Kategorie
Mieszana irlandzka whiskey, stworzona ze starannie dobranych beczek po 12- i 15-letnim leżakowaniu. Potrójna destylacja, krystalicznie czysta woda, wyselekcjonowany jęczmień, słód i dojrzewanie w beczkach po Burbonie i sherry Oloroso czynią ten trunek doskonałym.
Klasyczny blend trzech rodzajów irlandzkiej whiskey, dodatkowo dojrzewający w beczkach po karaibskim rumie. Ta whiskey jest hołdem dla połączenia kultury irlandzkiej i karaibskiej, rozpoczętego w XVII wieku dzięki pierwszym Irlandczykom, którzy wyemigrowali na Karaiby. Irlandzkie serce i karaibska dusza - to coś, co zwie się Pięknym Kupażem.
Irlandzka whiskey typu single malt. Produkowana jest w małych partiach. Mniej niż 20 beczek wyprodukowanych na świecie w 2016 roku. Potrójna destylacja whiskey typu single malt. Jedyna potrójnie destylowana 18-letnia irlandzka whiskey typu single malt. Unikatowa podwójna destylacja w 4 rodzajach beczek. Rzadkie połączenie beczek po burbonie, sherry, porto...
Irlandzka whiskey typu single malt. Linia Tullamore D.E.W. typu single malt została stworzona dla miłośników whiskey o wyrazistym charakterze.
Tullamore D.E.W. Honey to zaskakująca fuzja charakteru Tullamore D.E.W. Original z naturalnym czeskim miodem. Jes to głębia i równowaga Tullamore D.E.W. Original dopełniona słodkimi akcentami.
Doskonale zbalansowana kompozycja trzech rodzajów whiskey – zbożowej, słodowej i jęczmiennej nadaje naszemu trunkowi wyjątkową jakość i złożoność. Kupaż trzech różnych destylatów pozwala na uzyskanie trójwymiarowości smaku z wyraźnie zaznaczonymi nutami słodkimi, owocowymi i przyprawowymi.
Unikalne połączenie dwóch stylów irlandzkiej whiskey Single Malt i Single Pot Still, produkowanej ze słodowanego i niesłodowanego jęczmienia. Zostały one zmieszane w proporcjach 70% Single Malt i 30% Single Pot Still.
Bushmills Black Bush to połączenie whisky słodowej, która dojrzewa w beczkach po sherry Oloroso i słodkiej zbożowej whisky, które dojrzewają co najmniej 7-8 lat. Whisky o wyjątkowym, owocowym aromacie, wyraźnym charakterze zrównoważonym jej delikatnością.
Irlandzka whiskey mieszana skomponowana z destylatów słodowych stanowiących 33% składu i zbożowych otrzymywanych z pszenicy.
Irlandzka whiskey mieszana skomponowana z destylatów słodowych stanowiących 33% składu i zbożowych otrzymywanych z pszenicy.
Irlandzka whiskey mieszana skomponowana z trzykrotnie destylowanej whiskey single malt, która stanowi 25% składu i whiskey zbożowej.
Irlandzka whiskey mieszana (blended), w której składzie whiskey single malt stanowi ok 33%. Pozostała część to whiskey zbożowa.
Irlandzka whiskey mieszana (blended), w której składzie whiskey single malt stanowi ok 33%. Pozostała część to whiskey zbożowa.
Writers Tears to delikatna, unikalna kompozycja whiskey single malt i tradycyjnej Irlandzkiej Pot Still Whiskey produkowanej ze słodowanego i niesłodowanego jęczmienia.
Niezwykła kompozycja dwóch stylów irlandzkiej whiskey stworzona po raz pierwszy w 2006 roku przez Bernarda Walsha. Jest to tzw. Pot Still blend w którym 70% stanowi irlandzka whiskey single malt a 30% to typowa dla Irlandii Irish Pot Still whiskey produkowana ze słodowanego i niesłodowanego jęczmienia.
Glendalough 25 yo, to doskonała propozycja dla każdej osoby, która poszukuje 24-letniej whisky. Jej unikatowy smak, zrównoważony bukiet aromatów oraz wspaniała kompozycja, gwarantują niezapomniane doznania bez względu na porę roku, w której spożywa się ten rodzaj alkoholu. Proponowana przez nas whisky zaskakuje swoim niezwykle bogatym profilem smakowo –...
Kompozycja dwóch stylów irlandzkiej whiskey - Single Malt i Single Pot Still Irish Whiskey, która dojrzewała w beczkach po bourbonie i beczkach z francuskiego dębu po koniaku.
Irlandzka, trzykrotnie destylowana whiskey single malt, która dojrzewała w beczkach pierwszego napełnienia po Bourbonie oraz w beczkach po calvados Garnier. W zapachu wyraźnie wyczuwalne aromaty owoców, głównie jabłek i gruszek, uzupełnione nutą migdałów.
Zaskakująca aromatami whiskey mieszana z destylarni West Cork. Po początkowym dojrzewaniu w beczkach pierwszego napełnienia po Bourbonie, była finiszowana w beczkach po piwie Black’s of Kinsale India Pale Ale, które nadały jej aromatów i smaków charakterystycznych dla piw IPA.
