Indeks: LU_20

Gost Art wino musujące wytrawne - Winnica Gostchorze

(3)
Harmonijny, wytrawny smak unikalnej kompozycji winogron odmian Pinot blanc , Riesling i Pinot Noir. Wina robione są w małych partiach, tak by jak najdłużej leżakowały na osadzie. Stworzone według francuskiej szkoły szampańskiej z polskich owoców rosnących w tradycyjnym regionie winiarskim okolic Zielonej Góry. Rocznik 2023
Cena 89,00 zł
Więcej
Dostępny

Indeks: PHA_441

Soplica Staropolska

(2)
Soplica Staropolska skomponowana z wyrazistych esencji na orzechach włoskich, śliwkach i goździkach wzbogacona o polski miód. Jest to wódka luksusowa w eleganckiej karafce.
Cena 95,00 zł
Więcej
Dostępny
Wszystkie bestsellery
WHISKY REGION HIGHLAND
Highland- region whisky

WHISKY REGION HIGHLAND

Whisky z regionu Highland

Highlands to największy region w Szkocji, whisky produkowana jest na obszarze powyżej Edynburga i Glasgow. Ze względu na zróżnicowane warunki klimatyczne region Highlands dzieli się na kilka podregionów.

Charakterystyka regionu Highland

  • Region Highlands dzieli się na kilka podregionów: Highlands północne, południowe, wschodnie i zachodnie. Ten największy obszar produkcji whisky w Szkocji cechuje się dużą rozpiętością geograficzną, mający duży wpływ na produkowaną i leżakującą tam whisky.  Obszar produkcji whisky rozciąga się od Thurso na Północnym Wschodzie Szkocji ( miejsce produkcji Wolfburn) po należące kiedyś do regionu Lowlands Glengoyne w okolicy Glasgow
  • Do regionu Highlands klasyfikuje się również whisky pochodzące z okolicznych wysp, nie dotyczy to wyspy Islay, która stanowi oddzielny region w produkcji whisky. Do regionu Highlands przynależą whisky wytwarzane na wyspach Jura (Jura), Lewis (Abhainn Dearg), Skye (Talisker), Arran (Arran),  Orkney (Highland Park).


Cechy whisky z regionu Highland

Region Highland obfituje w największą ilość działających destylarni, ze względu na zróżnicowane warunki klimatu whisky regionu Highland zdecydowanie różnią się miedzy sobą. Whisky szkockie z regionu Hihgland w smaku są dość łagodne z finiszem od wytrawanego po słodki, charakteryzują się odmiennymi posmakami i aromatami bzu, wrzosów, miodu czy korzeni.
W regionie Highlands produkowane są na ogół delikatne whisky, oleiste, pikantne, z niewielkimi akcentami torfowego dymu m.in. Deanston, Loch Lomond, Glengoyne. Whisky z podregionu zachodniego Highland posiadają w smaku mniej kwiatowej lekkości, produkowany tam trunek jest łagodny i dobrze zrównoważony, jest to najmniejszy podregion Highland – znane marki Ben Nevis, Talikser, Oban. Północny obszar Highland jest bardziej różnorodny pod kątem smaku, produkowana na tym obszarze whisky jest delikatna w smaku, o bardzo dużej skali aromatów od wytrawanych przez owocowe po słodkie np. Highland Park, Old Pulteney. Wschodnie Highand obejmują destylarnie zlokalizowane wzdłuż wybrzeża Morza Północnego dlatego whisky stamtąd pochodzące cechują się posmakiem dobrze zbudowanym, jak również słodkim i łagodnym z wytrawnym finiszem. W części centralnej Highland można zakupić odrobinę słodsze whisky single malt niż z podregionów.
Whisky z okolicznych wysp Jura, Lewis, Skye, Arran, Orkney cechują się nadmorskim charakterem stanowiąc specyficzny region produkcji złocistego trunku.

