Indeks: LU_20

Gost Art wino musujące wytrawne - Winnica Gostchorze

(3)
Harmonijny, wytrawny smak unikalnej kompozycji winogron odmian Pinot blanc , Riesling i Pinot Noir. Wina robione są w małych partiach, tak by jak najdłużej leżakowały na osadzie. Stworzone według francuskiej szkoły szampańskiej z polskich owoców rosnących w tradycyjnym regionie winiarskim okolic Zielonej Góry. Rocznik 2022
Cena 82,00 zł
Więcej
Dostępny

Indeks: PHA_441

Soplica Staropolska

(2)
Soplica Staropolska skomponowana z wyrazistych esencji na orzechach włoskich, śliwkach i goździkach wzbogacona o polski miód. Jest to wódka luksusowa w eleganckiej karafce.
Cena 95,00 zł
Więcej
Dostępny
Wszystkie bestsellery
WINA WĘGIERSKIE
Węgierskie wina

WINA WĘGIERSKIE

Historia węgierskiego winiarstwa:

Węgry to kraj specjalizujące się w produkcji wina na terenie Europy Środkowej. Historia węgierskiego winiarstwa rozpoczęła się na tamtych terenach od czasu panowania Habsburgów. Wtedy to zaczęto produkować wina jakościowe. Najbardziej znanym jest popularny do dnia dzisiaj Tokaj, pochodzący z północno-wschodniej części kraju. Był on ulubionym trunkiem wielu władców, między innymi Piotra Wielkiego czy Ludwika XIV.

Najpopularniejsze regiony produkcji wina węgierskiego:

Obecnie Węgry mają 22 regiony, które produkują wino, a najpopularniejsze z nich to północna i wschodnia część kraju, która słynie z wytwarzania jakościowych, słodkich win, do których należą: Tokaj, Kunság, Csongrád, Eger i Szekszárd. Węgry to także ojczyzna Furmintów i Muscatów. W rejonie Eger wytwarza się wino przypominające smakiem, kolorem i aromatem burgundzkie klasyki. Wyróżnia się tutaj Superior – czerwone, eleganckie wino o bardzo złożonym smaku. Wyróżniającym się winem węgierskim jest Tokaj. Swój bogaty, wyjątkowy smak oraz niepowtarzalny charakter zawdzięcza on panującemu na tych terenach klimatowi. Winnice zlokalizowane na wulkanicznych wzgórzach znajdują się nieopodal styku dwóch rzek. Jesienne mgły powodują, że na owocach winogron gromadzi się szlachetna pleśń, która nie niszczy skórek gron, ale przyczynia się do znacznej redukcji zawartości wody w winogronie i tym samym podwyższa poziom zw nim ilość cukru, kwasowości i aromatów.

Tokaj- najpopularniejsze wino węgierskie:

Bogactwo smaku sprawia, że te bardzo słodkie Tokaje Aszú są uwielbiane na całym świecie. Produkcja tego rodzaju Tokajów nie należy do łatwych, ponieważ wymaga bardzo dużej wiedzy oraz ogromnych nakładów finansowych. Nieprzewidywalność czynników atmosferycznych oraz rzadko spotykana pleśń, wymusiły na producentach stworzenie wytrawnych win węgierskich. Dlatego też popularne wina węgierskie mogą być, zarówno słodkie jak i wytrawne. Siła słodyczy zależy od stopnia dojrzałości winogron. W

Wina węgierskie, które powstają z winogron dotkniętych szlachetną pleśnią mają aksamitny smak z charakterystycznymi aromatami miodu i orzechów. Doskonałej jakości wino z Węgier ma bardzo zróżnicowaną cenę, przeważnie dostosowaną do wymogów przeciętnego konsumenta, jednak kolekcjonerskie Tokaje Aszú można kupić za kilka tysięcy złotych. W naszym bogatym asortymencie znajdziesz doskonałej jakości wina węgierskie, które są skomponowane z owoców odmiany Furmint, zbieranych ręcznie w najwyższej fazie dojrzałości. Dla osób pragnących zakosztować wytrawnego wina węgierskiego, warto polecić kwasową mieszankę z owocową, aromatyczną nutą Harslevelu. Dla poszukujących świeżych Muscatów, które zniewalają swoim wyrazistym aromatem kwiatów bzu i winorośli, rekomendujemy zakup Beres Tokaji o zawartości o 13% alkoholu. Konseserom słodkich win węgierskich z pewnością przypadną do gustu odmiany skomponowane z gron dotkniętych szlachetną pleśnią. Wina węgierskie idealnie komponują się z klasyczną kuchnią polską. Świetnie pasują do mięsa, pierogów czy ryb. Nieco słodsze trunki podkreślą ostrzejszy smak jedzenia oraz owczego sera. Możesz także zdecydować się na białe tokaje o półwytrawnym smaku, które będą odpowiednie do dań rybnych.

Przepraszamy za niedogodności.

Wyszukaj ponownie to co szukasz