Kategorie
Dalmore King Alexander III – nazwa whisky dedykowana jest królowi Alexandrowi III, który wg legendy został uratowany przez przodka właścicieli destylarni przed atakiem jelenia za co z wdzięczności nadał im herb szlachecki jelenich rogów. Jest to mieszanka destylatów leżakowanych w beczkach po francuskim winie, maderze, sherry, marsali, porto i bourbonie.
Master Distiller Bill White wybiera destylaty z pojedynczych beczek (tylko z amerykańskiego dębu) i łączy je by następnie mogły dojrzewać razem w beczkach, w których wcześniej dojrzewało wino madeira.
Dalwhinnie Winter Gold to whisky niezbyt popularna w Polsce, jednak warta zainteresowania. Wysoka jakość trunku to zasługa krystalicznie czystej wody pochodzącej ze źródeł znajdujących się nad linia śniegu. Whisky kremowa o owocowym zapachu i wrzosowym zakończeniu.
Glen Deveron 20 Y.O. jest to whisky uznawana przez koneserów za " bogatą i tłustą". Alkohol ten posiada szlachetną złotą barwę i zapach siana. W smaku wyczuwalna jest słodycz toffi i orzechy. Wykończenie łagodne, lekko pikantne.
Highland Queen Majesty 12 Y.O. jest to whisky słodowa produkowana w północnej części regiony Highland już od 1893 roku. Alkohol ten posiada delikatnie kwiatowo-orzechowy zapach oraz długie i imponujące zakończenie. W Whisky Biblie 2013 została oceniona przez Jim'a Murray'a na 86,5 punktu i scharakteryzowana, jako bardzo łagodna z wyraźnym owocowym...
Highland Queen Majesty 16 Y.O. to whisky różniąca się niemal wszystkim od młodszej wersji. Jest to alkohol pikantny z wyraźnym zapachem suszonych owoców, czekolady i przypraw. W smaku rozpoznamy słodycz toffi, słód jęczmienny oraz tlące się drewno.
Glengoyne 12 YO Highland Single Malt to doskonałej jakości, oryginalny, 12- letni trunek, wytwarzany w destylarni Glengoyne, słynącej z wieloletniej tradycji w tworzeniu wyśmienitych wyrobów alkoholowych.
DEANSTON 18 Y.O. BOURBON CASK to kompozycja łącząca w sobie: najwyższej jakości lokalny jęczmień, niezwykła wodę pochodzącą z rzeki Teith, wiedzę lokalnych producentów, pierwszy raz napełniane beczki po burbonie oraz sporo czasu. Dzięki połączeniu tych wszystkich czynników otrzymujemy słodką miodowo- owocową whisky z dodatkiem jęczmienia oraz wanilii.
Whisky która dojrzewa od 1994 roku w beczkach po Pedro Ximénez Sherry Puncheon została zabutelkowana w 2016 roku. Jest to edycja 664 butelek.
42 letnia whisky single malt finiszowana w beczkach Massandra Aleatico Hogshead. Edycja składa się ze 175 butelek.
42-letnia whisky , dojrzewana w beczkach po Sherry.
Ta wyjątkowa 40 letnia whisky była finiszowana w beczkach po Massandra Madeira puncheon i zabutelkowana w 2015 roku w ilości 588 butelek.
40 letnia whisky finiszowana w beczkach po Pedro Ximénez Sherry hogshead zabutelkowana w ilości 205 sztuk.
Jest to whisky posiadająca wyraźny zapach pomarańczy i sherry z dodatkiem dymu i kadzidła. Alkohol o konsystencji syropu, oleisty. Żywy posmak to zasługa świeżych owoców, a słodkawa nuta smakowa, jaką także możemy dostrzec pochodzi z miodu wrzosowego. Finisz delikatnie pikantny z akcentem gorzkiej hiszpańskiej pomarańczy.
Glenmorangie Dornoch jest to whisky, która nie posiada określonego wieku, jest to połączenie łagodnego destylatu, który dojrzewał w beczkach po burbonie oraz delikatnie torfowego destylatu, który dojrzewał w beczkach po sherry- Amontillado.
Glenmorangie Duthac to połączenie destylatu dojrzewającego w beczkach po burbonie, który później trafił do częściowo wypalanych, dziewiczych beczek i beczek po sherry- Pedro Ximenez.
The Dalmore 18YO wyraźenie ntensywniejsze aromaty. Solidna i ostra whisky. Początkowo przez 14 lat Dalmore leżakowała w amerykańskich dębowych beczkach z białego dębu ex-bourbon, natomiast później whisky przenoszono do 30-letnich sherry Oloroso Matusalem na kolejne cztery lata.
12-to letni single malt o głęboko owocowym charakterze z destylarni Loch Lomond, która swą nazwę wzięła od urokliwego jeziora znajdującego się nieopodal gorzelni.
Inchmurrin 2003 single cask - whisky wywodząca się z destylarnii Loch Lomond. Została wydestylowana w 2003 roku w charakterystycznych alembikach tzw. Inchmurrin Still - w których górna część przypomina kolumną rektyfikacyjną.
Doskonała whisky blended, która po długim i powolnym dojrzewaniu jest mieszana i poddawana dalszej maturacji w liczącym ok 100 beczek systemie Solera. System ten składa się z dwóch typów beczek: po sherry oloroso i powtórnie wypalanych. Zestawienie to sprawia, że whisky nabiera gładkości i intensywności.
Glen Turner Heritage Reserve Double Cask to edycja dojrzewająca w dębowych beczkach po bourbnie, oraz w beczkach po winie Porto. O zapachu toffi, wanilii, rodzynek, orzechów włoskich. W smaku słodki, nuty wanilii, owoce tropikalne, przyprawy. Finisz długi, karmel, z nutą dębu.
Highlands to największy region w Szkocji, whisky produkowana jest na obszarze powyżej Edynburga i Glasgow. Ze względu na zróżnicowane warunki klimatyczne region Highlands dzieli się na kilka podregionów.
Region Highland obfituje w największą ilość działających destylarni, ze względu na zróżnicowane warunki klimatu whisky regionu Highland zdecydowanie różnią się miedzy sobą. Whisky szkockie z regionu Hihgland w smaku są dość łagodne z finiszem od wytrawanego po słodki, charakteryzują się odmiennymi posmakami i aromatami bzu, wrzosów, miodu czy korzeni.
W regionie Highlands produkowane są na ogół delikatne whisky, oleiste, pikantne, z niewielkimi akcentami torfowego dymu m.in. Deanston, Loch Lomond, Glengoyne. Whisky z podregionu zachodniego Highland posiadają w smaku mniej kwiatowej lekkości, produkowany tam trunek jest łagodny i dobrze zrównoważony, jest to najmniejszy podregion Highland – znane marki Ben Nevis, Talikser, Oban. Północny obszar Highland jest bardziej różnorodny pod kątem smaku, produkowana na tym obszarze whisky jest delikatna w smaku, o bardzo dużej skali aromatów od wytrawanych przez owocowe po słodkie np. Highland Park, Old Pulteney. Wschodnie Highand obejmują destylarnie zlokalizowane wzdłuż wybrzeża Morza Północnego dlatego whisky stamtąd pochodzące cechują się posmakiem dobrze zbudowanym, jak również słodkim i łagodnym z wytrawnym finiszem. W części centralnej Highland można zakupić odrobinę słodsze whisky single malt niż z podregionów.
Whisky z okolicznych wysp Jura, Lewis, Skye, Arran, Orkney cechują się nadmorskim charakterem stanowiąc specyficzny region produkcji złocistego trunku.
W czasach kiedy na whisky nałożone zostały wysokie podatki, akcyza wielu gorzelników uciekło na tereny wyżyny, gdzie trudnili się nielegalnym pędzeniem alkoholu tzw. księżycówki, ponadto notorycznie uciekali przed płaceniem poborcom podatków. Obecnie ówczesne nielegalne destylarnie to dzisiaj prężnie rozwijające się, nowoczesny zakłady produkcyjne, które jednak nie zapominają o tym przestępczym okresie w historii swej działalności.