Destylarnie z regionu Highland

W czasach kiedy na whisky nałożone zostały wysokie podatki, akcyza wielu gorzelników uciekło na tereny wyżyny, gdzie trudnili się nielegalnym pędzeniem  alkoholu tzw. księżycówki, ponadto notorycznie uciekali przed płaceniem poborcom podatków. Obecnie ówczesne nielegalne destylarnie to dzisiaj prężnie rozwijające się, nowoczesny zakłady produkcyjne, które jednak nie zapominają o tym przestępczym okresie w historii swej działalności.

  • Wśród większości zakładów produkujących typową whisky znajdują się również miejsca wytwarzające inną whisky niż inne z regionu. Destylarnia Glenmorangie, produkuje whisky Highland w smukłym i wysokim alembikom, dlatego whisky ta jest bardzo gładka i dość delikatna w smaku.. Z kolei Edradour oraz Tomatin posiadają w ofercie whisky bardziej owocowe, porównywalne z whisky z regionu Speyside. Whisky Talisker z wyspy Skye, dzięki dość wysokiemu zatorfieniu, równie dobrze mógłby pochodzić z zakładów mieszczących się na wyspie Islay. Whisky pochodzące z destylarni leżących na wybrzeżu może posiadać aromaty morskiej bryzy.
  • Najważniejsze destylarnie z Highland to Aberfeldy założona w 1986, produkuje takie marki whisky jak Aberfeldy,  Perth and Kinross (Midlands). Obecnie większość destylatów trafia jako składnik whisky blended, zaledwie niewielka cześć przeznaczona jest na whisky single malt. W zakładzie nadal używa się tradycyjnych drewnianych kadzi fermentacyjnych (w Macallan wykorzystuje się kadzie ze stali nierdzewnej oraz unika się nowoczesnych urządzeń cyfrowych, dlatego proces produkcji whisky przebiega bardzo wolno. Whisky tam wytwarzana jest głównie oparta na umiejętnościach i doświadczeniu ludzi tam zatrudnionych.
  • Innymi znanymi destylarniami z Highland są Ben Nevis założona  w 1825 roku w zachodnim Highlands-  Fort William, Dalmore  założona w 1839 roku w Alness, destylarnia mieści się na zarośniętym zboczu góry i nie jest to przypadkowe miejsce, rzeka Alness służyła bowiem do transportu whisky. Legenda głosi, że jeden z ówczesnych właścicieli destylarni, członek klanu Mckenzi uratował króla Aleksandra III przed rozwścieczonym jelenie, przebijając go włócznią, król na znak wdzięczności zgodził się na umieszczenie głowy jelenia w herbie klanu.
  • Destylarnia Glengoyne założona w 1833 roku, położona w jednym z piękniejszych szkockich miejsc, w pobliżu znajduje się wodospad Campsie i granatowe jezioro Loch Lomond. Whisky Glengoyne to ewenement w szkockiej tradycji produkcji whisky. Destylacja odbywa się na terenie Highlands, natomiast leżakowanie w magazynach po drugiej stronie szosy- już na terenie Lowlands. Do wytwarzania whisky stosuje się jęczmień szkockiej odmiany Concerto, nie używa się torfu, tylko suszonego powietrza z naturalnego ognia. Nadaje to whisky specyficznej delikatności i słodyczy. Z uwagi na to, że dojrzewanie Glengoyne odbywa się z dala od morskiej bryzy, dlatego nie posiada ostrego posmaku jodu oraz wodorostów -bardzo charakterystycznych dla obszarów z wysp oraz wybrzeży. Destylaty leżakują w beczkach po sherry, jak również w szkockim dębie.
  • Gorzelnia Tomatin założona w 1897 roku, to największa destylarnia w Szkocji i jedna z największych na świecie. Tomatin należy do japońskiego koncernu Takara, Shuzo & Okura. Tomatin używa do produkcji whisky doskonałej jakości wodę z Alt-na-Frith, płynącej z Monadkliath do rzeki Findhorn, która nabiera torfowego posmaku zanim trafi do zakładu.
  • Z regionu Highland pochodzą również destylarnie jak Brora, Clynelish, Glenmorangie, Old Pulteney.
Aktywne filtry

