Kategorie
Cachaca Pirassununga 51 to wódka posiadająca autentyczny smak próbki numer 51, jednej ze stu, która według testerów stanowiła najlepszą wersję tej wódki.
Cachaca Leblon to brazylijska wódka powstająca ze sfermentowanego soku trzcinowego wzbogaconego cukrem. Można w niej wyczuć aromaty ziołowe i dębowe.
Cachaca Mangaroca jest wódką poddawana procesowi destylacji w Brazylii a rozlewaną w Europie.
Receptura wódki STUMBRAS CRANBERRY (żurawina) jest na Litwie przekazywana z pokolenia na pokolenie. Produkując wódkę STUMBRAS CRANBERRY dodaje się sok z dojrzałych żurawin, a do każdej butelki dodaje się garść przyozdobionych jesienną czerwienią jagód. Soczysta żurawina nadaje wódce wyraźny kolor, orzeźwiający smak i aromat północnych lasów.
Stumbras Rasberry składa się z alkoholu i naturalnego soku z malin. Dodatkowo w butelce umieszczone są owoce malin. Dzięki wykorzystaniu malin wódka nabiera wyraźnego koloru, zapachu i posmaku.
Euphoria Cannabis to w 100% naturalny produkt, który powstał na bazie wyjątkowych składników. Wyrób z dodatkiem naturalnych liści marihuany oraz nasion konopi. To wódka należąca do kategorii aromatyzowanych trunków na bazie spirytusu. Jej smak z pewnością zaskakuje, zarówno koneserów, jak i osoby poszukujące nowych doznań, związanych z degustacją trunków...
3 Kilos Coconut Vodka jest to nieskazitelnie czysta wódka z dodatkiem naturalnych aromatów. Powstała z ręcznie wyselekcjonowanej pszenicy rosnącej na holenderskich polach. Dzięki pięciokrotnej destylacji zawdzięcza swój doskonały i niecodzienny smak który jest delikatny i gładki z dodatkiem aromatu tropikalnych kwiatów i świeżego kokosa z ciepłą...
Roberto Cavalli jest pierwszą włoską wódką luksusową, w całości produkowaną we Włoszech. Tworzona jest z pszenicy rosnącej u podnóży południowo-zachodnich Alp i wody, spływającej ze stoków Monte Rosa.
Włoski likier na bazie karmelu i wódki.
Ketel One Botanical Grapefruit & Rose jest to wódka odpowiednia dla tych, którzy poszukują pikantnego, apetycznego grapefruta i elegancji wyrafinowanych płatków róż. Każda esencja botaniczna jest indywidualnie i naturalnie uzyskiwana dzięki innowacyjnym metodom ekstrakcji i procesom destylacji, aby uzyskać najświeższy i najbardziej wyrazisty smak.
Ketel One Botanical Cucumber & Mint to propozycja dla tych, którzy cenią sobie chrupiące ogórki i lekkie tony świeżej mięty ogrodowej. Każda esencja botaniczna jest indywidualnie i naturalnie uzyskiwana dzięki innowacyjnym metodom ekstrakcji i procesom destylacji, aby uzyskać najświeższy, najczystszy i najbardziej wyrazisty smak.
Łotewska wódka klasy premium, smakowa edycja.
Nowa limitowana wersja wódki Black Cow. Tworzona na bazie wódki oraz lokalnych, angielskich truskawek.
Łotewska smakowa linia wódek klasy Premium, produkowanych w jednej z najnowocześniejszych fabryk w Rydze, w oparciu o technologie najnowszej generacji. Wódka Stolichnaya Flav Vodka Salted Karamel to trunek o smaku solonego karmelu. Zapewnia idealną równowagę pomiędzy słodyczą, a pikantnością. Karmelizowany cukier, angielskie toffi i szczypta soli, która...
ROBERTO CAVALLI JEST PIERWSZĄ WŁOSKĄ WÓDKĄ LUKSUSOWĄ, W CAŁOŚCI PRODUKOWANĄ WE WŁOSZECH. TWORZONA JEST Z PSZENICY ROSNĄCEJ U PODNÓŻY POŁUDNIOWO-ZACHODNICH ALP I WODY, SPŁYWAJĄCEJ ZE STOKÓW MONTE ROSA.
Stumbras Hazelnut to wódka o smaku orzecha laskowego. Starannie wyselekcjonowane orzechy są ręcznie umieszczony w każdej butelce.
Ouzo to tradycyjny alkohol grecki, który jest połączeniem kopru, anyżu gałki muszkatołowej, kolendry, kardamonu oraz cynamonu.
