Kategorie

WHISKY 

769 prod.
  • 499,00 zł W magazynie

    The Week of Peat to jedna z trzech propozycji z serii The Balvenie Stories. Jest to torfowa 14-letnia szkocka whisky single malt, zainspirowana przez kierownika destylarni Iana Millara. Przez tydzień każdego roku destylarnia tworzy torfową whisky z torfu Speyside, czego efektem są ekspresje, które wprowadzają pachnące nuty dymu do klasycznego profilu...

    499,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 869,00 zł W magazynie

    Balvenie 16 yo French Oak to nowa odsłona w ofercie słynnej destylarni Balvenie z regionu Speyside. Uzupełniła ona popularną serię Cask Finishes. Początkowo dojrzewała w beczkach z amerykańskiego dębu, po czym została poddana finiszowaniu w beczkach z francuskiego dębu po wzmacnianym winie Pineau des Charentes.

    869,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 269,00 zł W magazynie

    Whisky leżakowana przez 12 lat. Spędza wiele lat w tradycyjnych dębowych beczkach, a następnie, na ostatnim etapie starzenia, umieszczana jest w beczkach po sherry Oloroso. Whisky DoubleWood 12 zadebiutowała w 1993 r. Receptura trunku została opracowana przez naszego malt mastera Davida Stewarta w 1982 r. w oparciu o metodę znaną dzisiaj jako...

    269,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 429,00 zł W magazynie

     Whisky single malt Balvenie Caribbean przez 14 lat dojrzewa w tradycyjnych dębowych beczkach, a następnie „finiszuje” w beczkach po karaibskim rumie.

    429,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 3 998,00 zł W magazynie

    The Balvenie 25YO to whisky o wyjątkowej głębi. Ten idealny balans tworzy najbardziej eleganckie ekspresje owocowe. W doskonałym mariażu whisky, Malt Master David C. Stewart MBE łączy ze sobą poszczególne beczki. W wyniku tego połączenia powstaje niezwykła whisky o najbardziej złożonym i jednocześnie zbalansowanym wyrazie, która daje świadectwo sztuce i...

    3 998,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 255,00 zł W magazynie

    Glenfiddich Fire&Cane to odważne połączenie dwóch smaków, które składają się na nieoczekiwaną kombinację dymno-torfowej whisky Glenfiddich i klasycznego owocowo-słodkiego destylatu finiszowanych w beczkach po rumie.

    255,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 439,00 zł W magazynie

    Świętuj Chiński Nowy Rok z 15-letnią Glenfiddich, jedwabiście gładką i pełną whisky. Dojrzewa przez 15 lat w europejskich dębowych beczkach po sherry i nowych beczkach. Whisky single malt o złożonym aromacie, z nutami sherry, marcepanu, cynamonu i imbiru.

    439,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 299,00 zł W magazynie

    Świętuj Chiński Nowy Rok z 12-letnim Glenfiddichem. Dojrzewająca przez 12 lat w beczkach z dębu amerykańskiego i dębu europejskiego. Aksamitny single malt z charakterystycznymi słodkimi, owocowymi nutami i wyraźnie świeżym nosem. Ta wyjątkowa whisky jest wynikiem unikalnego stylu Speyside Glenfiddich.

    299,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 2 499,00 zł W magazynie

    Glenfiddich Grande Couronne jest uosobieniem luksusu i niezapomnianych chwil. Ten wyjątkowy wariant jest stworzony do celebracji najbardziej wyjątkowych i majestatycznych momentów, stąd hasło „ukoronuj okazję”.

    2 499,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 1 499,00 zł W magazynie

    Grand Cru przez 23 lata leżakuje w beczkach z amerykańskiego i europejskiego dębu. Niezwykły smak oddaje ducha luksusu i kunsztu Glenfiddich. Przez pół roku finiszowany jest w French Cuvee cask – beczkach z francuskiego dębu, wcześniej wykorzystanych do fermentacji wina, z którego powstają najlepsze wina musujące z regionu Szampanii.

    1 499,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 3 299,00 zł W magazynie

    Szkocka whisky typu Single Malt, pochodząca z regionu Speyside. Ten wariant whisky Glenfiddich przez 30 lat dojrzewał w dębowych beczkach po bourbonie i po sherry.

    3 299,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 299,00 zł W magazynie

    Pierwsza w historii whisky single malt finiszowana w beczkach po piwie IPA. Pierwszy eksperyment tego rodzaju–malt master Brian Kinsman i Seb Jones, właściciel browaru ze Speyside, stworzyli nowy rodzaj piwa IPA, wytyczając w ten sposób drogę do zupełnie nowej wersji szkockiej whisky single malt.

    299,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 429,00 zł W magazynie

    Master Distiller Bill White wybiera destylaty z pojedynczych beczek (tylko z amerykańskiego dębu) i łączy je by następnie mogły dojrzewać razem w beczkach, w których wcześniej dojrzewało wino madeira.

