Kategorie
Zestawienie odmian Cataratto, Grecanico i Inzolia z zachodniej części Sycylii. Aby wygenerować półsłodki smak w procesie winifikacji dodawany jest świeży moszcz odmiany Moscato. Barwa jasnosłomkowa, wino pełne aromatów owoców tropikalnych, jabłek, białych kwiatów i cytrusów. Delikatnie słodki i lekki smak. Należy serwować schłodzone.
Zestawienie odmian Nero d’Avola i Nerello Mascalese z zachodniej części Sycylii. Wino pełne aromatów czerwonych owoców, suszonych śliwek i pachnących, śródziemnomorskich kwiatów. Delikatnie słodkie i łatwe do picia z przyjemnym, owocowym posmakiem.
Zestawienie odmian Nero d’Avola i Frappato z zachodniej części Sycylii. Wino o pięknej, połyskliwej szacie, pełne aromatów kwiatów, czerwonych owoców i jabłek. Delikatnie słodkie i lekkie, z przyjemnym, owocowym posmakiem. Należy serwować schłodzone.
Półsłodkie, białe wino gronowe wyselekcjonowane z klasycznych, włoskich białych szczepów winorośli. Przeznaczone zarówno do celów liturgicznych jak i celebrowania miłych okoliczności w gronie rodziny i przyjaciół.
Wino skomponowane z białych odmian winogron. Półsłodkie, hiszpańskie wino stołowe. Słodki, owocowy aromat.
Wino skomponowane z czerwonych odmian winogron. Półsłodkie, hiszpańskie wino stołowe. Słodki, owocowy charakter.
Wino stołowe o przyjemnym, owocowym charakterze i miodowym posmaku.
Półsłodkie stołowe wino o przyjemnym, owocowym charakterze i śliwkowym posmaku.
Skomponowane z czerwonej odmiany Zinfandel, macerowanej ze skórkami tylko przez dwa dni.
Kompozycja szczepów Vilana i Thrapsathiri, które porastają wyżynne tereny regionu charakteryzujące się dużym nasłonecznieniem i delikatnymi powiewami wiatru.
Soczysty i dojrzały Riesling z późnego zbioru, przepełniony intensywnymi aromatami białych brzoskwiń i moreli.
Glühwein, znany u nas jako grzane wino, w Niemczech i Austrii jest symbolem adwentu i kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia.
Wino różowe, półsłodkie. Tak smakuje lato!Owocowe nuty dojrzałej truskawki, soczystego arbuza, a na finiszu lekko kwaśna czerwona porzeczka. Mimo swejsłodyczy delikatnie harmonizuje ze świeżością.
Wino białe, półsłodkie. Pełne, aksamitne i eleganckie. W ustach zrównoważone, otulające, o solidnej strukturze i długim finiszu. Aromaty róż herbacianych oraz liczi.
Wino białe, półsłodkie o delikatnych różowo- łososiowych połyskach. Nos świeży, cytrusowo-kwiatowy, z zaakcentowanymi nutami melona i kwiatów czarnego bzu. W ustach słodkie z przyjemnie zarysowaną kwasowością. Nuty czarnej porzeczki, syropu z kwiatów czarnego bzu, melona. Całość delikatnie mineralna o bardzo nienachalnych taninach.
Wino białe, półsłodkie, wyprodukowane z odmian winorośli Solaris, Muscat i Muller Thurgau. Świeże, o wyraźnych nutach dojrzałych melonów z domieszką miodu i pieprzu.
Wino białe, półsłodkie wyprodukowane z odmiany Solaris i Johanniter.
Półsłodka Madera skomponowana z winogron odmiany Boal, zbieranych z winnic Campanario,Estreita da Calheta i Prazeres. Kompozycja najlepszych win, leżakujących w beczkach z francuskiego dębu przez 10 lat. Wyczuwalne nuty pomarańczy, owoców w syropie, nieco aromatów z drewna i miód. Soczysta i harmonijna, o miękkim, słodkim posmaku z doskonale wyważoną...
Półsłodka Madeira ze szczepu Tinta Negra, leżakowana przez 3 lata w dębowych beczkach, o pięknym orzechowym kolorze. Wyczuwalne nuty morelowego dżemu, suszonych owoców, fig, miodu i karmelu. W ustach dobrze zbalansowana i elegancka, z dobrze wyważoną kwasowością i czystym, długim finiszem.
Dominantę aromatyczną stanowią tu aromaty owoców tropikalnych, przede wszystkim liczi, marakuja, papaja, wsparte przez soczystą brzoskwinię i różany niuans. W ustach dobrze zbudowane, o niemal oleistej strukturze. Doskonałym towarzystwem będą pikantne dania kuchni orientalnej.
Wino różowe, półsłodkie o ciepłym delikatnie różowym zabarwieniu.
Na terenie Hiszpanii do produkcji win półsłodkich wykorzystuje się szczep winny tempranillo, zaś we Włoszech kupaże na bazie merlota lub sangiovese, w Niemczech stosuje się wszechstronnego rieslinga lub gewürztraminnera. Wina półsłodkie dostępne są także lokalnie - znane są endemiczne odmiany gruzińskie oraz dostępne w Polsce odmiany solaris, hibernal i johanniter.
Doskonale schłodzone wino półsłodkie białe lub różowe orzeźwi konsumenta w upalny dzień oraz doda mu energii w nieco chłodniejsze pory roku. Wina półsłodkie czerwone typu sangria cieszą się wielką popularnością, szczególnie wśród koneserów tego aromatycznego i bardzo popularnego alkoholu. W bogatym asortymencie naszego sklepu internetowego znajdziesz wiele win półsłodkich, które pochodzą z zachodniej części Sycylii, a także ze staranie wyselekcjonowanych klasycznych, włoskich, białych szczepów winorośli. Możesz zdecydować się na wina o delikatnym aromacie melona oraz limetki, a także złocistym odcieniu i posmaku owoców cytrusowych, przełamanych delikatnym zapachem białych kwiatów. Posiadamy wina półsłodkie skomponowane z białych odmian winogron, które są produkowane w hiszpańskim regionie Valdepenas. W naszej ofercie handlowej znajdują się także wina półsłodkie skomponowane z czerwonych odmian winogron, które będą niespodzianką dla osób poszukujących niesamowitych doznań smakowych. Polecamy również wyjątkowe różowe wina półsłodkie z USA, które pochodzą z czerwonej odmiany Zindfandel, macerowanej ze skórkami, prze tylko dwie doby z rzędu. Wina półsłodkie posiadają charakterystyczną, dość wyrazistą, ale nie przytłaczają słodycz, a także bogactwo aromatów świeżych owoców i kwiatów. Mają one bardzo szerokie zastosowanie, w tak zwanym foodpairingu, czyli mogą być podawane w formie aperitiffu, jak również serwowane do pieczonych warzyw, delikatnych mięs, owocowych deserów czy wyrazistych serów. W przypadku win półsłodkich należy unikać łączenia ich z rybami oraz owocami morza, ponieważ tego typu kompozycja nie sprawdza się i zaburza posmak ryb, małży, krewetek czy też homara.