Kategorie
Białe wino wytrawne produkowane w Portugalii ze szczepów Arinto, Avesso, Loureiro i Trajadura. O jasnym kolorze i świeżym aromacie cytrusów, białych owoców i kwiatów. Finisz jest długi i lekko mineralny.
Białe, wytrawne wino z portugalskiego rejonu Minho, wyprodukowane w 100% z lokalnego szczepu Alvarinho. Bukiet pełen kwiatowo-owocowych aromatów. W nosie wyczuwalne są w szczególności owoce tropikalne i przyjemna nuta mandarynki.
Białe półsłodkie wino stworzone z portugalskiego szczepu Fernao Pires przez potenta w regionie półwyspu Setubal.
Castelao na półwytrawnie. Moc i owocowość szczepu zachowana a zredukowana kwasowość pozwoli cieszyć się tym winem amatorom win półwytrawnych.
Idealne umiejscowienie winnicy między Cima Corgo a Douro Superior pozwala czerwonym gronom na optymalne dojrzewanie. Wino Grande Reserva pochodzi z gron Touriga Nacional i Touriga Franca, uzyskanych w najbardziej udanych latach i skrupulatnie wyselekcjonowanych z najlepszych parceli.
Półsłodka Madera skomponowana z winogron odmiany Boal, zbieranych z winnic Campanario,Estreita da Calheta i Prazeres. Kompozycja najlepszych win, leżakujących w beczkach z francuskiego dębu przez 10 lat. Wyczuwalne nuty pomarańczy, owoców w syropie, nieco aromatów z drewna i miód. Soczysta i harmonijna, o miękkim, słodkim posmaku z doskonale wyważoną...
Słodka Madera o jasnozłotej barwie, skomponowana z winogron odmiany Malvasia, zbieranych z winnic w Sao Jorge. Kompozycja najlepszych win, leżakujących w beczkach z francuskiego dębu przez 10 lat. Wyczuwalne kwiatowe aromaty, z nutami dojrzałych cytrusów, miodu i migdałów. W ustach bogata, intensywna i długa.
Wyjątkowa kompozycja najlepszych win ze szczepu Malvasia wybranych aby stworzyć specjalną Maderę z autorskiej kolekcji właściciela Barbeito – Ricardo. Wszystkie te wina dojrzewały w beczkach z dębu francuskiego przez minimum 20 lat, następnie zostały przez niego osobiście wypróbowane i zblendowane.
Wytrawna Madera skomponowana z odmiany Tinta Negra, o pięknej bursztynowej barwie. Po procesie estufagem leżakowała 3 lata w dębowych beczkach. W wyczuwalne aromaty karmelizowanych owoców, fig i orzechów. W ustach krągła i dobrze zbalansowana, z miękkim, bakaliowym finiszem.
Półwytrawna Madera o głębokiej, czekoladowej szacie. Skomponowana z odmiany Tinta Negra, po procesie estufagem leżakuje przez 3 lata w dębowych beczkach. Wyczuwalne nuty rodzynek, orzechów laskowych, melasy i karmelu. W ustach złożona, dobrze zbudowana ale nadal miękka i krągła z długim finiszem i odrobiną słodyczy w posmaku.
Półsłodka Madeira ze szczepu Tinta Negra, leżakowana przez 3 lata w dębowych beczkach, o pięknym orzechowym kolorze. Wyczuwalne nuty morelowego dżemu, suszonych owoców, fig, miodu i karmelu. W ustach dobrze zbalansowana i elegancka, z dobrze wyważoną kwasowością i czystym, długim finiszem.
Słodka Madeira skomponowana z winogron odmiany Tinta Negra zbieranych z winnic Estreito de Camara de Lobos i Sao Vicente. Po tradycyjnym dla tego trunku procesie estufagem, dojrzewa przez 3 lata w dębowych beczkach. Głęboka, złoto-brązowa szata. Wino pełne aromatów toffi, kawy, melasy, czekolady i powideł owocowych. Okrągłe i miękkie, z długim , słodkim...
