Kategorie

WHISKY WYSPA ISLAY 

32 prod.
  • 285,00 zł W magazynie

    Talisker Port Ruighe to kompozycja destylatów, które leżakowały w beczkach wykonanych z dębu amerykańskiego i europejskiego. Nazwa tej whisky jest nawiązaniem do nazwy największego  miasta na wyspie Sky. Destylaty, które wchodzą w skład tej whisky zostały później przelane do beczek po winie Porto, dzięki czemu nabrały owocowego posmaku.

    285,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 259,00 zł W magazynie

    Ardbeg An Oa  to whisky, której nazwa odnosi się do półwyspu Oa, znajdującego się  na południu wyspy. Jego kształt i położenie chroni destylarnie Ardbeg przed wybrykami Atlantyku.

    259,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 399,00 zł W magazynie

    Flagowy, silnie torfowy (50 ppm) single malt z najmłodszej i najmniejszej obecnie destylarni na wyspie Islay. Edycja powstała na bazie 5 i 6 letnich whisky, dojrzewanych w beczkach po bourbonie (90%) i sherry oloroso(10%).

    399,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 419,00 zł W magazynie

    Bardzo udany, torfowy Single Malt, którego nazwa wywodzi się od niewielkiej, skalistej zatoczki, usytuowanej niedaleko destylarni Kilchoman. Whisky to połączenie destylatów dojrzewanych głównie w beczkach po sherry Oloroso oraz w beczkach po bourbonie.

    419,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 335,00 zł W magazynie

    Jura Seven Wood Single Malt Scotch Whisky, to luksusowy alkohol polecany osobom, ceniącym trunki pochodzące ze starych destylarni. Nowa edycja zaskakuje koneserów swoim aromatem i smakiem, a jednocześnie podbija światowe rynki whisky. To alkohol, który jest sprzedawany w liczbie 2 milionów butelek rocznie. 

    335,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 266,00 zł W magazynie

    Jura 12 YO Single Malt Scotch Whisky, to doskonałej jakości trunek, który w ostatnim czasie stał się bardzo popularny. Dowodem tego jest wzrost sprzedaży tego alkoholu z 350 do prawie 2 milionów butelek rocznie, zanotowany od 2010 roku

    266,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 340,00 zł W magazynie

    Interesująca whisky kreatywnie łącząca trunek z  beczek z destylatem o różnym poziomie torfu  i wieku, finiszowana w beczkach po sherry Oloroso, butelkowana bez filtracji na zimno, na wzór whisky z 1938r. Intensywnie torfowa, wyczuwalne są też nuty świeżego cynamonu i ostrej bryzy morskiej z odrobiną dymu z ogniska, ustępują z czasem nutom likierowym i...

    340,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 264,00 zł W magazynie

    12-letnia whisky pochodząca z regionu Islay. Charakteryzuje się wyjątkowo świeżym i aromatycznym zapachem z subtelną wonią dymu w tle.

    264,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 206,00 zł W magazynie

    Cask Strength zawiera 58% alkoholu i pochodzi z Islay. 

    206,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 339,00 zł W magazynie

    Torfowa edycja whisky z destylarni Bruichladdich, do produkcji której użyty został jęczmień (odmiany oxbridge i publican) pozyskiwany lokalnie z farm Dunlossit, Kilchiaran i Sunderland. Po destylacji alkohol dojrzewał w dębowych beczkach po bourbonie i winach Syrah oraz Figero.

    339,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 239,00 zł W magazynie

    Klasyczna, nietorfowa whisky z destylarni Bruichladdich. Powstała wyłącznie ze szkockiego jęczmienia, leżakowana w beczkach z dębu amerykańskiego i francuskiego u wybrzeży Loch Indaal.  Nie była filtrowana, ani barwiona, a zawartość alkoholu (50%) świadczy o niewielkim udziale wody w ostatecznym produkcie.

    239,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 235,00 zł W magazynie

    ARDBEG WEE BEASTIE 5 YEARS OLD to 5-letnia whisky, która dojrzewała w beczkach po bourbonie oraz sherry Oloroso. Dymna i lekko surowa o aromacie czekolady i torfu. 

