Kategorie

CAVA 

8 prod.
  • 29,00 zł W magazynie

    Hiszpańskie, delikatne wino musujące. Idealne na wszelkie uroczystości wymagające podkreślenia toastem, szczególnie często wybierane na wesela i bankiety.

    29,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 42,00 zł W magazynie

    Picaire to cava stworzona z najlepszych gron z katalońskich winnic w Conca de Barberá. Wytrawna kompozycja szczepów Macabeo (70%) i Parellada (30%)

    42,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 69,00 zł W magazynie

    Wino powstało z kompozycji szczepów Parrelada i Macabeo o błyszczącej, słomkowożółtej barwie.

    69,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 42,00 zł W magazynie

    Cava została skomponowana na bazie Macabeo (70%) uzupełnionego Parelladą (30%).

    42,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 49,00 zł W magazynie

    Blado-słomkowy kolor oraz trwałe bąbelki. Przyjemny owocowy aromat z nutami jabłek, gruszek,cytryn oraz ananasa. Świeże, dobrze zrównoważone o lekkiej kwasowości.

    49,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 62,00 zł W magazynie

    Świetlisty, blado-słomkowy kolor oraz trwałe drobne bąbelki. Przyjemny owocowy aromat z nutami jabłek, gruszek, owoców cytrusowych i migdałów. Wyczuwalne nuty miodu I chleba tostowego. Przyjemne, dobrze zbudowane o lekkiej kwasowości.

    62,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 241,00 zł W magazynie

    Elegancki zestaw zawierający 2 butelki i 2 kieliszki. Wino musujące o żółtym kolorze z zielonymi refleksami. Orzeźwiający charakter, który dopełniają aromaty cytrusów z nutami tropikalnych owoców. Na podniebieniu kremowe, pełne, kompletne.

    241,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 43,00 zł W magazynie

    Musujące półwytrawne wino hiszpańskie o aromatach świeżych owoców przemieszanych z nutami drożdży i chleba. W ustach lekko słodkie, świeże, eleganckie.

    43,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h

Cava to nazwa hiszpańskiego musującego wina z winogron wytwarzanego metodą szampańską. Jego doskonały smak oraz przystępna cena sprawiają, że jest świetną alternatywą dla drogiego, francuskiego szampana, jak innych win musujących. Można nawet pokusić się o stwierdzenie, że jest to katalońska wersja szampana. Żeby wino musujące można było nazwać cavą, musi ono przeleżeć w butelce minimum 9 miesięcy. Korzeni hiszpańskiej Cavy należy doszukiwać się w drugiej połowie XIX wieku, kiedy to doktoryzowany inżynier Politechniki Madryckiej – Luis Justo Villanuevy obronił w naukowy sposób metodę szampańską. Jeden z jego słuchaczy postanowił wprowadzić na rynek wina wytworzone przy zastosowaniu tej właśnie metody i tak w 1878 roku powstał pierwszy rocznik prawdziwej cavy – wina musującego wyprodukowanego przy wykorzystaniu procesu drugiej fermentacji w butelce.

Wiele osób zastanawia się czym różni się cava i szampan. Jak się okazuje czynników dzielących te dwa rodzaje alkoholu jest wiele. Podstawową różnicą jest miejsce produkcji.  Szampana wytwarza się jedynie we francuskiej Szampanii. Cava jest produkowana w katalońskiej strefie Alto Penedes. Biorąc pod uwagę położenie dwóch regionów można dostrzec fakt, że ze względu na lepsze warunki atmosferyczne winoroślą w Katalonii w momencie winobrania są bardziej dojrzałe, a przez to zawierają więcej cukrów. We Francji grona nie mają wystarczająco dużo czasu by dojrzeć, dlatego podczas fermentacji trunek należy dosładzać. Cava daje dużą swobodę w wyborze szczepów winorośli, dlatego dopuszczalne jest użycie szampańskich szczepów pinot noir i chardonnay. Jednak większość osób kojarzy cavę z macabeo, parelladą i xarello. Każdy z szczepów odpowiada za co innego. Pierwszy za kwasowość i delikatną słodycz wina, drugi za jego subtelność i rześkość, a trzeci za jego aksamitne ciało i strukturę.

Cavę dzieli się na różne rodzaje, ze względu na zawartość cukrów i okres, w którym podczas produkcji stosuje się metodę szampańską. Chcąc sprawdzić wytrawność wina należy przeczytać zawartość etykiety. Brut Nature oznacza, że Cava zawiera od 0 do 3 g cukrów na litr, czyli cukry pochodzące jedynie z użytych w fermentacji gron. Extra Brut oznacza do 6g na litr, Brut do 12 g, Extra Seco od 12 do 17g, Seco od 17 do 32g, Semiseco od 32 do 50g, Dulce ponad 50g cukru na litr. Kolejna grupa oznaczeń wskazuje na długość dojrzewania Cavy w butelkach. Joven oznacza czas od 9 do 15 miesięcy, Reserva od 15 do 30 miesięcy, a Gran Reserva ponad 30 miesięcy leżakowania.

Przepis na koktajl z Cavą:
Sangría de cava

  • Cava (im bardziej wytrawna tym lepiej np. brut lub brut nature), szampan lub białe wino musujące
  • 1 brzoskwinia, 1 pomarańcza, 1 cytryna
  • Pomarańczowy napój gazowany (np. Fanta, Schweppes Orange itp.),
  • Brandy lub likier pomarańczowy (np. Cointreau lub Triple Sec)
  • Kostki lodu

Przygotowanie:
Owoce pokroić na drobniejsze części, opróżnić z pestek i wrzucić na dno szklanego dzbanka, zalać je brandy lub likierem pomarańczowym (ok. 100 ml). Całość wstawić do lodówki na min. 0,5 h żeby się dobrze schłodziło. Po wyjęciu dzbanka z lodówki wrzucić do niego kilka kostek lodu i zalać do połowy schłodzonym wcześniej napojem gazowanym. Dzbanek uzupełnić cavą.

  • Tylko oryginalne produkty
  • Szybka realizacja rezerwacji
  • Wygodny kontakt
  • Płatności Przelewy24
Wszystkie prawa zastrzeżone: Eluxo.pl | Sklep Online | Kopiowanie treści zabronione.
Realizacja: www.selljus.pl