W związku z dużą liczbą zamówień, dostawy mogą być wydłużone do 5 dni roboczych.
Przepraszamy za niedogodności
By potwierdzić dokładny termin dostawy prosimy o kontakt salon@eluxo.pl
Kategorie
Master Distiller Bill White wybiera destylaty z pojedynczych beczek (tylko z amerykańskiego dębu) i łączy je by następnie mogły dojrzewać razem w beczkach, w których wcześniej dojrzewało wino madeira.
Highland Queen Majesty 12 Y.O. jest to whisky słodowa produkowana w północnej części regiony Highland już od 1893 roku. Alkohol ten posiada delikatnie kwiatowo-orzechowy zapach oraz długie i imponujące zakończenie. W Whisky Biblie 2013 została oceniona przez Jim'a Murray'a na 86,5 punktu i scharakteryzowana, jako bardzo łagodna z wyraźnym owocowym...
Royal Lochnagar 12 Y.O. jest to whisky o zapachu świeżego drewna połączonego z toffi. Alkohol ten posiada także bogatą i interesująca kompozycję smakową- owoce, jęczmień, karmel, sherry i przyprawy korzenne. Wykończenie długie z interesującym akcentem drzewa sandałowego.
Glengoyne 12 YO Highland Single Malt to doskonałej jakości, oryginalny, 12- letni trunek, wytwarzany w destylarni Glengoyne, słynącej z wieloletniej tradycji w tworzeniu wyśmienitych wyrobów alkoholowych.
Jest to whisky posiadająca wyraźny zapach pomarańczy i sherry z dodatkiem dymu i kadzidła. Alkohol o konsystencji syropu, oleisty. Żywy posmak to zasługa świeżych owoców, a słodkawa nuta smakowa, jaką także możemy dostrzec pochodzi z miodu wrzosowego. Finisz delikatnie pikantny z akcentem gorzkiej hiszpańskiej pomarańczy.
12-to letni single malt o głęboko owocowym charakterze z destylarni Loch Lomond, która swą nazwę wzięła od urokliwego jeziora znajdującego się nieopodal gorzelni.
Doskonała whisky blended, która po długim i powolnym dojrzewaniu jest mieszana i poddawana dalszej maturacji w liczącym ok 100 beczek systemie Solera. System ten składa się z dwóch typów beczek: po sherry oloroso i powtórnie wypalanych. Zestawienie to sprawia, że whisky nabiera gładkości i intensywności.
Fettercairn 28 YO, to trunek polecany osobom, które cenią sobie wyjątkowe doznania smakowe, a niekoniecznie pragną korzystać z oferty dostępnych na rynku single malt w wersji tradycyjnej. To wspaniały alkohol, który nigdy nie cieszył się zbytnią popularnością wśród koneserów whisky i skierowany jest raczej dla klientów poszukujących specyficznego bukietu...
Fettercairn 12 YO, to luksusowy alkohol, który jest produkowany w ilości przekraczającej 3,2 mln litrów rocznie. Wspaniale oddaje on charakter wschodniego Highlands oraz nawiązuje do bogatej tradycji tworzenia whisky w tym regionie Szkocji.
Edradour 10 YO Single Malt Scotch Whisky, to alkohol wyjątkowy, pochodzący z limitowanej edycji i produkowany w małych ilościach. Cieszy się dużym zainteresowaniem, z racji tego, że jest produkowany w manufakturowej destylarni w regionie w Szkocji. Trunek zaskakuje swoim smakiem i zapachem. Bogaty, ale zrównoważony finisz pozwala odkryć nowe doznania.
Edradour Caledonia 12 YO, to wspaniały alkohol, który jest specjalną edycją na część utworu Douglasa Macleana pod tytułem Caledonia. To trunek, który zasługuje na to, aby delektować się nim niezależnie od pory roku. Posiada bardzo zbilansowany bukiet smaków i aromatów. Uwodzi subtelną słodyczą i delikatnymi akcentami tanin.
