Przepraszamy za niedogodności.
Wyszukaj ponownie to co szukasz
Indeks: OS_002
Indeks: LU_20
Indeks: PHA_441
Indeks: MZ_0122
Węgry to kraj specjalizujące się w produkcji wina na terenie Europy Środkowej. Historia węgierskiego winiarstwa rozpoczęła się na tamtych terenach od czasu panowania Habsburgów. Wtedy to zaczęto produkować wina jakościowe. Najbardziej znanym jest popularny do dnia dzisiaj Tokaj, pochodzący z północno-wschodniej części kraju. Był on ulubionym trunkiem wielu władców, między innymi Piotra Wielkiego czy Ludwika XIV.
Obecnie Węgry mają 22 regiony, które produkują wino, a najpopularniejsze z nich to północna i wschodnia część kraju, która słynie z wytwarzania jakościowych, słodkich win, do których należą: Tokaj, Kunság, Csongrád, Eger i Szekszárd. Węgry to także ojczyzna Furmintów i Muscatów. W rejonie Eger wytwarza się wino przypominające smakiem, kolorem i aromatem burgundzkie klasyki. Wyróżnia się tutaj Superior – czerwone, eleganckie wino o bardzo złożonym smaku. Wyróżniającym się winem węgierskim jest Tokaj. Swój bogaty, wyjątkowy smak oraz niepowtarzalny charakter zawdzięcza on panującemu na tych terenach klimatowi. Winnice zlokalizowane na wulkanicznych wzgórzach znajdują się nieopodal styku dwóch rzek. Jesienne mgły powodują, że na owocach winogron gromadzi się szlachetna pleśń, która nie niszczy skórek gron, ale przyczynia się do znacznej redukcji zawartości wody w winogronie i tym samym podwyższa poziom zw nim ilość cukru, kwasowości i aromatów.
Bogactwo smaku sprawia, że te bardzo słodkie Tokaje Aszú są uwielbiane na całym świecie. Produkcja tego rodzaju Tokajów nie należy do łatwych, ponieważ wymaga bardzo dużej wiedzy oraz ogromnych nakładów finansowych. Nieprzewidywalność czynników atmosferycznych oraz rzadko spotykana pleśń, wymusiły na producentach stworzenie wytrawnych win węgierskich. Dlatego też popularne wina węgierskie mogą być, zarówno słodkie jak i wytrawne. Siła słodyczy zależy od stopnia dojrzałości winogron. W
Wina węgierskie, które powstają z winogron dotkniętych szlachetną pleśnią mają aksamitny smak z charakterystycznymi aromatami miodu i orzechów. Doskonałej jakości wino z Węgier ma bardzo zróżnicowaną cenę, przeważnie dostosowaną do wymogów przeciętnego konsumenta, jednak kolekcjonerskie Tokaje Aszú można kupić za kilka tysięcy złotych. W naszym bogatym asortymencie znajdziesz doskonałej jakości wina węgierskie, które są skomponowane z owoców odmiany Furmint, zbieranych ręcznie w najwyższej fazie dojrzałości. Dla osób pragnących zakosztować wytrawnego wina węgierskiego, warto polecić kwasową mieszankę z owocową, aromatyczną nutą Harslevelu. Dla poszukujących świeżych Muscatów, które zniewalają swoim wyrazistym aromatem kwiatów bzu i winorośli, rekomendujemy zakup Beres Tokaji o zawartości o 13% alkoholu. Konseserom słodkich win węgierskich z pewnością przypadną do gustu odmiany skomponowane z gron dotkniętych szlachetną pleśnią. Wina węgierskie idealnie komponują się z klasyczną kuchnią polską. Świetnie pasują do mięsa, pierogów czy ryb. Nieco słodsze trunki podkreślą ostrzejszy smak jedzenia oraz owczego sera. Możesz także zdecydować się na białe tokaje o półwytrawnym smaku, które będą odpowiednie do dań rybnych.
Wyszukaj ponownie to co szukasz
check_circle
check_circle