- W koszyku nie ma jeszcze produktów
- Razem 0,00 zł
- ALKOHOLE
- KONIAK
- Wódka ELUXO edycja POP ART
- SAMPLE ELUXO
- Alkohole z TIKTOKA
- WHISKY
- SZAMPAN
- WINO MUSUJĄCE
- WINO
- BIAŁE WINO
- CZERWONE WINO
- RÓZOWE WINO
- WINO SŁODKIE
- WINO PÓŁSŁODKIE
- WINO PÓŁWYTRAWNE
- WINO WYTRAWNE
- WINO EKSKLUZYWNE
- WINO LUBUSKIE
- WINA WŁOSKIE
- WINA HISZPAŃSKIE
- WINA CHILIJSKIE
- WINA FRANCUSKIE
- WINA WĘGIERSKIE
- WINA KALIFORNIJSKIE
- WINA AUSTRIACKIE
- WINA Z RPA
- WINA ARGENTYŃSKIE
- WINA NIEMIECKIE
- WINA Z NOWEJ ZELANDII
- WINA GRECKIE
- WINA PORTUGALSKIE
- WINA IZRAELSKIE
- WINA Z USA
- WINO GRUZIŃSKIE
- PORTO
- LIKIER
- WÓDKA
- ŚLIWOWICA
- OKOWITA I DESTYLAT
- GRAPPA
- CALVADOS
- TEQUILA
- ARMANIAK
- RUM
- BRANDY
- MIÓD PITNY
- METAXA
- GIN
- NALEWKI
- PIWO RZEMIEŚLNICZE
- MINIATURY
- NAPOJE
- ZESTAWY UPOMINKOWE
- BON PODARUNKOWY
- SZKŁO KRYSZTAŁOWE
- KAWIOR - ANTONIUS CAVIAR
- Lubuski Festiwal Whisky i Alkoholi Mocnych
- BEZALKOHOLOWA BAZA DO KOKTAJLI
Indeks: OS_002
Śledziówka - wódka o smaku śledzia 38% 500ml
Indeks: LU_20
Gost Art wino musujące wytrawne - Winnica Gostchorze
Indeks: PHA_441
Soplica Staropolska
Indeks: MZ_0122
Młody Ziemniak 2022 500 ml
WINO WYTRAWNE
Wino wytrawne:
- To takie, w którym najczęściej wyczuwalna jest kwasowość, inaczej cierpkość na bocznych krawędziach języka, a także uczucie taniny, czyli suchości w ustach lub goryczy odbieranej z tyłu u nasady języka.
- Wino wytrawne, to jeden z najpopularniejszych rodzajów trunków, chodź definicja tej kategorii jest trudna do zrozumienia dla osób niewtajemniczonych oraz tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę ze sztuką winiarską.
- Wino wytrawne może okazać się trunkiem słodkawym i przyjemny w odbiorze, a także tym, dającym intensywne, mocno taniczne i silnie kwasowe odczucia.
- Niska zawartość cukru ma duży wpływ na wrażenia z degustacji, ponadto, w trakcie spożywania wina wytrawnego, warto zwrócić uwagę na zawartość alkoholu, poziom pektyn, a także poziom tanin, garbników oraz ogólną kwasowość.
- Wina wytrawne, mimo niskiej zawartości cukru, mogą mieć lekko słodkawy posmak.
- Wino wytrawne zawiera szereg związków aromatycznych oraz powstaje w procesie fermentacji, w którym zawarty w winogronach cukier przekształca się w alkohol etylowy i dwutlenek węgla. Zdaniem naukowców wino wytrawne posiada najwięcej właściwości prozdrowotnych. Jest to trunek niskokaloryczny z uwagi na małą zawartość cukru.
- Przykładem są wina wytrawne ze szczepu Chardonnay.
Produkcja win wytrawnych:
Wina wytrawne czerwone z powodu wykorzystania fermentacji skórek, a nie tylko miąższu owoców, stanowią także bardzo cenne źródło przeciwutleniaczy, zwalczających w organizmie człowieka wolne rodniki. Polifenole chronią organizm przed zbyt szybkim procesem starzenia, a także ułatwiają przyswajanie niektórych związków mineralnych. Wino wytrawne dostępne jest, zarówno w wersji białej, różowej, jak i czerwonej.
Przy wyborze najlepszej jakości wina wytrawnego warto jest zdecydować się na nieco młodsze, lekkie wina o owocowym zapachu i posmaku, które pochodzą ze Środkowej i Północnej Europy. Tego typu trunki można podawać do lżejszych, nie krwistych czerwonych mięs, delikatnych serów, wędlin, a także ryb, szczególnie tych smażonych lub podawanych z gęstym, balsamicznym sosem. Mocne, dojrzałe, czerwone wino wytrawne jest intensywne w smaku i zapachu oraz ciężkie, dlatego też idealnie uzupełnia dania z dziczyzny, a także przystawki z ostrych, mocno sfermentowanych serów. W różnorodnym asortymencie naszego sklepu internetowego znajdziesz duży wybór win wytrwanych, zarówno czerwonych, jak i białych lub różowych. Posiadamy wina ze szczepu Merlot, dojrzewające w małych, dębowych beczkach, jak również trunki z prestiżowej winnicy Kleine Zaize. Oferujemy również wina o ziołowym bukiecie, aromatach śliwki, fiołków i porzeczki oraz lekko tanicznych nutach. Rekomendujemy Ci również doskonałe, bogate w smaku wina wytrawne ze szczepu Cabernet Sauvinion. Wino wytrawne białe i różowe może być podawane przed posiłkiem, jako aperitif, a także do ryb, sardynek, białych mięs, delikatnych serów i wędlin. Wina wytrawne białe należy serwować zawsze po ich lekkim schłodzeniu. Najlepszym sposobem na aperitif jest podanie wytrawnego wina czerwonego.
Indeks: MP_004
KLEINE ZALZE FAMILY RESERVE PINOTAGE
Indeks: MP_7
MERLOT BOTTER
Indeks: MP_8
PINOT GRIGIO BOTTER
Indeks: MP_13
BROLIO CHIANTI CLASSICO RICASOLI
Indeks: MP_15
SPERI RIPASSO VALPOLICELLA
Indeks: MP_20
MASSERIE CIVITELLA PRIMITIVO DI MANDURIA
Indeks: MP_21
MASSERIE CIVITELLA NEGROAMARO DEL SALENT
Indeks: MP_22
MASSERIE CIVITELLA ROSSO PUGLIA
Indeks: MP_25
VALPOLICELLA BOTTER
Indeks: MP_26
SOAVE BOTTER
Indeks: MP_30
BASTIANICH FRIULANO
Indeks: MP_35