    429,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 293,00 zł W magazynie

    Jack Daniel's jest to whiskey o charakterystycznym smaku i aromacie, słodkim i dymnym. Wykończenie utrzymane w tych samych tonach.

    293,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 122,00 zł W magazynie

    Jack Daniel's Honey jest to wersja whiskey, która powstaje na podstawie tradycyjnej whiskey Jack Daniel's Old No.7 wzbogacona o likier miodowy, wytwarzany w tej samej destylarni. Alkohol ten zachwyca aromatem prawdziwego, naturalnego miodu.

    122,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 499,00 zł W magazynie

    Jack Daniel's Gold NO. 27 jest to edycja stworzona specjalnie dla koneserów, charakteryzuje się delikatnym smakiem, który jest efektem podwójnej filtracji i dojrzewania w beczkach dwóch typów. Właśnie ze względu na to przez świetnie znaną wielbicielom Jack'a Daniel'sa siódemką, znalazła się 2. 

    499,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 73,00 zł W magazynie

    Ballantine's Brasil jesto to niespotykana jak dotąd kompozycja, whisky ta swój wyjątkowy smak zawdzięcza macerowanej skórce limonki brazylijskiej, która znajduje się w beczkach, w których leżakuje właśnie ten trunek.

    73,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 125,00 zł W magazynie

    Chivas Regal 12 YO to znakomita szkocka whisky blended, która charakteryzuje się delikatnym zapachem.

    125,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 129,00 zł W magazynie

    Bushmills Black Bush to połączenie whisky słodowej, która dojrzewa w beczkach po sherry Oloroso i słodkiej zbożowej whisky, które dojrzewają co najmniej 7-8 lat. Whisky o wyjątkowym, owocowym aromacie, wyraźnym charakterze zrównoważonym jej delikatnością.

    129,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 389,00 zł W magazynie

    Wcześniej Nikka Coffey Malt była wypuszczana okazjonalnie w postaci Single Cask whisky. W 2014 destylarnia zdecydowała się jednak włączyć do stałej oferty produkt, który będzie oferował wiele z zalet tego Single Caska, przy jednocześnie znacznie niższym koszcie. 

    389,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 179,00 zł W magazynie

    Ole Smoky jest to whiskey, która leżakuje w mocno wypalanych beczkach, dzięki czemu posiada naturalną barwę whiskey oraz wyraźny dymny smak.

    179,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h

Whisky – woda życia dojrzewa w dębowych beczkach

Ten złocisty alkohol dojrzewający w drewnianych beczkach o charakterystycznym dymnym posmaku najczęściej wytwarzany jest ze słodu jęczmiennego bądź jęczmienia. Whisky kojarzona jest głównie z krajami anglosaskimi, jednak jak wynika z dostępnych źródeł pierwszy odpowiednik znanego trunku stworzyli irlandzcy mnisi w leczniczych celach. Woda życia z łac. ‘aqua vitae’, według zapewnień twórców, nie tylko leczyła ciało z wielu dolegliwości jak ospa czy paraliż, ale przede wszystkim miała zapewniać życie wieczne. Dopiero przywieziona przez zakonników receptura na tereny Szkocji, została udoskonalana pod kątem smakowym i jakościowym, usprawniono proces produkcji złotego trunku, a dzięki aktywności kolonizacyjnej Wielkiej Brytanii whisky zaczęła być produkowana w innych krajach i stała się najpopularniejszym wysokoprocentowym alkoholem na świecie.

Ewolucja nazwy

Nazwa whisky przeszła długą drogę do obecnego brzmienia. Łacińskie ‘aqua vitae’ w tłumaczeniu na język gaelicki dawało ‘uisge beatha’. Z czasem jednak zaczęto nazwę przeinaczać, początkowo na ‘uiskie’, potem na ‘usky’, by ostatecznie złocisty trunek przyjął znaną współcześnie nazwę ‘whisky’. Zapis ‘whisky’ i ‘whiskey’ jest geograficznym rozróżnieniem. Destylowany potrójnie złoty trunek z Irlandii oraz ze Stanów Zjednoczonych zapisuje się w formie whiskey, kiedy szkocka określana jest terminem whisky.

