Kategorie
Pierwsza w historii whisky single malt finiszowana w beczkach po piwie IPA. Pierwszy eksperyment tego rodzaju–malt master Brian Kinsman i Seb Jones, właściciel browaru ze Speyside, stworzyli nowy rodzaj piwa IPA, wytyczając w ten sposób drogę do zupełnie nowej wersji szkockiej whisky single malt.
Glenfiddich Fire&Cane to odważne połączenie dwóch smaków, które składają się na nieoczekiwaną kombinację dymno-torfowej whisky Glenfiddich i klasycznego owocowo-słodkiego destylatu finiszowanych w beczkach po rumie.
Glenfiddich Project XX jest wynikiem współpracy 20 ekspertów whisky i Malt Mastera marki Glenfiddich Briana Kinsmana.
Pierwszy finisz w beczkach po rumie ukazuje się w 2002 roku, kiedy debiutuje Glenfiddich Havana Reserva. Jednakże brak systematycznego dostępu do beczek powoduje, że dwa lata później były Malt Master, David Steward decyduje się na użycie beczek po rumach karaibskich.
Grand Cru przez 23 lata leżakuje w beczkach z amerykańskiego i europejskiego dębu. Niezwykły smak oddaje ducha luksusu i kunsztu Glenfiddich. Przez pół roku finiszowany jest w French Cuvee cask – beczkach z francuskiego dębu, wcześniej wykorzystanych do fermentacji wina, z którego powstają najlepsze wina musujące z regionu Szampanii.
Glenfiddich Grande Couronne jest uosobieniem luksusu i niezapomnianych chwil. Ten wyjątkowy wariant jest stworzony do celebracji najbardziej wyjątkowych i majestatycznych momentów, stąd hasło „ukoronuj okazję”.
The Sweet Taste of American Oak to pierwsza whisky z serii The Balvenie Stories. Została stworzona przez Kelsey McKechnie, uczennice samego Davida Stewarta, mistrza słodowego z destylarni Balvenie. Słodsza i jeszcze bardziej owocowa, The Sweet Taste of American Oak jest starzona 12 lat w beczkach po bourbonie.
Whisky leżakowana przez 12 lat. Spędza wiele lat w tradycyjnych dębowych beczkach, a następnie, na ostatnim etapie starzenia, umieszczana jest w beczkach po sherry Oloroso. Whisky DoubleWood 12 zadebiutowała w 1993 r. Receptura trunku została opracowana przez naszego malt mastera Davida Stewarta w 1982 r. w oparciu o metodę znaną dzisiaj jako...
The Week of Peat to jedna z trzech propozycji z serii The Balvenie Stories. Jest to torfowa 14-letnia szkocka whisky single malt, zainspirowana przez kierownika destylarni Iana Millara. Przez tydzień każdego roku destylarnia tworzy torfową whisky z torfu Speyside, czego efektem są ekspresje, które wprowadzają pachnące nuty dymu do klasycznego profilu...
The Balvenie 25YO to whisky o wyjątkowej głębi. Ten idealny balans tworzy najbardziej eleganckie ekspresje owocowe. W doskonałym mariażu whisky, Malt Master David C. Stewart MBE łączy ze sobą poszczególne beczki. W wyniku tego połączenia powstaje niezwykła whisky o najbardziej złożonym i jednocześnie zbalansowanym wyrazie, która daje świadectwo sztuce i...
Balvenie 16 yo French Oak to nowa odsłona w ofercie słynnej destylarni Balvenie z regionu Speyside. Uzupełniła ona popularną serię Cask Finishes. Początkowo dojrzewała w beczkach z amerykańskiego dębu, po czym została poddana finiszowaniu w beczkach z francuskiego dębu po wzmacnianym winie Pineau des Charentes.
Whisky single malt Balvenie Caribbean przez 14 lat dojrzewa w tradycyjnych dębowych beczkach, a następnie „finiszuje” w beczkach po karaibskim rumie.
Knockando 15 Y.O. to połączenie 15-letnich whisky, które dojrzewały w beczkach po sherry i burbonie. Jest to idealnie skomponowane połączenie owoców, przypraw, migdałów oraz słodyczy. Wykończenie niezwykle przyjemne i długie.
Glenlivet 15 Y.O. French Oak Reserve to 15 letnia whisky, która leżakuje w beczkach wykonanych z francuskiego dębu z regionu Limousin Oak. Whisky o bogatym smaku, słodkiej dębiny z wyczuwalnym akcentem orzechów.
Glenfarclas 10 Y.O. jest to whisky o bogatym charakterze. Uznana została za najlepszą whisky 10-letnią ze Speyside.
Speyburn 10 jest to niepopularna i niedoceniona whisky wytwarzana w destylarni Speyburn w regionie Highlands. Whisky ta produkowana jest z miękkiej źródlanej wody pochodzącej ze Speyside. Alkohol ten jest połączeniem destylatów dojrzewających przez okres minimum 10 lat w beczkach z amerykańskiego dębu.
The Glenlivet Cipher jest to limitowana wersja znajdująca się w czarnej butelce. Nie znajdziemy informacji, takich jak rodzaj beczek, w których dojrzewały, wieku whisky oraz akcentów smakowo-zapachowych. Smak i zapach tego alkoholu jest efektem unikalnych, nigdy wcześniej nie używanych beczek.
Benromach 10 YO 43% 0,7 L jest doskonałym trunkiem dla koneserów poszukujących wyjątkowych doznań smakowych. To whisky, która zadebiutowała po raz pierwszy w 2004 roku. Jest to replika klasycznego speyside’a z lat pięćdziesiątych ubiegłego wieku.