Potrójnie destylowana single malt whiskey pochodząca wyłącznie z destylarni Dingle.Whiskey leżakuje w beczkach: 100% beczki po Tawny PortoLimitowana edycja- 15000 butelek na całym świecie.
McConnell’s Irish Whisky to mieszanka najlepszych irlandzkich whisky odpoczywających w beczkach po bourbonie minimum 5 lat.
Irlandia jest ojczyzną złocistego trunku, pisanego dla wyróżnienia whiskey. Pierwsze odpowiedniki znanej pod obecną postacią whiskey zostały stworzone przez irlandzkich mnichów w leczniczych celach. Woda życia, jak wówczas nazywano złocisty lek, według zapewnień twórców, nie tylko leczyła ciało z wielu dolegliwości jak ospa czy paraliż, ale przede wszystkim miała zapewniać życie wieczne. Popularność irlandzkiej whiskey stale rosła, smakoszem złotego trunku była królowa angielska Elżbieta I i car Rosji Piotr I.
Pierwsza wzmianka o wodzie życia pochodzi z 1405 roku z Kroniki Clonmacnoise. Irlandzka whiskey była najbardziej popularną whisky na świecie przez długie lata, tylko francuskie winiaki w XIX wieku były jej jedynym konkurentem. Złe czasy dla niej nastały wraz z organizowaniem krucjat antyalkoholowych o 1838 rok, a wprowadzenie prohibicji w Stanach Zjednoczonych ostatecznie pogrzebała rynek irish whiskey. Sytuacja uległa poprawie dopiero po utworzeniu w 1966 roku przez destylarnie konsorcjum Irish Distillers Group promującego irlandzką whiskey na świecie. Obecnie whiskey irlandzka jest najbardziej ceniona przez koneserów, mimo że Irlandia produkuje obecnie mniej niż 2% światowej whisky.
Irlandzka whiskey produkowana jest ze jęczmienia oraz jego słodu, destylowana jest trzykrotnie i dojrzewa w dębowych beczkach przez minimum trzy lata. Charakterystycznym typem whiskey irlandzkiej jest także trunek wytwarzany ze słodowanego jęczmienia i ‘zielonego’ jeszcze nie kiełkującego jęczmienia. W odróżnieniu od whisky szkockiej słód jest suszony bez użycia torfu. Dzięki temu gotowy destylat jest bardziej delikatny i łagodny w smaku. Irlandczycy znani są ze stylu single pot still whiskey, czyli whiskey destylowanej w miedzianym alembiku jak single malt, jednak do jej produkcji używa się mieszanki słodu i niesłodowanego jęczmienia.
Do niedawna w Irlandii istniały tylko trzy destylarnie Bushmills, Midleton oraz Cooley, jednak rosnąca popularność whiskey irlandzkiej spowodowała masowe powstawanie nowych destylarni. Rynek irlandzki jest zdominowany przez Irish Distillers należący do francuskiego koncernu Pernod-Ricard SA, będąc w posiadaniu- Jameson, Tullamore Dew, Powers, Midleton Very Rare, Redbreast, Paddy.
Destylarnia Bushmills uważana jest jednocześnie za najstarszą destylarnię w Irlandii oraz na świecie. Założona została w 1608 roku i stosuje potrójną destylację dla przygotowanego zacieru zbożowego. Największa w kraju destylarnia i sprzedająca rocznie prawie 4 miliony kartonów whiskey- Midleton, stosuje trzykrotną destylację, jednak ma możliwość destylowania zacieru nawet pięciokrotnie. Cooley i Kilbeggan należąca obecnie do japońskiego koncernu Suntory) stosuje podwójną destylację. Po raz pierwszy wyprodukowano whiskey Tullamore D.E.W. w 1829 roku w miasteczku Tullamore. Okolice słyną z tego, że znajdują się tam najżyźniejsze gleby w Irlandii i rośnie tam najwyższej jakości jęczmień wykorzystywany do produkcji Tullamore D.E.W. Sama nazwa Tullamore D.E.W pochodzi od inicjałów pierwszego właściciela, Daniela E. Williams (D..E.W.). Tullamore D.E.W. znana jest ze swej łagodności.
Irlandczycy produkują również mieszane whiskey tzw. irish whiskey blended. Jameson jest whiskey typu blended, po raz pierwszy wytworzona została w 1780 roku przez Johna Jamesona. Co ciekawe Jameson whiskey była jako jedna z pierwszych czterech whiskey produkowanych w Dublinie, obecnie wytwarzana w Midleton w hrabstwie Cork w Irlandii. Proces mieszania (kupażowania, blendowania) nadal jest przeprowadzany w Dublinie. Każda butelka oznaczana jest charakterystycznym motto rodziny Jameson - Sine Metu (bez strachu). Whiskey Jameson jest najlepiej sprzedającą się whiskey na świecie, rocznie sprzedawane jest około dwadzieścia dwa miliony butelek w ponad stu dwudziestych krajach.
Irlandzka whiskey jest delikatna w smaku i łatwo się ją pije, dedykowana jest zwłaszcza osobom początkującym degustację whiskey, a także kobietom lubiącym bardzie łagodne w smaku trunki. Karmelowy, słodki posmak jest przewidywalny, jednak jest to zaleta irlandzkiej whiskey. Inne aromaty irish whiskey to nuty kwiatowe, suszonych owoców, orzechów oraz cytrusów.