- W koszyku nie ma jeszcze produktów
- Razem 0,00 zł
- ALKOHOLE
- KONIAK
- Wódka ELUXO edycja POP ART
- SAMPLE ELUXO
- Alkohole z TIKTOKA
- WHISKY
- SZAMPAN
- WINO MUSUJĄCE
- WINO
- BIAŁE WINO
- CZERWONE WINO
- RÓZOWE WINO
- WINO SŁODKIE
- WINO PÓŁSŁODKIE
- WINO PÓŁWYTRAWNE
- WINO WYTRAWNE
- WINO EKSKLUZYWNE
- WINO LUBUSKIE
- WINA WŁOSKIE
- WINA HISZPAŃSKIE
- WINA CHILIJSKIE
- WINA FRANCUSKIE
- WINA WĘGIERSKIE
- WINA KALIFORNIJSKIE
- WINA AUSTRIACKIE
- WINA Z RPA
- WINA ARGENTYŃSKIE
- WINA NIEMIECKIE
- WINA Z NOWEJ ZELANDII
- WINA GRECKIE
- WINA PORTUGALSKIE
- WINA IZRAELSKIE
- WINA Z USA
- WINO GRUZIŃSKIE
- PORTO
- LIKIER
- WÓDKA
- ŚLIWOWICA
- OKOWITA I DESTYLAT
- GRAPPA
- CALVADOS
- TEQUILA
- ARMANIAK
- RUM
- BRANDY
- MIÓD PITNY
- METAXA
- GIN
- NALEWKI
- PIWO RZEMIEŚLNICZE
- MINIATURY
- NAPOJE
- ZESTAWY UPOMINKOWE
- BON PODARUNKOWY
- SZKŁO KRYSZTAŁOWE
- KAWIOR - ANTONIUS CAVIAR
- Lubuski Festiwal Whisky i Alkoholi Mocnych
- BEZALKOHOLOWA BAZA DO KOKTAJLI
Indeks: OS_002
Śledziówka - wódka o smaku śledzia 38% 500ml
Indeks: LU_20
Gost Art wino musujące wytrawne - Winnica Gostchorze
Indeks: PHA_441
Soplica Staropolska
Indeks: MZ_0122
Młody Ziemniak 2022 500 ml
LIKIER
Likier to wysokoprocentowy napój alkoholowy, który powstaje w procesie aromatyzowania spirytusu lub innych alkoholi. Charakteryzuje się gęstą konsystencją i słodkim, mocnym smakiem. Dodaje się do nich zazwyczaj cukier lub miód, środki aromatyzujące, wyciągi i destylaty roślinne, soki owocowe i olejki eteryczne. Często występują z dodatkiem innych, charakterystycznych składników jak: mleko, śmietanka, wino, kawałki owoców. Zawartość alkoholu w likierach zaczyna się od około 18% w przypadku likierów owocowych i kawowych i sięga nawet 50%. Nazwa likier wywodzi się od włoskiego liquori. W XVI wieku włoscy alchemicy, pod wpływem kontaktów z Arabami, rozpoczęli produkcję pierwszych wyrobów alkoholowych. Traktowano je jak leki. Niestety surowe destylaty miały przykry smak i zapach dlatego zaczęto je dosładzać słodkim winem i miodem oraz aromatyzować wyciągami z ziół lub olejkami. Z czasem udoskonalono metody destylacji, poprawiła się jakość spirytusu i nastąpił wysyp wszelkich odmian likierów. W wieku XIX i na początku XX likiery się zdemokratyzowały i stały się bardzo popularne. Smakosze likierów ziołowych, nadal upatrują w nich źródło długowieczności. Likiery są podstawą lub dodatkiem do wielu słynnych koktajli oraz deserów. Dzieli się na gatunki w zależności od mocy, zawartości cukru, sposobu produkcji lub rodzaju surowców podstawowych, co jest najbardziej racjonalne. Likiery korzenno-ziołowe sporządza się przy użyciu aromatycznych ziół i korzeni. Do tej obszernej grupy tradycyjnych likierów należą najsłynniejsze likiery świata, francuskie Chartreuse i Bénédictine, znakomite La Vieille Cure, Trappestine i Izarra; włoskie Strega i Galliano, szkocki Drambuie, irlandzki Irish Mist oraz cała rzesza klasztornych likierów niemieckich. Słynnym polskim likierem jest Herbs Liqueur, obecnie nie produkowany. Likiery cytrusowe sporządza się z destylatów cytrusowych oraz nalewów na skórki cytrusowe lub naturalne olejki. Należą do nich znane francuskie likiery: Cointreau i Grand Marnier, ale także Curaçao lub Curaçao Triple Sec, czy Curaçao Orange; poza nimi włoski Autrum i południowo-afrykański Van-der-Hum.
Likiery owocowe sporządza się z soków owocowych: wiśniowego Cherry Brandy, z czarnej porzeczki Cassis, jeżynowy Blackberry, morelowy Mozart Gold z Austrii. Do tej grupy należą także likiery przygotowane z destylatów owocowych, na przykład włoskie Marschino, czy polska Prunelka. Likiery o swoistym smaku, charakterystycznym dla podstawowego surowca użytego do produkcji, to kminkowy Alasz, anyżowy Anisette, migdałowy Amaretto, kakaowy Cacao-Choix, kawowy Mocca, miętowy Peppermint, ponczowy Punch, jajeczny krem Advocat oraz waniliowy, miodowy Krupnik, porterowy i wiele innych. Najsłynniejszy polski likier tego gatunku to Goldwasser. Adwokat, likier anyżkowy, likiery cytrusowe, kakaowe, kminkowe - należy schłodzić do temperatury 8-10 stopni. W temperaturze 10-12 stopni podaje się likiery gorzkie, korzenne i ziołowe, a w 12-24 stopniach - czekoladowe, migdałowe, orzechowe, owocowe, a także kremy, czyli likiery bardzo gęste i słodkie. Do likieru najlepsze są nieduże szklane karafki. Z nich nalewa się gęsty trunek do małych kieliszków na wysokiej nóżce w kształcie tulipana i podaje na zakończenie posiłku.
W razie pytań zapraszamy do kontaktu https://eluxo.pl/pl/kontakt
Zapraszamy i życzymy przyjemnych zakupów
Indeks: AL_827
Chocolate Cream Likier- Advocatka
Indeks: TO_846
XUXU 0,7l
Indeks: CH _12
Likier Chopin kokosowy
Indeks: WR_11
Expressowa Kurnwica
Indeks: PHA_A9
Sheridan's 0,5l
Indeks: PHA_A9b
Sheridan's 0,7l
Indeks: MP_A3
AGWA DE BOLIVIA XO 0,7L 43%
Indeks: PI_107
LIKIER LUIS FELIPE 24% w kartoniku
Indeks: EC_108
COINTREAU NOIR 40% 0,7L
Indeks: PI_113
LUXARDO AMARO ABANO 30% 0,7L
Indeks: PI_114
LUXARDO ANICE FORTE 40%
Indeks: PI_117