Kategorie
Family Reserve to najbardziej prestiżowa linia winnicy Kleine Zalze. Znakomity Pinotage w tym wydaniu jest kwintesencją winiarstwa Afryki Południowej. Winogrona do jego produkcji zebrane zostały z 17-letnich krzewów w regionie Durbanville.
Wino stworzone z gronu odmiany Merlot zbieranych z parceli w centralnym i południowym Veneto. Mocna, jasno rubinowa barwa, przyjemny i bogaty bukiet pełen aromatów porzeczki, śliwki i fiołków. Dobrze zbalansowane, eleganckie i harmonijne wino.
Delikatne i świeże Pinot Grigio o jasnosłomkowej barwie i intensywnym bukiecie świeżych owoców i białych kwiatów. W ustach delikatne i eleganckie, z dobrze zbalansowanymi nutami dojrzałych owoców tropikalnych i jabłek.
Bardolino skomponowane z gron odmian Corvina Veronese (60%), Rondinella (30%) i Molinara (10%). Fermentacja jest prowadzona w kontrolowanej temperaturze aby utrzymać świeżość i owocowe aromaty. Wino leżakuje 3 lata zanim trafi do sprzedaży. W nosie aromaty owoców jagodowych, w ustach natomiast miękkie i krągłe.
Podstawą tego wina jest Sangiovese (80%) uzupełnione Merlot (15%) oraz Cabernet Sauvignon (5%). Kompozycja dojrzewała przez 16 miesięcy w beczkach o różnej pojemności, a następnie 3-6 miesięcy w butelce.
Leżakuje 12 miesięcy w dębowych beczkach, następnie odpoczywa w butelce. Ripasso Speri zachwyca rubinowo-czerwoną barwą, aromatami czerwonych owoców, nutką pieprzu i kakao. Wino doskonale zbalansowane z miękkimi i krągłymi taninami. Długie i pełne.
Wino zbudowane w 100% z odmiany Primitivo di Manduria, zbieranej ręcznie i bardzo selektywnie z położonych na gliniastych glebach okolic Carosino. Podczas winifikacji moszcz pozostawia się w kontakcie ze skórkami na 8 do 12 dni. Po fermentacji wino dojrzewa przez 12 miesięcy w dużych beczkach z amerykańskiego i francuskiego dębu.
Bardzo przyjemne wino o ładnej, intensywnie czerwonej barwie i typowym aromacie pełnym owoców z przewagą czereśni. W ustach pełne, harmonijne z delikatnie zaznaczoną pikanterią. Bardzo uniwersalne, pasuje do wielu mięsnych dań.
To wino powstało z połączenia lokalnych szczepów Negroamaro i Primitivo. Intensywnie czerwona barwa w połączeniu z aromatem dojrzałych wiśni i dzikiej róży urzeka od pierwszego momentu. Jeśli dołożymy do tego krągłą budowę i sporą owocowość smaku, otrzymujemy dość eleganckie i bardzo smaczne wino. Znakomicie komponuje się z makaronami w mięsnych sosach i...
Charakterystyczne Valpolicella skomponowana z gron odmian Corvina Veronese, Rondinella i Molinara. Rubinowa i połyskliwa szata. Delikatny bukiet i wytrawne, pełne usta.
Zestawienie odmian Garganega Veronese (75%), Chardonnay i Pinot Bianco. Połyskliwa i jasnosłomkowa szata. Bardzo świeże aromaty bogate w nuty kwiatów i owoców. W ustach doskonały balans owoców, kwasowości i nut mineralnych, z przyjemnym, migdałowym finiszem.
To wspaniały przykład jak mineralne i „czyste” może być Moscato de Asti. Fermentowane w kadziach ze stali nierdzewnej by zachować jego naturalne walory aromatyczno-smakowe. Piękny bukiet z dominacją gruszki, brzoskwini i ziół: przede wszystkim szałwi i mięty. W ustach gęste, mineralne, o urzekającym, słodkim, lekkim finiszu.
Bastianich Vigne Orsone to 100% tej znakomitej odmiany winifikowane i dojrzewane przez 7 miesięcy na osadzie w tankach ze stali nierdzewnej. Wino o intensywnych aromatach dojrzałej, soczystej gruszki i brzoskwiń, lekkiej mineralności i soczystej kwasowości. W ustach lekki posmak migdałów i czysty, długi finisz.
Półsłodkie, białe wino gronowe wyselekcjonowane z klasycznych, włoskich białych szczepów winorośli. Przeznaczone zarówno do celów liturgicznych jak i celebrowania miłych okoliczności w gronie rodziny i przyjaciół.
Eleganckie wino 100% odmiany Malvasia Nera dało wino o wyjątkowo intensywnej, rubinowej barwie. Dojrzewało przez 8-10 miesięcy w dębowych beczkach. Aromat pełen dojrzałych czerwonych owoców uzupełnionych przyprawami i nutami tostów. W smaku pełne, harmonijne, z długim posmakiem. Idealne do przystawek, czerwonych mięs, dojrzałych serów.
Eleganckie Ripasso skomponowane z ręcznie zbieranych i starannie selekcjonowanych gron Corvina (80%), Rondinella (15%) i Molinara(5%). Produkowane metodą Ripasso, leżakuje pomiędzy 12, a 18 miesięcy w beczkach z francuskiego i amerykańskiego dębu.