Indeks: MH_65

Glenmorangie Lasanta w kartoniku

(0)
Glenmorangie Lasanta z języka Celtów oznacza serdeczność i pasję. Jest to whisky leżakująca w beczkach po burbonie przez 10 lat, a później przez okres 2 lat w beczkach po sherry. Nie jest ona poddawana procesowi filtracji na zimno. 
Cena 349,00 zł
Więcej
Ostatnie sztuki w magazynie

Indeks: MH_68

Glenmorangie 18 Y.O. w kartoniku

(0)
Glenmorangie 18 Y.0. to whisky szkocka pochodząca z regionu Highland. Przez 15 lat jest ona poddawana maturacji w beczkach po burbonie. Po tym zabiegu około 30% destylatu trafia do beczek po sherry. Po następnych 3 latach odpoczynku destylaty zostają wymieszane, rozrzedzone i rozlane do butelek.
Cena 869,00 zł
Więcej
Ostatnie sztuki w magazynie

Indeks: MH_67

Glenmorangie Nectar D'or w kartoniku

(0)
Glenmorangie Nectar D'or jest to limitowana edycja whisky marki Glenmorangie. Trunek ten posiada złotą barwę oraz część nazwy " or", która po przetłumaczeniu z języka Celtów oznacza właśnie złoto.
Cena 449,00 zł
Więcej
Ostatnie sztuki w magazynie

Indeks: MP_111

GLENDRONACH 12YO 0,7L

(0)
Glendronach to whisky produkowana według stylu " Richly Sherried Style". Dojrzewa przez okres minimum 12 lat w beczkach po sherry Oloroso i Pedro Ximenez. Nie jest także poddana filtracji na zimno i nie jest barwiona karmelem. Posiada naturalny smak i barwę. 
Cena 269,00 zł
Więcej
Dostępny

Indeks: DW_3033

The Dalmore 12 YO

(0)
Dalmore jest przede wszystkim klasyczną słodową whisky z regionu Highland. Dalmore 12 zawiera aż 50% whisky leżakowanej w beczkach po oloroso sherry (pozostałe 50% to beczka po bourbonie).
Cena 369,00 zł
Więcej
Ostatnie sztuki w magazynie

Indeks: MH_69

Glenmorangie 25 Y.O. w ozdobnym kartonie

(0)
Najstarszy i najrzadszy członek rodziny whisky Glenmorangie. Dojrzewa w szeregu różnych beczek - między innymi w beczkach po burbonie, po sherry i po francuskim winie, po 25 latach maturacji jest mieszany w równych proporcjach. Whisky o złożonym, bogatym aromacie.
Cena 4 399,00 zł
Więcej
Niedostępny

Indeks: MP_660

GLENGLASSAUGH EVOLUTION 0,7l

(0)
Glenglassaugh Evolution to luksusowa whisky, która dojrzewa w beczkach po George Dickel Tennessee Whisky. Jest to alkohol nie barwiony i nie filtrowany na zimno. Posiada złoto-jęczmienny kolor. Zapach intensywnie maślany, waniliowy, toffi połączony z owocami, jabłkami " Golden Delicious", duszonymi gruszkami i kokosem.
Cena 209,00 zł
Więcej
Dostępny

Indeks: MP_663

GLENGLASSAUGH REVIVAL 46% 0.7l

(0)
Glenglassaugh Revival to pierwsza whisky wyprodukowana w destylarni Glenglassaugh po 20 letnim przestoju. Dojrzewa przez 6 miesięcy w beczkach po sherry Oloroso. Nie jest filtrowana na zimno i nie barwiona karmelem, lecz posiada swoją naturalna miedziana barwę. Zapach lekko karmelowy, toffi wzbogacony o orzechy, sherry, mleczną czekoladę oraz miód.
Cena 209,00 zł
Więcej
Dostępny

Indeks: VI_5

Glengoyne 25YO 48%

(0)
Glengoyne 25 YO Sherry Cask First Fill Hihgland Single Malt, to 25- letni, markowy alkohol, który powstał na bazie doskonałej jakości składników i w wyniku odpowiedniego okresu leżakowania.
Cena 2 168,00 zł
Więcej
Niedostępny