- W koszyku nie ma jeszcze produktów
- Razem 0,00 zł
- ALKOHOLE
- KONIAK
- Wódka ELUXO edycja POP ART
- SAMPLE ELUXO
- Alkohole z TIKTOKA
- WHISKY
- SZAMPAN
- WINO MUSUJĄCE
- WINO
- BIAŁE WINO
- CZERWONE WINO
- RÓZOWE WINO
- WINO SŁODKIE
- WINO PÓŁSŁODKIE
- WINO PÓŁWYTRAWNE
- WINO WYTRAWNE
- WINO EKSKLUZYWNE
- WINO LUBUSKIE
- WINA WŁOSKIE
- WINA HISZPAŃSKIE
- WINA CHILIJSKIE
- WINA FRANCUSKIE
- WINA WĘGIERSKIE
- WINA KALIFORNIJSKIE
- WINA AUSTRIACKIE
- WINA Z RPA
- WINA ARGENTYŃSKIE
- WINA NIEMIECKIE
- WINA Z NOWEJ ZELANDII
- WINA GRECKIE
- WINA PORTUGALSKIE
- WINA IZRAELSKIE
- WINA Z USA
- WINO GRUZIŃSKIE
- PORTO
- LIKIER
- WÓDKA
- ŚLIWOWICA
- OKOWITA I DESTYLAT
- GRAPPA
- CALVADOS
- TEQUILA
- ARMANIAK
- RUM
- BRANDY
- MIÓD PITNY
- METAXA
- GIN
- NALEWKI
- PIWO RZEMIEŚLNICZE
- MINIATURY
- NAPOJE
- ZESTAWY UPOMINKOWE
- BON PODARUNKOWY
- SZKŁO KRYSZTAŁOWE
- KAWIOR - ANTONIUS CAVIAR
- Lubuski Festiwal Whisky i Alkoholi Mocnych
- BEZALKOHOLOWA BAZA DO KOKTAJLI
- BEZALKOHOLOWE
Indeks: OS_002
Śledziówka - wódka o smaku śledzia 38% 500ml
Indeks: LU_20
Gost Art wino musujące wytrawne - Winnica Gostchorze
Indeks: PHA_441
Soplica Staropolska
Indeks: MZ_0122
Młody Ziemniak 2022 500 ml
WHISKY REGION LOWLAND
Whisky z regionu Lowland
Region Lowland jest najbardziej wysuniętym na południe Szkocji, nizinnym obszarem obfitującym w zboża. Produkowana tam whisky jest bardzo delikatna w smaku. Jednak Lowland jest zdecydowanie bardziej historycznym regionem, na terenie którego zlokalizowanych jest tylko kilka czynnych destylarni.
Charakterystyka regionu i wpływ panującego klimatu na produkowaną whisky
Lowland obfituje w uprawę wielu zbóż jak pszenica, owies, jęczmień, który uprawiany jest w żyznej dolinie rzeki Forth. Łagodny klimat najbardziej wysuniętego na południe regionu Lowland sprawia, że destylaty leżakujące w beczkach dojrzewają szybciej niż na innych obszarach Szkocji. Whisky z tego regionu cechują sią łagodnym i bardzo delikatnym smakiem, jasną słomkową barwą, aromatem kwiatowym, często z słabo wyczuwalnymi nutami trawiasto-zbożowymi oraz lekko wytrawnym finiszem, dzięki czemu doskonale sprawdzają się w roli lekkiego aperitifu. Whisky single malt z regionu Lowland powstają z nietorfowanego słodu, dzięki czemu zyskują zdecydowanie więcej słodyczy w smaku.
Nuty smakowe whisky z regionu Lowlands
Region Lowlands słynie z produkcji whisky bardzo łagodnych w smaku i roślinnych, które mogą, ale nie musza, być destylowane trzykrotnie. Whisky z regionu Lowlands posiadają w smaku wyczuwalny słód i cytrusy, finisz jest wytrwany. Z uwagi na swój delikatny smak jest często porównywana do irlandzkiej whiskey. Whisky z regionu Lowland podobnie jak whisky ze Speyside idealnie nadaje się dla początkujących, pań ceniących łagodne w smaku trunkiDzisiaj whisky, która zawsze jest destylowana trzykrotnie to Auchentoshan produkowana w okolicach Glasgow.
W Lowlands działają także dwie małe destylarnie: Bladnoch i Daftmill, które są niewielkimi zakładami w prywatnych rękach.
Działające na terenie Lowland destylarnie i znane marki pochodzące z nieczynnych zakładów produkcyjnych
Obecnie otwarte są tu tylko trzy destylarnie: Auchentoshan założona w 1823 roku, jako jedyna używająca do produkcji whisky wodę z Highland (z okolic jeziona Cochna – Cochna Loch); Glenkinchie założona w 1837 roku, Bladnoch prywatna destylarnia, założona w 1818 roku, ponownie otwarta w 2000 roku, jest najbardziej wysuniętą na południe szkocką destylarnią.
Nadal można u niezależnych dystrybutorów zakupić znane marki whisky pochodzące z zamkniętych zakładów, są to m.in. Rosebank, Kinclaith -wytwarzano go w destylatni Strathclyde w latach 1957-76. Kinclath należał do firmy Seager Evans/Long John International’s. Ponadto nadal dostępna jest St. Magdalene, Ladyburn – whisky wytwarzana w latach 1966-1977 w gorzelni Girvan należącej do przedsiębiorstwa William Grant&Sons. Glen Flager/Moffat/Killyloch- wytwarzane w Inver House’s Moffat Distillery w Airdrie w latach 1965- 1985.
Niezwykle rzadko dostępne są unikaty jak Littlemil, Inverleven (produkowany w latach 1938-1991), Lomond (wytwarzany w 1956-1985 roku) powstałe w destylarni Hiram Walker’s w Dumberton.
Indeks: IF_2
Auchentoshan Blood Oak
Indeks: VI_3744
KINGSBARNS SINGLE CASK STRENGTH 61,6%
Indeks: VI_6833
Kingsbarns Cask Strength 62,2%
Indeks: EC_28393
Auchentoshan Sauvignon Blanc Finish
Indeks: WE_143