Polugar Borodyński z Kminkiem produkowany jest z żyta, poddawany jest trzykrotnej destylacji. Z ostatnim z trzech powtarzających się zabiegów do destylatu dodawany jest kminek i kolendra, dzięki czemu wódka nabiera smaku borodyńskiego chleba.
Polugar Miód i Pieprz to połączenie żyta i pszenicy. Poddawany jest trzykrotnej destylacji, podczas której do destylatu dodaje się miód i pieprz.
Cana-rio Cachaca to znana na całym świecie brazylijska wódka. Produkowana z trzciny cukrowej. Po połączeniu jej z sokiem owocowym otrzymujemy empadinhas. Cachace inaczej nazywana jest alkoholem wzmagającym potencję lub trunkiem "dla rogaczy".
Absente to likier stworzony z połączenia cukru i esencji z piołunu. Zioło to jest dość gorzkie, ale dzięki wysokiej zawartości cukru jego gorycz jest zrównoważona. Producent zapewnia, że ilość tujonu jest kontrolowana i zgodna z prawem.
Historia wódki sięga aż średniowiecza. Do dziś trwają spory nad tym, w którym kraju pojawiła się ona po raz pierwszy. Niezależnie od tego, pewne jest, że początkowo destylowany alkohol pełnił funkcję środka leczniczego, który miał zapobiegać wszelkim dolegliwością i w cudowny sposób przedłużać życie. Dopiero kilkaset lat później wraz z rozwojem gospodarki i zwiększeniem produkcji zboża wódka zaczęła być produktem przeznaczonym do konsumpcji na dużo większą skalę.
Wódkę produkuje się poprzez rozcieńczenie spirytusu wodą. Smak, aromat i barwa trunku są zależne właśnie od rodzaju i sposobu wytwarzania spirytusu. Chcąc otrzymać roztwór o mocy 96% należy starannie wykonać kilka czynności, które przetworzą bogatą w skrobie i cukry proste roślinę w spirytus. Na początku zacier z cukru lub mąki zbożowej, wody i drożdży fermentuje się, tak aby otrzymać mieszankę o mocy 8%. Następnie poddaje się ją destylacji, która zwiększa moc roztworu do 85-90%. Kolejnym etapem jest rektyfikacja, która zapewnia pozbycie się nieprzyjemnego aromatu oraz smaku trunku. Na tym etapie roztwór zyskuje moc 96%. Teraz pozostaje już tylko rozcieńczenie go wodą, tak aby zyskał określoną moc i rozlanie do butelek.
Wódki smakowe swój smak i aromat zawdzięczają aromatyzowanym ziołom i owocom lub zbożowym, owocowym i winnym spirytusom, które czasami łączy się także z nalewami, destylatami oraz moszczem. Nierzadko dodaje się do nich także sztuczne zapachy, które mają za zadanie jeszcze bardziej wzbogacić aromat trunku.
Na rynku istnieje wiele ciekawych rodzajów zagranicznej wódki smakowej, która zdobywa serca koneserów tego trunku. Jedną z najbardziej popularnych jest Cachaca Cana Rio, czyli brazylijski napój alkoholowy, wytwarzany z trzciny cukrowej, z której w wolnym tempie wydobywa się świeży sok, który następnie jest poddawany procesowi podwójnej fermentacji w miedzianych alembikach. Górska woda użyta do produkcji tego rodzaju alkoholu gwarantuje jego czystość, klarowność oraz łagodność. Smak Cachacy można porównać do połączenia rumu i tequili, jednak jest od nich bardziej delikatna i owocowa.
Zagraniczną marką wódki, która przez swoją niezwykłą historię zasługuje na uwagę jest J.A. Baczewski. Wytwórnia Baczewskich powstała w 1782 roku we Lwowie i aż do wybuchu drugiej wojny światowej działała jako polska firma, przez lata tworząc niezwykłą tradycję. Niestety w 1939 roku w wyniku bombardowań fabryka została spalona i doszczętnie zniszczona, a na koniec rozgrabiona przez Niemców i Sowietów. Dopiero piętnaście lat później spadkobiercy rodziny Baczewskich korzystając z cudem ocalałych receptur wznowili produkcję w wiedeńskim oddziale firmy, gdzie jest ona produkowana po dziś dzień. W 2011 roku wódka wróciła do Polski, gdzie tak samo jak przed wojną można kupić ją i rozkoszować się doskonałym smakiem.
Składniki: