Kategorie
Delikatne i świeże Pinot Grigio o jasnosłomkowej barwie i intensywnym bukiecie świeżych owoców i białych kwiatów. W ustach delikatne i eleganckie, z dobrze zbalansowanymi nutami dojrzałych owoców tropikalnych i jabłek.
Zestawienie odmian Garganega Veronese (75%), Chardonnay i Pinot Bianco. Połyskliwa i jasnosłomkowa szata. Bardzo świeże aromaty bogate w nuty kwiatów i owoców. W ustach doskonały balans owoców, kwasowości i nut mineralnych, z przyjemnym, migdałowym finiszem.
To wspaniały przykład jak mineralne i „czyste” może być Moscato de Asti. Fermentowane w kadziach ze stali nierdzewnej by zachować jego naturalne walory aromatyczno-smakowe. Piękny bukiet z dominacją gruszki, brzoskwini i ziół: przede wszystkim szałwi i mięty. W ustach gęste, mineralne, o urzekającym, słodkim, lekkim finiszu.
Bastianich Vigne Orsone to 100% tej znakomitej odmiany winifikowane i dojrzewane przez 7 miesięcy na osadzie w tankach ze stali nierdzewnej. Wino o intensywnych aromatach dojrzałej, soczystej gruszki i brzoskwiń, lekkiej mineralności i soczystej kwasowości. W ustach lekki posmak migdałów i czysty, długi finisz.
Półsłodkie, białe wino gronowe wyselekcjonowane z klasycznych, włoskich białych szczepów winorośli. Przeznaczone zarówno do celów liturgicznych jak i celebrowania miłych okoliczności w gronie rodziny i przyjaciół.
Znakomite wino do produkcji tego wina posłużyły najlepsze, ręcznie zbierane grona szczepu Pinot Grigio. Dojrzewało przez kilka miesięcy w stalowych kadziach. Błyszcząca, słomkowa barwa z zielonymi refleksami. Delikatny aromat z dobrze wyczuwalnymi nutami gruszki.
Znakomite wino skomponowane jest ze szczepu Sauvignon Blanc, ma piękną, połyskliwą barwę i aromatyczny bukiet pełen owoców cytrusowych i kwiatów czarnego bzu. Usta soczyste i dobrze zbudowane, z wyczuwalną mineralnością. Szlachetności dodaje mu kilkumiesięczne leżakowanie na osadach w stalowych tankach.
Ujmująca kompozycja klasycznych odmian Colombard, Semillon i Ugni Blanc, o jasnozłotej barwie i kwiatowo - miodowych aromatach. W ustach krągłe i aromatyczne, z wyczuwalną słodyczą.
Harmonijne wino skomponowane z odmian Colombard, Semillon i Ugni Blanc o jasnosłomkowej szacie i kwiatowym bukiecie. W ustach łagodne, z dobrze zbalansowaną nutą słodyczy.
Wino skomponowane z białych odmian winogron. Półsłodkie, hiszpańskie wino stołowe. Słodki, owocowy aromat.
Wino skomponowane z białych odmian winogron. Klasyczne, hiszpańskie wino stołowe. Łagodny, półwytrawny charakter.
Wino skomponowane ze szczepu Viognier.
Wyjątkowe 100% Albarino z tzw. najwyższej półki.
Wino stołowe o przyjemnym, owocowym charakterze i miodowym posmaku.
Półwytrawne wino stołowe.
Chucaro Sauvignon Blanc o połyskliwej, jasnosłomkowej barwie oraz niezwykle bogatym cytrusowym bukiecie pełnym grejpfrutów i melona, ze słodkimi kwiatowymi nutami.
Mieszanka odmian Sauvignon Blanc, Colombard i Ugni Blanc winifikowanych w stalowych tankach i kontrolowanej temperaturze, aby zatrzymać świeże i owocowe aromaty. Wino o czystej, połyskliwej szacie, z ciekawą mineralną nutą i posmakiem zielonych jabłek i liści czarnej porzeczki. Lekko kwiatowe i bardzo rześkie z soczystym finiszem.