Benromach 15 YO 43% 0,7L, to stosunkowo młody alkohol, pochodzący z najmniejszej gorzelni w okręgu Speyside. Proponowany przez nas trunek wyróżnia się bardzo bogatym smakiem i wyrazistym, ale zrównoważonym aromatem. To whisky, która idealnie oddaje styl Single Malt, pochodzący z lat sześćdziesiątych ubiegłego wieku.
Antiquary 12YO jest to kompozycja 30 specjalnie dobranych whisky zbożowych i słodowych pochodzących głównie z regionu Speyside. Alkohol ten wyróżnia się wysoką zawartością whisky słodowych w porównaniu do zbożowych- 55% do 45%. Jest to doskonałe połączenie cytrusów, toffee oraz dymu torfowego.
Tomintoul Tlath Single Malt to doskonała szkocka whisky z regionu Speyside. "Tlath" w języku gaelickim oznacza "łagodny" i "delikatny", co doskonale przekłada się na charakter alkoholu.
Whisky szkocka pochodząca z regionu Speyside charakteryzuje się największą słodyczą. Mimo niewielkiego terytorium tego regionu zlokalizowane jest tutaj około pięćdziesiąt zakładów, stanowiąc ponad połowę destylarni whisky słodowej w całej Szkocji. Ze Speyside pochodzą również najszlachetniejsze odmiany whisky szkockiej.
Niewielki region Speyside z uwagi na bardziej łagodny klimat nizinny został wydzielony ze znacznie większego obszaru Highlands, dlatego na butelkach niektórych trunków jak Glenfarclas nadal widnieje nazwa ‘Highland Malt’. Speyside leży w północno-wschodniej Szkocji, tuż nad rzeką Spey, między Elgin i Dufftown. Występujący tam klimat i obecność niezwykle miękkiej wody z dostępnych źródeł sprawia, że produkowana whisky z regionu Speyside uwodzi swą delikatnością i słodyczą. Miało to również decydujące znaczenie dla zlokalizowania w tym miejscu dużej ilości destylarni. Zawartość dużej ilości estrów w destylatach wytwarzanych w regionie Speyside sprawia, że w otrzymanej whisky można wyczuć nuty jabłka, gruszek, goździków, lemoniady, bananów, a także fiołków. Słód jęczmienny zazwyczaj jest lekko opalany torfem.
Niegdyś umiejscowione w Speyside destylarnie znane były z produkcji whisky leżakującej w beczkach po sherry, jednak z uwagi na zbyt małe ich ilości zaczęto zmieniać wieloletnią tradycję. Destylarnia znana z ortodoksyjnego podejścia - Maccallan wypuściła linię Fine Oak w której destylaty leżakowały zarówno w dębowych beczkach po sherry jak i po bourbonie, zamknięto pewien etap w historii whisky z regionu Speyside. Niektóre destylarnie w niewielkich ilościach uwyają torfu do opalania słodu.
Region Speyside od zawsze kojarzył się z produkcją whisky szkockiej single malt, nie bez powodu zlokalizowane jest tutaj najwięcej destylarni. Tutaj umiejscowionych jest wielu renomowanych wytwórców, którzy swoją renomę wypracowali wytrwałą, ciężką pracą.
Walory smakowe whisky z regionu Speyside sprawiają, że te charakterystyczne w smaku i delikatne w swej słodyczy trunki są wprost idealne dla początkujących, miłośników złocistego trunku jak i koneserów dojrzałej whisky. Nie stosowanie w produkcji whisky torfu wpływa w dużej mierze na jej smak, a uzyskana gładkość, łagodność i dobrze zbilansowana całość nadaje jej znacznie bardziej wyrazistego charakteru niż może się pochwalić whiskey irlandzka.
Niektóre destylarnie jak Mortlach i Inchgover produkują znacznie cięższą w smaku whisky znacznie bardziej kojarzącą się z obszarem Highlands aniżeli Speyside. Ponadto kilka destylarni w procesie wytwarzania whisky stosuje torf należą do nich Benriach, Glenfiddich, Benromach, Tomintoul.
Wśród najbardziej znanych destylarni i marek produkujących whisky single malt w regionie Speyside można wymienić:
• Aberlour - założona w 1879 w Charlestown-of-Aberlour,
• Balvenie - założona w 1892 roku w Dufftown przez Williama Granta, właściciela Glenfiddich-,
• Glenfiddich - założona przez Williama Granta, dojrzewa po kubańskim rumie, bourbonie i sherry z Hiszpanii,
• Glenfarclas - założona w 1836 roku w Ballindollach, u wzgórza Ben Rinnes, produkcja tego trunku stanowi 1/3 sprzedawanych na całym świecie whisky single malt,
• The Macallan - założona w 1824 roku w Craigellachie, uważana za najlepszą whisky z Speysides,
• Glenlivet- założona w 1824 roku w Ballindalloch, na wrzosowiskach Minmore ,
• Glendronach – założona w Aberdeenshire, po 7 latach zawieszenia produkcji, została ponownie otwarta 14 maja 2002,
Inne destylarnie z regionu Speyside to BenRiach, Caperdonich, Ardmore,, Benromach, Cragganmore, Dufftown, Glen Grant,Glen Moray, Glenallachie, Glenburgie, Glenrothes, Imperial, Knockando, Mannochmore, Mortlach, Speyburn, Strathmill, Tamdhu, Tormore.