W związku z dużą liczbą zamówień, dostawy mogą być wydłużone do 5 dni roboczych.
Przepraszamy za niedogodności
By potwierdzić dokładny termin dostawy prosimy o kontakt salon@eluxo.pl
Kategorie
Black Cow Pure Milka to wódka powstająca z mleka. Mleko używane do jej produkcji pochodzi od jednego wybranego stada 250 krów. Po rozdzieleniu serwatki część zwana mlecznym piwem zostaje poddana destylacji i trzykrotnej filtracji.
Yeni Raki jest narodową wódką turecką. Wytwarzana jest z winogron, a swój aromat zawdzięcza anyżowi. Tradycyjnie poddawana była destylacji w alembikach, jednak dziś, przy masowej produkcji destylowana jest przy wykorzystaniu metody kolumnowej. Dzięki temu, że zawiera anyż podobna jest do Ouzo oraz Araku.
Wersje Crystal Head Aurora bazuje na najwyższej jakości angielskiej pszenicy i krystalicznie czystej wodzie z Nowej Funlandii. Jest pięć razy destylowana i siedem razy filitrowana.
Ostoya topolski trunek o niezwykłym bukiecie smaków i aromatów. Wódka jest bardzo łagodna, ponieważ swój zapach i smak zawdzięcza starannie wybranej, dojrzewającej w słońcu pszenicy, która pochodzi z ekologicznych terenów rolniczych, znajdujących się w okolicach Bieszczad. Ostoya Vodka jest synonimem chwili wytchnienia w dynamicznie zmieniającym się...
Stumbras Centenary jest stworzony na setną rocznice istnienia gorzelni Stumbras.
Stumbras Pure to wódka wytwarzana z najlepszej jakości spirytusu zbożowego.
Stumbras Premium Organic to połączenie wody oligoceńskiej oraz zboża pochodzącego z ekologicznych upraw. W procesie wytwarzania tego alkoholu stosuje się specjalistyczną metodę filtracji.
Basmoon to wódka segmentu premium. Wytwarzana jest z ręcznie wyciskanych ziemniaków, destylowaną pięciokrotnie. Dzięki zastosowaniu niecodziennych technik wódka ta ma niesamowite walory smakowe i zapachowe.
Purity to wódka wytwarzana w zamku Ellinge w Szwecji. Produkowana jest z ozimej pszenicy i jęczmienia, które są uprawiane ekologicznie. Wódka ta jest poddawana destylacji 34 razy, dzięki czemu jest delikatna w smaku. Do procesu destylacji wykorzystywane są destylatory kolumnowe z miedzi i złota. Podczas tych zabiegów 90% trunku zostaje utracone.
Cars Gold to wódka o łagodny, delikatnie dymnym zapachu, Bardzo delikatnym i gładkim smaku.
Anestasia to wódka produkowana w Bend w Oregonie. Powstaje z przejrzystej wody i słodkiej, rosnącej na północno-zachodnim wybrzeżu kukurydzy.
Anestasia to wódka produkowana w Bend w Oregonie. Powstaje z przejrzystej wody i słodkiej, rosnącej na północno-zachodnim wybrzeżu kukurydzy.
Blue 42 wytwarzana z lokalnej pszenicy, trzykrotnie destylowana i trzykrotnie filtrowana.Wódka produkowana w Anglii. Jest łagodna i delikatna, pozbawiona typowej dla wódek ostrości, mimo podwyższonej mocy do 42%.
3 Kilos jest to nieskazitelnie czysta wódka powstała z ręcznie wyselekcjonowanej pszenicy rosnącej na holenderskich polach. Dzięki pięciokrotnej destylacji zawdzięcza swój doskonały i niecodzienny smak który jest delikatny i gładki.
Roberto Cavalli jest to pierwsza włoska wódka super premium, od początku do końca realizowana we Włoszech. Wytwarzana z pszenicy rosnącej u podnóży południowo zachodnich Alp i wody, spływającej ze stoków Monte Rosa.
