Kategorie
Cachaca Pirassununga 51 to wódka posiadająca autentyczny smak próbki numer 51, jednej ze stu, która według testerów stanowiła najlepszą wersję tej wódki.
Receptura wódki STUMBRAS CRANBERRY (żurawina) jest na Litwie przekazywana z pokolenia na pokolenie. Produkując wódkę STUMBRAS CRANBERRY dodaje się sok z dojrzałych żurawin, a do każdej butelki dodaje się garść przyozdobionych jesienną czerwienią jagód. Soczysta żurawina nadaje wódce wyraźny kolor, orzeźwiający smak i aromat północnych lasów.
Stumbras Rasberry składa się z alkoholu i naturalnego soku z malin. Dodatkowo w butelce umieszczone są owoce malin. Dzięki wykorzystaniu malin wódka nabiera wyraźnego koloru, zapachu i posmaku.
Euphoria Cannabis to w 100% naturalny produkt, który powstał na bazie wyjątkowych składników. Wyrób z dodatkiem naturalnych liści marihuany oraz nasion konopi. To wódka należąca do kategorii aromatyzowanych trunków na bazie spirytusu. Jej smak z pewnością zaskakuje, zarówno koneserów, jak i osoby poszukujące nowych doznań, związanych z degustacją trunków...
Włoski likier na bazie karmelu i wódki.
Ketel One Botanical Grapefruit & Rose jest to wódka odpowiednia dla tych, którzy poszukują pikantnego, apetycznego grapefruta i elegancji wyrafinowanych płatków róż. Każda esencja botaniczna jest indywidualnie i naturalnie uzyskiwana dzięki innowacyjnym metodom ekstrakcji i procesom destylacji, aby uzyskać najświeższy i najbardziej wyrazisty smak.
Ketel One Botanical Cucumber & Mint to propozycja dla tych, którzy cenią sobie chrupiące ogórki i lekkie tony świeżej mięty ogrodowej. Każda esencja botaniczna jest indywidualnie i naturalnie uzyskiwana dzięki innowacyjnym metodom ekstrakcji i procesom destylacji, aby uzyskać najświeższy, najczystszy i najbardziej wyrazisty smak.
Łotewska wódka klasy premium, smakowa edycja.
Nowa limitowana wersja wódki Black Cow. Tworzona na bazie wódki oraz lokalnych, angielskich truskawek.
Łotewska smakowa linia wódek klasy Premium, produkowanych w jednej z najnowocześniejszych fabryk w Rydze, w oparciu o technologie najnowszej generacji. Wódka Stolichnaya Flav Vodka Salted Karamel to trunek o smaku solonego karmelu. Zapewnia idealną równowagę pomiędzy słodyczą, a pikantnością. Karmelizowany cukier, angielskie toffi i szczypta soli, która...
Stumbras Hazelnut to wódka o smaku orzecha laskowego. Starannie wyselekcjonowane orzechy są ręcznie umieszczony w każdej butelce.
Kamo Blueberry to wódka super premium, która jest destylowana siedmiokrotnie. Wódka ma kolor jasnoniebieski. W aromacie dominują soczyste jagody. Słodki, świeży smak z aromatycznym owocowym finiszem.
Kamo Redberry to wyrafinowana i elegancka wódka premium poddawana siedmiokrotnej destylacji. Intensywne zapachy świeżo zebranej odmiany czerwonych jagód. Lekka i rześka o półsłodkim, trwałym smaku.
Kamo Tropical to wódka premium, która jest destylowana siedmiokrotnie. Jasnopomarańczowy kolor, cudownie orzeźwiająca mieszanka 9 różnych owoców, w tym pomarańczy, ananasa, kiwi, guawy, marakui i liczi.
Kamo Kiwi to wódka premium, która jest destylowana siedmiokrotnie. Wódka ma kolor delikatnej zieleni. Aromat świeży, nieodparcie słodki dzięki użyciu najlepszych zielonych kiwi z Nowej Zelandii. Długi aromatyczny finisz i niesamowicie gładki smak.
Emperor Vodka Passion Fruit należy do pysznej rodziny Flavored Vodka angielskiej firmy alkoholowej Horizons. Podobnie jak inne wódki smakowe tej marki, jest ona wytwarzana z wysokiej jakości zboża poddawanego pięciokrotnej destylacji. Wyróżnia się łagodnym charakterem i owocową nutą marakui.
