Kategorie
Glenlivet 15 Y.O. French Oak Reserve to 15 letnia whisky, która leżakuje w beczkach wykonanych z francuskiego dębu z regionu Limousin Oak. Whisky o bogatym smaku, słodkiej dębiny z wyczuwalnym akcentem orzechów.
The Balvenie 14YO Caribbean Cask jest to whisky leżakująca w beczkach wykonanych z dębu. Część okresu dojrzewania whisky spędza w beczkach, w których wcześniej leżakował karaibski rum. Dzięki zastosowaniu właśnie takich beczek whisky nabiera niezwykłego aromatu i smaku.
Glenfarclas 10 Y.O. jest to whisky o bogatym charakterze. Uznana została za najlepszą whisky 10-letnią ze Speyside.
Knockando 15 Y.O. to połączenie 15-letnich whisky, które dojrzewały w beczkach po sherry i burbonie. Jest to idealnie skomponowane połączenie owoców, przypraw, migdałów oraz słodyczy. Wykończenie niezwykle przyjemne i długie.
Knockando 18 Y.O. produkowane jest w destylarni znajdującej się przy brzegu rzeki Spey i istniejącej od 1898 roku. Nazwa tej whisky po przetłumaczeniu z gaelickiego oznacza " małe czarne wzgórze". Do wytworzenia tego alkoholu wykorzystano najlepsze surowce: doskonałej jakości słód jęczmienny, torf oraz krystaliczną źródlaną wodę.
Speyburn 10 jest to niepopularna i niedoceniona whisky wytwarzana w destylarni Speyburn w regionie Highlands. Whisky ta produkowana jest z miękkiej źródlanej wody pochodzącej ze Speyside. Alkohol ten jest połączeniem destylatów dojrzewających przez okres minimum 10 lat w beczkach z amerykańskiego dębu.
The Glenlivet Cipher jest to limitowana wersja znajdująca się w czarnej butelce. Nie znajdziemy informacji, takich jak rodzaj beczek, w których dojrzewały, wieku whisky oraz akcentów smakowo-zapachowych. Smak i zapach tego alkoholu jest efektem unikalnych, nigdy wcześniej nie używanych beczek.
Knockando 21-letnia whisky single malt to wyjątkowy trunek.Celowo wyselekcjonowane beczki z rocznika 1994 zostały użyte do stworzenia złożonej i delikatnej whisky. Bardzo dojrzały smak owoców i delikatnej nuty dębiny z długim, kremowym posmakiem.
Każdy rocznik ma swój własny, unikatowy charakter. Każdy jest inny, a o złożoności bukietu świadczą najsubtelniejsze nuty aromatów. Trudno jest opisać każdy z osobna - polecamy spróbować! Na życzenie sprowadzamy rocznikowe trunki z ostatnich 100 lat. Prosimy o potwierdzenie dostępności produktu.
Game of Thrones ‘’House Tyrell’’Clynelish Reserve 07 l +tuba, to markowy produkt dla każdego konesera ekskluzywnej whisky. Alkohol zaskakuje swoim bogatym aromatem i wyjątkowym, urzekającym smakiem. Whisky należy do limitowanej edycji nawiązującej do jednego z kultowych seriali telewizyjnych - Gry o Tron.
Benromach 1998 (20 TH Anniversary) 56,2%, to alkohol, który powstał w czasie, gdy sektor szkockiej whisky zmagał się z nadprodukcją tego trunku, zaś destylarnie drastycznie ograniczały swoją produkcję bądź też rezygnowały z dalszego tworzenia tego rodzaju alkoholi. Proponowana przez nas whisky zachwyca swoim bogatym aromatem i zrównoważonym bukietem...
Benromach 10 YO 43% 0,7 L jest doskonałym trunkiem dla koneserów poszukujących wyjątkowych doznań smakowych. To whisky, która zadebiutowała po raz pierwszy w 2004 roku. Jest to replika klasycznego speyside’a z lat pięćdziesiątych ubiegłego wieku.
Benromach Cask Strenght 2009 Batch 1 2019 58,8%, jest doskonałą propozycją whisky, sygnowaną przez Benromach Distillery, która powstała w 1898 roku. Jest to najmniejsza, komercyjna gorzelnia z okręgu Speyside. Obecnie modernizacja destylarni znacznie podniosła potencjał produkcyjny jej trunków.
Benromach 15 YO 43% 0,7L, to stosunkowo młody alkohol, pochodzący z najmniejszej gorzelni w okręgu Speyside. Proponowany przez nas trunek wyróżnia się bardzo bogatym smakiem i wyrazistym, ale zrównoważonym aromatem. To whisky, która idealnie oddaje styl Single Malt, pochodzący z lat sześćdziesiątych ubiegłego wieku.
Benromach 35 YO 43% 0,7 L, to długo leżakowany, wspaniały alkohol, który pochodzi z najmniejszej destylarni z okręgu Speyside. Produkt jest skierowany do klientów poszukujących wyjątkowych doznań smakowych i głębokiego, ale zrównoważonego aromatu tego trunku. Obecnie destylarnia produkuje około 500. 000 l destylatu rocznie i w pełni pokrywa...
Antiquary 12YO jest to kompozycja 30 specjalnie dobranych whisky zbożowych i słodowych pochodzących głównie z regionu Speyside. Alkohol ten wyróżnia się wysoką zawartością whisky słodowych w porównaniu do zbożowych- 55% do 45%. Jest to doskonałe połączenie cytrusów, toffee oraz dymu torfowego.
