W związku z dużą liczbą zamówień, dostawy mogą być wydłużone do 5 dni roboczych.
Przepraszamy za niedogodności
By potwierdzić dokładny termin dostawy prosimy o kontakt salon@eluxo.pl
Kategorie
Master Distiller Bill White wybiera destylaty z pojedynczych beczek (tylko z amerykańskiego dębu) i łączy je by następnie mogły dojrzewać razem w beczkach, w których wcześniej dojrzewało wino madeira.
Usługa grawerowania na złotej lub srebrnej blaszce umieszczonej na butelce. Jest to trwalsze i bardziej widoczne niż grawer na szkle. Można wykonać blaszkę o dowolnych wymiarach.
Każdy rocznik ma swój własny, unikatowy charakter. Każdy jest inny, a o złożoności bukietu świadczą najsubtelniejsze nuty aromatów. Trudno jest opisać każdy z osobna - polecamy spróbować!
1968 jest to najstarszy rocznik wydany przez destylarnie. Whisky dojrzewała w beczkach Pedro Ximénez Sherry do zabutelkowania w styczniu 2016 w ilości 301 butelek.
Whisky która dojrzewa od 1994 roku w beczkach po Pedro Ximénez Sherry Puncheon została zabutelkowana w 2016 roku. Jest to edycja 664 butelek.
42-letnia whisky , dojrzewana w beczkach po Sherry.
41 letnia whisky finiszowana w beczkach po rumie, butelkowana w 2015 roku.
Ta wyjątkowa 40 letnia whisky była finiszowana w beczkach po Massandra Madeira puncheon i zabutelkowana w 2015 roku w ilości 588 butelek.
40 letnia whisky finiszowana w beczkach po Pedro Ximénez Sherry hogshead zabutelkowana w ilości 205 sztuk.
39 letnia whisky finiszowana w beczkach Pedro Ximénez Sherry hogshead. Butelkowana w 2015 roku w ilości 205 sztuk.
Beczki zostały napełnione 21 września 1966 roku. Przez kolejnych 46 lat leżakowały w magazynie BenRiach, aż w 2012 jedna z trzech beczek, która została po przeprowadzonej w 2004 roku aukcji została rozlana do 62 butelek z mocą 44,1 %. Każda butelka posiada swój indywidualny numer oraz podpis „autora” tego wybitnego trunku. Prosimy o potwierdzenie...
Znana na całym świecie whisky szkocka dostępna jest również w wersji Single Cask Whisky, jest to whisky w całości pochodząca z jednej beczki, uzyskując dzięki temu unikalne cechy nadające jej całkiem odmienny smak i aromat niż szkocka whisky single malt. Whisky zwana single barrel to edycja limitowana i zaliczana jest do kolekcjonerskich alkoholi.
Whisky szkocka single cask to głównie limitowane edycje, trunek pochodzący z jednej beczki liczy od stu do około pięciuset numerowanych często ręcznie butelek. Ma to także odniesienie w znacznie wyższej cenie złocistego trunku. Jednak z uwagi na to, że whisky single cask zachowuje typowe dla danej marki nuty , również jej smak jest czymś wyjątkowym i unikalnym, dlatego tak pożądanym na świecie.
Single cask whisky jest także często butelkowana w postaci cask strength, co oznacza, że whisky nie została rozcieńczona wodą przed rozlaniem do butelek, może mieć standardowo 40, 43, oraz 46% zawartości alkoholu.
Szkocka whisky single cask każdego roku rozlewana jest do beczek po różnych trunkach. Jeśli podczas prób smaku mistrz destylacji stwierdzi, że destylat nabiera wyjątkowego smaku i aromatu z beczki, zostawia destylat do dalszego dojrzewania. W trakcie procesu dojrzewania, wewnątrz beczki mają miejsce specjalne procesy, im więcej whisky spędzi w beczce, tym więcej właściwości wpływa z dębiny beczki na gotowy trunek. Co roku smak whisky jest sprawdzany, aż do momentu kiedy osiągnie ona pełnią smaku i aromatu. Wtedy dojrzały trunek jest rozlewany do butelek bez filtrowania i rozcieńczania, dlatego single cask posiadają zmienny procent alkoholu, znacznie wyższe ceny i są niezwykle unikalne, bo dostępne w niewielkich ilościach.
Wiek destylatu określany jest ilością spędzoną destylatu w beczce, szkockie prawo normuje to przepisami mówiącymi, że alkohol można nazwać whisky jeśli leżakował minimum trzy lata. Wiek podany na butelce whisky single malt określa wiek najmłodszego składnika z butelki. Jeśli na butelce widnieje 12Y, oznacza to, że najmłodszy składnik whisky ma 12 lat. Nie wyklucza to jednak, że w butelce nie ma starszych składników. W przypadku szkockiej whisky single cask zasady stopniowania wieku nie są stosowane, whisky single cask może mieć 15 lat.
Istotny jest nie tylko rodzaj beczki (po jakim trunku jest wykorzystywana) ale również ile razy beczka była napełniana destylatem, ma to decydujący wpływa na ostateczny smak i aromat szkockiej whisky single cask.. Pierwsze napełnienie nazywane ‘1st fill’ decyduje o kolorze otrzymanej whisky oraz o intensywności aromatów. Każde następne napełnienie inaczej oddziałuje na przechowywany destylat.
Chłodny i wilgotny klimat panujący klimat w Szkocji bez wątpienia ma duży wpływ na leżakujące beczki. Podczas dojrzewania destylatu, jego moc w beczkach słabnie, co roku odparowuje z niej również 1-2% alkoholu co jest sporą stratą dla destylarni, jednocześnie strata jest darem dla aniołów ( tzw. whisky dla aniołów). Wraz ze spadkiem zawartości alkoholu whisky zyskuje bogatszy i głębszy smak.
Na smak szkockiej whisky single cask ma wpływ wiele czynników - rodzaj użytego jęczmienia, czas poświęcony na destylację i fermentację, rodzaj beczki (co wcześniej w niej leżakowało, czy jest to pierwsze czy kolejne napełnienie) jak również rodzaj dębiny (czy jest to dąb amerykański, europejski), stąd smak uzyskanej whisky jest zawsze unikalny i nie do podrobienia.
Degustując single cask mamy zapewnione prawdziwie niepowtarzalne doznania smakowe, najczęściej jest to whisky degustowana bez dodatków. Aby lepiej cieszyć się bogactwem aromatów wypełniającym kieliszek nie powinno się dodawać dużej ilości kostek lodu, a jedynie delikatnie ją rozcieńczyć kilkoma kroplami wody mineralnej. W ten sposób uda się nam lepiej wyczuć pojawiające się nuty zapachowe. Również kolor pomaga w identyfikacji wieku i metody dojrzewania szkockiej whisky single cask, whisky leżakujące w beczce po porto zyska czerwono-pomarańczowe refleksy.
Limitowane edycje wypuszczane przez uznane destylarnie jest z pewnością nie lada gratką dla koneserów tego trunku, jak i intratną inwestycją dla ludzi biznesu. Zakup numerowanych butelek szkockiej whisky single cask to nie tylko wejście w posiadanie wyjątkowego trunku z kategorii najlepszych, wraz z wiekiem cena luksusowej edycji whisky rośnie. W przyszłości może przynieść jej właścicielowi spory zwrot z inwestycji