Precious jest to wódka wytworzona z żyta najwyższej jakości. Interesujące jest to, że poddaje się ją sześciokrotnej destylacji, a także trzykrotnemu procesowi filtracji z wykorzystaniem aktywnego węgla. Po zastosowaniu tego działania rozcieńcza się ją wspaniałą czystą wodą źródlaną, która zawiera mnóstwo składników mineralnych.
Tworzona z wody pochodzącej ze stoków Monte Rosa i pszenicy rosnącej w południowo-zachodnich Alpach. Wódka Roberto Cavalli to pierwsza włoska wódka należąca do segmentu super premium. Jest ona od początku do końca produkowana we Włoszech.
FIVE to wódka premium, wytwarzana przy użyciu wody z Parku Narodowego Brecon Beacons. Jest destylowany pięć razy w celu uzyskania maksymalnej czystości. Powstała ze słodu jęczmiennego. Jest to wódka z destylarni Penderyn.
Wyjątkowa, limitowana, ręcznie dekorowana edycja znanej na całym świecie wódki Crystal Head. Na charakterystyczną butelkę w kształcie czaszki został naniesiony obraz „Taniec na liliach wodnych”.
Bezglutenowa wódka wytwarzana z najlepszej kukurydzy i kaszy gryczanej uprawianej w rosyjskim regionie Tambov, znanym z żyznej gleby. Doskonale czysta, rześka i gładka wódka. Duma w całej ofercie Stolichnaya. Posiada certyfikat koszerności wydany przez organizację Orthodox Union.
Grey Cardinal Premium Organic to litewska wódka, produkowana od 2015 roku. Początkowo wyłącznie na rynek rosyjski, od 2020 roku dostępna jest również w Polsce. Destylowana jest z ekologicznej pszenicy z włoskich upraw.
Wódka to trunek znany od setek lat. Dawniej stosowana była jako środek leczniczy, gdyż wierzono, że ma ona szczególne właściwości zdrowotne, a nawet moc wydłużania życia. Pomiędzy wieloma krajami, które uważają się za prekursora wódki trwa zacięta walka o pierwsze miejsce w rankingu najstarszej wódki. Mimo, że nie jest pewne gdzie pojawiła się
wcześniej, sposób jej wytwarzania jest podobny we wszystkich krajach, oprócz Polski, w której trunek o nazwie wódka może być wyprodukowany tylko z określonych rodzajów zboża oraz z ziemniaków. Najpopularniejszymi zagranicznymi wódkami czystymi są: Smirnoff, Absolut, czy też Finlandia.
Wytwarzanie wódki polega na zmieszaniu spirytusu z wodą. Jednak najpierw należy pozyskać spirytus. Do jego produkcji używa się roślin bogatych w skrobie i cukier prosty, czyli np. zbóż i ziemniaków, ale również melasy trzcinowej, soi lub winogron. Pierwszym etapem w produkcji wódki jest poddanie fermentacji zacieru z cukru lub mąki zbożowej, wody i drożdży. W taki sposób otrzymuje się roztwór o mocy 8%. Następnie poddaje się go destylacji, aż osiągnie moc 85-90%. Później czeka go proces rektyfikacji, w którym usuwa się nieprzyjemny smak oraz zapach. Tak otrzymany spirytus o mocy 96% wzbogaca się innym, wydestylowanym z wysokogatunkowej masy zbożowej, dzięki czemu trunek zyskuje lekko zbożowy posmak. Przy produkcji wódki wysokogatunkowej stosuje się dodatkową obróbkę węglem drzewnym, która poprawia smak i niweluje nieprzyjemny zapach. Na sam koniec spirytus rozcieńcza się z wodą, aż osiągnie on 40 % mocy. Ostatnim etapem jest rozlanie wódki do butelek. Wódki dzieli się na czyste oraz gatunkowe. Pierwsze z nich to te wysokoprocentowe, zawierające od 38 do 75% alkoholu (liczba waha się w zależności od kraju). Charakteryzują się one neutralnym aromatem, smakiem i barwą. Wśród wódek czystych wyróżnia się: zwykłe, wyborowe, luksusowe, mieszane oraz premium, czyli najczystsze i o najlepszej jakości ze wszystkich.