Kategorie
Idealne umiejscowienie winnicy między Cima Corgo a Douro Superior pozwala czerwonym gronom na optymalne dojrzewanie. Wino Grande Reserva pochodzi z gron Touriga Nacional i Touriga Franca, uzyskanych w najbardziej udanych latach i skrupulatnie wyselekcjonowanych z najlepszych parceli.
Family Reserve to najbardziej prestiżowa linia winnicy Kleine Zalze. Znakomity Pinotage w tym wydaniu jest kwintesencją winiarstwa Afryki Południowej. Winogrona do jego produkcji zebrane zostały z 17-letnich krzewów w regionie Durbanville.
Montepulciano z Abruzji charakteryzuje się głęboką, rubinową szatą z fioletowymi refleksami. W bukiecie pokazuje głównie owocowe aromaty, a usta są wytrawne i pełne. Finisz bardzo przyjemny, krągły.
Wino stworzone z gronu odmiany Merlot zbieranych z parceli w centralnym i południowym Veneto. Mocna, jasno rubinowa barwa, przyjemny i bogaty bukiet pełen aromatów porzeczki, śliwki i fiołków. Dobrze zbalansowane, eleganckie i harmonijne wino.
Delikatne i świeże Pinot Grigio o jasnosłomkowej barwie i intensywnym bukiecie świeżych owoców i białych kwiatów. W ustach delikatne i eleganckie, z dobrze zbalansowanymi nutami dojrzałych owoców tropikalnych i jabłek.
Bardolino skomponowane z gron odmian Corvina Veronese (60%), Rondinella (30%) i Molinara (10%). Fermentacja jest prowadzona w kontrolowanej temperaturze aby utrzymać świeżość i owocowe aromaty. Wino leżakuje 3 lata zanim trafi do sprzedaży. W nosie aromaty owoców jagodowych, w ustach natomiast miękkie i krągłe.
Podstawą tego wina jest Sangiovese (80%) uzupełnione Merlot (15%) oraz Cabernet Sauvignon (5%). Kompozycja dojrzewała przez 16 miesięcy w beczkach o różnej pojemności, a następnie 3-6 miesięcy w butelce.
Leżakuje 12 miesięcy w dębowych beczkach, następnie odpoczywa w butelce. Ripasso Speri zachwyca rubinowo-czerwoną barwą, aromatami czerwonych owoców, nutką pieprzu i kakao. Wino doskonale zbalansowane z miękkimi i krągłymi taninami. Długie i pełne.
Wino zbudowane w 100% z odmiany Primitivo di Manduria, zbieranej ręcznie i bardzo selektywnie z położonych na gliniastych glebach okolic Carosino. Podczas winifikacji moszcz pozostawia się w kontakcie ze skórkami na 8 do 12 dni. Po fermentacji wino dojrzewa przez 12 miesięcy w dużych beczkach z amerykańskiego i francuskiego dębu.
Bardzo przyjemne wino o ładnej, intensywnie czerwonej barwie i typowym aromacie pełnym owoców z przewagą czereśni. W ustach pełne, harmonijne z delikatnie zaznaczoną pikanterią. Bardzo uniwersalne, pasuje do wielu mięsnych dań.
To wino powstało z połączenia lokalnych szczepów Negroamaro i Primitivo. Intensywnie czerwona barwa w połączeniu z aromatem dojrzałych wiśni i dzikiej róży urzeka od pierwszego momentu. Jeśli dołożymy do tego krągłą budowę i sporą owocowość smaku, otrzymujemy dość eleganckie i bardzo smaczne wino. Znakomicie komponuje się z makaronami w mięsnych sosach i...
Charakterystyczne Valpolicella skomponowana z gron odmian Corvina Veronese, Rondinella i Molinara. Rubinowa i połyskliwa szata. Delikatny bukiet i wytrawne, pełne usta.
Zestawienie odmian Garganega Veronese (75%), Chardonnay i Pinot Bianco. Połyskliwa i jasnosłomkowa szata. Bardzo świeże aromaty bogate w nuty kwiatów i owoców. W ustach doskonały balans owoców, kwasowości i nut mineralnych, z przyjemnym, migdałowym finiszem.
Bastianich Vigne Orsone to 100% tej znakomitej odmiany winifikowane i dojrzewane przez 7 miesięcy na osadzie w tankach ze stali nierdzewnej. Wino o intensywnych aromatach dojrzałej, soczystej gruszki i brzoskwiń, lekkiej mineralności i soczystej kwasowości. W ustach lekki posmak migdałów i czysty, długi finisz.
