Indeks: LU_20

Gost Art wino musujące wytrawne - Winnica Gostchorze

(3)
Harmonijny, wytrawny smak unikalnej kompozycji winogron odmian Pinot blanc , Riesling i Pinot Noir. Wina robione są w małych partiach, tak by jak najdłużej leżakowały na osadzie. Stworzone według francuskiej szkoły szampańskiej z polskich owoców rosnących w tradycyjnym regionie winiarskim okolic Zielonej Góry. Rocznik 2022
Cena 82,00 zł
Więcej
Dostępny

Indeks: PHA_441

Soplica Staropolska

(2)
Soplica Staropolska skomponowana z wyrazistych esencji na orzechach włoskich, śliwkach i goździkach wzbogacona o polski miód. Jest to wódka luksusowa w eleganckiej karafce.
Cena 95,00 zł
Więcej
Dostępny
Wszystkie bestsellery
WHISKY
WHISKY

WHISKY

Whisky – woda życia dojrzewa w dębowych beczkach

Ten złocisty alkohol dojrzewający w drewnianych beczkach o charakterystycznym dymnym posmaku najczęściej wytwarzany jest ze słodu jęczmiennego bądź jęczmienia. Whisky kojarzona jest głównie z krajami anglosaskimi, jednak jak wynika z dostępnych źródeł pierwszy odpowiednik znanego trunku stworzyli irlandzcy mnisi w leczniczych celach. Woda życia z łac. ‘aqua vitae’, według zapewnień twórców, nie tylko leczyła ciało z wielu dolegliwości jak ospa czy paraliż, ale przede wszystkim miała zapewniać życie wieczne. Dopiero przywieziona przez zakonników receptura na tereny Szkocji, została udoskonalana pod kątem smakowym i jakościowym, usprawniono proces produkcji złotego trunku, a dzięki aktywności kolonizacyjnej Wielkiej Brytanii whisky zaczęła być produkowana w innych krajach i stała się najpopularniejszym wysokoprocentowym alkoholem na świecie.

Ewolucja nazwy

Nazwa whisky przeszła długą drogę do obecnego brzmienia. Łacińskie ‘aqua vitae’ w tłumaczeniu na język gaelicki dawało ‘uisge beatha’. Z czasem jednak zaczęto nazwę przeinaczać, początkowo na ‘uiskie’, potem na ‘usky’, by ostatecznie złocisty trunek przyjął znaną współcześnie nazwę ‘whisky’. Zapis ‘whisky’ i ‘whiskey’ jest geograficznym rozróżnieniem. Destylowany potrójnie złoty trunek z Irlandii oraz ze Stanów Zjednoczonych zapisuje się w formie whiskey, kiedy szkocka określana jest terminem whisky.