Typologia whisky

Whisky produkowana jest w wielu regionach na świecie, przy zastosowaniu różnych metod produkcji i utrzymaniu określonych standardów jakości. Stąd istotną klasyfikacją jest podział ze względu na kraj pochodzenia. Whisky produkuje się w Irlandii, Szkocji, Stanach Zjednoczonych, Japonii i Kanadzie, a także w krajach dotąd nie związanych kulturowo z whisky jak Indie oraz Polska.
Najbardziej rozpowszechnioną na świecie whisky jest scotch whisky produkowana ze 100% słodu jęczmiennego, dojrzewająca w dębowych beczkach przez minimum trzy lata. Whisky szkocka dostępna jest w kilku rodzajach, m.in. whisky słodowa (malt whisky) wytwarzana najbardziej tradycyjnymi metodami jak przez średniowiecznych mnichów w procesie zacierania, fermentacji, destylacji i dojrzewania. Najbardziej docenianym przez koneserów gatunkiem jest single malt whisky produkowana z jednego rodzaju słodu, pochodząca z jednej destylarni, jednak finalnie z różnych beczek oraz odmiennych roczników. Dostępna jest także whisky zbożowa (grain whisky) powstała po tym jak Aeneasa Coffey wynalazł maszynę do destylacji ciągłej. Pozwoliło to na rozpoczęcie przemysłowej produkcji destylatu na bazie dowolnych zbóż, bez konieczności ich słodowania. To grain whisky w głównej mierze przyczyniła się do ekspansji złotego trunku na świecie. Na rynku alkoholi dostępne są również whisky kupażowane (blended), czyli mieszanki whisky słodowej ze zbożowymi np. marka Johny Walker. Najpopularniejsze gatunku szkockiej to Johnnie Walker, Ballantine's, Teacher's, The Famous Grouse, Chivas Regal, Grant's, Laphroaig, the Balvenie,, Ardbeg, Glenmorangie oraz Glenfiddich.
Irlandia słynie z najszlachetniejszych i najbardziej cenionych przez koneserów gatunków whisky, produkowanych wyłącznie z jęczmienia i jego słodu. Irlandzka whiskey destylowana jest trzykrotnie i dojrzewa w dębowym beczkach przez co najmniej trzy lata. Słód suszony bez użycia torfu pozwala uzyskać destylat gładki i łagodniejszy w smaku w porównaniu do szkockiego. Typowym dla Irlandii gatunkiem whiskey jest uzyskiwana z mieszanki słodu i jęczmienia single pot still whiskey. Znane irlandzkie marki whiskey to Jameson, Tullamore Dew, Powers, Midleton Very Rare, Redbreast, Paddy. północnoirlandzki Bushmills oraz Kilbeggan uznawany za najstarszą destylarnię whiskey na świecie.
Amerykańskie whiskey produkowane są nie tylko ze słodu jęczmiennego i jęczmienia, na skutek nałożonych przez rząd federalny w XVIII w. wysokich podatków wielu małych producentów zdecydowała się na destylację alkoholu z ziaren kukurydzy, w ten sposób powstał jeden z najpopularniejszych trunków w Stanach Zjednoczonych - bourbon, od nazwy hrabstwa Bourbon w stanie Kentucky. W ten sam sposób powstała również Tenenssee Whiskey znana pod popularną marką Jack Daniel’s.
Japońska whisky wytwarzana jest od 1924 roku tymi samymi metodami produkcji jak szkocka. Destylowana jest dwukrotnie z użyciem torfu do suszenia słodu jęczmiennego. Jej popularność cały czas rośnie, mimo, że Japonia nie posiada wielowiekowej tradycji w zakresie wytwarzania złocistego trunku. Do popularnych marek należą Nikka i Yamazaki (Suntory). Japonia znana jest z produkcji z dużej ilości blendów, whisky wchodzące w skład mieszanek pochodzą z jednej destylarni. Pozwala to stwierdzić, że Japończycy wytwarzają bardzo zróżnicowaną whisky.

Głębia smaku pochodzi z ziemi, powietrza, wody i ognia

Według znawców na smak whisky wpływa jakość, pochodzenie i proporcje składników takich jak ziemia, powietrze, woda i ogień. Jakość podłoże, w którym rośnie jęczmień, pszenica, owies czy kukurydza oraz wydobywany z ziemi torf w głównej mierze wpływa na ostateczny charakter i bogactwo otrzymanego destylatu. Beczki wytwarzane są z drewna dębowego, a dąb jak wiadomo rośnie w ziemi. Czyste, nadmorskie powietrze zawierające duża ilość jodu, owiewając leżakujące beczki z destylatem nadając im specyficzny smak. Zacier uzyskany przez zmieszanie słodu jęczmiennego z krystaliczną wodą z potoku przepływającego przez szkockie wrzosowiska, nadaje whisky słodki, kwiatowy aromat. Z kolei dymny i ziemisty posmak whisky zyskuje przez suszenie zesłodowanego jęczmienia nad żarzącym się torfem.

  • Tylko oryginalne produkty
  • Szybka realizacja rezerwacji
  • Wygodny kontakt
  • Płatności Przelewy24
Wszystkie prawa zastrzeżone: Eluxo.pl | Sklep Online | Kopiowanie treści zabronione.
Realizacja: www.selljus.pl