Kategorie
Talisker Port Ruighe to kompozycja destylatów, które leżakowały w beczkach wykonanych z dębu amerykańskiego i europejskiego. Nazwa tej whisky jest nawiązaniem do nazwy największego miasta na wyspie Sky. Destylaty, które wchodzą w skład tej whisky zostały później przelane do beczek po winie Porto, dzięki czemu nabrały owocowego posmaku.
Ardbeg An Oa to whisky, której nazwa odnosi się do półwyspu Oa, znajdującego się na południu wyspy. Jego kształt i położenie chroni destylarnie Ardbeg przed wybrykami Atlantyku.
Flagowy, silnie torfowy (50 ppm) single malt z najmłodszej i najmniejszej obecnie destylarni na wyspie Islay. Edycja powstała na bazie 5 i 6 letnich whisky, dojrzewanych w beczkach po bourbonie (90%) i sherry oloroso(10%).
Bardzo udany, torfowy Single Malt, którego nazwa wywodzi się od niewielkiej, skalistej zatoczki, usytuowanej niedaleko destylarni Kilchoman. Whisky to połączenie destylatów dojrzewanych głównie w beczkach po sherry Oloroso oraz w beczkach po bourbonie.
Jura Seven Wood Single Malt Scotch Whisky, to luksusowy alkohol polecany osobom, ceniącym trunki pochodzące ze starych destylarni. Nowa edycja zaskakuje koneserów swoim aromatem i smakiem, a jednocześnie podbija światowe rynki whisky. To alkohol, który jest sprzedawany w liczbie 2 milionów butelek rocznie.
Jura 12 YO Single Malt Scotch Whisky, to doskonałej jakości trunek, który w ostatnim czasie stał się bardzo popularny. Dowodem tego jest wzrost sprzedaży tego alkoholu z 350 do prawie 2 milionów butelek rocznie, zanotowany od 2010 roku
Interesująca whisky kreatywnie łącząca trunek z beczek z destylatem o różnym poziomie torfu i wieku, finiszowana w beczkach po sherry Oloroso, butelkowana bez filtracji na zimno, na wzór whisky z 1938r. Intensywnie torfowa, wyczuwalne są też nuty świeżego cynamonu i ostrej bryzy morskiej z odrobiną dymu z ogniska, ustępują z czasem nutom likierowym i...
12-letnia whisky pochodząca z regionu Islay. Charakteryzuje się wyjątkowo świeżym i aromatycznym zapachem z subtelną wonią dymu w tle.
Cask Strength zawiera 58% alkoholu i pochodzi z Islay.
Torfowa edycja whisky z destylarni Bruichladdich, do produkcji której użyty został jęczmień (odmiany oxbridge i publican) pozyskiwany lokalnie z farm Dunlossit, Kilchiaran i Sunderland. Po destylacji alkohol dojrzewał w dębowych beczkach po bourbonie i winach Syrah oraz Figero.
Klasyczna, nietorfowa whisky z destylarni Bruichladdich. Powstała wyłącznie ze szkockiego jęczmienia, leżakowana w beczkach z dębu amerykańskiego i francuskiego u wybrzeży Loch Indaal. Nie była filtrowana, ani barwiona, a zawartość alkoholu (50%) świadczy o niewielkim udziale wody w ostatecznym produkcie.
ARDBEG WEE BEASTIE 5 YEARS OLD to 5-letnia whisky, która dojrzewała w beczkach po bourbonie oraz sherry Oloroso. Dymna i lekko surowa o aromacie czekolady i torfu.
Scarabus to nowa whisky od Hunter Laing. Scarabus oznacza skaliste miejsce w języku staro nordyckim. Oprócz tego jest to nazwa jednej z farm na Islay po drodze z Bridgend do Ballygrant. Zabutelkowana została z 46% zawartością alkoholu, bez filtracji na zimno oraz z naturalna barwą.
Scarabus to nowa whisky od Hunter Laing. Scarabus oznacza skaliste miejsce w języku staro nordyckim. Oprócz tego jest to nazwa jednej z farm na Islay po drodze z Bridgend do Ballygran.
Smokehead Rum Rebel to torfowa whisky single malt z destylarni na wyspie Islay. Whisky została podana procesowi finiszowania w beczkach, w których wcześniej leżakował karaibski rum.
Smokehead Sherry Bomb Islay Single Malt to mieszanka destylatów z jednej z destylarni na wyspie Islay leżakujących w beczkach wyłącznie po sherry. Szkocka whisky typu single malt nowej generacji, skierowana dla ludzi zwracających na wygląd butelki oraz do ludzi poszukujących intensywne doznania i unikalny charakter torfowych whisky.