Typologia whisky

Whisky produkowana jest w wielu regionach na świecie, przy zastosowaniu różnych metod produkcji i utrzymaniu określonych standardów jakości. Stąd istotną klasyfikacją jest podział ze względu na kraj pochodzenia. Whisky produkuje się w Irlandii, Szkocji, Stanach Zjednoczonych, Japonii i Kanadzie, a także w krajach dotąd nie związanych kulturowo z whisky jak Indie oraz Polska.
Najbardziej rozpowszechnioną na świecie whisky jest scotch whisky produkowana ze 100% słodu jęczmiennego, dojrzewająca w dębowych beczkach przez minimum trzy lata. Whisky szkocka dostępna jest w kilku rodzajach, m.in. whisky słodowa (malt whisky) wytwarzana najbardziej tradycyjnymi metodami jak przez średniowiecznych mnichów w procesie zacierania, fermentacji, destylacji i dojrzewania. Najbardziej docenianym przez koneserów gatunkiem jest single malt whisky produkowana z jednego rodzaju słodu, pochodząca z jednej destylarni, jednak finalnie z różnych beczek oraz odmiennych roczników. Dostępna jest także whisky zbożowa (grain whisky) powstała po tym jak Aeneasa Coffey wynalazł maszynę do destylacji ciągłej. Pozwoliło to na rozpoczęcie przemysłowej produkcji destylatu na bazie dowolnych zbóż, bez konieczności ich słodowania. To grain whisky w głównej mierze przyczyniła się do ekspansji złotego trunku na świecie. Na rynku alkoholi dostępne są również whisky kupażowane (blended), czyli mieszanki whisky słodowej ze zbożowymi np. marka Johny Walker. Najpopularniejsze gatunku szkockiej to Johnnie Walker, Ballantine's, Teacher's, The Famous Grouse, Chivas Regal, Grant's, Laphroaig, the Balvenie,, Ardbeg, Glenmorangie oraz Glenfiddich.
Irlandia słynie z najszlachetniejszych i najbardziej cenionych przez koneserów gatunków whisky, produkowanych wyłącznie z jęczmienia i jego słodu. Irlandzka whiskey destylowana jest trzykrotnie i dojrzewa w dębowym beczkach przez co najmniej trzy lata. Słód suszony bez użycia torfu pozwala uzyskać destylat gładki i łagodniejszy w smaku w porównaniu do szkockiego. Typowym dla Irlandii gatunkiem whiskey jest uzyskiwana z mieszanki słodu i jęczmienia single pot still whiskey. Znane irlandzkie marki whiskey to Jameson, Tullamore Dew, Powers, Midleton Very Rare, Redbreast, Paddy. północnoirlandzki Bushmills oraz Kilbeggan uznawany za najstarszą destylarnię whiskey na świecie.
Amerykańskie whiskey produkowane są nie tylko ze słodu jęczmiennego i jęczmienia, na skutek nałożonych przez rząd federalny w XVIII w. wysokich podatków wielu małych producentów zdecydowała się na destylację alkoholu z ziaren kukurydzy, w ten sposób powstał jeden z najpopularniejszych trunków w Stanach Zjednoczonych - bourbon, od nazwy hrabstwa Bourbon w stanie Kentucky. W ten sam sposób powstała również Tenenssee Whiskey znana pod popularną marką Jack Daniel’s.
Japońska whisky wytwarzana jest od 1924 roku tymi samymi metodami produkcji jak szkocka. Destylowana jest dwukrotnie z użyciem torfu do suszenia słodu jęczmiennego. Jej popularność cały czas rośnie, mimo, że Japonia nie posiada wielowiekowej tradycji w zakresie wytwarzania złocistego trunku. Do popularnych marek należą Nikka i Yamazaki (Suntory). Japonia znana jest z produkcji z dużej ilości blendów, whisky wchodzące w skład mieszanek pochodzą z jednej destylarni. Pozwala to stwierdzić, że Japończycy wytwarzają bardzo zróżnicowaną whisky.

Głębia smaku pochodzi z ziemi, powietrza, wody i ognia

Według znawców na smak whisky wpływa jakość, pochodzenie i proporcje składników takich jak ziemia, powietrze, woda i ogień. Jakość podłoże, w którym rośnie jęczmień, pszenica, owies czy kukurydza oraz wydobywany z ziemi torf w głównej mierze wpływa na ostateczny charakter i bogactwo otrzymanego destylatu. Beczki wytwarzane są z drewna dębowego, a dąb jak wiadomo rośnie w ziemi. Czyste, nadmorskie powietrze zawierające duża ilość jodu, owiewając leżakujące beczki z destylatem nadając im specyficzny smak. Zacier uzyskany przez zmieszanie słodu jęczmiennego z krystaliczną wodą z potoku przepływającego przez szkockie wrzosowiska, nadaje whisky słodki, kwiatowy aromat. Z kolei dymny i ziemisty posmak whisky zyskuje przez suszenie zesłodowanego jęczmienia nad żarzącym się torfem.

Aktywne filtry

Indeks: CD_9303

TullamoreD.E.W. 12 Y.O. SPECIAL RESERVE WHISKEY

(0)
Mieszana irlandzka whiskey, stworzona ze starannie dobranych beczek po 12- i 15-letnim leżakowaniu. Potrójna destylacja, krystalicznie czysta woda, wyselekcjonowany jęczmień, słód i dojrzewanie w beczkach po Burbonie i sherry Oloroso czynią ten trunek doskonałym.
Cena 149,00 zł
Więcej
Dostępny

