Kategorie

WHISKY REGION CAMPBELTOWN 

12 prod.
  • 202,00 zł W magazynie

    Single Malt będący mieszanką 7, 10 i 14 letnich whisky Longrow leżakowanych w beczkach po sherry, bourbonie, porto i rumie. W Nosie kremowo-waniliowa z przeplatającymi się nutami przyprawy kardamonu i pieprzu. Wyczuwalny torf i palone ptasie mleczko. W Ustach niesamowicie zrównoważona.

    202,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 305,00 zł W magazynie

    Whisky single malt dojrzewająca przez minimum 15 lat, ze znanego regionu Campbeltown. Zabutelkowana ze starannie wyselekcjonowanych beczek z amerykańskiego dębu, które dały jej niepowtarzalny charakter.  Kraj: Szkocja Region: Campbeltown Producent: Loch Lomond Poj.: 0,7 Zaw. Alk. %: 40

    305,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 257,00 zł W magazynie

    Glen Scotia Double Cask to ok. 6 letnia klasyczna whisky słodowa z Campbeltown z niezwykłym rodowodem, której tradycja produkcji sięga 1832 roku. Kraj: Szkocja Region: Campbeltown Producent: Loch Lomond Poj.: 0,7 Zaw. Alk. %: 40

    257,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 475,00 zł W magazynie

    Whisky single malt nawiązująca swoją nazwą do czasów wiktoriańskich - najlepszego okresu Campbeltown. Kompozycja whisky dojrzewających od 9 do 19 lat, które po połączeniu leżakowały w trzech rodzajach beczek: pierwszego napełnienia po bourbonie i po sherry Pedro Ximenez oraz mocno wypalanych. Kraj: Szkocja Region: Campbeltown Producent: Loch Lomond...

    475,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 72,00 zł

    5-cio letnia whisky typu blended zawierająca 40% whisky single malt. Kraj: Szkocja Region: Campbeltown Producent: Springbank Poj.: 0,35 Zaw. Alk. %: 40

    72,00 zł
  • 132,00 zł

    5-cio letnia whisky typu blended zawierająca 40% whisky single malt. Kraj: Szkocja Region: Campbeltown Producent: Springbank Poj.: 0,7 Zaw. Alk. %: 40

    132,00 zł
  • 608,00 zł W magazynie

    19-letnia whisky z regionu Campbeltown. GORDON & MACPHAIL – GLEN SCOTIA 2000 leżakowała w beczka z amerykańskiego dębu typu Hogshead.

    608,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 249,00 zł W magazynie

    12- letnia whisky, lekko torfowa, podwójnie destylowana, będąca kompozycją destylatów, które dojrzewały w beczkach po Bourbonie i po sherry.

    249,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 607,00 zł W magazynie

    Whisky, która powstała w gorzelni produkującej tylko limitowane ilości tego trunku. Starzona w beczkach po bourbonie i sherry.

    607,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 369,00 zł W magazynie

    Hazelburn 12 Y.O. to whisky poddawana trzykrotnie procesowi destylacji, posiadająca zapachy, takie jak Suszone morele, czekolada i konfitura pomarańczowa wzbogacone o migdały oraz marcepan. W smaku owocowa, lecz łagodna. Dębowa, delikatnie orzechowa i figowa. 

    369,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 289,00 zł W magazynie

    Springbank 10 Y.O. jest whisky o oleistej konsystencji z wyraźnym smakiem torfu i przypraw, głównie pieprzu i gałki muszkatołowej.  Alkohol ten pozostawia na podniebieniu, charakterystyczny dla całej destylarni Springbank, słonawy, torfowy posmak. PROSIMY O POTWIERDZENIE DOSTĘPNOŚCI PRODUKTU.

    289,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 399,00 zł W magazynie

    Springbank 15 Y.O. to whisky dojrzewająca w beczkach po sherry. Jest doskonałym alkoholem do wypicia po kolacji lub w towarzystwie dobrego cygara. Zapachy świątecznego ciasta, gorzkiej czekolady, toffi oraz migdałów. W smaku gładka, figowa, migdałowa i waniliowa.  PROSIMY O POTWIERDZENIE DOSTĘPNOŚCI PRODUKTU.