Avokado - wódka z przekąską ! Unikalny kształt butelki Avokado ! Orginalna wódka inspirowana delikatnym smakiem tostowego chleba żytniego z plastrami awokado.
Avokado - wódka z przekąską ! Unikalny kształt butelki Avokado ! Orginalna wódka inspirowana delikatnym smakiem tostowego chleba żytniego z plastrami awokado.
Ouzo to tradycyjny alkohol grecki, który jest połączeniem kopru, anyżu gałki muszkatołowej, kolendry, kardamonu oraz cynamonu.
Polugar Borodyński z Kminkiem produkowany jest z żyta, poddawany jest trzykrotnej destylacji. Z ostatnim z trzech powtarzających się zabiegów do destylatu dodawany jest kminek i kolendra, dzięki czemu wódka nabiera smaku borodyńskiego chleba.
Polugar Miód i Pieprz to połączenie żyta i pszenicy. Poddawany jest trzykrotnej destylacji, podczas której do destylatu dodaje się miód i pieprz.
Historia wódki sięga aż średniowiecza. Do dziś trwają spory nad tym, w którym kraju pojawiła się ona po raz pierwszy. Niezależnie od tego, pewne jest, że początkowo destylowany alkohol pełnił funkcję środka leczniczego, który miał zapobiegać wszelkim dolegliwością i w cudowny sposób przedłużać życie. Dopiero kilkaset lat później wraz z rozwojem gospodarki i zwiększeniem produkcji zboża wódka zaczęła być produktem przeznaczonym do konsumpcji na dużo większą skalę.
Wódkę produkuje się poprzez rozcieńczenie spirytusu wodą. Smak, aromat i barwa trunku są zależne właśnie od rodzaju i sposobu wytwarzania spirytusu. Chcąc otrzymać roztwór o mocy 96% należy starannie wykonać kilka czynności, które przetworzą bogatą w skrobie i cukry proste roślinę w spirytus. Na początku zacier z cukru lub mąki zbożowej, wody i drożdży fermentuje się, tak aby otrzymać mieszankę o mocy 8%. Następnie poddaje się ją destylacji, która zwiększa moc roztworu do 85-90%. Kolejnym etapem jest rektyfikacja, która zapewnia pozbycie się nieprzyjemnego aromatu oraz smaku trunku. Na tym etapie roztwór zyskuje moc 96%. Teraz pozostaje już tylko rozcieńczenie go wodą, tak aby zyskał określoną moc i rozlanie do butelek.
Wódki smakowe swój smak i aromat zawdzięczają aromatyzowanym ziołom i owocom lub zbożowym, owocowym i winnym spirytusom, które czasami łączy się także z nalewami, destylatami oraz moszczem. Nierzadko dodaje się do nich także sztuczne zapachy, które mają za zadanie jeszcze bardziej wzbogacić aromat trunku.
Na rynku istnieje wiele ciekawych rodzajów zagranicznej wódki smakowej, która zdobywa serca koneserów tego trunku. Jedną z najbardziej popularnych jest Cachaca Cana Rio, czyli brazylijski napój alkoholowy, wytwarzany z trzciny cukrowej, z której w wolnym tempie wydobywa się świeży sok, który następnie jest poddawany procesowi podwójnej fermentacji w miedzianych alembikach. Górska woda użyta do produkcji tego rodzaju alkoholu gwarantuje jego czystość, klarowność oraz łagodność. Smak Cachacy można porównać do połączenia rumu i tequili, jednak jest od nich bardziej delikatna i owocowa.
Zagraniczną marką wódki, która przez swoją niezwykłą historię zasługuje na uwagę jest J.A. Baczewski. Wytwórnia Baczewskich powstała w 1782 roku we Lwowie i aż do wybuchu drugiej wojny światowej działała jako polska firma, przez lata tworząc niezwykłą tradycję. Niestety w 1939 roku w wyniku bombardowań fabryka została spalona i doszczętnie zniszczona, a na koniec rozgrabiona przez Niemców i Sowietów. Dopiero piętnaście lat później spadkobiercy rodziny Baczewskich korzystając z cudem ocalałych receptur wznowili produkcję w wiedeńskim oddziale firmy, gdzie jest ona produkowana po dziś dzień. W 2011 roku wódka wróciła do Polski, gdzie tak samo jak przed wojną można kupić ją i rozkoszować się doskonałym smakiem.
Składniki: