- W koszyku nie ma jeszcze produktów
- Razem 0,00 zł
- ALKOHOLE
- KONIAK
- Wódka ELUXO edycja POP ART
- SAMPLE ELUXO
- Alkohole z TIKTOKA
- WHISKY
- SZAMPAN
- WINO MUSUJĄCE
- WINO
- BIAŁE WINO
- CZERWONE WINO
- RÓZOWE WINO
- WINO SŁODKIE
- WINO PÓŁSŁODKIE
- WINO PÓŁWYTRAWNE
- WINO WYTRAWNE
- WINO EKSKLUZYWNE
- WINO LUBUSKIE
- WINA WŁOSKIE
- WINA HISZPAŃSKIE
- WINA CHILIJSKIE
- WINA FRANCUSKIE
- WINA WĘGIERSKIE
- WINA KALIFORNIJSKIE
- WINA AUSTRIACKIE
- WINA Z RPA
- WINA ARGENTYŃSKIE
- WINA NIEMIECKIE
- WINA Z NOWEJ ZELANDII
- WINA GRECKIE
- WINA PORTUGALSKIE
- WINA IZRAELSKIE
- WINA Z USA
- WINO GRUZIŃSKIE
- PORTO
- LIKIER
- WÓDKA
- ŚLIWOWICA
- OKOWITA I DESTYLAT
- GRAPPA
- CALVADOS
- TEQUILA
- ARMANIAK
- RUM
- BRANDY
- MIÓD PITNY
- METAXA
- GIN
- NALEWKI
- PIWO RZEMIEŚLNICZE
- MINIATURY
- NAPOJE
- ZESTAWY UPOMINKOWE
- BON PODARUNKOWY
- SZKŁO KRYSZTAŁOWE
- KAWIOR - ANTONIUS CAVIAR
- Lubuski Festiwal Whisky i Alkoholi Mocnych
- BEZALKOHOLOWA BAZA DO KOKTAJLI
- BEZALKOHOLOWE
Indeks: OS_002
Śledziówka - wódka o smaku śledzia 38% 500ml
Indeks: LU_20
Gost Art wino musujące wytrawne - Winnica Gostchorze
Indeks: PHA_441
Soplica Staropolska
Indeks: MZ_0122
Młody Ziemniak 2022 500 ml
CAVA
Cava to nazwa hiszpańskiego musującego wina z winogron wytwarzanego metodą szampańską. Jego doskonały smak oraz przystępna cena sprawiają, że jest świetną alternatywą dla drogiego, francuskiego szampana, jak innych win musujących. Można nawet pokusić się o stwierdzenie, że jest to katalońska wersja szampana. Żeby wino musujące można było nazwać cavą, musi ono przeleżeć w butelce minimum 9 miesięcy. Korzeni hiszpańskiej Cavy należy doszukiwać się w drugiej połowie XIX wieku, kiedy to doktoryzowany inżynier Politechniki Madryckiej – Luis Justo Villanuevy obronił w naukowy sposób metodę szampańską. Jeden z jego słuchaczy postanowił wprowadzić na rynek wina wytworzone przy zastosowaniu tej właśnie metody i tak w 1878 roku powstał pierwszy rocznik prawdziwej cavy – wina musującego wyprodukowanego przy wykorzystaniu procesu drugiej fermentacji w butelce.
Wiele osób zastanawia się czym różni się cava i szampan. Jak się okazuje czynników dzielących te dwa rodzaje alkoholu jest wiele. Podstawową różnicą jest miejsce produkcji. Szampana wytwarza się jedynie we francuskiej Szampanii. Cava jest produkowana w katalońskiej strefie Alto Penedes. Biorąc pod uwagę położenie dwóch regionów można dostrzec fakt, że ze względu na lepsze warunki atmosferyczne winoroślą w Katalonii w momencie winobrania są bardziej dojrzałe, a przez to zawierają więcej cukrów. We Francji grona nie mają wystarczająco dużo czasu by dojrzeć, dlatego podczas fermentacji trunek należy dosładzać. Cava daje dużą swobodę w wyborze szczepów winorośli, dlatego dopuszczalne jest użycie szampańskich szczepów pinot noir i chardonnay. Jednak większość osób kojarzy cavę z macabeo, parelladą i xarello. Każdy z szczepów odpowiada za co innego. Pierwszy za kwasowość i delikatną słodycz wina, drugi za jego subtelność i rześkość, a trzeci za jego aksamitne ciało i strukturę.
Cavę dzieli się na różne rodzaje, ze względu na zawartość cukrów i okres, w którym podczas produkcji stosuje się metodę szampańską. Chcąc sprawdzić wytrawność wina należy przeczytać zawartość etykiety. Brut Nature oznacza, że Cava zawiera od 0 do 3 g cukrów na litr, czyli cukry pochodzące jedynie z użytych w fermentacji gron. Extra Brut oznacza do 6g na litr, Brut do 12 g, Extra Seco od 12 do 17g, Seco od 17 do 32g, Semiseco od 32 do 50g, Dulce ponad 50g cukru na litr. Kolejna grupa oznaczeń wskazuje na długość dojrzewania Cavy w butelkach. Joven oznacza czas od 9 do 15 miesięcy, Reserva od 15 do 30 miesięcy, a Gran Reserva ponad 30 miesięcy leżakowania.
Przepis na koktajl z Cavą:
Sangría de cava
- Cava (im bardziej wytrawna tym lepiej np. brut lub brut nature), szampan lub białe wino musujące
- 1 brzoskwinia, 1 pomarańcza, 1 cytryna
- Pomarańczowy napój gazowany (np. Fanta, Schweppes Orange itp.),
- Brandy lub likier pomarańczowy (np. Cointreau lub Triple Sec)
- Kostki lodu
Przygotowanie:
Owoce pokroić na drobniejsze części, opróżnić z pestek i wrzucić na dno szklanego dzbanka, zalać je brandy lub likierem pomarańczowym (ok. 100 ml). Całość wstawić do lodówki na min. 0,5 h żeby się dobrze schłodziło. Po wyjęciu dzbanka z lodówki wrzucić do niego kilka kostek lodu i zalać do połowy schłodzonym wcześniej napojem gazowanym. Dzbanek uzupełnić cavą.
Indeks: MP_W382
GRAN VIDEVA BRUT 0,75L
Indeks: MP_W411
PICAIRE BRUT
Indeks: MP_W412
PICAIRE BRUT RESERVA
Indeks: MP_W413
PICAIRE SEMI SECO
Indeks: CI_005
Bach CAVA Brut Nature
Indeks: CI_9381
Cuvee ANNA BDB BRUT DUOPACK + 2 kieliszki
Indeks: DW_27362
CAVA PALAU SEMI SECO
Indeks: PAT 12
Alta Alella Cava Laieta 12% 0,75l
Indeks: Pat 13
Alta Alella Cava Laieta Rose 12% 0,75l
Indeks: CI_007