obszarów geograficznych i procesu destylacji. Geograficzne obszary produkcji są ściśle określone i wszystkie procesy produkcyjne przeprowadzane są na tych obszarach.  Po trwającej ponad miesiąc naturalnej winifikacji powstaje lekkie, nieklarowne wino jabłkowe o mocy około 5 procent. Następnie  poddawane jest destylacji, która musi zostać przeprowadzona w okresie od 1 października do 30 września następnego roku. Następnie leżakuje on w starych dębowych beczkach przez kilka lat, lecz nie krócej niż 24 miesiące. Po tym czasie sporządza się odpowiedni zestaw calvadosu, który jest mieszaniną dwóch lub więcej destylatów oraz wody, tak by moc alkoholu zredukować do 40-50 procent. Taki zestaw leżakuje jeszcze kolejnych kilka miesięcy, aby nabrać finalnego charakteru.  Im młodszy destylat, tym wyraźniejszy smak i aromat jabłek oraz lekko drapiący i ostry charakter, wraz z wiekiem pojawiają się szlachetniejsze akcenty wanilii, a trunek zyskuje gładkości i finezji.  
Zazwyczaj calvados podaje się w temperaturze pokojowej w koniakówce, jednak tradycyjne kieliszki do podawania calvadosu to kieliszki tulipanowe z przykrywką. Przykrycie kieliszka i pozostawienie go na chwilę powoduje, że zamknięte w nim powietrze wysyca się maksymalnie zapachem, jaki oferuje destylat. Zależnie od tego, z jaką wersją calvadosu obcujemy, jego kolory rozciągać się będą od jasno-żółtego odcienia młodych roczników poprzez słomkowy i złoty, aż do ciemnobursztynowego koloru roczników starych. Wyróżnić można tu aromat dojrzałego jabłka, brzoskwini, moreli, wanilii, cukru, drewna, karmelu, tytoniu i skóry. Jest tyle smaków do odkrycia, ile gustów. Niektórzy uwielbiają intensywny i bogaty bukiet młodych roczników, inni łagodny smak, wspaniały aromat oraz poczucie luksusu i wyjątkowości, które zapewniają roczniki starsze. Niezależnie od upodobań, podczas picia calvadosu nic nie powinno być ważniejsze niż przyjemność. Calvados pija się zwykle jako digestif – czyli po jedzeniu, na dobre trawienie. Można go także pić jako aperitif (pobudza apetyt) lub do kawy, jako tzw. cafe-calva.

W razie pytań zapraszamy do kontaktu https://eluxo.pl/pl/kontakt

Zapraszamy i życzymy przyjemnych zakupów

Aktywne filtry

Indeks: TH_0128

Pere Magloire XO 0,7l

(0)
Calvados XO z piwnic Pere Magloire'a dojrzewa około 10 lat stając się jednym z najlepiej zbalansowanych destylatów jabłkowych z Pays d'Auge. Ten dwukrotnie destylowany Calvados o lekko rubinowej barwie, wprost uwodzi powabem aromatu świeżych jabłek. Aromat dojrzałych jabłek, wanilii, szarlotki, czekolady.
Cena 296,00 zł
Więcej
Dostępny

Indeks: TH_0125

Pere Magloire Fine 0,7l

(0)
Pere Magloire Fine VS to najświeższy i najbardziej owocowy calvados z gamy Pere Magloire. Trunek ten wyróżnia ciągła destylacja w miedzianych destylatorach. Dzięki temu utrzymuje się wspaniały jabłkowy smak, który dodatkowo podkreśla blend różnych vintage i dojrzewanie w stuletnich dębowych beczkach. Delikatna, lekko bursztynowa barwa dodaje temu trunkowi...
Cena 146,00 zł
Więcej
Ostatnie sztuki w magazynie

Indeks: TH_0126

Pere Magloire VSOP 0,7l

(0)
Ten delikatny calvados zyskuje swój wyrafinowany smak dzięki powolnemu i dokładnemu procesowi destylacji jabłek. Dojrzewając w dębowych beczkach przez 3 - 4 lataw Pont-L'Eveque w samym sercu Normandii przepełnia się niezwykłym bogactwem aromatów.
Cena 182,00 zł
Więcej
Dostępny

Indeks: MP_01

Calvados Drouin Reserve

(0)
Produkowany w apelacji Pays d’Auge z cydru na bazie gorzkich, słodko-gorzkich i słodkich jabłek. Podwójnie destylowany w miedzianych alembikach. Jest kompozycją calvadosów o różnym wieku (minimum 3 lata) dojrzewających w krótko używanych beczkach. Oferuje nam doskonałą harmonię owocowości i nut pikantnych.
Cena 269,00 zł
Więcej
Dostępny

Indeks: MP_9343

CALVADOS DOMFRONTAINS LAURISTON 1996

(0)
KAŻDY ROCZNIK MA SWÓJ WŁASNY, UNIKATOWY CHARAKTER. KAŻDY JEST INNY, A O ZŁOŻONOŚCI BUKIETU ŚWIADCZĄ NAJSUBTELNIEJSZE NUTY AROMATÓW. TRUDNO JEST OPISAĆ KAŻDY Z OSOBNA - POLECAMY SPRÓBOWAĆ! NA ŻYCZENIE SPROWADZAMY ROCZNIKOWE TRUNKI Z OSTATNICH 100 LAT.
Cena 899,00 zł
Więcej
Dostępny

Indeks: MP_30093

Calvados Domfrontains Lauriston 1986

(0)
Każdy rocznik ma swój własny, unikatowy charakter. Każdy jest inny, a o złożoności bukietu świadczą najsubtelniejsze nuty aromatów. Trudno jest opisać każdy z osobna - polecamy spróbować! Na życzenie sprowadzamy rocznikowe trunki z ostatnich 100 lat.
Cena 1 329,00 zł
Więcej
Dostępny

Indeks: MP_301

POMMEAU LOUIS LAURISTON 0,7L

(0)
Pommeau de Normandie jest kompozycją złożoną w trzech częściach ze świeżego cydru z jabłek i jednej części calvadosu. Przepisy apelacyjne wymagają minimum 14 miesięcy leżakowania w dębowych beczkach po wymieszaniu składników. 
Cena 109,00 zł
Więcej
Dostępny

Indeks: IF_126A

Calvados Papidoux VSOP 0,7L

(0)
Doskonały wytrawny winiak francuski, charakteryzujący się wytrawnym, owocowym smakiem (jabłkowym) i charakterystycznym jabłkowym bukietem. Wyrabiany jest głównie w departamencie Calvados w Normandii poprzez destylację cydru.
Cena 125,00 zł
Więcej
Dostępny