Antiquary 21 YO jest to whisky należąca do grupy luksusowych, składa się z destylatów, które dojrzewają w beczkach wykonanych z dębu przez okres co najmniej 21 lat. Jest to idealnie skomponowany alkohol,w którym wyczujemy zapach mniszka lekarskiego, wrzosu oraz czarnej porzeczki, aromaty torfu, cytrusów oraz słodu i smak toffee oraz miodu. Wykończenie...
Tomintoul Tlath Single Malt to doskonała szkocka whisky z regionu Speyside. "Tlath" w języku gaelickim oznacza "łagodny" i "delikatny", co doskonale przekłada się na charakter alkoholu.
Tomintoul 12YO Oloroso Sherry Single Malt to świadectwo producenta o dojrzałości, pasji, wiedzy i doświadczeniu w produkcji whisky.
Tomintoul 14YO Single Malt reprezentuje świetnej jakości szkocką whisky dojrzewającą w beczkach po Bourbonie z wyższą zawartością alkoholu.
Tomintoul Vintage 1976 Single Malt to idealna na prezent szkocka whisky typu single malt z regionu Speyside. Pojawiła się na rynku w 2007 roku i od razu zaczęła zbierać nagrody na światowej arenie whisky.
Whisky szkocka pochodząca z regionu Speyside charakteryzuje się największą słodyczą. Mimo niewielkiego terytorium tego regionu zlokalizowane jest tutaj około pięćdziesiąt zakładów, stanowiąc ponad połowę destylarni whisky słodowej w całej Szkocji. Ze Speyside pochodzą również najszlachetniejsze odmiany whisky szkockiej.
Niewielki region Speyside z uwagi na bardziej łagodny klimat nizinny został wydzielony ze znacznie większego obszaru Highlands, dlatego na butelkach niektórych trunków jak Glenfarclas nadal widnieje nazwa ‘Highland Malt’. Speyside leży w północno-wschodniej Szkocji, tuż nad rzeką Spey, między Elgin i Dufftown. Występujący tam klimat i obecność niezwykle miękkiej wody z dostępnych źródeł sprawia, że produkowana whisky z regionu Speyside uwodzi swą delikatnością i słodyczą. Miało to również decydujące znaczenie dla zlokalizowania w tym miejscu dużej ilości destylarni. Zawartość dużej ilości estrów w destylatach wytwarzanych w regionie Speyside sprawia, że w otrzymanej whisky można wyczuć nuty jabłka, gruszek, goździków, lemoniady, bananów, a także fiołków. Słód jęczmienny zazwyczaj jest lekko opalany torfem.
Niegdyś umiejscowione w Speyside destylarnie znane były z produkcji whisky leżakującej w beczkach po sherry, jednak z uwagi na zbyt małe ich ilości zaczęto zmieniać wieloletnią tradycję. Destylarnia znana z ortodoksyjnego podejścia - Maccallan wypuściła linię Fine Oak w której destylaty leżakowały zarówno w dębowych beczkach po sherry jak i po bourbonie, zamknięto pewien etap w historii whisky z regionu Speyside. Niektóre destylarnie w niewielkich ilościach uwyają torfu do opalania słodu.
Region Speyside od zawsze kojarzył się z produkcją whisky szkockiej single malt, nie bez powodu zlokalizowane jest tutaj najwięcej destylarni. Tutaj umiejscowionych jest wielu renomowanych wytwórców, którzy swoją renomę wypracowali wytrwałą, ciężką pracą.
Walory smakowe whisky z regionu Speyside sprawiają, że te charakterystyczne w smaku i delikatne w swej słodyczy trunki są wprost idealne dla początkujących, miłośników złocistego trunku jak i koneserów dojrzałej whisky. Nie stosowanie w produkcji whisky torfu wpływa w dużej mierze na jej smak, a uzyskana gładkość, łagodność i dobrze zbilansowana całość nadaje jej znacznie bardziej wyrazistego charakteru niż może się pochwalić whiskey irlandzka.
Niektóre destylarnie jak Mortlach i Inchgover produkują znacznie cięższą w smaku whisky znacznie bardziej kojarzącą się z obszarem Highlands aniżeli Speyside. Ponadto kilka destylarni w procesie wytwarzania whisky stosuje torf należą do nich Benriach, Glenfiddich, Benromach, Tomintoul.
Wśród najbardziej znanych destylarni i marek produkujących whisky single malt w regionie Speyside można wymienić:
• Aberlour - założona w 1879 w Charlestown-of-Aberlour,
• Balvenie - założona w 1892 roku w Dufftown przez Williama Granta, właściciela Glenfiddich-,
• Glenfiddich - założona przez Williama Granta, dojrzewa po kubańskim rumie, bourbonie i sherry z Hiszpanii,
• Glenfarclas - założona w 1836 roku w Ballindollach, u wzgórza Ben Rinnes, produkcja tego trunku stanowi 1/3 sprzedawanych na całym świecie whisky single malt,
• The Macallan - założona w 1824 roku w Craigellachie, uważana za najlepszą whisky z Speysides,
• Glenlivet- założona w 1824 roku w Ballindalloch, na wrzosowiskach Minmore ,
• Glendronach – założona w Aberdeenshire, po 7 latach zawieszenia produkcji, została ponownie otwarta 14 maja 2002,
Inne destylarnie z regionu Speyside to BenRiach, Caperdonich, Ardmore,, Benromach, Cragganmore, Dufftown, Glen Grant,Glen Moray, Glenallachie, Glenburgie, Glenrothes, Imperial, Knockando, Mannochmore, Mortlach, Speyburn, Strathmill, Tamdhu, Tormore.