    399,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h

Whisky region Campbeltown

Campbeltown to bardzo niewielki region na półwyspie Kintyre. Nazwa Campbeltown pochodzi od miasta. Na obszarze Campbeltown działają aktualnie jedynie dwie destylarnie. Whisky z regionu Campbeltown cechuje się złożoną naturą, wyczuwalne są posmaki torfu, jodu i soli morskiej. Whisky pochodzące z tego regionu są najwyżej oceniane przez koneserów.

Charakterystyka regionu Campbeltown

Kiedy pod koniec XIX wieku świat whisky przeżywał jeden ze swoich największych wzlotów Campbeltown pełniło funkcję jednego z najważniejszych ośrodków produkcji whisky w Szkocji. Miasteczko Campbeltown mieści się niemal na samym końcu niewielkiego pasa lądu- Półwyspu Kintyre mieszczącego się na Zachodnim wybrzeżu Szkocji. Ten zaledwie kilkunastokilometrowej szerokości odcinek wcinający się w Morze Hebrydzkie na 150 km, regularnie obmywany był przez morskie wody. Ciepły Prąd Zatokowy zapewniał Campbeltown odpowiedni klimat przyjazny do uprawy jęczmienia, a znajdujące się niedaleko złoże węgla zapewniało dostęp do taniego opału. Co istotne miejscowe władze przymykały oko na rozwijające się w Campbeltown nie całkiem legalne gorzelnie. Jednak w 1823 roku produkcja whisky została prawie całkiem zalegalizowana, a region zaczął jeszcze lepiej się rozwijać.  Nie bez powodu Campbeltown zyskało wielką sławę w produkcji whisky. Mieści się blisko morza, co znacznie ułatwiało logistykę, zarówno w zakresie odbioru jęczmienia jak i wywozu whisky.  Dlatego też miasto określane było wtedy stolicą whisky. W czasach swej świetności na jego obszarze zlokalizowane było kilkadziesiąt destylarni (niektóre źródła podają ich szacunkowe ilości,  od 32 do 35 destylarni lub 37 gorzelni). Jednak na wskutek wielkiego kryzysu (1929-1933) oraz prohibicji w USA (1920-1933) popyt na whisky szkocką bardzo spadł, również miasto bardzo podupadło, a destylarnie tam zlokalizowane zamykały się jedna po drugiej doprowadzając niemal do sytuacji, że prawie cały region Campbeltown by upadł.

Destylarnie zlokalizowane w regionie Campbeltown oraz smak whisky Campeltown

Aktualnie działają w regionie Campbeltown dwie destylarnie Springbank i Glengyle. Destylarnia Springbank, która wytwarza whisky pod innymi markami jak Longrow (whisky mocno torfowa) oraz Hazelburn (delikatna w smaku whisky trzykrotnie destylowaną bez użycia torf). Whisky Springbank jest najbardziej charakterystyczną whisky dla regionu Campbeltown. Drugą czynną destylarnią jest Glengyle założona w 2004 roku, z krótkim stażem, a koncepcja profilu zakładu produkcyjnego cały czas się zmienia. Glengyle wytwarza whisky pod marką Kilkerran. Z kolei destylarnia Glen Scotia, pod koniec XX wieku częściej była zamknięta niż aktywnie produkująca whisky.
Whisky z Cambeltown charakteryzują się aromatami średnio-esencjonalnym. Wyczuwalne są nuty torfowe oraz soli morskiej. Whisky z rodzaju single malt z regionu Campbeltown to trunki niezwykle złożone, mocno zbudowane, a także wielopoziomowe.. Whisky z tego regionu charakteryzuje się wytrawnością, dopełniony solankowym posmakiem.

  • Tylko oryginalne produkty
  • Szybka realizacja rezerwacji
  • Wygodny kontakt
  • Płatności Przelewy24
Wszystkie prawa zastrzeżone: Eluxo.pl | Sklep Online | Kopiowanie treści zabronione.
Realizacja: www.selljus.pl