Kategorie

RÓZOWE WINO 

11 prod.

Różowe wino:

  • Różowe wino jest produkowane głównie z ciemnych winogron, w procesie podobnym do tworzenia wina czerwonego. Jednakże kolor różowego wina nie jest tak intensywny, jak ten w przypadku win czerwonych. Jest to uwarunkowane fermentacją winogron ze skórkami, która jest procesem trwającym od kilku do maksymalnie kilkunastu godzin.
  • Amatorami różowych win w Polsce są głównie kobiety. Uważa się powszechnie, że wina różowe spożywane są w naszym kraju głównie w lecie. We Francji konsumpcja win różowych w okresie jesieni i zimy jest znacznie wyższa niż win białych oraz czerwonych.
  • Największym producentem win różowych jest Francja, która dostarcza ¼ światowej produkcji tego trunku. Kolejnymi dostawcami wina różowego są Hiszpania, USA oraz Włochy. Kraje te zajmują się produkcją wina różowego we wszystkiego jego odcieniach, od koloru herbacianej róży, po łososia, arbuza i fuksję, aż do odcienia karmazynu.

Barwa różowego wina pozwala uzyskać informacje o procesie jego powstawania:

Istnieją trzy podstawowe sposoby produkcji win różowych. Najpopularniejszy jest ten zbliżony do wytwarzania win czerwonych, który polega na ekstrakcji pigmentów ze skórek gron w czasie maceracji w moszczu, otrzymywanym poprzez intensywne zgniatanie. Maceracja ta trwa stosunkowo krótko. W kolejnym etapie skórki są oddzielone od moszczu, który w dalszym ciągu podlega procesowi fermentacji. Ten proces produkcji jest preferowany w Portugalii oraz Hiszpanii. Charakterystyczną cechą wina różowego jest to, iż posiada ono walory smakowe zbliżone do wina białego, które jest fermentowane bez skórek. Wino różowe odpowiada także po części smakowi wina czerwonego, fermentowanego wraz ze skórkami. Pokutuje błędne przekonanie, że wino różowe jest mieszanką wina białego i czerwonego.

Do najszlachetniejszych odmian wina różowego należą m.in.:

Cabernet Sauvignon, Nebbiolo, Pinot Noir czy Tempranillo. W bogatym asortymencie naszego sklepu znajdziesz chilijskie, kalifornijskie czy hiszpańskie wina różowe o bogatym bukiecie smakowym. Możesz zdecydować się na odmiany wytrwane, skomponowane ze szczepu Tinta de Toro, jak również Zinfandel w połączeniu z Muscat czy Grenache, Cinsault i Syrah. Posiadamy w swojej ofercie również wina różowe półsłodkie, o delikatnym, ciepłym zabarwieniu i połączeniu nut truskawkowych, szykownie podbitych truflami. Warto zamówić z naszej oferty handlowej jasnoróżowe, delikatne i rześkie wino różowe pochodzące z winnicy Jakubów. Amatorom różowych win z rejonów Prowansji z pewnością przypadną do gustu, oferowane przez nasz sklep wytrawne kolekcje różowych win, sygnowane przez winnicę Chateau Barbebelle. Wina różowe należy podawać w temperaturze od 11 do 13 stopni Celsjusza. Stanowią one idealny duet z lekkimi sałatkami warzywami, z zapiekankami, mogą również wzmacniać smak przystawek zaprawianych sosem vinegrette i dań kuchni włoskiej. Wina różowe dobrze korespondują z owocami morza, ryżem, omletem oraz potrawami z ryb i drobiu. Świetnie odnajdują się także przy degustacji wędlin grzybów i wieprzowiny.

  • Tylko oryginalne produkty
  • Szybka realizacja rezerwacji
  • Wygodny kontakt
  • Płatności Przelewy24
Wszystkie prawa zastrzeżone: Eluxo.pl | Sklep Online | Kopiowanie treści zabronione.
Realizacja: www.selljus.pl