Ballechin 10 YO, to markowy trunek, który zaczerpnął swoją nazwę od farmy w Perthshire. Alkohol jest kolejną odsłoną marki Ballechin, którą zaprezentowano w The Discovery Series. To doskonała, bardzo młoda whisky o dobrze zbalansowanym bukiecie smaków i zapachów oraz wysokiej koncentracji związków fenolu.
Highland Queen to symbol jakości i tradycji. Ta szkocka marka powstała w 1893 roku, nazwa jej zaś dedykowana jest szkockiej królowej Marii.
Szkocka whisky mieszana, której sercem jest single malt Tullibardine z regionu Highland.
Highland Queen jest to delikatna whisky o charakterystycznym zapachu ananasa z dodatkiem przypraw korzennych i imbiru.Wykończenie z wyraźnym akcentem orzechów włoskich.
Szkocka whisky Single Malt z regionu Highland z destylarni Tullibardine.
Szkocka whisky Single Malt z regionu Highland z destylarni Tullibardine.
Szkocka whisky Single Malt z regionu Highland z destylarni Tullibardine.
Szkocka whisky Single Malt z regionu Highland z destylarni Tullibardine.
Glencadam to to destylarnia o prawie dwustuletniej tradycji i jest obecnie jedyną destylarnią w hrabstwie Angus. Glencadam 10YO to wielokrotnie nagradzana whisky - jest przykładem wielowiekowego rzemiosła i tradycji.
Glencadam 13YO to rzadka i unikalna whisky w portfolio producenta. Whisky ta jest limitowaną edycją po ponownym rozpoczęciu produkcji.
Highlands to największy region w Szkocji, whisky produkowana jest na obszarze powyżej Edynburga i Glasgow. Ze względu na zróżnicowane warunki klimatyczne region Highlands dzieli się na kilka podregionów.
Region Highland obfituje w największą ilość działających destylarni, ze względu na zróżnicowane warunki klimatu whisky regionu Highland zdecydowanie różnią się miedzy sobą. Whisky szkockie z regionu Hihgland w smaku są dość łagodne z finiszem od wytrawanego po słodki, charakteryzują się odmiennymi posmakami i aromatami bzu, wrzosów, miodu czy korzeni.
W regionie Highlands produkowane są na ogół delikatne whisky, oleiste, pikantne, z niewielkimi akcentami torfowego dymu m.in. Deanston, Loch Lomond, Glengoyne. Whisky z podregionu zachodniego Highland posiadają w smaku mniej kwiatowej lekkości, produkowany tam trunek jest łagodny i dobrze zrównoważony, jest to najmniejszy podregion Highland – znane marki Ben Nevis, Talikser, Oban. Północny obszar Highland jest bardziej różnorodny pod kątem smaku, produkowana na tym obszarze whisky jest delikatna w smaku, o bardzo dużej skali aromatów od wytrawanych przez owocowe po słodkie np. Highland Park, Old Pulteney. Wschodnie Highand obejmują destylarnie zlokalizowane wzdłuż wybrzeża Morza Północnego dlatego whisky stamtąd pochodzące cechują się posmakiem dobrze zbudowanym, jak również słodkim i łagodnym z wytrawnym finiszem. W części centralnej Highland można zakupić odrobinę słodsze whisky single malt niż z podregionów.
Whisky z okolicznych wysp Jura, Lewis, Skye, Arran, Orkney cechują się nadmorskim charakterem stanowiąc specyficzny region produkcji złocistego trunku.
W czasach kiedy na whisky nałożone zostały wysokie podatki, akcyza wielu gorzelników uciekło na tereny wyżyny, gdzie trudnili się nielegalnym pędzeniem alkoholu tzw. księżycówki, ponadto notorycznie uciekali przed płaceniem poborcom podatków. Obecnie ówczesne nielegalne destylarnie to dzisiaj prężnie rozwijające się, nowoczesny zakłady produkcyjne, które jednak nie zapominają o tym przestępczym okresie w historii swej działalności.