    235,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 219,00 zł W magazynie

    Scarabus to nowa whisky od Hunter Laing. Scarabus oznacza skaliste miejsce w języku staro nordyckim. Oprócz tego jest to nazwa jednej z farm na Islay po drodze z Bridgend do Ballygrant. Zabutelkowana została z 46% zawartością alkoholu, bez filtracji na zimno oraz z naturalna barwą.

    219,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 279,00 zł W magazynie

    Scarabus to nowa whisky od Hunter Laing. Scarabus oznacza skaliste miejsce w języku staro nordyckim. Oprócz tego jest to nazwa jednej z farm na Islay po drodze z Bridgend do Ballygran.

    279,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 319,00 zł W magazynie

    Smokehead Rum Rebel to torfowa whisky single malt z destylarni na wyspie Islay. Whisky została podana procesowi finiszowania w beczkach, w których wcześniej leżakował karaibski rum.

    319,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 395,00 zł W magazynie

    Smokehead Sherry Bomb Islay Single Malt to mieszanka destylatów z jednej z destylarni na wyspie Islay leżakujących w beczkach wyłącznie po sherry. Szkocka whisky typu single malt nowej generacji, skierowana dla ludzi zwracających na wygląd butelki oraz do ludzi poszukujących intensywne doznania i unikalny charakter torfowych whisky.

    395,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 279,00 zł W magazynie

    Mocne nuty ogniska na plaży i dymu torfowego wyspy Islay połączone z lukrecją, toffi i wanilią.

    279,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 535,00 zł W magazynie

    Wyjątkowa edycja whisky będąca kolejnym eksperymentem przeprowadzonym przez działająca na wyspie Islay destylarnię.

    535,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 779,00 zł W magazynie

    Lagavulin 12 YO Special Release 2022 to limitowana edycja whisky z wyspy Islay, będąca częścią serii Diageo Special Releases, charakteryzuje się wyjątkowo dymnym klimatem.

    779,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 339,00 zł W magazynie

    Bruichladdich Islay Barley 2013 to whisky typu single malt ze szkockiej wyspy - Islay. Powstała z destylacji jęczmienia. Whisky dojrzewa przez 6 lat w dębowych beczkach po bourbonie oraz w beczkach po słodkich białych winach.

    339,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 259,00 zł W magazynie

    Port Charlotte 10 YO to whisky pełna kontrastów: dymna i słona, a jednocześnie słodka i owocowa. Powstaje ze słodu o dużej koncentracji fenoli, lecz o jej charakterze stanowi nie tyle torf, ile mistrzostwo, z jakim udało się oswoić i wykorzystać jego aromat. Dojrzewa w beczkach po amerykańskiej whisky z pierwszego i drugiego napełnienia oraz w beczkach po...

    259,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h

Whisky wyspa Islay

Islay jest najbardziej urodzajnym w torf regionem, dlatego whisky produkowana na tym obszarze cechuje się najbardziej zróżnicowanym aromatem bazującym na morskiej bryzie, jodzie, dymie oraz torfie. Tamtejsza whisky ma mocny, zdecydowany smak, który ma swoich wielbicieli jak i przeciwników. Nie bez powodu wyspa Islay to jeden z najbardziej sławnych regionów, gdzie wytwarzana jest whisky, słynąca z ekstremalnej w smaku whisky torfowej.

