W związku z dużą liczbą zamówień, dostawy mogą być wydłużone do 5 dni roboczych.
Przepraszamy za niedogodności
By potwierdzić dokładny termin dostawy prosimy o kontakt salon@eluxo.pl
Kategorie
Bacardi Carta Oro Superior Gold to rum, który charakteryzuje się pięknym mahoniowym kolorem. Posiada bardzo słodki aromat owoców tropikalnych. W smaku wyczuwalna jest nuta karmelu z intensywną nutą wanilii.
Historia produkcji rumu Abuelo ma swój początek w roku 1908, kiedy to Varela Hermanos - przyszły założyciel firmy, przybywa do powstającej wówczas Republiki Panamy i zakłada tam plantację trzciny cukrowej. Dalsze losy były oczywiste - w 1936 roku rozpoczęto destylację soku z trzciny cukrowej, a tym samym - produkcję rumu Abuelo.
Historia produkcji rumu Abuelo ma swój początek w roku 1908, kiedy to Varela Hermanos - przyszły założyciel firmy, przybywa do powstającej wówczas Republiki Panamy i zakłada tam plantację trzciny cukrowej. Dalsze losy były oczywiste - w 1936 roku rozpoczęto destylację soku z trzciny cukrowej, a tym samym - produkcję rumu Abuelo.
Angostura 1824 to mieszanka najlepszych starzonych rumów wyselekcjonowanych starannie przez master blendera. Rumy te, minimum 8 letnie, swój czas spędziły w beczkach z amerykańskiego dębu po bourbonie. Charakteryzuje się on słodkim smakiem z nutą kakao, melasy, karmelu oraz wanilii.
Plantation Original Dark to mieszanka młodych, brązowych rumów z Trynidadu i Tobago, które starzone były w beczkach po bourbonie. Świetny nie tylko w koktajlach. Aromat lekko dymny z nutami bananów i skórki cytrusów.
Plantation Grande Reserve to mieszanka rumów z Barbadosu. Dojrzewa 5 lat najpierw w beczkach bo bourbonie na Karaibach, następnie w dębowych beczkach w Chateau de Bonbonnet. Świetny rum do delektowania się w czystej postaci – wtedy najlepiej można wyczuć w nim nuty kokosa, słodkiej krówki mlecznej, wanilii.
Rum pochodzący z Dominikany. W smaku wyczujemy kremowy karmel i intensywną nutę wanilii. Zapach bardzo słodki z bogatym aromatem owoców tropikalnych. Finisz jest smolisty i molasowy.
Flor de Cana Extra Dry dojrzewa 4 lata, jest białym rumem, lekki i idealnie komponuje się jako dodatek do koktajli.
Ten kubański rum to mix wielu rumów w wieku 2 do 7 lat, z amerykańskich dębowych beczek o mocy 47 %. Po dodaniu tłoczonych rodzynek i rozcieńczeniu demineralizowaną wodą, miesiąc jeszcze nabiera słodyczy, by trafić do butelek z mocą 34 %. Kolor ma bursztynowy z nutami rodzynek i pomarańczy.
MATUSALEM 23 YO to kombinacja suszonych owoców, miodu z nutka kwiatu magnolii i migdałów. W tle można wyczuć kombinacje karmelizowanego cukru i toffi z przeplatającą się nutka tropikalnych owoców. W smaku wyrafinowany z kremową strukturą bazującą na nutkach pieczonych orzechów i migdałów.
Bardzo złożony i intensywny aromat to cechy wiodące tego rumu. Dominują zapachy kwiatowe i pikantne, oraz owocowe: moreli, banana, suszonej śliwki. Natomiast subtelne nuty wanilii i wędzony charakter dębu, są wykończeniem tego bogactwa prosto z Karaibów.
Bardzo złożony i intensywny aromat to cechy wiodące tego rumu. Dominują zapachy pełen przypraw korzennych, wanilii, opalanego dębu i owoców cytrusowych. Smak intensywnie korzenny zbalansowany dębową wanilią i słodyczą karmelu.. Finisz słodki i i intensywny.
Bardzo złożony i intensywny aromat to cechy wiodące tego rumu. Dominują zapachy to perfekcyjnie zbalansowane nuty bananów i tostów podkreślanych tłem z wanilii i przypraw korzennych. Smak bogaty, wyrazisty i dębowy. Finisz krągły i gładki.