Znakomite wino skomponowane wyłącznie z ręcznie zbieranych gron Merlot. Dojrzewało od 8 do 14 miesięcy w beczkach z francuskiego i amerykańskiego dębu. Urzekająca rubinowa barwa z fioletowymi refleksami. Bukiet i smak intesywnie owocowe z delikatnym, pikantnym akcentem.
Znakomite wino dojrzewało w beczkach z amerykańskiego i francuskiego dębu 18 do 24 miesięcy. Intensywna rubinowa barwa, w aromacie bogactwo dojrzałych owoców z przewagą śliwki i przyjemne nuty wanilii. W ustach bardzo dobrze ułożone, o pełnej strukturze, z długim, tostowym finiszem. Idealne do czerwonych mięs, dziczyzny i dojrzałych serów. Wskazana...
Znakomite wino do produkcji tego wina posłużyły najlepsze, ręcznie zbierane grona szczepu Pinot Grigio. Dojrzewało przez kilka miesięcy w stalowych kadziach. Błyszcząca, słomkowa barwa z zielonymi refleksami. Delikatny aromat z dobrze wyczuwalnymi nutami gruszki.
Znakomite wino skomponowane jest ze szczepu Sauvignon Blanc, ma piękną, połyskliwą barwę i aromatyczny bukiet pełen owoców cytrusowych i kwiatów czarnego bzu. Usta soczyste i dobrze zbudowane, z wyczuwalną mineralnością. Szlachetności dodaje mu kilkumiesięczne leżakowanie na osadach w stalowych tankach.
Doskonała kompozycja gron szczepów: Merlot (30%), Cabernet Sauvignon (30%) oraz Sangioveto (40%). Leżakowane przez 4 miesiące w stalowych tankach oraz 4 miesiące w butelce. Wino o intensywnych aromatach, z przewagą ciemnej śliwki, ziół oraz czekolady i mocnym, zdecydowanym charakterze. Delikatnie pikantne, ale mimo to łatwe i przyjemne w piciu. Idealne na...
Dobrej jakości wino od czasów antycznych uważane było za niezwykle szlachetny trunek. To napój alkoholowy uzyskiwany w czasie fermentacji moszczu winogronowego. Na świecie istnieje wiele rodzajów win. Wynika to z ogromnej ilości odmian winorośli, a także oddziaływania środowiska naturalnego i warunków atmosferycznych na ich wzrost. Ponadto, zastosowanie różnych technik winifikacji pozwala uzyskać wina białe, różowe i czerwone. Wino z uwagi na różną zawartość cukru można podzielić na wytrawne, półwytrawne, słodkie i półsłodkie. Na rynku dostępne są także wina musujące oraz niemusujące. Nauką, która zajmuje się produkcją wina jest enologia.
Historia wina sięga czasów starożytnego Egipt, kiedy to 3000 lat przed naszą erą zaczęto produkować pierwsze tego rodzaju trunki. Intensywna uprawa winorośli zaczęła być bardzo popularna i stała się powszechna na terenie Starożytnej Grecji, Rzymu a także dzisiejszej Hiszpanii, Francji oraz Niemiec. Wino spożywane było, zarówno w czasie obrzędów religijnych, jak i do posiłków. Winiarstwo stało się dziedziną nauki i rzemiosłem, które intensywnie rozwinęło się do połowy XIX wieku. W Polsce pierwsze winorośle pojawiły się wraz z nastaniem chrześcijaństwa, a wino było produkowane przez zakonników, którzy poznali tajemne receptury winiarskie. Okres rozpowszechniania się upraw winorośli na terenie Rzeczpospolitej przypada na XV wiek.
Ze względu na zawartość alkoholu wina można podzielić na stołowe, musujące oraz wzmacniane. Te pierwsze mają zawartość alkoholu od 9 do 15% obj., wina wzmacniane osiągają do 22% obj., głównie w wyniku dodawania destylatu, z kolei wina musujące z reguły są najsłabsze i posiadają najmniejszą zawartość alkoholu. W Unii Europejskiej stosuje się także podział na wina gatunkowe, które przypisane są do określonych regionów, szczególnie we Francji, Włoszech, w Hiszpanii, Luksemburgu oraz w Niemczech. Najstarszy podział win opiera się na ich zastosowaniu oraz cechach charakterystycznych. Wyróżnia się wina czerwone, zazwyczaj cierpkie i wytrawne, wina białe kwasowe o różnym poziomie słodyczy oraz wina różowe, które posiadają smak pośredni. Wina białe mogą być spożywane, jako aperitif, a także do posiłków złożonych m.in. z owoców morza, makaronów, ryb, sardynek, jak również warzyw, sałatek czy białego mięsa. Wino czerwone idealnie łączy się z potrawami z dodatkiem czerwonego mięsa, takimi jak stek, bigos czy ragout. Wina wzmacniane mogą być podawane do zup i tapas, zaś wina słodkie i rozgrzewające, tak zwane wina deserowe powinny być zwieńczeniem lub alternatywą deseru a także uzupełnieniem zaserwowanej gościom kawy. W bogatym i zróżnicowanym asortymencie naszego sklepu znajdziesz wiele gatunków win, pochodzących z m.in. regionów Kalifornii, Chile, Hiszpanii, Węgier, Niemiec, Francji, Australii, Argentyny, Grecji czy RPA. Oferujemy również zakup win z Nowej Zelandii i słonecznej Portugalii. Posiadamy wyłącznie wina pochodzące z renomowanych winnic i odmian winorośli - chardonnay, sauvignon blanc, riesling, jak również cabernet, merlot, pinot noir i syrah.