Charakterystyka regionu Islay i smak produkowanej tam whisky

  • Wyspa Islay jest dzika i nieokiełznana, to tutaj schronienie otrzymali celtyccy mnisi przed najazdem Wikingów. Stąd również pierwsi gorzelnicy przemycali nielegalnie pędzoną wodę życia. Wyspa słynie z licznych torfowisk, w dawnych czasach zamieszkujący wyspę ludzie musieli sobie radzić bez stałych dostaw węgla, z małą ilością drewna, dlatego zaczęli wykorzystywać szeroko dostępny na wyspie Isaly torf, który suszyli i robili brykiety do palenia. Wyspa Islay jest zatem określana jako królestwo torfu, ponieważ 20% jej powierzchni zajmują torfowiska, przepływają tam także liczne potoki, a woda czerpana do destylacji whisky również posiada sporo aromatów torfu. W związku z tym produkowana whisky z wyspy Islay jest intensywna w smaku, mająca specyficzne medyczne aromaty (jodyna, środki odkażające i bandaże), morskie (jak jod, wodorosty, solanki), a także wędzone nuty zapachowe (rybne i mięsne) oraz zapach palonych pokładów kolejowych, ebonitu i kabli. Dlatego ze wszystkich gatunków regionalnych whisky z Islay jest najbardziej zdecydowaną w smaku i zapachu oraz najprostszą do rozpoznania odmianą whisky. Jednak nie wszystkie wytwarzane na wyspie Islay whisky są torfowe, ale posiadają dymne akcenty. Z wyspy Island pochodzi również nietorfowa whisky Bunnahabhain.
  • Whisky single malt pochodzące z Islay oznaczane są jako torfowe, dymne, jodowe, medyczne. Ten zróżnicowany smak whisky z Islay podobnie jak whisky z Speyside jest bardzo ceniony przez koneserów whisky. Ponadto whisky z wyspy Islay uważana jest za kwintesencje ‘szkockiej’.


Destylarnie z wyspy Islay

Zajmująca zaledwie sześćset kilometrów kwadratowych wyspa Islay w czasach świetności mieściła ponad trzydzieści destylarni. Obecnie jest czynnych osiem destylarni. Destylarnia Ardberg założona w 1815 roku w Port Ellen, z którego wysyłany jest również torf w inne regiony produkujące whisky. Ardberg słynie ze skalistych wybrzeży, a produkowana tam whisky ma najbardziej charakterystyczny smak kojarzony tylko z wyspą Islay-smolisty, dymny, torfowy z posmakiem jodu. Ardberg wytwarza liczne blendy i limitowane edycje whisky jak np. Supernova –najbardziej torfowa whisky, Uigeadail – smak starego stylu oraz Corryvreckan – dojrzewający w beczkach z dębu francuskiego.
Bowmore to najstarsza destylarnia w Szkocji, założona w 1779 roku. Bowmore jest jednym z niewielu zakładów produkującym whisky szkocką, gdzie zachowała się podłoga do kiełkowania słodu. W ten sposób w dalszym ciągu proces produkcji prowadzony jest samego od początku do końca tj. od surowego jęczmienia do beczek leżakujących. W innym miejscu odbywa się jedynie butelkowanie dojrzałej whisky. Bowmore udostępnia zwiedzającym destylarnię przez cały rok.
Destylarnia Laphroaig Ellen (wymowa La-frúe  jak również  La-fraig) założona w 1815 roku w Port Ellen. Powstanie destylarni wiąże się z tym, że hodowcy bydła nie wiedząc co zrobić z pozostałą ilością jęczmienia zaczęli destylować whisky. Reklamowana słowami ‘love it or hate it’  według opinii nie da jej smaku pomylić z żadnym innym smakiem whisky.. Whisky Laphroaig charakteryzuje ostro torfowy smak, jest  mocno przepełniona jodem, wodorostami i solą morską. W zapachu przypomina świeżo wylany asfalt. Staje się coraz bardziej popularną whisky wśród wielbicieli i prawdziwych koneserów.
Inne znane destylarnie to Bunnahabhain (założona w 1881 roku w Port Askaig, nazwę wymowia się Buh-na-haa-venn), destylarnia Kilchoman,(założona 3 czerwca 2005, najbardziej wysunięta na zachód destylarnia w Szkocji), Lagavulin (założona w 1816 roku w Port Ellen). Bruichladdich (założona w 1881 roku,wymowa nazwy w narzeczu mieszkańców wyspy: Bruch-lat-tich) i Caol Ila (założona w 1846 roku w Port Askaig). Słynna nieczynna od 1983 roku destylarnia Port Ellen, nadal można nabyć pojedyncze butelki whisky z tej destylarni, whisky rozlewane są przez niezależne rozlewnie jak Signatory, czy Douglas Laing & Co).

  • Tylko oryginalne produkty
  • Szybka realizacja rezerwacji
  • Wygodny kontakt
  • Płatności Przelewy24
Wszystkie prawa zastrzeżone: Eluxo.pl | Sklep Online | Kopiowanie treści zabronione.
Realizacja: www.selljus.pl