Skomponowane z gron odmiany Chardonnay z minimalnym dodatkiem Trebbiano, Moscato i Vermentino.
Kompozycja odmian Semillon i Sauvignon Blanc (40%).
Kompozycja owoców szczepu Moscatel, lekko dotkniętych szlachetną pleśnią botrytis cinerea i z nieco mniej słodkich winogron Albillo, zbieranych z 20- letnich nasadzeń.
Kompozycja odmian Trebbiano Toscano (70%) i Malvasia del Lazio (30%).
Produkowany od 2500 lat. To alkohol, który zawdzięcza swój piękny kolor jasny winogronom. Jednakże barwa tego gatunku alkoholu może przyjmować rozmaite odcienie, od żółtego, aż do ciemno bursztynowy. Łagodne wino białe ma słomkowy kolor, zaś to mocniejsze ciemniejszy i lekko przypalany. Ta różnorodność wynika z faktu użycia wielu szczepów winogron, a także zróżnicowanych metod winifikacji i zawartości cukru resztkowego. Winogrona do produkcji białego wina są powszechnie uprawiane w wielu krajach i na prawie każdym kontynencie. Do określenia charakteru białego wina wyznacza się trzy podstawowe parametry: aromatyczność, ekstraktywność i kwasowość. Aromatyczność jest określana poprzez badanie zapachu, ekstraktywność wyczuwalna jest poprzez kubki smakowe na języku, zaś kwaskowatość wina białego można ocenić poprzez obserwację pracy ślinianek, które wykonują intensywne ruchy, gdy poziom kwaskowatości wzrasta lub jest znacznie przekroczony.
Chardonnay, Souvignon Blanc i Riesling. Pierwszy z nich, to jeden z najszlachetniejszych oraz najbardziej popularnych białych szczepów winnych, uprawianych na całym świecie, ponieważ posiada on niesamowitą zaletę, jaką jest dopasowywanie się do różnego rodzaj gleby oraz stref klimatycznych. Wino białe typu Chardonnay może występować w formie beczkowej i niebeczkowej. Ten szczep winny pozwala stworzyć białe wino, którego cechą charakterystyczną są nuty maślane oraz jabłkowe. Są to wina świeże, cytrusowe, a także gęste, ciężkie i oleiste. Souvignon Blanc to francuski szczep winny, który pozwala stworzyć wina kwaskowate, lekkie, orzeźwiające i delikatne. Dominują w nich aromaty trawy, liści porzeczek, cytrusów i agrestu. Wina typu Souvignon Blanc nie lubią leżakować. Riesling to biały szczep winny, który może być uprawiany w prawie każdej strefie klimatycznej. Białe wino tworzone z tego szczepu jest wytrawne, kwaskowate i mineralne. Mogą pojawiać się także nuty owocowe z przewagą nieco egzotycznej wyrazistości. Ze szczepu riesling może powstawać także wino deserowe, które należy do rodzaju trunków słodkich, posiadających lekką kwasowość. W ofercie naszego sklepu znajdziesz ogromny wybór markowych, białych win m.in. ze szczepu Chenin, Muscat Ottonel, Moscato, Pinot Grigio, Gewürztraminer lub Petit Manseng. Możesz zdecydować się na aromaty cytrusowe, limonki, dobrze zbudowane, z wyczuwalną mineralnością lub z delikatnymi akcentami wanilii. Posiadamy oryginalne wina z najlepszych winnic, do których należą m.in.: Ingrid, Santa Messa, Saint Vincent czy Tenuta Valleselle. Białe wino jest odpowiednie do niemal każdej potrawy i może być traktowane, jako aperitif. Wytrawne oraz półwytrawne wina białe można podawać z rybą, a także drobiem, owocami morza, makaronami, delikatnym serem lub zimną przekąską. Półsłodkie białe wina warto serwować z białym mięsem i wybranymi gatunkami ryb. Słodkie wina białe doskonale uzupełniają desery i owoce.