- W koszyku nie ma jeszcze produktów
- Razem 0,00 zł
- ALKOHOLE
- KONIAK
- Wódka ELUXO edycja POP ART
- SAMPLE ELUXO
- Alkohole z TIKTOKA
- WHISKY
- SZAMPAN
- WINO MUSUJĄCE
- WINO
- BIAŁE WINO
- CZERWONE WINO
- RÓZOWE WINO
- WINO SŁODKIE
- WINO PÓŁSŁODKIE
- WINO PÓŁWYTRAWNE
- WINO WYTRAWNE
- WINO EKSKLUZYWNE
- WINO LUBUSKIE
- WINA WŁOSKIE
- WINA HISZPAŃSKIE
- WINA CHILIJSKIE
- WINA FRANCUSKIE
- WINA WĘGIERSKIE
- WINA KALIFORNIJSKIE
- WINA AUSTRIACKIE
- WINA Z RPA
- WINA ARGENTYŃSKIE
- WINA NIEMIECKIE
- WINA Z NOWEJ ZELANDII
- WINA GRECKIE
- WINA PORTUGALSKIE
- WINA IZRAELSKIE
- WINA Z USA
- WINO GRUZIŃSKIE
- PORTO
- LIKIER
- WÓDKA
- ŚLIWOWICA
- OKOWITA I DESTYLAT
- GRAPPA
- CALVADOS
- TEQUILA
- ARMANIAK
- RUM
- BRANDY
- MIÓD PITNY
- METAXA
- GIN
- NALEWKI
- PIWO RZEMIEŚLNICZE
- MINIATURY
- NAPOJE
- ZESTAWY UPOMINKOWE
- BON PODARUNKOWY
- SZKŁO KRYSZTAŁOWE
- KAWIOR - ANTONIUS CAVIAR
- Lubuski Festiwal Whisky i Alkoholi Mocnych
- BEZALKOHOLOWA BAZA DO KOKTAJLI
- BEZALKOHOLOWE
Indeks: OS_002
Śledziówka - wódka o smaku śledzia 38% 500ml
Indeks: LU_20
Gost Art wino musujące wytrawne - Winnica Gostchorze
Indeks: PHA_441
Soplica Staropolska
Indeks: MZ_0122
Młody Ziemniak 2022 500 ml
GRAPPA
Grappa jest włoskim wyrobem spirytusowym, destylat przefermentowanych wytłoków i pestek winogron, odpadów z procesu produkcji wina. Bazą napoju są winogrona. Wytworzenie go z czerwonych owoców nie jest dużym problem, wystarczy je oczyścić z gałązek oraz szypułek, następnie miażdży się je i poddaje fermentacji. Ostatnim etapem jest wytłoczenie soku. W przypadku białych winogron ten proces jest bardziej skomplikowany. Tłoczy się je, gdy są jeszcze świeże, a fermentuje jedynie wytłoczyny. Trunek jest przezroczysty (z wyjątkiem grapp starzonych), o charakterystycznym smaku, wysokiej zawartości garbników oraz intensywnym zapachu. Minimalna zawartość alkoholu jest określona według norm europejskich na 37,5%. Smak grappy w dużym stopniu zależy od jakości surowca. Produkuje się m.in. grappy jednoodmianowe (grappa di monovitigno, z jednego szczepu winogron) oraz starzone w beczkach (nabierają złotego koloru). Destylat z wytłoków produkuje się pod nazwą grappa również w Kalifornii. Analogiczny wyrób jest wytwarzany we Francji pod nazwą marc, Portugalii pod nazwą bagaceiraoraz Hiszpanii jako aguardiente. Wyróżniamy 4 rodzaje grappy: rappa giovane – młoda, dojrzewa nie krócej niż 6 miesięcy, przechodzi „smakiem” beczki, w której się znajduje, stąd jej wytłokowo – trawiasty posmak. Grappa invecchiata – dojrzewa, co najmniej rok, z czego pół roku w beczce, przelana do szklanej butelki może w niej spędzić nawet kilka lat, jest bezbarwna i bardzo droga. Grappa momovitiagno – nazwa pochodzi od gatunku winogron, z jakiej została zrobiona oraz grappa aromatizzata – sztucznie aromatyzowana, z reguły używa się do tego ruty, ziela krwawnika, lukrecji lub kwiatu róży bądź porzeczki.W naszej ofercie mogą Państwo spotkać butelki grappy z całym owocem na przykład gruszką wewnątrz butelki. Nabywca takiego cuda zastanawia się jak to się stało, że przez wąski otwór szyjki wprowadzono do butelki tak dorodny owoc. To proste. Zalążki owoców, gdy są jeszcze małe wkłada się do przezroczystych butelek a te podwiązuje na drzewie. W takiej indywidualnej szklarni owoc dojrzewa, by po zerwaniu dodać aromatu i urody butelce wódki. Takie grappy przywozi się z Włoch na prezenty.
Na początku każda grappa pachnie po prostu alkoholem, i to dość agresywnie. Aby zneutralizować ten zapach, producenci zaprojektowali specjalne kieliszki, wysokie i wąskie, które na samym końcu leciutko się rozszerzają. Czarka ma 9-10 cm, nóżka mniej więcej tyle samo. Można także pić z kieliszka do likieru i brandy owocowej, który w dolnej części czarki jest pękaty, a potem robi się wąski.Do takiego kieliszka nalewamy grappę do 1/3 wysokości (lub mniej), aby alkoholowy zapach rozszedł się jeszcze w szkle, a do naszego nosa dotarły już tylko same przyjemne klimaty. Trzymamy kieliszek przy stopce, nie w pobliżu czarki. Po pierwsze, dłoń niepotrzebnie ogrzewa alkohol, po drugie, ma własny zapach (mydło, perfumy, jedzenie), który zaburza bukiet grappy. A każda grappa pachnie - trudno mi znaleźć lepsze słowo - po prostu przyjemnie. Te młode owocami, ziołami albo przyprawami, te szlachetniejsze dodatkowo drewnem beczek. To ich największy atut. Jeśli zapach nie będzie miły, jeśli poczujesz np. ocet, wosk albo dym, obstawiłeś złą butelkę. Grappa jest najczęściej spożywana bez dodatków. Tradycyjnie traktowana jest jako digestif, popularne staje się także dodawanie kilku kropel tego mocnego alkoholu do filiżanki espresso.
W razie pytań zapraszamy do kontaktu https://eluxo.pl/pl/kontakt
Zapraszamy i życzymy przyjemnych zakupów.
Indeks: MS_93993
BU likier czekoladowy na bazie grappy i mleka bawolego
Indeks: MP_31
GRAPPA BIANCA 0,7 L
Indeks: MP_33
GRAPPA GEWURZTRAMINER KARTON 0,7 L
Indeks: MP_37
LA MORBIDA AMBRA 0,7 L
Indeks: MP_38
LA MORBIDA GRAPPA BIAŁA 0,7L
Grawer na złotej lub srebrnej blaszce
Indeks: MP_619
GRAPPA CHARDONNAY KARTON
Indeks: MP_620
GRAPPA GEWURZTRAMINER RISERVA
Indeks: MP_621
LA MORBIDA GRAPPA AMBRA 1,5L
Indeks: MP_921
Cavallina Bianca 4 Blend 41,5%
Indeks: MP_926
Cavallina Bianca 18 Blend 41,5%
Indeks: MP_928