Rum Ron Zacapa jest to rum klasy premium, produkowany w Gwatemali przez globalną firmę Diageo. Zacapa został stworzony w 1976 roku dla uczczenia setnej rocznicy powstania.
Deadhead Rum 6 years – 6-letni rum z Meksyku w kształcie skurczonej głowy pokonanego przeciwnika zwanej Tsantsa, dwukrotnie destylowany, leżakowany w beczkach z dębu europejskiego.
Wyjątkowy, ciemny rum rozpoznawalnej marki Plantation. Jego skład to rumy różnego pochodzenia : wyspy Barbados, Jamajka i Gujana. Ma moc aż 69% alkoholu. Doskonały jako dodatek do koktajli. Wyczuwalne nuty smakowe i zapachowe to w głównej mierze : palony brązowy cukier, zwęglony dąb, goździki, cynamon, lekki posmak owocowy i dymny.
Biały rum Karukera agricole jest produkowany z soku z trzciny cukrowej rodzaju „Blue Cane”.
Biały rum Karukera agricole jest produkowany z soku z trzciny cukrowej rodzaju „Blue Cane”.
Rum agricole o pięknej, bursztynowej barwie.
To niestarzony rum destylowany z soku trzciny cukrowej.
W smaku rumu mamy powtórkę aromatów- przyprawy, owoce, duża oleistość i bardzo długi finisz.
Rum wytwarzany jest ze sfermentowanego soku z trzciny cukrowej, koncentratu tego soku lub melasy. Pochodzenie słowa rum jest niejasne. Samuel Morewood, brytyjski etymolog, zasugerował, że nazwa pochodzi od ostatniej sylaby łacińskiego słowa cukier – saccharum. Inna hipoteza mówi, że nazwa pochodzi od holenderskiego roemer – kubki (szklanki), ponieważ holenderscy marynarze szklanki o dużej pojemności nazywali rummers. Za najbardziej prawdopodobną uważa się jednak możliwość, że słowo rum pochodzi od angielskiego rum, które w slangu oznaczało "tumult". Ojczyzną rumu jest wyspa Barbados, trunek ten produkowany jest również w krajach Ameryki Południowej, Indiach i Australii a w każdym miejsc jego powstania obowiązują inne przepisy dotyczące np. procentowej zawartości alkoholu czy czasu starzenia. Wyspy anglojęzyczne (np. Jamaica, Barbados) tworzą rum o ciemniejszej barwie i "cięższym" smaku, wyspy hiszpańskojęzyczne (np. Kuba, Dominkana) są miejscem powstania trunku o pełnym ale lekkim smaku. Rum po fermentacji leżakuje w beczkach. Rozpiętość zawartości alkoholu w rumie jest bardzo duża- od 38 do 80%. Podczas leżakowania rumu, które z uwagi na tropikalny klimat jest bardzo szybkie, powstaje znacznie więcej produktów wtórnych niż podczas dojrzewania whisky, które to wpływają na charakterystyczny bukiet trunku- np. nuty soczystego ananasa. Kolejnym etapem produkcji jest kupażowanie a także w przypadku lżejszych rumów filtracja mająca na celu odbarwienie trunku. Rynek rumów jest bardzo bogaty, od lekkich białych rumów używany jako podstawa do drinków i koktajli, delikatny, bardzo słodki, produkowany najczęściej w Portoryko, poprzez leżakowane rumy gold- ma więcej aromatów niż rum biały, które , tak jak kolor, pochodzą od starzenia w beczce, dark-ma najmocniejszy smak i aromat, produkowany najczęściej na Jamajce, Martynice lub Haiti czy rumy aromatyzowane (spiced, smakowe)- niska zawartość alkoholu, nieposiadający aromatu rumu po rumy overproof o wysokiej zawartości alkoholu bądź niezwykle szlachetne rumy reserva. Te ostatnie warto smakować bez dodatków, pozostałe można potraktować jako baza wielu drinków lub rozgrzewający dodatek do herbaty.
W razie pytań zapraszamy do kontaktu https://eluxo.pl/pl/kontakt
Zapraszamy i życzymy przyjemnych zakupów