Kategorie
Tequila Olmeca Blanco charakteryzuje się aromatem świeżych ziół oraz zielonego pieprzu. W smaku jest lekko dymna, słodka z posmakiem miodu.
Olmeca Gold jest produkowana z niebieskich agaw, poddawana jest procesowi podwójnej destylacji w miedzianych kolumnach destylacyjnych, a następnie dojrzewa w dębowych beczkach.Dzięki doskonałej harmonii procesu produkcji Tequila Olmeca uzyskuje czysty, łagodny i niepowtarzalny aromat.
Intensywnie złoty kolor. W smaku nuty zapachowe wzbogacone posmakiem goździków i pieprzu. Zapach pełny i mocno zbudowany jednocześnie gładki. Bogaty w nuty pomarańczy i wanilii. Finisz elegancki, długo trwający z owocowym bogactwem.
Tequila w bardzo jasnym złotym kolorze. W smaku delikatna z słodyczą wanilii i karmelu. Zapach bardzo świeży z nutami owocowymi. Finisz gładki, lekko wytrawny z nutka ziołową.
Herencia De Plata to wielokrotnie nagradzana Tequila produkowana w Meksyku w destylarni De Plata w Guadalajarze.
MARKA, KTÓRA KAŻDORAZOWO OFERUJE WYSOKOJAKOŚCIOWĄ TEQUILĘ, ZAINSPIROWANĄ PIĘKNEM PÓŁWYSPU JUKATAN.
Marka, która każdorazowo oferuje wysokojakościową tequilę, zainspirowaną pięknem Półwyspu Jukatan.
MARKA, KTÓRA KAŻDORAZOWO OFERUJE WYSOKOJAKOŚCIOWĄ TEQUILĘ, ZAINSPIROWANĄ PIĘKNEM PÓŁWYSPU JUKATAN.
MARKA, KTÓRA KAŻDORAZOWO OFERUJE WYSOKOJAKOŚCIOWĄ TEQUILĘ, ZAINSPIROWANĄ PIĘKNEM PÓŁWYSPU JUKATAN.
Luanzul Tequilę Reposado produkuje się w destylarni Tierra de Agaves. Agawa, która uprawiana jest na obrzeżach miasta Tequila w stanie Jalisco. 100%-owa tequila z agawy, która leżakuje w beczkach po bourbonie przez 6 miesięcy dla uzyskania pełni gładkiego i bogatego smaku. Reposado jest podwójnie destylowane w małych partiach.
Luanzul Tequilę Reposado produkuje się w destylarni Tierra de Agaves. 100%-owa tequila Anejo z agawy błękitnej,dojrzewa w beczkach po bourbonie przez okres od 12 do 18 miesięcy. Agawa, która uprawiana jest na obrzeżach miasta Tequila w stanie Jalisco. Tequila Anejo jest podwójnie destylowana w małych partiach.
Casamigos dosłownie oznacza „Dom przyjaciół”. Wieloletni przyjaciele, George Clooney i Rande Gerber, wpadli na pomysł, aby stworzyć najpyszniejszą, najgładszą w smaku tequilę. Najlepsze warunki do uprawy agawy panują na wyżynach Jalisco i właśnie stamtąd pochodzi agawa wykorzystywana do produkcji.
Casamigos Mezcal Joven to wysokiej jakości dzieło gwiazdy Hollywood George'a Clooneya i przedsiębiorcy Rande Gerbera.
Patron Anejo to mieszanka tequili starzonej w dębowych beczkach z Francji, Węgier i Ameryki przez co najmniej rok. Ma wyraźny smak z nutami wanilli, rodzynek oraz miodu. Każda butelka wykonana i numerowana jest ręcznie.
Nazwa trunku pochodzi od miasteczka Tequila w stanie Jalisco, który jest głównym ośrodkiem produkcji tego trunku.Tequila Patron Silver wytwarzana jest w niewielkich ilościach z wykorzystaniem zarówno tradycyjnych jak i zaawansowanych technologicznie metod. Butelkowana jest bezpośrednio po destylacji w numerowane, ręcznie produkowane butelki (szkło z...
Tequila z segmentu premium. Wytwarzana w 100% wyprodukowana z niebieskiej agawy. Następnie leżakuje przez sześć miesięcy w beczkach z białego dębu po bourbonie. Smak jest mieszanką wanilii, suszonych owoców i przypraw, z wykończeniem dębu oraz nutami karmelu i cynamonu.
Padre Azul Anejo to tequila, która dojrzewa co najmniej osiemnaście miesięcy w dębowych beczkach. Añejo charakteryzuje się złotym kolorem i zachwyca złożonym, a jednocześnie łagodnym smakiem. Przeplatają się w niej aromaty wanilii, czekolady, suszonych owoców oraz cynamonu.
