- W koszyku nie ma jeszcze produktów
- Razem 0,00 zł
- ALKOHOLE
- KONIAK
- Wódka ELUXO edycja POP ART
- SAMPLE ELUXO
- Alkohole z TIKTOKA
- WHISKY
- SZAMPAN
- WINO MUSUJĄCE
- WINO
- BIAŁE WINO
- CZERWONE WINO
- RÓZOWE WINO
- WINO SŁODKIE
- WINO PÓŁSŁODKIE
- WINO PÓŁWYTRAWNE
- WINO WYTRAWNE
- WINO EKSKLUZYWNE
- WINO LUBUSKIE
- WINA WŁOSKIE
- WINA HISZPAŃSKIE
- WINA CHILIJSKIE
- WINA FRANCUSKIE
- WINA WĘGIERSKIE
- WINA KALIFORNIJSKIE
- WINA AUSTRIACKIE
- WINA Z RPA
- WINA ARGENTYŃSKIE
- WINA NIEMIECKIE
- WINA Z NOWEJ ZELANDII
- WINA GRECKIE
- WINA PORTUGALSKIE
- WINA IZRAELSKIE
- WINA Z USA
- WINO GRUZIŃSKIE
- PORTO
- LIKIER
- WÓDKA
- ŚLIWOWICA
- OKOWITA I DESTYLAT
- GRAPPA
- CALVADOS
- TEQUILA
- ARMANIAK
- RUM
- BRANDY
- MIÓD PITNY
- METAXA
- GIN
- NALEWKI
- PIWO RZEMIEŚLNICZE
- MINIATURY
- NAPOJE
- ZESTAWY UPOMINKOWE
- BON PODARUNKOWY
- SZKŁO KRYSZTAŁOWE
- KAWIOR - ANTONIUS CAVIAR
- Lubuski Festiwal Whisky i Alkoholi Mocnych
- BEZALKOHOLOWA BAZA DO KOKTAJLI
- BEZALKOHOLOWE
Indeks: OS_002
Śledziówka - wódka o smaku śledzia 38% 500ml
Indeks: LU_20
Gost Art wino musujące wytrawne - Winnica Gostchorze
Indeks: PHA_441
Soplica Staropolska
Indeks: MZ_0122
Młody Ziemniak 2022 500 ml
WHISKY REGION HIGHLAND
Whisky z regionu Highland
Highlands to największy region w Szkocji, whisky produkowana jest na obszarze powyżej Edynburga i Glasgow. Ze względu na zróżnicowane warunki klimatyczne region Highlands dzieli się na kilka podregionów.
Charakterystyka regionu Highland
- Region Highlands dzieli się na kilka podregionów: Highlands północne, południowe, wschodnie i zachodnie. Ten największy obszar produkcji whisky w Szkocji cechuje się dużą rozpiętością geograficzną, mający duży wpływ na produkowaną i leżakującą tam whisky. Obszar produkcji whisky rozciąga się od Thurso na Północnym Wschodzie Szkocji ( miejsce produkcji Wolfburn) po należące kiedyś do regionu Lowlands Glengoyne w okolicy Glasgow
- Do regionu Highlands klasyfikuje się również whisky pochodzące z okolicznych wysp, nie dotyczy to wyspy Islay, która stanowi oddzielny region w produkcji whisky. Do regionu Highlands przynależą whisky wytwarzane na wyspach Jura (Jura), Lewis (Abhainn Dearg), Skye (Talisker), Arran (Arran), Orkney (Highland Park).
Cechy whisky z regionu Highland
Region Highland obfituje w największą ilość działających destylarni, ze względu na zróżnicowane warunki klimatu whisky regionu Highland zdecydowanie różnią się miedzy sobą. Whisky szkockie z regionu Hihgland w smaku są dość łagodne z finiszem od wytrawanego po słodki, charakteryzują się odmiennymi posmakami i aromatami bzu, wrzosów, miodu czy korzeni.
W regionie Highlands produkowane są na ogół delikatne whisky, oleiste, pikantne, z niewielkimi akcentami torfowego dymu m.in. Deanston, Loch Lomond, Glengoyne. Whisky z podregionu zachodniego Highland posiadają w smaku mniej kwiatowej lekkości, produkowany tam trunek jest łagodny i dobrze zrównoważony, jest to najmniejszy podregion Highland – znane marki Ben Nevis, Talikser, Oban. Północny obszar Highland jest bardziej różnorodny pod kątem smaku, produkowana na tym obszarze whisky jest delikatna w smaku, o bardzo dużej skali aromatów od wytrawanych przez owocowe po słodkie np. Highland Park, Old Pulteney. Wschodnie Highand obejmują destylarnie zlokalizowane wzdłuż wybrzeża Morza Północnego dlatego whisky stamtąd pochodzące cechują się posmakiem dobrze zbudowanym, jak również słodkim i łagodnym z wytrawnym finiszem. W części centralnej Highland można zakupić odrobinę słodsze whisky single malt niż z podregionów.
