Kategorie

WHISKY 

640 prod.
  • 999,00 zł W magazynie

    Dalmore King Alexander III – nazwa whisky dedykowana jest królowi Alexandrowi III, który wg legendy został uratowany przez przodka właścicieli destylarni przed atakiem jelenia za co z wdzięczności nadał im herb szlachecki jelenich rogów. Jest to mieszanka destylatów leżakowanych w beczkach po francuskim winie, maderze, sherry, marsali, porto i bourbonie.

    999,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 145,00 zł W magazynie

    Jest to cudowna kanadyjska whisky, która zdobyła serca amerykańskiego społeczeństwa. Swój smak zawdzięcza obecności słodowanego żyta.

    145,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 199,00 zł W magazynie

    Single Malt będący mieszanką 7, 10 i 14 letnich whisky Longrow leżakowanych w beczkach po sherry, bourbonie, porto i rumie. W Nosie kremowo-waniliowa z przeplatającymi się nutami przyprawy kardamonu i pieprzu. Wyczuwalny torf i palone ptasie mleczko. W Ustach niesamowicie zrównoważona.

    199,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 409,00 zł W magazynie

    Master Distiller Bill White wybiera destylaty z pojedynczych beczek (tylko z amerykańskiego dębu) i łączy je by następnie mogły dojrzewać razem w beczkach, w których wcześniej dojrzewało wino madeira.

    409,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 569,00 zł W magazynie

    Najwyższej jakości irlandzka whiskey. Tradycyjnie trzykrotnie destylowana i dojrzewana w beczkach z amerykańskiego dębu. Każdego roku Bernard Walsh wybiera wyjątkowe beczki by stworzyć z nich tę limitowaną (tylko 2000 butelek rocznie), super premium whiskey typu cask strength.

    569,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 145,00 zł W magazynie

    Ole Smoky Orange jest to orzeźwienie, którego każdy pragnie  w upalne dni. Świetnie smakuje dodany do piwa. Whiskey amerykańska wytwarzana w 80% z kukurydzy, żyta, pszenicy, niewielkiej ilości słodu jęczmiennego oraz wody z Tennessee. Produkowana w całości z naturalnych surowców.

    145,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 116,00 zł W magazynie

    Jack Daniel's Honey jest to wersja whiskey, która powstaje na podstawie tradycyjnej whiskey Jack Daniel's Old No.7 wzbogacona o likier miodowy, wytwarzany w tej samej destylarni. Alkohol ten zachwyca aromatem prawdziwego, naturalnego miodu.

    116,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 479,00 zł W magazynie

    Jack Daniel's Gold NO. 27 jest to edycja stworzona specjalnie dla koneserów, charakteryzuje się delikatnym smakiem, który jest efektem podwójnej filtracji i dojrzewania w beczkach dwóch typów. Właśnie ze względu na to przez świetnie znaną wielbicielom Jack'a Daniel'sa siódemką, znalazła się 2. 

    479,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 29,00 zł W magazynie

    Ballantine's Finest jest to połączenie ponad 40 najlepszych szkockich whisky. Ta doskonała kompozycja charakteryzuje się delikatnym smakiem z wyczuwalnym wrzosowym miodem, wanilią, jabłkami i mleczną czekoladą. 

    29,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 69,00 zł W magazynie

    Ballantine's Brasil jesto to niespotykana jak dotąd kompozycja, whisky ta swój wyjątkowy smak zawdzięcza macerowanej skórce limonki brazylijskiej, która znajduje się w beczkach, w których leżakuje właśnie ten trunek.

    69,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 119,00 zł W magazynie

    Chivas Regal 12 YO to znakomita szkocka whisky blended, która charakteryzuje się delikatnym zapachem.

    119,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 109,00 zł W magazynie

    Bushmills Black Bush to połączenie whisky słodowej, która dojrzewa w beczkach po sherry Oloroso i słodkiej zbożowej whisky, które dojrzewają co najmniej 7-8 lat. Whisky o wyjątkowym, owocowym aromacie, wyraźnym charakterze zrównoważonym jej delikatnością.

    109,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 299,00 zł W magazynie

    Wcześniej Nikka Coffey Malt była wypuszczana okazjonalnie w postaci Single Cask whisky. W 2014 destylarnia zdecydowała się jednak włączyć do stałej oferty produkt, który będzie oferował wiele z zalet tego Single Caska, przy jednocześnie znacznie niższym koszcie. 

    299,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 199,00 zł W magazynie

    Ole Smoky Blue Flame jest to whiskey amerykańska, wytwarzana w 80% z kukurydzy, żyta, pszenicy, niewielkiej ilości słodu jęczmiennego oraz wody z Tennessee. Niebieska barwa tego trunku jest dowodem na bardzo wysoką jakość.