Mocne nuty ogniska na plaży i dymu torfowego wyspy Islay połączone z lukrecją, toffi i wanilią.
Wyjątkowa edycja whisky będąca kolejnym eksperymentem przeprowadzonym przez działająca na wyspie Islay destylarnię.
Lagavulin 12 YO Special Release 2022 to limitowana edycja whisky z wyspy Islay, będąca częścią serii Diageo Special Releases, charakteryzuje się wyjątkowo dymnym klimatem.
Bruichladdich Islay Barley 2013 to whisky typu single malt ze szkockiej wyspy - Islay. Powstała z destylacji jęczmienia. Whisky dojrzewa przez 6 lat w dębowych beczkach po bourbonie oraz w beczkach po słodkich białych winach.
Port Charlotte 10 YO to whisky pełna kontrastów: dymna i słona, a jednocześnie słodka i owocowa. Powstaje ze słodu o dużej koncentracji fenoli, lecz o jej charakterze stanowi nie tyle torf, ile mistrzostwo, z jakim udało się oswoić i wykorzystać jego aromat. Dojrzewa w beczkach po amerykańskiej whisky z pierwszego i drugiego napełnienia oraz w beczkach po...
Islay jest najbardziej urodzajnym w torf regionem, dlatego whisky produkowana na tym obszarze cechuje się najbardziej zróżnicowanym aromatem bazującym na morskiej bryzie, jodzie, dymie oraz torfie. Tamtejsza whisky ma mocny, zdecydowany smak, który ma swoich wielbicieli jak i przeciwników. Nie bez powodu wyspa Islay to jeden z najbardziej sławnych regionów, gdzie wytwarzana jest whisky, słynąca z ekstremalnej w smaku whisky torfowej.
Zajmująca zaledwie sześćset kilometrów kwadratowych wyspa Islay w czasach świetności mieściła ponad trzydzieści destylarni. Obecnie jest czynnych osiem destylarni. Destylarnia Ardberg założona w 1815 roku w Port Ellen, z którego wysyłany jest również torf w inne regiony produkujące whisky. Ardberg słynie ze skalistych wybrzeży, a produkowana tam whisky ma najbardziej charakterystyczny smak kojarzony tylko z wyspą Islay-smolisty, dymny, torfowy z posmakiem jodu. Ardberg wytwarza liczne blendy i limitowane edycje whisky jak np. Supernova –najbardziej torfowa whisky, Uigeadail – smak starego stylu oraz Corryvreckan – dojrzewający w beczkach z dębu francuskiego.
Bowmore to najstarsza destylarnia w Szkocji, założona w 1779 roku. Bowmore jest jednym z niewielu zakładów produkującym whisky szkocką, gdzie zachowała się podłoga do kiełkowania słodu. W ten sposób w dalszym ciągu proces produkcji prowadzony jest samego od początku do końca tj. od surowego jęczmienia do beczek leżakujących. W innym miejscu odbywa się jedynie butelkowanie dojrzałej whisky. Bowmore udostępnia zwiedzającym destylarnię przez cały rok.
Destylarnia Laphroaig Ellen (wymowa La-frúe jak również La-fraig) założona w 1815 roku w Port Ellen. Powstanie destylarni wiąże się z tym, że hodowcy bydła nie wiedząc co zrobić z pozostałą ilością jęczmienia zaczęli destylować whisky. Reklamowana słowami ‘love it or hate it’ według opinii nie da jej smaku pomylić z żadnym innym smakiem whisky.. Whisky Laphroaig charakteryzuje ostro torfowy smak, jest mocno przepełniona jodem, wodorostami i solą morską. W zapachu przypomina świeżo wylany asfalt. Staje się coraz bardziej popularną whisky wśród wielbicieli i prawdziwych koneserów.
Inne znane destylarnie to Bunnahabhain (założona w 1881 roku w Port Askaig, nazwę wymowia się Buh-na-haa-venn), destylarnia Kilchoman,(założona 3 czerwca 2005, najbardziej wysunięta na zachód destylarnia w Szkocji), Lagavulin (założona w 1816 roku w Port Ellen). Bruichladdich (założona w 1881 roku,wymowa nazwy w narzeczu mieszkańców wyspy: Bruch-lat-tich) i Caol Ila (założona w 1846 roku w Port Askaig). Słynna nieczynna od 1983 roku destylarnia Port Ellen, nadal można nabyć pojedyncze butelki whisky z tej destylarni, whisky rozlewane są przez niezależne rozlewnie jak Signatory, czy Douglas Laing & Co).