Kategorie
Yeni Raki jest narodową wódką turecką. Wytwarzana jest z winogron, a swój aromat zawdzięcza anyżowi. Tradycyjnie poddawana była destylacji w alembikach, jednak dziś, przy masowej produkcji destylowana jest przy wykorzystaniu metody kolumnowej. Dzięki temu, że zawiera anyż podobna jest do Ouzo oraz Araku.
Butelki w kształcie czaszki są wykonane poprzez umieszczenie w szczelnej komorze naładowanej elektrycznie. Dwa metale w postaci proszku są aktywowane i uwalniane do komory pod ciśnieniem.Proszek całkowicie pokrywa naładowaną elektrycznie butelkę. Butelki są następnie pieczone w wysokiej temperaturze, co tworzy wyjątkowo opalizujący, metaliczny efekt.
Smirnoff Black należy do wódek klasy top premium. Spośród wszystkich wódek tej klasy wyróżnia ją to, że jest produkowana w małych partiach, po przez tradycyjny sposób destylacji w miedzianych kotłach. Przy jej filtracji używany jest węgiel drzewny, który pochodzi ze srebrnej brzozy syberyjskiej.
Green Mark to wódka o niecodziennym aromacie. Możemy wyczuć w niej chleb, przyprawy i anyż, Jest delikatnie słodka, lecz anyżowa z delikatna nutą kopru. W ustach pozostawia przyjemny smak orzechów włoskich.
Snow Queen to wódka produkowana w Kazachstanie. Powstaje z ekologicznej pszenicy i źródlanej wody, która pochodzi z podnóża Himalajów. Wódka o delikatnym smaku.
Ostoya topolski trunek o niezwykłym bukiecie smaków i aromatów. Wódka jest bardzo łagodna, ponieważ swój zapach i smak zawdzięcza starannie wybranej, dojrzewającej w słońcu pszenicy, która pochodzi z ekologicznych terenów rolniczych, znajdujących się w okolicach Bieszczad. Ostoya Vodka jest synonimem chwili wytchnienia w dynamicznie zmieniającym się...
Stumbras Pure to wódka wytwarzana z najlepszej jakości spirytusu zbożowego.
Stumbras Premium Organic to połączenie wody oligoceńskiej oraz zboża pochodzącego z ekologicznych upraw. W procesie wytwarzania tego alkoholu stosuje się specjalistyczną metodę filtracji.
Basmoon to wódka segmentu premium. Wytwarzana jest z ręcznie wyciskanych ziemniaków, destylowaną pięciokrotnie. Dzięki zastosowaniu niecodziennych technik wódka ta ma niesamowite walory smakowe i zapachowe.
Mamont to wódka produkowana destylarni w górach Ałtaj, jest to jedna z najstarszych destylarni w Rosji. Jest to połączenie wody ze źródeł Ałtajskich gór, spirytusu z rosyjskiej pszenicy. Alkohol ten jest destylowany pięć razy i oczyszczany przy wykorzystaniu węgla z miejscowych brzóz. Butelka zaprojektowana została na wzór mamuciego ciosu ku pamięci...
Purity to wódka wytwarzana w zamku Ellinge w Szwecji. Produkowana jest z ozimej pszenicy i jęczmienia, które są uprawiane ekologicznie. Wódka ta jest poddawana destylacji 34 razy, dzięki czemu jest delikatna w smaku. Do procesu destylacji wykorzystywane są destylatory kolumnowe z miedzi i złota. Podczas tych zabiegów 90% trunku zostaje utracone.
Purity to wódka wytwarzana w zamku Ellinge w Szwecji. Produkowana jest z ozimej pszenicy i jęczmienia, które są uprawiane ekologicznie. Wódka ta jest poddawana destylacji 34 razy, dzięki czemu jest delikatna w smaku. Do procesu destylacji wykorzystywane są destylatory kolumnowe z miedzi i złota. Podczas tych zabiegów 90% trunku zostaje utracone.
Cars Gold to wódka o łagodny, delikatnie dymnym zapachu, Bardzo delikatnym i gładkim smaku.
Anestasia to wódka produkowana w Bend w Oregonie. Powstaje z przejrzystej wody i słodkiej, rosnącej na północno-zachodnim wybrzeżu kukurydzy.
