Kategorie
Zbożowa naturalna 0,5l 40%, to wyrafinowany trunek, który swój wyjątkowy smak zawdzięcza Matce Naturze. Do produkcji tej oryginalnej, manufakturowej wódki użyto starannie wyselekcjonowanego zbożowego spirytusu, w 100% wytwarzanego z polskich odmian żyta i krystalicznej, czystej wody.
BUKWICOWA NATURALNA 40% 0,5l, to trunek stworzony na bazie nalewów z liści bukwicy. Wódka powstaje ze starannie wyselekcjonowanego, zbożowego spirytusu, wytwarzanego wyłącznie z polskiego żyta i własnych maceratów, stworzonych na bazie liści bukwicy. Prozdrowotne właściwości tej rośliny są znane od wieków. Roślina ta występuje dziko w otulinie Puszczy...
Wódka Różana Naturalna to rzemieślniczy trunek, produkowany na bazie nalewów z płatków róż, która dziko rośnie w nieskażonych cywilizacją otulinach Puszczy Białowieskiej. Alkohol zaliczany jest do gatunku wódek półsłodkich. Trunek powstaje ze zbożowego spirytusu, wytwarzanego z polskiego żyta w połączeniu z krystalicznie czystą wodą.
Specjał Podlaski Palony to wódka produkowana według podlaskiej tradycyjnej receptury.
Saper wódka to zestaw wódek polskich o różnych smakach. Produkowane są ze spirytusu zbożowego czterokrotnie destylowanego z dodatkiem soków zagęszczonych oraz mieszanek i esencji ziołowych.
Specjał Podlaski Palony to trunek wytwarzany według receptury pochodzącej z Podlasia.
Jest to doskonała gorzałka przygotowana z wykorzystaniem dobrej jakości spirytusu zbożowego i krystalicznie czystej wody. Swój niepowtarzalny smak zawdzięcza długiemu leżakowaniu, który w tym przypadku wynosi od 16 do 19 lat.
Zestaw czterech miniaturek zamkniętych w ładnym tekturowym czarnym opakowaniu z napisami stylizowanymi na styl góralski.
Czorno Kurnwica z rubinowym pyłem, która energicznie potrząśnięta tworzy niepowtarzalny efekt wizualny -„żywej” masy perłowej.
Chopin Vintage to szczególny trunek, który przywraca polską tradycję starzenia alkoholu. Elegancki i obfity smak Chopin Vintage to efekt kilkuletniego leżakowania wyselekcjonowanej jakości destylatu ziemniaczanego w beczkach z polskiego dębu.
Manufakturowa Wódka Zbożowa, to markowy trunek wytwarzany na bazie doskonałej jakości spirytusu zbożowego, pochodzącego wyłącznie ze starannie wyselekcjonowanych, polskich odmian żyta. To alkohol, którego powstanie inspirowane było bogatą historią sztuki gorzelniczej w Polsce. To połączenie tradycyjnych receptur oraz nowoczesnego sposobu destylacji.
Manufakturowa Wódka Wiśniowa to smakowy trunek, który powstał na bazie własnego maceratu z owoców wiśni i miodu lipowego, pochodzącego z podlaskich pasiek. Wódka zaliczana jest to kategorii półsłodkich, o zrównoważonym, głębokim smaku. To alkohol, który został doceniony przez koneserów smakowych wódek, ceniących wyroby manufakturowe, inspirowane pradawną...
Manufakturowa Wódka to naturalnie wytwarzany trunek, którego powstanie zostało zainspirowane wielowiekową historią tworzenia doskonałej jakości wódek smakowych w Polsce. Alkohol produkowany jest na bazie naturalnego miodu lipowego, który pochodzi z podlaskich pasiek. Ta wyjątkowo aromatyczna, półsłodka wódka smakowa charakteryzuje się bardzo długim...
Manufakturowa Wódka - Litworowa to doskonałej jakości naturalny trunek, wytwarzany ręcznie na bazie maceratu dziko rosnącego korzenia arcydzięgla, potocznie zwanego litworem. To alkohol, który bazuje na ekologicznych składnikach, pochodzących z nieskażonych terenów Podlasia i Puszczy Białowieskiej.
Manufakturowa Wódka - Śliwkowa to półsłodki trunek, wytwarzany z maceratu na owocach śliwy. Alkohol został wykonany wyłącznie z doskonałej jakości owoców, dojrzewających w pełnym słońcu i zbieranych w odpowiednim okresie. Śliwki są dostarczane przez sprawdzonych i renomowanych sadowników z terenów Puszczy Białowiejskiej i regionu podlaskiego.