    199,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 199,00 zł W magazynie

    Ole Smoky Harley Davidson jest to whiskey, która leżakuje w mocno wypalanych beczkach, dzięki czemu posiada naturalną barwę whiskey oraz wyraźny dymny smak. Moc tego alkoholu- 103 proof nawiązuje do silnika Harley-Davidson- twin-cam 103.

    199,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 469,00 zł W magazynie

    Słodki owocowo- kwiatowy aromat połączony z naturalną mocą dębiny, tworzy dystyngowaną whisky o dobrze zbudowanej strukturze. Można wyczuć aromat róża, liczi, rozmaryn, drzewo sandałowe, w smaku kandyzowana skórka pomarańczy, biała czekolada oraz finisz długi i przyjemny z nutami owoców i dębu.

    469,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 349,00 zł W magazynie

    The Balvenie 14YO Caribbean Cask  jest to whisky leżakująca w beczkach wykonanych z dębu. Część okresu dojrzewania whisky spędza w beczkach, w których wcześniej leżakował karaibski rum. Dzięki zastosowaniu właśnie takich beczek whisky nabiera niezwykłego aromatu i smaku.

    349,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 299,00 zł W magazynie

    Dalwhinnie Winter Gold to whisky niezbyt popularna w Polsce, jednak warta zainteresowania. Wysoka jakość trunku to zasługa krystalicznie czystej wody pochodzącej ze źródeł znajdujących się nad linia śniegu. Whisky kremowa o owocowym zapachu i wrzosowym zakończeniu.

    299,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 522,00 zł W magazynie

    Glen Deveron 20 Y.O. jest to whisky uznawana przez koneserów za " bogatą i tłustą". Alkohol ten posiada szlachetną złotą barwę i zapach siana. W smaku wyczuwalna jest słodycz toffi i orzechy. Wykończenie łagodne, lekko pikantne.

    522,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 74,00 zł W magazynie

    Highland Queen jest to delikatna whisky o charakterystycznym zapachu ananasa z dodatkiem przypraw korzennych i imbiru.Wykończenie z wyraźnym akcentem orzechów włoskich.

    74,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 159,00 zł W magazynie

    Highland Queen Majesty 12 Y.O. jest to whisky słodowa produkowana w północnej części regiony Highland już od 1893 roku. Alkohol ten posiada delikatnie kwiatowo-orzechowy zapach oraz długie i imponujące zakończenie. W Whisky Biblie 2013 została oceniona przez  Jim'a Murray'a na 86,5 punktu i scharakteryzowana, jako bardzo łagodna z wyraźnym owocowym...

    159,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h

Whisky – woda życia dojrzewa w dębowych beczkach

Ten złocisty alkohol dojrzewający w drewnianych beczkach o charakterystycznym dymnym posmaku najczęściej wytwarzany jest ze słodu jęczmiennego bądź jęczmienia. Whisky kojarzona jest głównie z krajami anglosaskimi, jednak jak wynika z dostępnych źródeł pierwszy odpowiednik znanego trunku stworzyli irlandzcy mnisi w leczniczych celach. Woda życia z łac. ‘aqua vitae’, według zapewnień twórców, nie tylko leczyła ciało z wielu dolegliwości jak ospa czy paraliż, ale przede wszystkim miała zapewniać życie wieczne. Dopiero przywieziona przez zakonników receptura na tereny Szkocji, została udoskonalana pod kątem smakowym i jakościowym, usprawniono proces produkcji złotego trunku, a dzięki aktywności kolonizacyjnej Wielkiej Brytanii whisky zaczęła być produkowana w innych krajach i stała się najpopularniejszym wysokoprocentowym alkoholem na świecie.

Ewolucja nazwy

Nazwa whisky przeszła długą drogę do obecnego brzmienia. Łacińskie ‘aqua vitae’ w tłumaczeniu na język gaelicki dawało ‘uisge beatha’. Z czasem jednak zaczęto nazwę przeinaczać, początkowo na ‘uiskie’, potem na ‘usky’, by ostatecznie złocisty trunek przyjął znaną współcześnie nazwę ‘whisky’. Zapis ‘whisky’ i ‘whiskey’ jest geograficznym rozróżnieniem. Destylowany potrójnie złoty trunek z Irlandii oraz ze Stanów Zjednoczonych zapisuje się w formie whiskey, kiedy szkocka określana jest terminem whisky.

