Kategorie
Whisky single malt dojrzewająca przez minimum 15 lat, ze znanego regionu Campbeltown. Zabutelkowana ze starannie wyselekcjonowanych beczek z amerykańskiego dębu, które dały jej niepowtarzalny charakter.
Glen Scotia Double Cask to ok. 6 letnia klasyczna whisky słodowa z Campbeltown z niezwykłym rodowodem, której tradycja produkcji sięga 1832 roku.
12- letnia whisky, lekko torfowa, podwójnie destylowana, będąca kompozycją destylatów, które dojrzewały w beczkach po Bourbonie i po sherry.
Glen Scotia 10YO to nietorfowa whisky single malt z legendarnego portowego miasteczka Campbeltown, nazywanego w przeszłości stolicą produkcji whisky. Whisky dojrzewała w beczkach pierwszego napełnienia po bourbonie.
Whisky single malt nawiązująca swoją nazwą do czasów wiktoriańskich - najlepszego okresu Campbeltown. Kompozycja whisky dojrzewających od 9 do 19 lat, które po połączeniu leżakowały w trzech rodzajach beczek: pierwszego napełnienia po bourbonie i po sherry Pedro Ximenez oraz mocno wypalanych.
19-letnia whisky z regionu Campbeltown. GORDON & MACPHAIL – GLEN SCOTIA 2000 leżakowała w beczka z amerykańskiego dębu typu Hogshead.
Whisky, która powstała w gorzelni produkującej tylko limitowane ilości tego trunku. Starzona w beczkach po bourbonie i sherry.
Hazelburn 12 Y.O. to whisky poddawana trzykrotnie procesowi destylacji, posiadająca zapachy, takie jak Suszone morele, czekolada i konfitura pomarańczowa wzbogacone o migdały oraz marcepan. W smaku owocowa, lecz łagodna. Dębowa, delikatnie orzechowa i figowa.
Springbank 10 Y.O. jest whisky o oleistej konsystencji z wyraźnym smakiem torfu i przypraw, głównie pieprzu i gałki muszkatołowej. Alkohol ten pozostawia na podniebieniu, charakterystyczny dla całej destylarni Springbank, słonawy, torfowy posmak. PROSIMY O POTWIERDZENIE DOSTĘPNOŚCI PRODUKTU.
Springbank 15 Y.O. to whisky dojrzewająca w beczkach po sherry. Jest doskonałym alkoholem do wypicia po kolacji lub w towarzystwie dobrego cygara. Zapachy świątecznego ciasta, gorzkiej czekolady, toffi oraz migdałów. W smaku gładka, figowa, migdałowa i waniliowa. PROSIMY O POTWIERDZENIE DOSTĘPNOŚCI PRODUKTU.
Campbeltown to bardzo niewielki region na półwyspie Kintyre. Nazwa Campbeltown pochodzi od miasta. Na obszarze Campbeltown działają aktualnie jedynie dwie destylarnie. Whisky z regionu Campbeltown cechuje się złożoną naturą, wyczuwalne są posmaki torfu, jodu i soli morskiej. Whisky pochodzące z tego regionu są najwyżej oceniane przez koneserów.
Kiedy pod koniec XIX wieku świat whisky przeżywał jeden ze swoich największych wzlotów Campbeltown pełniło funkcję jednego z najważniejszych ośrodków produkcji whisky w Szkocji. Miasteczko Campbeltown mieści się niemal na samym końcu niewielkiego pasa lądu- Półwyspu Kintyre mieszczącego się na Zachodnim wybrzeżu Szkocji. Ten zaledwie kilkunastokilometrowej szerokości odcinek wcinający się w Morze Hebrydzkie na 150 km, regularnie obmywany był przez morskie wody. Ciepły Prąd Zatokowy zapewniał Campbeltown odpowiedni klimat przyjazny do uprawy jęczmienia, a znajdujące się niedaleko złoże węgla zapewniało dostęp do taniego opału. Co istotne miejscowe władze przymykały oko na rozwijające się w Campbeltown nie całkiem legalne gorzelnie. Jednak w 1823 roku produkcja whisky została prawie całkiem zalegalizowana, a region zaczął jeszcze lepiej się rozwijać. Nie bez powodu Campbeltown zyskało wielką sławę w produkcji whisky. Mieści się blisko morza, co znacznie ułatwiało logistykę, zarówno w zakresie odbioru jęczmienia jak i wywozu whisky. Dlatego też miasto określane było wtedy stolicą whisky. W czasach swej świetności na jego obszarze zlokalizowane było kilkadziesiąt destylarni (niektóre źródła podają ich szacunkowe ilości, od 32 do 35 destylarni lub 37 gorzelni). Jednak na wskutek wielkiego kryzysu (1929-1933) oraz prohibicji w USA (1920-1933) popyt na whisky szkocką bardzo spadł, również miasto bardzo podupadło, a destylarnie tam zlokalizowane zamykały się jedna po drugiej doprowadzając niemal do sytuacji, że prawie cały region Campbeltown by upadł.
Aktualnie działają w regionie Campbeltown dwie destylarnie Springbank i Glengyle. Destylarnia Springbank, która wytwarza whisky pod innymi markami jak Longrow (whisky mocno torfowa) oraz Hazelburn (delikatna w smaku whisky trzykrotnie destylowaną bez użycia torf). Whisky Springbank jest najbardziej charakterystyczną whisky dla regionu Campbeltown. Drugą czynną destylarnią jest Glengyle założona w 2004 roku, z krótkim stażem, a koncepcja profilu zakładu produkcyjnego cały czas się zmienia. Glengyle wytwarza whisky pod marką Kilkerran. Z kolei destylarnia Glen Scotia, pod koniec XX wieku częściej była zamknięta niż aktywnie produkująca whisky.
Whisky z Cambeltown charakteryzują się aromatami średnio-esencjonalnym. Wyczuwalne są nuty torfowe oraz soli morskiej. Whisky z rodzaju single malt z regionu Campbeltown to trunki niezwykle złożone, mocno zbudowane, a także wielopoziomowe.. Whisky z tego regionu charakteryzuje się wytrawnością, dopełniony solankowym posmakiem.