Indeks: CD_0393

TULLAMORE D.E.W. XO CARIBBEAN RUM CASK FINISH

(0)
Klasyczny blend trzech rodzajów irlandzkiej whiskey, dodatkowo dojrzewający w beczkach po karaibskim rumie. Ta whiskey jest hołdem dla połączenia kultury irlandzkiej i karaibskiej, rozpoczętego w XVII wieku dzięki pierwszym Irlandczykom, którzy wyemigrowali na Karaiby. Irlandzkie serce i karaibska dusza - to coś, co zwie się Pięknym Kupażem.
Cena 99,00 zł
Więcej
Ostatnie sztuki w magazynie

Indeks: CW_003

J.A. Baczewski Whisky 0.7l

(2)
Proces produkcji powstał w według oryginalnego autorskiego przepisu blendowania – powstaje w wyniku mieszania różnych rodzajów ciekawych whisky, destylowanych ze słodu jęczmiennego i ziaren innych zbóż. Whisky dojrzewa w dębowych beczkach co sprawia, że whisky Baczewskiego charakteryzuje się bursztynowym kolorem, delikatnie słodkawym i wyjątkowo gładkim...
Cena 109,00 zł
Więcej
Dostępny

Indeks: CD_8392

TULLAMORE D.E.W. 18 Y.O. SINGLE MALT

(0)
Irlandzka whiskey typu single malt. Produkowana jest w małych partiach. Mniej niż 20 beczek wyprodukowanych na świecie w 2016 roku. Potrójna destylacja whiskey typu single malt. Jedyna potrójnie destylowana 18-letnia irlandzka whiskey typu single malt. Unikatowa podwójna destylacja w 4 rodzajach beczek. Rzadkie połączenie beczek po burbonie, sherry, porto...
Cena 399,00 zł
Więcej
Dostępny

Indeks: EC_82933

TULLAMORE D.E.W. HONEY

(0)
Tullamore D.E.W. Honey to zaskakująca fuzja charakteru Tullamore D.E.W. Original z naturalnym czeskim miodem. Jes to głębia i równowaga Tullamore D.E.W. Original dopełniona słodkimi akcentami.
Cena 89,00 zł
Więcej
Dostępny

Indeks: MS_01

Glenfiddich Gran Reserva 21 YO

(0)
Pierwszy finisz w beczkach po rumie ukazuje się w 2002 roku, kiedy debiutuje Glenfiddich Havana Reserva. Jednakże brak systematycznego dostępu do beczek powoduje, że dwa lata później były Malt Master, David Steward decyduje się na użycie beczek po rumach karaibskich.
Cena 999,00 zł
Więcej
Dostępny

Indeks: MP_W253

PAUL JOHN SINGLE MALT BOLD

(0)
Całkowicie torfowy (ok.25 ppm) single malt, który pojawił się na rynku w 2015 roku. Skomponowany z indyjskiego 6-cio rzędowego jęczmienia a w procesie suszenia słodu wykorzystano torf ze szkockiej wyspy Islay.
Cena 272,00 zł
Więcej
Dostępny

Indeks: CD_8933

Tullamore D.E.W.

(0)
Doskonale zbalansowana kompozycja trzech rodzajów whiskey – zbożowej, słodowej i jęczmiennej nadaje naszemu trunkowi wyjątkową jakość i złożoność. Kupaż trzech różnych destylatów pozwala na uzyskanie trójwymiarowości smaku z wyraźnie zaznaczonymi nutami słodkimi, owocowymi i przyprawowymi.
Cena 85,00 zł
Więcej
Dostępny

Indeks: MS_02

Glenfiddich Grand Cru 23 YO

(0)
Grand Cru przez 23 lata leżakuje w beczkach z amerykańskiego i europejskiego dębu. Niezwykły smak oddaje ducha luksusu i kunsztu Glenfiddich. Przez pół roku finiszowany jest w French Cuvee cask – beczkach z francuskiego dębu, wcześniej wykorzystanych do fermentacji wina, z którego powstają najlepsze wina musujące z regionu Szampanii.
Cena 1 399,00 zł
Więcej
Dostępny

Indeks: MP_W254

PAUL JOHN SINGLE MALT BRILLANCE

(0)
Nietorfowa, najdelikatniejsza z całej linii Paul John whisky single malt. Skomponowana z rosnącego u podnóża Himalajów 6-cio rzędowego jęczmienia i dojrzewa na Goa w beczkach po bourbonie. 
Cena 262,00 zł
Więcej
Dostępny