Kategorie
Cognac Chabasse to firma założona w 1811 roku w miejscowości Saint-Jean-d'Angély przez Jean-Baptiste Chabasse. Jean potrafił swoją pasję produkcji ekskluzywnych trunków zaszczepić rodzinie.
Hine Cigar Reserve posiada bursztynowy kolor w bukiecie i na podniebieniu wspaniale zbalansowany i bardzo krągły z posmakiem miodu. Trunek złożony i bogaty w zapachu liści tytoniu, kandyzowanych owoców z nutką dębu. Finisz długi z nutka lukrecji i delikatnych przypraw.
Hine Rare VSOP posiada bursztynowy kolor w bukiecie i na podniebieniu dobrze zrównoważony, krągły i gładki z nutkami wanilii i owoców. Trunek złożony perfumowany nutkami jaśminu i akacji. Finisz długi, delikatny dębowa nutką.
Znakomity likier malinowy na bazie koniaku Francois Voyer.
Niezwykle haromonijny i urzekający przedstawiciel regionu Grande Champagne. Jest kompozycją 30 - 40-to letnich eau-de-vie. Barwa ciemnego mahoniu. W bukiecie eksplozja aromatów: cynamon, goździki, wanilia, suszone owoce, orzechy, orientalne przyprawy z delikatnym zapachem cygar w tle. To dzieło sztuki, idealne by celebrować nim najważniejsze chwile w życiu.
Niezwykle haromonijny i urzekający przedstawiciel regionu Grande Champagne. Jest kompozycją 30 - 40-to letnich eau-de-vie. Barwa ciemnego mahoniu. W bukiecie eksplozja aromatów: cynamon, goździki, wanilia, suszone owoce, orzechy, orientalne przyprawy z delikatnym zapachem cygar w tle. To dzieło sztuki, idealne by celebrować nim najważniejsze chwile w życiu.
Koniak pochodzący z winnic Małej Szampanii. Każdy rocznik ma swój własny, unikatowy charakter. Każdy jest inny, a o złożoności bukietu świadczą najsubtelniejsze nuty aromatów. Termin realizacji do 3 dni po potwierdzeniu dostępności.
Zupełnie wyjątkowy, ponad 50-cio letni koniak z apelacji Grande Champagne. Głęboka, intensywnie bursztynowa barwa. Aromaty kwiatów irysów i jaśminu, delikatne nuty drewna i cygar. W Ustach słodkawy, pełny i bardzo bogaty. Obfituje w akcenty konfitur, pikantnych przypraw i pieprzu. Magia w kieliszku.
Rémy Martin Louis XIII jest niekwestionowanym królem wśród koniaków. W ekskluzywnej butelce z wyjątkowego kryształu Baccarat, zdobionej 24-karatowym złotem umieszczono kompozycję eaux-de-vie w całości pochodzących z Grande Champagne. Wiek najstarszych z nich przekracza 100 lat.
Bukiet wspaniale zbalansowany z lekkimi kwiatowymi nutami i świeżymi aromatami suchodrzewu. W kolorze krystalicznie złoto- żółty. Claude Chatelier Cognac powstaje wyłącznie z najlepszych wyselekcjonowanych win pochodzących z najbardziej cenionych winnic.
Bardzo głęboki i bogaty bukiet, z lekkimi nutami fiołków. Niezwykła gładkość tego koniaku wynika z aromatu suszonych śliwek i innych jesiennych owoców. Destylaty użyte do zestawienia tego koniaku leżakowały 18 - 20 lat.
Meukow Icone to specjalny blend stworzona w 2012 roku z okazji 150. rocznicy marki Meukow. I to naprawdę specjalna mieszanka. W smakach odnajdujemy charakterystyczne nuty wanilii i kawy, a zapach przypomina nam ostry i lekki ślad owocowości.
Meukow 5* jest to młody koniak powszechnie cenionego producenta tych trunków. Ma przyjemny, delikatnie słodki aromat dojrzałych i suszonych owoców, przełamany nutami beczkowymi. W smaku gładki i oleisty, robi bardzo udane wrażenie dzięki swej głębi, na którą składają się nuty owocowe, ale też korzenne: gałki muszkatołowej, cynamonu, lukrecji, wanilii i...
Rémy Martin Louis XIII jest niekwestionowanym królem wśród koniaków. W ekskluzywnej butelce z wyjątkowego kryształu Baccarat, zdobionej 24-karatowym złotem umieszczono kompozycję eaux-de-vie w całości pochodzących z Grande Champagne. Wiek najstarszych z nich przekracza 100 lat.
Rémy Martin Louis XIII jest niekwestionowanym królem wśród koniaków. W ekskluzywnej butelce z wyjątkowego kryształu Baccarat, zdobionej 24-karatowym złotem umieszczono kompozycję eaux-de-vie w całości pochodzących z Grande Champagne. Wiek najstarszych z nich przekracza 100 lat.
Rémy Martin Louis XIII jest niekwestionowanym królem wśród koniaków. W ekskluzywnej butelce z wyjątkowego kryształu Baccarat, zdobionej 24-karatowym złotem umieszczono kompozycję eaux-de-vie w całości pochodzących z Grande Champagne. Wiek najstarszych z nich przekracza 100 lat.