Eleganckie wino 100% odmiany Malvasia Nera dało wino o wyjątkowo intensywnej, rubinowej barwie. Dojrzewało przez 8-10 miesięcy w dębowych beczkach. Aromat pełen dojrzałych czerwonych owoców uzupełnionych przyprawami i nutami tostów. W smaku pełne, harmonijne, z długim posmakiem. Idealne do przystawek, czerwonych mięs, dojrzałych serów.
Eleganckie Ripasso skomponowane z ręcznie zbieranych i starannie selekcjonowanych gron Corvina (80%), Rondinella (15%) i Molinara(5%). Produkowane metodą Ripasso, leżakuje pomiędzy 12, a 18 miesięcy w beczkach z francuskiego i amerykańskiego dębu.
Znakomite wino skomponowane wyłącznie z ręcznie zbieranych gron Merlot. Dojrzewało od 8 do 14 miesięcy w beczkach z francuskiego i amerykańskiego dębu. Urzekająca rubinowa barwa z fioletowymi refleksami. Bukiet i smak intesywnie owocowe z delikatnym, pikantnym akcentem.
Znakomite wino dojrzewało w beczkach z amerykańskiego i francuskiego dębu 18 do 24 miesięcy. Intensywna rubinowa barwa, w aromacie bogactwo dojrzałych owoców z przewagą śliwki i przyjemne nuty wanilii. W ustach bardzo dobrze ułożone, o pełnej strukturze, z długim, tostowym finiszem. Idealne do czerwonych mięs, dziczyzny i dojrzałych serów. Wskazana...
Znakomite wino do produkcji tego wina posłużyły najlepsze, ręcznie zbierane grona szczepu Pinot Grigio. Dojrzewało przez kilka miesięcy w stalowych kadziach. Błyszcząca, słomkowa barwa z zielonymi refleksami. Delikatny aromat z dobrze wyczuwalnymi nutami gruszki.
Znakomite wino skomponowane jest ze szczepu Sauvignon Blanc, ma piękną, połyskliwą barwę i aromatyczny bukiet pełen owoców cytrusowych i kwiatów czarnego bzu. Usta soczyste i dobrze zbudowane, z wyczuwalną mineralnością. Szlachetności dodaje mu kilkumiesięczne leżakowanie na osadach w stalowych tankach.
Doskonała kompozycja gron szczepów: Merlot (30%), Cabernet Sauvignon (30%) oraz Sangioveto (40%). Leżakowane przez 4 miesiące w stalowych tankach oraz 4 miesiące w butelce. Wino o intensywnych aromatach, z przewagą ciemnej śliwki, ziół oraz czekolady i mocnym, zdecydowanym charakterze. Delikatnie pikantne, ale mimo to łatwe i przyjemne w piciu. Idealne na...
Wina wytrawne czerwone z powodu wykorzystania fermentacji skórek, a nie tylko miąższu owoców, stanowią także bardzo cenne źródło przeciwutleniaczy, zwalczających w organizmie człowieka wolne rodniki. Polifenole chronią organizm przed zbyt szybkim procesem starzenia, a także ułatwiają przyswajanie niektórych związków mineralnych. Wino wytrawne dostępne jest, zarówno w wersji białej, różowej, jak i czerwonej.
Przy wyborze najlepszej jakości wina wytrawnego warto jest zdecydować się na nieco młodsze, lekkie wina o owocowym zapachu i posmaku, które pochodzą ze Środkowej i Północnej Europy. Tego typu trunki można podawać do lżejszych, nie krwistych czerwonych mięs, delikatnych serów, wędlin, a także ryb, szczególnie tych smażonych lub podawanych z gęstym, balsamicznym sosem. Mocne, dojrzałe, czerwone wino wytrawne jest intensywne w smaku i zapachu oraz ciężkie, dlatego też idealnie uzupełnia dania z dziczyzny, a także przystawki z ostrych, mocno sfermentowanych serów. W różnorodnym asortymencie naszego sklepu internetowego znajdziesz duży wybór win wytrwanych, zarówno czerwonych, jak i białych lub różowych. Posiadamy wina ze szczepu Merlot, dojrzewające w małych, dębowych beczkach, jak również trunki z prestiżowej winnicy Kleine Zaize. Oferujemy również wina o ziołowym bukiecie, aromatach śliwki, fiołków i porzeczki oraz lekko tanicznych nutach. Rekomendujemy Ci również doskonałe, bogate w smaku wina wytrawne ze szczepu Cabernet Sauvinion. Wino wytrawne białe i różowe może być podawane przed posiłkiem, jako aperitif, a także do ryb, sardynek, białych mięs, delikatnych serów i wędlin. Wina wytrawne białe należy serwować zawsze po ich lekkim schłodzeniu. Najlepszym sposobem na aperitif jest podanie wytrawnego wina czerwonego.