Padre Azul Blanco to tequila butelkowana bezpośrednio po destylacji. Padre Azul Tequila produkowana jest zgodnie z najwyższymi wymaganiami i kryteriami jakości w Meksyku. Niezwykła butelka tego wspaniałego trunku powstaje całkowicie ręcznie. Jest to tequila, której nie trzeba pić z solą i cytryną.
TEQUILA PADRE AZUL REPOSADO mieniąca się szczero złotym kolorem uzyskanym podczas dojrzewania w beczkach z Francuskiego dębu przez okres kilku miesięcy. Zaskakuje delikatną lecz zauważalną nutką wanilii i przyjemnym posmakiem. I nie jest to złota tequila. I nie wymaga dodatku cynamonu i pomarańczy.
Perfectomundo Añejo to jedyna w swoim rodzaju tequila wyprodukowaną w 100% z czystej, ręcznie selekcjonowanej niebieskiej agawy z upraw osiedlowych.
Tequila Don Julio została nazwana na cześć jej założyciela, Don Julio Gonzaleza Estrady, jednego z najbardziej znanych producentów tequili premium w Meksyku. Składa się w 100% z tequili z agawy i jest produkowana w ten sam sposób od 1942 roku. Podwójnie destylowana i pozostaje przez osiem miesięcy w dębowych beczkach.
Tequila to meksykańska wódka, odmiana mezcalu, o mocy ok. 40%, produkowana ze sfermentowanego soku agawy niebieskiej, którą uprawia się w sadach zwanych potreros.
Fermentacja odbywa się w zbiornikach z drewna lub stali nierdzewnej i trwa od 7 do 12 dni. W wyniku tego procesu otrzymuje się lekko musujący napój nazywany "pulque", który następnie poddawany jest podwójnej destylacji w miedzianych alembikach lub w kolumnach destylacyjnych ze stali nierdzewnej. Przed butelkowaniem tequila jest dodatkowo filtrowana przez węgiel aktywowany lub filtry celulozowe. Oryginalna tequila wytworzona w 100% z agawy musi być butelkowana w Meksyku.
Techniki sadzenia, pielęgnowania i zbioru agawy są przekazywane z pokolenia na pokolenie i odbywają się bez użycia maszyn rolniczych. Nazwa trunku została bezpośrednio przyjęta od nazwy meksykańskiego miasteczka Tequila w stanie Jalisco, stanowiącego centrum produkcji tequili. Początkowo wódka nazywana była „mezcalem z Tequili” a od połowy XIX w. tequilą. Tequilę można podzielić ze względu na zawartość soku z agawy - na 100 proc. tequilę wyłącznie z soku z niebieskiej agawy oraz tequilę mixto, która przynajmniej w 51 proc. składa się z soku z agawy, a resztę stanowią cukry zwykle trzcinowe.
Jeśli natomiast mówimy o szlachetniejszych tequilach, to biorąc pod uwagę czas dojrzewania w beczkach : Blanco (tequila silver)- tequila biała, dojrzewająca do dwóch miesięcy w beczkach ze stali nierdzewnej lub butelkowana bezpośrednio po destylacji. Ma wyraźny aromat charakterystyczny dla agawy. Joven (tequila gold)- to zazwyczaj tequila mixto otrzymywana przez dodatek barwników i środków aromatyzujących. Można ją także otrzymać w procesie mieszania tequili blanco z reposado lub z anejo. To tańszy rodzaj tequili. Reposado - dojrzewająca od 2 do 11 miesięcy w dębowych beczkach, ma charakterystyczny posmak drewna i złocisty kolor. Anejo - dojrzewająca minimum rok w dębowych beczkach, ma bursztynową barwę i bogaty, złożony smak. Extra anejo - dojrzewająca minimum trzy lata w dębowych beczkach, ma mahoniową barw
W 2006 roku uprawy agawy oraz zabytkowe zakłady przetwórcze w regionie Tequili zostały wpisane na listę światowego dziedzictwa UNESCO.
Tequilę tradycyjnie pije się postaci shota, z użyciem cytryny lub limonki, aby zneutralizować jej niezwykle ostry aromat, najpierw liżąc sól, którą posypuje się zwilżone sokiem z cytryny lub limonki miejsce dłoni, gdzie kciuk łączy się z palcem wskazującym, a po wypiciu shota szybko przegryza się cytryną lub limonką. Można jednak pić tequilę w postaci drinków – jej dodatek zawsze dodaje napojowi charakteru.
W razie pytań zapraszamy do kontaktu https://eluxo.pl/pl/kontakt
Zapraszamy i życzymy przyjemnych zakupów