Kategorie

WHISKY REGION LOWLAND 

6 prod.
  • 377,00 zł W magazynie

    Auchentoshan Blood Oak jest to whisky produkowana w regionie Lowlands, dojrzewa ona w beczkach po burbonie i po czerwonym winie. Nie jest filtrowana na zimno. W smaku odnajdziemy słodycz miodu, pomarańcze, czarny pieprz, gałkę muszkatołową oraz przyprawy. Wykończenie długie z akcentem pikantnej gorzkiej czekolady, pomarańczy oraz dębu.

    377,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 428,00 zł W magazynie

    North British 1996 21YO Sovereign 54.8% to single grain whisky, butelkowana z mocą z beczki, leżakowana w beczkach single refill typu hogshead.

    428,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 299,00 zł W magazynie

    Pierwsza, oficjalna whisky z destylarni Lindores Abbey z regionu Lowland. Powstała z destylatów dojrzewających w beczkach po Bourbonie, Sherry i beczkach po czerwonym winie.

    299,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 479,00 zł W magazynie

    Limitowana whisky KINGSBARNS. Finiszowana w beczkach z amerykańskiego dębu po bourbonie.

    479,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 459,00 zł W magazynie

    Kingsbarns Cask Strength to szkocka whisky z regionu Lowland, butelkowana z mocą beczki-62,2%

    459,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 163,00 zł W magazynie

    Auchentoshan 12 Y.O. jest to whisky o złoto-miodowej barwie, poddawana procesowi destylacji trzykrotnie. Dzięki temu zabiegowi jest tak delikatna i lekka. Nuty zapachowe tej whisky to prażone migdały, toffi oraz cytrusy. Smak niezwykle łagodny i słodki z odrobiną limonki.

    163,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h

Whisky z regionu Lowland

Region Lowland jest najbardziej wysuniętym na południe Szkocji, nizinnym obszarem obfitującym w zboża. Produkowana tam whisky jest bardzo delikatna w smaku. Jednak Lowland jest zdecydowanie bardziej historycznym regionem, na terenie którego zlokalizowanych jest tylko kilka czynnych destylarni.
Charakterystyka regionu i wpływ panującego klimatu na produkowaną whisky
Lowland obfituje w uprawę wielu zbóż jak pszenica, owies, jęczmień, który uprawiany jest w żyznej dolinie rzeki Forth. Łagodny klimat najbardziej wysuniętego na południe regionu Lowland sprawia, że destylaty leżakujące w beczkach dojrzewają szybciej niż na innych obszarach Szkocji. Whisky z tego regionu cechują sią łagodnym i bardzo delikatnym smakiem, jasną słomkową barwą, aromatem kwiatowym, często z słabo wyczuwalnymi nutami trawiasto-zbożowymi oraz lekko wytrawnym finiszem, dzięki czemu doskonale sprawdzają się w roli lekkiego aperitifu.  Whisky single malt z regionu Lowland powstają z nietorfowanego słodu, dzięki czemu zyskują zdecydowanie więcej słodyczy w smaku.

Nuty smakowe whisky z regionu Lowlands

Region Lowlands słynie z produkcji whisky bardzo łagodnych w smaku i roślinnych, które mogą, ale nie musza, być destylowane trzykrotnie. Whisky z regionu Lowlands posiadają w smaku wyczuwalny słód i cytrusy,  finisz  jest wytrwany. Z uwagi na swój delikatny smak jest często porównywana do irlandzkiej whiskey. Whisky z regionu Lowland podobnie jak whisky ze Speyside idealnie nadaje się dla początkujących, pań ceniących łagodne w smaku trunkiDzisiaj whisky, która zawsze jest destylowana trzykrotnie to Auchentoshan produkowana w okolicach Glasgow.
W Lowlands działają także dwie małe destylarnie: Bladnoch i Daftmill, które są niewielkimi zakładami w prywatnych rękach.

Działające na terenie Lowland destylarnie i znane marki pochodzące z nieczynnych zakładów produkcyjnych

Obecnie otwarte są tu tylko trzy destylarnie: Auchentoshan założona w 1823 roku, jako jedyna używająca do produkcji whisky wodę z Highland (z okolic jeziona Cochna – Cochna Loch);  Glenkinchie założona w 1837 roku, Bladnoch prywatna destylarnia, założona w 1818 roku, ponownie otwarta w 2000 roku, jest najbardziej wysuniętą na południe szkocką destylarnią.
Nadal można u niezależnych dystrybutorów zakupić znane marki whisky pochodzące z zamkniętych zakładów, są to m.in. Rosebank, Kinclaith -wytwarzano go w destylatni Strathclyde w latach 1957-76. Kinclath należał do firmy Seager Evans/Long John International’s. Ponadto nadal dostępna jest St. Magdalene, Ladyburn – whisky wytwarzana w latach 1966-1977 w gorzelni Girvan należącej do przedsiębiorstwa William Grant&Sons. Glen Flager/Moffat/Killyloch- wytwarzane w Inver House’s Moffat Distillery w Airdrie w latach 1965- 1985.
Niezwykle rzadko dostępne są unikaty jak Littlemil,  Inverleven (produkowany w latach 1938-1991), Lomond (wytwarzany w 1956-1985 roku) powstałe w destylarni Hiram Walker’s w Dumberton.

  • Tylko oryginalne produkty
  • Szybka realizacja rezerwacji
  • Wygodny kontakt
  • Płatności Przelewy24
Wszystkie prawa zastrzeżone: Eluxo.pl | Sklep Online | Kopiowanie treści zabronione.
Realizacja: www.selljus.pl