Indeks: LU_20

Gost Art wino musujące wytrawne - Winnica Gostchorze

(3)
Harmonijny, wytrawny smak unikalnej kompozycji winogron odmian Pinot blanc , Riesling i Pinot Noir. Wina robione są w małych partiach, tak by jak najdłużej leżakowały na osadzie. Stworzone według francuskiej szkoły szampańskiej z polskich owoców rosnących w tradycyjnym regionie winiarskim okolic Zielonej Góry. Rocznik 2022
Cena 85,00 zł
Więcej
Dostępny

Indeks: PHA_441

Soplica Staropolska

(2)
Soplica Staropolska skomponowana z wyrazistych esencji na orzechach włoskich, śliwkach i goździkach wzbogacona o polski miód. Jest to wódka luksusowa w eleganckiej karafce.
Cena 89,00 zł
Więcej
Dostępny
Wszystkie bestsellery
CAVA
Wyselekcjonowane marki, świetny smak katalońskiego szampana jakim jest CAVA

CAVA

Cava to nazwa hiszpańskiego musującego wina z winogron wytwarzanego metodą szampańską. Jego doskonały smak oraz przystępna cena sprawiają, że jest świetną alternatywą dla drogiego, francuskiego szampana, jak innych win musujących. Można nawet pokusić się o stwierdzenie, że jest to katalońska wersja szampana. Żeby wino musujące można było nazwać cavą, musi ono przeleżeć w butelce minimum 9 miesięcy. Korzeni hiszpańskiej Cavy należy doszukiwać się w drugiej połowie XIX wieku, kiedy to doktoryzowany inżynier Politechniki Madryckiej – Luis Justo Villanuevy obronił w naukowy sposób metodę szampańską. Jeden z jego słuchaczy postanowił wprowadzić na rynek wina wytworzone przy zastosowaniu tej właśnie metody i tak w 1878 roku powstał pierwszy rocznik prawdziwej cavy – wina musującego wyprodukowanego przy wykorzystaniu procesu drugiej fermentacji w butelce.

Wiele osób zastanawia się czym różni się cava i szampan. Jak się okazuje czynników dzielących te dwa rodzaje alkoholu jest wiele. Podstawową różnicą jest miejsce produkcji.  Szampana wytwarza się jedynie we francuskiej Szampanii. Cava jest produkowana w katalońskiej strefie Alto Penedes. Biorąc pod uwagę położenie dwóch regionów można dostrzec fakt, że ze względu na lepsze warunki atmosferyczne winoroślą w Katalonii w momencie winobrania są bardziej dojrzałe, a przez to zawierają więcej cukrów. We Francji grona nie mają wystarczająco dużo czasu by dojrzeć, dlatego podczas fermentacji trunek należy dosładzać. Cava daje dużą swobodę w wyborze szczepów winorośli, dlatego dopuszczalne jest użycie szampańskich szczepów pinot noir i chardonnay. Jednak większość osób kojarzy cavę z macabeo, parelladą i xarello. Każdy z szczepów odpowiada za co innego. Pierwszy za kwasowość i delikatną słodycz wina, drugi za jego subtelność i rześkość, a trzeci za jego aksamitne ciało i strukturę.

Cavę dzieli się na różne rodzaje, ze względu na zawartość cukrów i okres, w którym podczas produkcji stosuje się metodę szampańską. Chcąc sprawdzić wytrawność wina należy przeczytać zawartość etykiety. Brut Nature oznacza, że Cava zawiera od 0 do 3 g cukrów na litr, czyli cukry pochodzące jedynie z użytych w fermentacji gron. Extra Brut oznacza do 6g na litr, Brut do 12 g, Extra Seco od 12 do 17g, Seco od 17 do 32g, Semiseco od 32 do 50g, Dulce ponad 50g cukru na litr. Kolejna grupa oznaczeń wskazuje na długość dojrzewania Cavy w butelkach. Joven oznacza czas od 9 do 15 miesięcy, Reserva od 15 do 30 miesięcy, a Gran Reserva ponad 30 miesięcy leżakowania.

Przepis na koktajl z Cavą:
Sangría de cava

  • Cava (im bardziej wytrawna tym lepiej np. brut lub brut nature), szampan lub białe wino musujące
  • 1 brzoskwinia, 1 pomarańcza, 1 cytryna
  • Pomarańczowy napój gazowany (np. Fanta, Schweppes Orange itp.),
  • Brandy lub likier pomarańczowy (np. Cointreau lub Triple Sec)
  • Kostki lodu

Przygotowanie:
Owoce pokroić na drobniejsze części, opróżnić z pestek i wrzucić na dno szklanego dzbanka, zalać je brandy lub likierem pomarańczowym (ok. 100 ml). Całość wstawić do lodówki na min. 0,5 h żeby się dobrze schłodziło. Po wyjęciu dzbanka z lodówki wrzucić do niego kilka kostek lodu i zalać do połowy schłodzonym wcześniej napojem gazowanym. Dzbanek uzupełnić cavą.

Aktywne filtry

Indeks: MP_W382

GRAN VIDEVA BRUT 0,75L

(0)
Hiszpańskie, delikatne wino musujące. Idealne na wszelkie uroczystości wymagające podkreślenia toastem, szczególnie często wybierane na wesela i bankiety.
Cena 29,00 zł
Więcej
Dostępny

Indeks: MP_W411

PICAIRE BRUT

(0)
Picaire to cava stworzona z najlepszych gron z katalońskich winnic w Conca de Barberá. Wytrawna kompozycja szczepów Macabeo (70%) i Parellada (30%)
Cena 45,00 zł
Więcej
Dostępny

Indeks: CI_005

Bach CAVA Brut Nature

(0)
Blado-słomkowy kolor oraz trwałe bąbelki. Przyjemny owocowy aromat z nutami jabłek, gruszek,cytryn oraz ananasa. Świeże, dobrze zrównoważone o lekkiej kwasowości.
Cena 49,00 zł
Więcej
Dostępny

Indeks: CI_007

Gran Bach CAVA Brut Nature

(0)
Świetlisty, blado-słomkowy kolor oraz trwałe drobne bąbelki. Przyjemny owocowy aromat z nutami jabłek, gruszek, owoców cytrusowych i migdałów. Wyczuwalne nuty miodu I chleba tostowego. Przyjemne, dobrze zbudowane o lekkiej kwasowości.
Cena 62,00 zł
Więcej
Dostępny

Indeks: CI_9381

Cuvee ANNA BDB BRUT DUOPACK + 2 kieliszki

(0)
Elegancki zestaw zawierający 2 butelki i 2 kieliszki. Wino musujące o żółtym kolorze z zielonymi refleksami. Orzeźwiający charakter, który dopełniają aromaty cytrusów z nutami tropikalnych owoców. Na podniebieniu kremowe, pełne, kompletne.
Cena 241,00 zł
Więcej
Dostępny

Indeks: DW_27362

CAVA PALAU SEMI SECO

(0)
Musujące półwytrawne wino hiszpańskie o aromatach świeżych owoców przemieszanych z nutami drożdży i chleba. W ustach lekko słodkie, świeże, eleganckie.
Cena 46,00 zł
Więcej
Dostępny