Kategorie
Pinot Noir o błyszczącej, jasno - rubinowej szacie.
Kompozycja ręcznie zbieranych gron Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc i Merlot w najlepszym stopniu dojrzałości.
Czerwone, wytrawne wino, które leżakuje 10 miesięcy w dębowych beczkach. Wspaniałe aromaty wiśni i owoców jagodowych z odrobiną kawy i wanilii.
Białe, wytrawne wino. Lekko przydymione aromaty cytryn i grapefrutów z tostową nutą.
Białe, wytrawne wino o słomkowym kolorze. Aromat świeży, intensywny, owocowy z delikatnymi nutami ziołowymi.
Wino pochodzące z Nowej Zelandii. Do jego produkcji użyto tylko ręcznie zbieranych owoców, które przed blendowaniem leżakowały w trzech oddzielnych tankach z dodatkiem różnych rodzajów drożdży, aby dodać winu złożoności.
Białe, wytrawne wino o jasno żółtym kolorze. Charakteryzuje się bogatym bukietem aromatów owoców cytrusowych, marakui, melona, agrestu i świeżych ziół.
Wina z Nowej Zelandii, to trunki, które zasługują na szczególne uznanie. Historia nowozelandzkiego wina rozpoczęła się dopiero w połowie XIX wieku, zaś dynamiczny jej rozkwit nastąpił w latach 70 ubiegłego stulecia. Wówczas można było zaobserwować wejście win nowozelandzkich na międzynarodowy rynek winiarski. Nowa Zelandia z uwagi na swoje położenie terytorialne, jest obecnie 18 producentem wina na świecie. Warto dodać, że kraj ten znajduje się w czołówce eksporterów i producentów dobrych jakościowo trunków.
Z uwagi na uwarunkowania klimatyczne i geologiczne Nowa Zelandia ma ogromne predyspozycje, aby w produkcji swoich win, łączyć bogactwo smaku i złożoną budowę. Decydują o tym czynniki klimatyczne; duża ilość słońca w ciągu dnia, a także chłodne, orzeźwiające noce, ruchy mas powietrza, duża ilość dolin i wzgórz oraz wspaniałe podłoże. Nowozelandzkie wino ma charakterystyczny, stosunkowo intensywny aromat owoców i rześką, dobrze skonstruowaną kwasowość. To wspaniały dodatek na upalne wieczory i leniwe, letnie popołudnia. Nowozelandzki Sauvignon Blanc jest nasycony agrestem, marakują, świeżo ściętą trawą, grejpfrutem, cytrynami, owocami tropikalnymi i białą porzeczką. Z uwagi na to, że wina nowozelandzkie są eksportowane na inne kontynenty, są one specjalnie butelkowane. Wszystkie wina posiadają zakrętki, niezależnie od swojej klasy. Ta nowoczesna technologia zamknięcia zapewnia swobodny transport win, niezależnie od tego, jaką odległość geograficzną muszą one pokonać.
Odmianami nowozelandzkich winorośli są Chardonnay, Merlot, Cabernet Sauvignon, jak również Sauvignon Blanc i Pinot Noir. Nowozelandzkie uprawy zostały zdominowane przez ciemne odmiany z Bordeaux. W sztuce winiarskiej Nowej Zelandii pojawiły się także szczepy Gewürztraminer, Riesling i Pinot Gris. Obecnie swój wielki renesans przeżywa także odmiana Syrah, zupełnie różna się od tej, do której zostali przyzwyczajeni amatorzy win, skomponowanych z tego gatunku winorośli. Do najważniejszych regionów winiarskich w Nowej Zelandii zalicza się Marlborough, gdzie dominują szczepy Sauvignon Blanc, Pinot Noir, Pinot Gris, Riesling, Gewürztraminer i Chardonnay. Kolejnym regionem będącym ojczyzną Pinot Noir jest Martinborough, które słynie z świetnego Sauvignon Blanc i Chardonnay, a także szerokiej gamy Malbec i Riesling. W regionie Hawkes Bay uprawia się odmiany Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Chardonny, Sauvignon Blanc, Pinot Noir i Viogner. W zróżnicowanym asortymencie naszego sklepu internetowego znajdziesz wyjątkowej jakości nowozelandzkie białe wina wytrawne skomponowane z odmian Chardonnay, zbieranych ręcznie po długim okresie dojrzewania. Ponadto, posiadamy również nowozelandzkie czerwone wina wytrawne o jasno rubinowej, błyszczącej szacie, pochodzące z regionu Walpara. Dla osób poszukujących niesamowitych doznań polecamy kompozycję win w 100% stworzoną z ręcznie zbieranych i selekcjonowanych odmian Riesling. Decydując się na nowozelandzkie wino można doświadczyć niezwykłych doznań smakowych, które na długo pozostaną w pamięci konesera tego trunku.