Whisky z okolicznych wysp Jura, Lewis, Skye, Arran, Orkney cechują się nadmorskim charakterem stanowiąc specyficzny region produkcji złocistego trunku.
Destylarnie z regionu Highland
W czasach kiedy na whisky nałożone zostały wysokie podatki, akcyza wielu gorzelników uciekło na tereny wyżyny, gdzie trudnili się nielegalnym pędzeniem alkoholu tzw. księżycówki, ponadto notorycznie uciekali przed płaceniem poborcom podatków. Obecnie ówczesne nielegalne destylarnie to dzisiaj prężnie rozwijające się, nowoczesny zakłady produkcyjne, które jednak nie zapominają o tym przestępczym okresie w historii swej działalności.
- Wśród większości zakładów produkujących typową whisky znajdują się również miejsca wytwarzające inną whisky niż inne z regionu. Destylarnia Glenmorangie, produkuje whisky Highland w smukłym i wysokim alembikom, dlatego whisky ta jest bardzo gładka i dość delikatna w smaku.. Z kolei Edradour oraz Tomatin posiadają w ofercie whisky bardziej owocowe, porównywalne z whisky z regionu Speyside. Whisky Talisker z wyspy Skye, dzięki dość wysokiemu zatorfieniu, równie dobrze mógłby pochodzić z zakładów mieszczących się na wyspie Islay. Whisky pochodzące z destylarni leżących na wybrzeżu może posiadać aromaty morskiej bryzy.
- Najważniejsze destylarnie z Highland to Aberfeldy założona w 1986, produkuje takie marki whisky jak Aberfeldy, Perth and Kinross (Midlands). Obecnie większość destylatów trafia jako składnik whisky blended, zaledwie niewielka cześć przeznaczona jest na whisky single malt. W zakładzie nadal używa się tradycyjnych drewnianych kadzi fermentacyjnych (w Macallan wykorzystuje się kadzie ze stali nierdzewnej oraz unika się nowoczesnych urządzeń cyfrowych, dlatego proces produkcji whisky przebiega bardzo wolno. Whisky tam wytwarzana jest głównie oparta na umiejętnościach i doświadczeniu ludzi tam zatrudnionych.
- Innymi znanymi destylarniami z Highland są Ben Nevis założona w 1825 roku w zachodnim Highlands- Fort William, Dalmore założona w 1839 roku w Alness, destylarnia mieści się na zarośniętym zboczu góry i nie jest to przypadkowe miejsce, rzeka Alness służyła bowiem do transportu whisky. Legenda głosi, że jeden z ówczesnych właścicieli destylarni, członek klanu Mckenzi uratował króla Aleksandra III przed rozwścieczonym jelenie, przebijając go włócznią, król na znak wdzięczności zgodził się na umieszczenie głowy jelenia w herbie klanu.
- Destylarnia Glengoyne założona w 1833 roku, położona w jednym z piękniejszych szkockich miejsc, w pobliżu znajduje się wodospad Campsie i granatowe jezioro Loch Lomond. Whisky Glengoyne to ewenement w szkockiej tradycji produkcji whisky. Destylacja odbywa się na terenie Highlands, natomiast leżakowanie w magazynach po drugiej stronie szosy- już na terenie Lowlands. Do wytwarzania whisky stosuje się jęczmień szkockiej odmiany Concerto, nie używa się torfu, tylko suszonego powietrza z naturalnego ognia. Nadaje to whisky specyficznej delikatności i słodyczy. Z uwagi na to, że dojrzewanie Glengoyne odbywa się z dala od morskiej bryzy, dlatego nie posiada ostrego posmaku jodu oraz wodorostów -bardzo charakterystycznych dla obszarów z wysp oraz wybrzeży. Destylaty leżakują w beczkach po sherry, jak również w szkockim dębie.
- Gorzelnia Tomatin założona w 1897 roku, to największa destylarnia w Szkocji i jedna z największych na świecie. Tomatin należy do japońskiego koncernu Takara, Shuzo & Okura. Tomatin używa do produkcji whisky doskonałej jakości wodę z Alt-na-Frith, płynącej z Monadkliath do rzeki Findhorn, która nabiera torfowego posmaku zanim trafi do zakładu.
- Z regionu Highland pochodzą również destylarnie jak Brora, Clynelish, Glenmorangie, Old Pulteney.
Indeks: MP_3
INCHMURRIN MADEIRA CASK
Indeks: CW_513
Highland Queen Majesty 12 Yo 40% 0.7L w tubie
Indeks: PI_215
Royal Lochnagar 12yo 0,7l
Indeks: TH_599
Glengoyne 12 Years Old 0,7l
Indeks: EC_45
Aberfeldy 12 Years Old
Indeks: MP_W238
LOCH LOMOND 12YO
Indeks: MP_W245
LOCH LOMOND SIGNATURE BLEND
Indeks: DW_002
Fettercairn 28 YO
Indeks: DW_101
Fettercairn 12 YO
Indeks: DW_29293
Edradour 10 YO Single Malt Scotch Whisky
Indeks: DW_006
Edradour Caledonia 12 YO
Indeks: DW_007