W związku z dużą liczbą zamówień, dostawy mogą być wydłużone do 5 dni roboczych.
Przepraszamy za niedogodności
By potwierdzić dokładny termin dostawy prosimy o kontakt salon@eluxo.pl
Kategorie
Auchentoshan Blood Oak jest to whisky produkowana w regionie Lowlands, dojrzewa ona w beczkach po burbonie i po czerwonym winie. Nie jest filtrowana na zimno. W smaku odnajdziemy słodycz miodu, pomarańcze, czarny pieprz, gałkę muszkatołową oraz przyprawy. Wykończenie długie z akcentem pikantnej gorzkiej czekolady, pomarańczy oraz dębu.
Limitowana whisky KINGSBARNS. Finiszowana w beczkach z amerykańskiego dębu po bourbonie.
Kingsbarns Cask Strength to szkocka whisky z regionu Lowland, butelkowana z mocą beczki-62,2%
Wyróżnia się bardzo jasna barwa. Aromat delikatnie cytrynowy, podbity akcentami białego grapefruita, brzoskwiń i zielonych jabłek. W tle wyczuwalne akcenty kwiatowe. Finiszuje w beczkach po bourbonie a następnie w beczkach po winie sauvignon blanc.
Wprowadzona do gorzelni Auchentoshan w roku 2002, jest bardzo ciekawym połączeniem różnych beczek w procesie leżakowania.
Region Lowland jest najbardziej wysuniętym na południe Szkocji, nizinnym obszarem obfitującym w zboża. Produkowana tam whisky jest bardzo delikatna w smaku. Jednak Lowland jest zdecydowanie bardziej historycznym regionem, na terenie którego zlokalizowanych jest tylko kilka czynnych destylarni.
Charakterystyka regionu i wpływ panującego klimatu na produkowaną whisky
Lowland obfituje w uprawę wielu zbóż jak pszenica, owies, jęczmień, który uprawiany jest w żyznej dolinie rzeki Forth. Łagodny klimat najbardziej wysuniętego na południe regionu Lowland sprawia, że destylaty leżakujące w beczkach dojrzewają szybciej niż na innych obszarach Szkocji. Whisky z tego regionu cechują sią łagodnym i bardzo delikatnym smakiem, jasną słomkową barwą, aromatem kwiatowym, często z słabo wyczuwalnymi nutami trawiasto-zbożowymi oraz lekko wytrawnym finiszem, dzięki czemu doskonale sprawdzają się w roli lekkiego aperitifu. Whisky single malt z regionu Lowland powstają z nietorfowanego słodu, dzięki czemu zyskują zdecydowanie więcej słodyczy w smaku.
Region Lowlands słynie z produkcji whisky bardzo łagodnych w smaku i roślinnych, które mogą, ale nie musza, być destylowane trzykrotnie. Whisky z regionu Lowlands posiadają w smaku wyczuwalny słód i cytrusy, finisz jest wytrwany. Z uwagi na swój delikatny smak jest często porównywana do irlandzkiej whiskey. Whisky z regionu Lowland podobnie jak whisky ze Speyside idealnie nadaje się dla początkujących, pań ceniących łagodne w smaku trunkiDzisiaj whisky, która zawsze jest destylowana trzykrotnie to Auchentoshan produkowana w okolicach Glasgow.
W Lowlands działają także dwie małe destylarnie: Bladnoch i Daftmill, które są niewielkimi zakładami w prywatnych rękach.
Obecnie otwarte są tu tylko trzy destylarnie: Auchentoshan założona w 1823 roku, jako jedyna używająca do produkcji whisky wodę z Highland (z okolic jeziona Cochna – Cochna Loch); Glenkinchie założona w 1837 roku, Bladnoch prywatna destylarnia, założona w 1818 roku, ponownie otwarta w 2000 roku, jest najbardziej wysuniętą na południe szkocką destylarnią.
Nadal można u niezależnych dystrybutorów zakupić znane marki whisky pochodzące z zamkniętych zakładów, są to m.in. Rosebank, Kinclaith -wytwarzano go w destylatni Strathclyde w latach 1957-76. Kinclath należał do firmy Seager Evans/Long John International’s. Ponadto nadal dostępna jest St. Magdalene, Ladyburn – whisky wytwarzana w latach 1966-1977 w gorzelni Girvan należącej do przedsiębiorstwa William Grant&Sons. Glen Flager/Moffat/Killyloch- wytwarzane w Inver House’s Moffat Distillery w Airdrie w latach 1965- 1985.
Niezwykle rzadko dostępne są unikaty jak Littlemil, Inverleven (produkowany w latach 1938-1991), Lomond (wytwarzany w 1956-1985 roku) powstałe w destylarni Hiram Walker’s w Dumberton.