Manufakturowa Wódka - Jarzębinowa to alkohol, który powstał na bazie maceratu z owoców jarzębiny, pochodzącej z ekologicznych terenów Podlasia. Ta półsłodka wódka jest wykonywana ręcznie i poddawana długiemu leżakowaniu, co wzmacnia jej aromat i bukiet smakowy. Trunek jest rozlewany w bardzo małych partiach. Na każdym etapie produkcji wódka przechodzi...
Manufakturowa Wódka Tarninowa to ręcznie robiony, naturalny trunek, który powstał na bazie maceratu z owoców tarniny – dziko rosnącej śliwy z ekologicznych terenów Podlasia i Puszczy Białowiejskiej. To manufakturowa, półsłodka wódka, rozlewana w małych partiach. Długi okres leżakowania i odpowiednia filtracja zapewniają temu alkoholowi idealnie...
CZARNA PORZECZKA NA WINIAKU to rocznikowany alkohol, który powstał z naturalnych owoców oraz połączenia z winnymi destylatami – tak zwanymi „winiakami”. Ten oryginalny, doskonały w smaku trunek jest tworzony na bazie dojrzewających w słońcu czarnych porzeczek, które rosną w sadach w regionie Podlasia i Puszczy Białowieskiej.
Czorno Kurnwica z złotym pyłem, która energicznie potrząśnięta tworzy niepowtarzalny efekt wizualny -„żywej” masy złotej.
Swoboda, wolność, wielkie przygody takie myśli krążą nam w głowie wraz z pierwszym łykiem wódki Hubertówki. Jest to tradycyjny polski alkohol wzbogacony pilnie strzeżoną recepturą.
Opakowanie gaśnica + Czorno Kurnwica Rubinowa 500 ml 40% Ciekawy gadżet, z zaskakującą zawartością w środku. Opakowanie w imitujące typową samochodową gaśnicę, kryjące w sobie butelkę Czornej Kurnwicy Rubinowej 500 ml 40% Odkręcana podstawa, w prosty i szybki sposób można tak wyjąć, jak i schować zawartość. Idealna na odlotowy prezent.
Historia polskiej wódki sięga już wczesnego średniowiecza. Początkowo destylowany alkohol wykorzystywano tylko do celów medycznych, jednak wraz z rozwojem kraju oraz gospodarki, a co za tym idzie produkcją zboża na dużo większą skalę, konsumpcja tego trunku znacznie wzrosła. Wódczany przemysł w Polsce rozwinął Jan Baczewski, który we Lwowie otworzył pierwszą fabrykę wódki.
Polska Wódka to trunek, który posiada specyficzne oznaczenia słowno – graficzne wskazujące na to, że przy produkcji alkoholu zastosowano określone kryteria. Jednym z nich jest przeprowadzenie każdego z pięciu etapów produkcji na terenie Polski oraz wytwarzanie trunku tylko z polskich zbóż: pszenicy, owsa, żyta, pszenżyta, jęczmienia lub ziemniaków. Celem inicjatywy jest budowanie świadomości czym tak naprawdę jest Polska Wódka.
Produkcja wódki to nic innego jak zmieszanie spirytusu z wodą. Jednak, aby otrzymać spirytus należy starannie wykonać kilka etapów, które przemienią bogatą w skrobię i cukier roślinę w alkohol. Produkcja trunku zaczyna się w jednej z 50 gorzelni na terenie Polski, gdzie zacier z cukru lub mąki zbożowej, wody i drożdży poddaje się fermentacji w celu otrzymania roztworu o mocy 8%. Kolejny etap to poddanie mieszanki destylacji, która zwiększy jej moc do 85-90%. Następnie trunek jest poddawany rektyfikacji, której zadaniem jest pozbycie się nieprzyjemnego smaku oraz aromatu. Otrzymany w ten sposób alkohol o mocy 96 % wzbogaca się spirytusem wydestylowanym z wysokogatunkowej masy zbożowej, co pozwala osiągnąć lekko zbożowy posmak. Następnie spirytus rozcieńcza się z wodą, aż do otrzymania
trunku o mocy 40 %. Wódki smakowe są dodatkowo aromatyzowane ziołami lub owocami. Do ich produkcji używa się zbożowych, owocowych i winnych spirytusów, a czasami łączy się je także z nalewami, destylatami czy moszczem. Niekiedy dodaje są do nich także sztuczne zapachy. Wśród wódek smakowych wyróżnia się: wytrawne, półwytrawne, słodkie i półsłodkie.