Koniak łączący elegancję Petite Champagne z delikatnością Borderies. To nie tylko wyjątkowa butelka o atrakcyjnym wyglądzie, z wytłoczonym w szkle kogutem, symbolem marki i Francji, ale też wyjątkowa jakość. Na podniebieniu znajdziemy owoce cytrusowe i kawowe cappuccino z nutami wanilii. Piękny i długi finisz. Wszystkie składniki leżakują nie krócej niż...
Hardy XO imponuje swoim bursztynowym kolorem i delikatnym bukietem płatków róży, dojrzałych daktyli i pudełek po cygarach. Jego jedwabista konsystencja i długotrwałe aromaty są charakterystyczne dla dojrzałości wielkiego XO. Wszystkie składniki leżakują nie krócej niż 15 lata.
Rare XO leżakują nie krócej niż 20 lat. Bursztynowa szata i jego aromat świeżych płatków róży, dojrzałych daktyli, wanilii, skóry i zapachu cygar zaintrygują każdego. Jedwabista konsystencja, która pojawia się wraz z dojrzałością i niewiarygodnie długotrwały smak świadczą o koniaku najwyższej klasy zdającym się nie mieć sobie równych.
ABK6 to Single Estate Cognac, czyli koniak z pojedynczej posiadłości. Każdy etap produkcji odbywa się w wytwórni Francisa Abecassis, który jest jednym z największych posiadaczy ziemi w apelacji Cognac.
Niezwykle elegancki i nowoczesny, najwyższej klasy koniak francuski destylowany z 12 wyjątkowych eaux de vie z regionu Grande Champagne, dojrzewających od 25 do 70 lat w dębowych beczkach co nadaje mu delikatnego charakter i głębi aromatu.
Koniak, z języka francuskiego cognac nie bez powodu nazywany jest eliksirem życia lub królem alkoholi. Najsłynniejszy winiak Francji wywodzi się z regionu Cognac, położonego w zachodniej Francji pomiędzy rzeką Charente a Bordeaux. Konsumenci często mylą go z brandy i innymi winiakami, jest to jednak dużym błędem! Prawo do nazwy Cognac mają bowiem tylko wyroby wytworzone według ściśle obowiązujących zasad. Jest tylko jedno miejsce na świecie, w którym odbywa się produkcja tego alkoholu. Najlepszy koniak powstaje w rejonie Charente w pobliżu miasta Cognac we Francji. Kolejny z warunków, który musi zostać spełniony, aby butelkę alkoholu nazwać koniakiem są użyte do jego wytworzenia owoce. Co najmniej 90 % muszą stanowić białe winogrona ugni blanc, folle blanche lub colombard.
Winobranie rozpoczyna się na początku października, gdy winogrona są już całkowicie dojrzałe i trwa około miesiąca. Następnie rozpoczyna się kolejny obowiązkowy etap produkcji koniaku, związany z metodą wytwarzania luksusowego alkoholu. Istnieje tylko jedna możliwość – destylacja w miedzianych alembikach i przynajmniej dwuletnia maturacja
w beczkach z francuskiego dębu. Co ciekawe, na jakość koniaku ma wpływ wiele czynników zewnętrznych – wymiar beczek, wilgotność, temperatura, a nawet wielkość piwnicy leżakowej. Tylko przy zachowaniu odpowiednich wytycznych alkohol nabierze odpowiedniego smaku i aromatu, dzięki czemu powstanie najlepszy koniak. Im dłużej jest leżakowany tym będzie lepszy. Chcąc dowiedzieć się jak dużo czasu nasz koniak spędził w beczce, wystarczy spojrzeć na etykietę, na której znajdziemy jedno z oznaczeń:
Historia koniaku jest bardzo długa i sięga aż początków XVII wieku. W tym czasie pierwszy raz użyto nazwy cognac, jednak mówi się, że produkcja tego alkoholu została rozpoczęta już sto lat wcześniej! Od 1830 roku koniak zaczęto butelkować, a w ciągu kolejnych niemal dwustu lat powstały firmy specjalizujące się w jego wytwarzaniu. Dziś najbardziej znanymi na świecie są trzy z nich. Bisquit powstał w 1819 roku w Jarnac. Kultowy już koniak Hennessy został założony przez irlandzkiego kapitana Richarda Hennessy’ego już w 1765 roku, a angielski Martel założył szkocki arystokrata. Koniak zdecydowanie nie jest alkoholem do szybkiej konsumpcji. Pełnię jego walorów smakowych i zapachowych można odkryć tylko przez powolne sączenie go z charakterystycznego kieliszka w kształcie tulipana (koniakówki). Powinien być podawany w temperaturze pokojowej, a konsumpcja nie powinna nastąpić wcześniej niż po długim napawaniu się jego aromatem i bukietem zapachowym, trwającym nawet do pół godziny!
W razie pytań zapraszamy do kontaktuKONTAKT
Zapraszamy i życzymy przyjemnych zakupów