Wytrawna Madeira skomponowana z odmiany Tinta Negra, leżakowana w beczkach z dębu francuskiego przez 5 lat. Jasno – bursztynowa szata i przyjemne aromaty suszonych owoców i herbatników maślanych. W Ustach czysta i świeża, z długim, aromatycznym finiszem.
Portugalia to państwo, które jako pierwsze wprowadziło system klasyfikacji winnic. Portugalskie wina mogą różnić się swoim smakiem, w zależności od miejsca produkcji. Na północy powstają lekkie i bardzo rześkie wina, zaś Madera może poszczycić się słodkimi, wzmocnionymi trunkami o tej samej nazwie jak wyspa.
Wina portugalskie rzadko występują w wersji jednoodmianowej. Najbardziej popularne są wina wzmacniane Porto i Madera oraz orzeźwiające letnie Vinho Verde. W Portugalii uprawia się aż 300 regionalnych odmian winorośli, choć zdaniem znawców tematyki i sztuki winiarskiej może być ich nawet 500. Portugalskie wina w większości stanowią kupaże, będące mieszankami 10 a nawet 20 odmian winorośli. Jednym z najpopularniejszych win z Portugalii, bez wątpienia jest Porto. To wzmocnione i słodkie wino, które powstaje poprzez dodanie do niego 77% spirytus winny. Zazwyczaj posiada ono czerwoną barwę, jednakże na rynku dostępne są także jego białe wersje. Produkcja Porto dopuszcza możliwość wykorzystania, aż 100 rodzajów winorośli – między innymi Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Barroca, Tinta Cão, Tinta Roriz. Amatorom Porto z pewnością przypadną do gustu jego odmiany. Wyróżnia się tutaj Ruby, które jest najbardziej podstawowe i starzone w beczce, jego delikatniejsza wersja Tawny oraz LPG, które bardzo długo leżakuje w beczce i jest późno butelkowanym winem, rozlewanym po okresie 4 do 6 lat. Występuje także White Port, czyli tak zwane białe Porto, które obecnie nie cieszy się tak wielką popularnością jak to o barwie czerwonej. Wzmacniane wina portugalskie, które mają największą popularność, to te stworzone z odmian Graham’s Fine Ruby Port. Doskonałym winem wzmocnionym z Portugalii jest Madera. W czasie procesu fermentacji dodaje się do niego 17-22% alkohol etylowy. Mieszanka w późniejszym czasie jest podgrzewana, aby dodatkowo utrwalić to połączenie. Dzięki temu, Madera jest winem, które nie ulega zepsuciu, nawet po wielu latach. To trunek, który dostępny jest, zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej. Przeważnie powstaje on z odmiany winorośli Tinta Negra. Symbolem winiarskiej Portugalii jest wino Vinho Verde. Jest to trunek uwielbiany przez osoby młode, określany mianem zielonego wina. Powstaje ze zmieszania kilku odmian winorośli. Białe Vinho Verde jest dostępne w wersji lekko gazowanej, czyli popularnego frizzante. Istnieje także czerwona wersja tego trunku, która jest spożywana głównie w Portugalii.
W naszym asortymencie znajdziesz doskonałej jakości wina portugalskie, które zachwycą Cię swoim aromatem i smakiem. Dla osób poszukujących sztandarowych szczepów Portugalii, oferujemy wytrawne wina czerwone o 14,5% zawartości alkoholu. Osobom ceniącym smak białego wytrawnego wina, polecamy to, skomponowane w 100% z odmiany Sauvignon Blanc. Amatorom odmian Tinta Castello oraz Cabernet Sauvignon, z pewnością przypadnie do gustu pochodzące z Lisboa, wyjątkowej jakości portugalskie czerwone wino wytrawne. Wyjątkowe doznania smakowe oraz bogaty aromat win z Portugalii zachwycają, nie tylko koneserów, ale również osoby, które zaczynają swoją podróż po krajach słynących ze sztuki winiarskiej.