Typologia whisky

Whisky produkowana jest w wielu regionach na świecie, przy zastosowaniu różnych metod produkcji i utrzymaniu określonych standardów jakości. Stąd istotną klasyfikacją jest podział ze względu na kraj pochodzenia. Whisky produkuje się w Irlandii, Szkocji, Stanach Zjednoczonych, Japonii i Kanadzie, a także w krajach dotąd nie związanych kulturowo z whisky jak Indie oraz Polska.
Najbardziej rozpowszechnioną na świecie whisky jest scotch whisky produkowana ze 100% słodu jęczmiennego, dojrzewająca w dębowych beczkach przez minimum trzy lata. Whisky szkocka dostępna jest w kilku rodzajach, m.in. whisky słodowa (malt whisky) wytwarzana najbardziej tradycyjnymi metodami jak przez średniowiecznych mnichów w procesie zacierania, fermentacji, destylacji i dojrzewania. Najbardziej docenianym przez koneserów gatunkiem jest single malt whisky produkowana z jednego rodzaju słodu, pochodząca z jednej destylarni, jednak finalnie z różnych beczek oraz odmiennych roczników. Dostępna jest także whisky zbożowa (grain whisky) powstała po tym jak Aeneasa Coffey wynalazł maszynę do destylacji ciągłej. Pozwoliło to na rozpoczęcie przemysłowej produkcji destylatu na bazie dowolnych zbóż, bez konieczności ich słodowania. To grain whisky w głównej mierze przyczyniła się do ekspansji złotego trunku na świecie. Na rynku alkoholi dostępne są również whisky kupażowane (blended), czyli mieszanki whisky słodowej ze zbożowymi np. marka Johny Walker. Najpopularniejsze gatunku szkockiej to Johnnie Walker, Ballantine's, Teacher's, The Famous Grouse, Chivas Regal, Grant's, Laphroaig, the Balvenie,, Ardbeg, Glenmorangie oraz Glenfiddich.
Irlandia słynie z najszlachetniejszych i najbardziej cenionych przez koneserów gatunków whisky, produkowanych wyłącznie z jęczmienia i jego słodu. Irlandzka whiskey destylowana jest trzykrotnie i dojrzewa w dębowym beczkach przez co najmniej trzy lata. Słód suszony bez użycia torfu pozwala uzyskać destylat gładki i łagodniejszy w smaku w porównaniu do szkockiego. Typowym dla Irlandii gatunkiem whiskey jest uzyskiwana z mieszanki słodu i jęczmienia single pot still whiskey. Znane irlandzkie marki whiskey to Jameson, Tullamore Dew, Powers, Midleton Very Rare, Redbreast, Paddy. północnoirlandzki Bushmills oraz Kilbeggan uznawany za najstarszą destylarnię whiskey na świecie.
Amerykańskie whiskey produkowane są nie tylko ze słodu jęczmiennego i jęczmienia, na skutek nałożonych przez rząd federalny w XVIII w. wysokich podatków wielu małych producentów zdecydowała się na destylację alkoholu z ziaren kukurydzy, w ten sposób powstał jeden z najpopularniejszych trunków w Stanach Zjednoczonych - bourbon, od nazwy hrabstwa Bourbon w stanie Kentucky. W ten sam sposób powstała również Tenenssee Whiskey znana pod popularną marką Jack Daniel’s.
Japońska whisky wytwarzana jest od 1924 roku tymi samymi metodami produkcji jak szkocka. Destylowana jest dwukrotnie z użyciem torfu do suszenia słodu jęczmiennego. Jej popularność cały czas rośnie, mimo, że Japonia nie posiada wielowiekowej tradycji w zakresie wytwarzania złocistego trunku. Do popularnych marek należą Nikka i Yamazaki (Suntory). Japonia znana jest z produkcji z dużej ilości blendów, whisky wchodzące w skład mieszanek pochodzą z jednej destylarni. Pozwala to stwierdzić, że Japończycy wytwarzają bardzo zróżnicowaną whisky.

Głębia smaku pochodzi z ziemi, powietrza, wody i ognia

Według znawców na smak whisky wpływa jakość, pochodzenie i proporcje składników takich jak ziemia, powietrze, woda i ogień. Jakość podłoże, w którym rośnie jęczmień, pszenica, owies czy kukurydza oraz wydobywany z ziemi torf w głównej mierze wpływa na ostateczny charakter i bogactwo otrzymanego destylatu. Beczki wytwarzane są z drewna dębowego, a dąb jak wiadomo rośnie w ziemi. Czyste, nadmorskie powietrze zawierające duża ilość jodu, owiewając leżakujące beczki z destylatem nadając im specyficzny smak. Zacier uzyskany przez zmieszanie słodu jęczmiennego z krystaliczną wodą z potoku przepływającego przez szkockie wrzosowiska, nadaje whisky słodki, kwiatowy aromat. Z kolei dymny i ziemisty posmak whisky zyskuje przez suszenie zesłodowanego jęczmienia nad żarzącym się torfem.

  • Tylko oryginalne produkty
  • Szybka realizacja rezerwacji
  • Wygodny kontakt
  • Płatności Przelewy24
Wszystkie prawa zastrzeżone: Eluxo.pl | Sklep Online | Kopiowanie treści zabronione.
Realizacja: www.selljus.pl