Anestasia to wódka produkowana w Bend w Oregonie. Powstaje z przejrzystej wody i słodkiej, rosnącej na północno-zachodnim wybrzeżu kukurydzy.
Blue 42 wytwarzana z lokalnej pszenicy, trzykrotnie destylowana i trzykrotnie filtrowana.Wódka produkowana w Anglii. Jest łagodna i delikatna, pozbawiona typowej dla wódek ostrości, mimo podwyższonej mocy do 42%.
3 Kilos jest to nieskazitelnie czysta wódka powstała z ręcznie wyselekcjonowanej pszenicy rosnącej na holenderskich polach. Dzięki pięciokrotnej destylacji zawdzięcza swój doskonały i niecodzienny smak który jest delikatny i gładki.
Jest to wyjątkowy alkohol produkcji hiszpańskiej. Do uzyskania tej wódki wykorzystuje się wina typu sherry. Istotne jest to, że dla otrzymania fantastycznego efektu wódka poddawana jest trzykrotnemu procesowi destylacji.
Crystal Head wódka wyróżnia się nietypowym kształtem- czaszki. Taką własnie butelkę zaprojektował John Alexander- amerykański artysta. Czaszka została wykonana w zakładach Bruni Glass w Mediolanie. Kształt tej butelki ma kojarzyć się z zagadką o kryształowych czaszkach.
Roberto Cavalli jest to pierwsza włoska wódka super premium, od początku do końca realizowana we Włoszech. Wytwarzana z pszenicy rosnącej u podnóży południowo zachodnich Alp i wody, spływającej ze stoków Monte Rosa.
Russian Standard Lyubavin Edition to wódka wytwarzana według przepisu Dmitrija Mendelejewa z 1894 roku.
Wódka to trunek znany od setek lat. Dawniej stosowana była jako środek leczniczy, gdyż wierzono, że ma ona szczególne właściwości zdrowotne, a nawet moc wydłużania życia. Pomiędzy wieloma krajami, które uważają się za prekursora wódki trwa zacięta walka o pierwsze miejsce w rankingu najstarszej wódki. Mimo, że nie jest pewne gdzie pojawiła się
wcześniej, sposób jej wytwarzania jest podobny we wszystkich krajach, oprócz Polski, w której trunek o nazwie wódka może być wyprodukowany tylko z określonych rodzajów zboża oraz z ziemniaków. Najpopularniejszymi zagranicznymi wódkami czystymi są: Smirnoff, Absolut, czy też Finlandia.
Wytwarzanie wódki polega na zmieszaniu spirytusu z wodą. Jednak najpierw należy pozyskać spirytus. Do jego produkcji używa się roślin bogatych w skrobie i cukier prosty, czyli np. zbóż i ziemniaków, ale również melasy trzcinowej, soi lub winogron. Pierwszym etapem w produkcji wódki jest poddanie fermentacji zacieru z cukru lub mąki zbożowej, wody i drożdży. W taki sposób otrzymuje się roztwór o mocy 8%. Następnie poddaje się go destylacji, aż osiągnie moc 85-90%. Później czeka go proces rektyfikacji, w którym usuwa się nieprzyjemny smak oraz zapach. Tak otrzymany spirytus o mocy 96% wzbogaca się innym, wydestylowanym z wysokogatunkowej masy zbożowej, dzięki czemu trunek zyskuje lekko zbożowy posmak. Przy produkcji wódki wysokogatunkowej stosuje się dodatkową obróbkę węglem drzewnym, która poprawia smak i niweluje nieprzyjemny zapach. Na sam koniec spirytus rozcieńcza się z wodą, aż osiągnie on 40 % mocy. Ostatnim etapem jest rozlanie wódki do butelek. Wódki dzieli się na czyste oraz gatunkowe. Pierwsze z nich to te wysokoprocentowe, zawierające od 38 do 75% alkoholu (liczba waha się w zależności od kraju). Charakteryzują się one neutralnym aromatem, smakiem i barwą. Wśród wódek czystych wyróżnia się: zwykłe, wyborowe, luksusowe, mieszane oraz premium, czyli najczystsze i o najlepszej jakości ze wszystkich.