W związku z dużą liczbą zamówień, dostawy mogą być wydłużone do 5 dni roboczych.

Przepraszamy za niedogodności

By potwierdzić dokładny termin dostawy prosimy o kontakt salon@eluxo.pl

Kategorie

WHISKY REGION LOWLAND 

5 prod.

Whisky z regionu Lowland

Region Lowland jest najbardziej wysuniętym na południe Szkocji, nizinnym obszarem obfitującym w zboża. Produkowana tam whisky jest bardzo delikatna w smaku. Jednak Lowland jest zdecydowanie bardziej historycznym regionem, na terenie którego zlokalizowanych jest tylko kilka czynnych destylarni.
Charakterystyka regionu i wpływ panującego klimatu na produkowaną whisky
Lowland obfituje w uprawę wielu zbóż jak pszenica, owies, jęczmień, który uprawiany jest w żyznej dolinie rzeki Forth. Łagodny klimat najbardziej wysuniętego na południe regionu Lowland sprawia, że destylaty leżakujące w beczkach dojrzewają szybciej niż na innych obszarach Szkocji. Whisky z tego regionu cechują sią łagodnym i bardzo delikatnym smakiem, jasną słomkową barwą, aromatem kwiatowym, często z słabo wyczuwalnymi nutami trawiasto-zbożowymi oraz lekko wytrawnym finiszem, dzięki czemu doskonale sprawdzają się w roli lekkiego aperitifu.  Whisky single malt z regionu Lowland powstają z nietorfowanego słodu, dzięki czemu zyskują zdecydowanie więcej słodyczy w smaku.

Nuty smakowe whisky z regionu Lowlands

Region Lowlands słynie z produkcji whisky bardzo łagodnych w smaku i roślinnych, które mogą, ale nie musza, być destylowane trzykrotnie. Whisky z regionu Lowlands posiadają w smaku wyczuwalny słód i cytrusy,  finisz  jest wytrwany. Z uwagi na swój delikatny smak jest często porównywana do irlandzkiej whiskey. Whisky z regionu Lowland podobnie jak whisky ze Speyside idealnie nadaje się dla początkujących, pań ceniących łagodne w smaku trunkiDzisiaj whisky, która zawsze jest destylowana trzykrotnie to Auchentoshan produkowana w okolicach Glasgow.
W Lowlands działają także dwie małe destylarnie: Bladnoch i Daftmill, które są niewielkimi zakładami w prywatnych rękach.

Działające na terenie Lowland destylarnie i znane marki pochodzące z nieczynnych zakładów produkcyjnych

Obecnie otwarte są tu tylko trzy destylarnie: Auchentoshan założona w 1823 roku, jako jedyna używająca do produkcji whisky wodę z Highland (z okolic jeziona Cochna – Cochna Loch);  Glenkinchie założona w 1837 roku, Bladnoch prywatna destylarnia, założona w 1818 roku, ponownie otwarta w 2000 roku, jest najbardziej wysuniętą na południe szkocką destylarnią.
Nadal można u niezależnych dystrybutorów zakupić znane marki whisky pochodzące z zamkniętych zakładów, są to m.in. Rosebank, Kinclaith -wytwarzano go w destylatni Strathclyde w latach 1957-76. Kinclath należał do firmy Seager Evans/Long John International’s. Ponadto nadal dostępna jest St. Magdalene, Ladyburn – whisky wytwarzana w latach 1966-1977 w gorzelni Girvan należącej do przedsiębiorstwa William Grant&Sons. Glen Flager/Moffat/Killyloch- wytwarzane w Inver House’s Moffat Distillery w Airdrie w latach 1965- 1985.
Niezwykle rzadko dostępne są unikaty jak Littlemil,  Inverleven (produkowany w latach 1938-1991), Lomond (wytwarzany w 1956-1985 roku) powstałe w destylarni Hiram Walker’s w Dumberton.

  • Tylko oryginalne produkty
  • Szybka realizacja rezerwacji
  • Wygodny kontakt
  • Płatności Przelewy24
Wszystkie prawa zastrzeżone: Eluxo.pl | Sklep Online | Kopiowanie treści zabronione.
Realizacja: www.selljus.pl