Kategorie
Wino pochodzące z hiszpańskiej Walencji. Wyprodukowane ze szczepów muskat aleksandryjski i garnacha.
Wino różowe, w kolorze ,,french rose'' ze szczepu Monarch. Aromaty jagód, borówek i delikatnie czarnej porzeczki. W smaku dominują owoce pestkowe.
Wino różowe, półwytrawne. Tak smakuje lato! Owocowe nuty truskawek i poziomek. Lekki cukier resztkowy nadaje krągłości i harmonizuje z kwasowością.
Wino wyprodukowane ze szczepu Regent, posiada długi, przyjemny posmak słodkiej truskawki i lekko kwasowej poziomki. Najlepsze w upalne letnie wieczory.
Zestawienie odmian Nero d’Avola i Frappato z zachodniej części Sycylii. Wino o pięknej, połyskliwej szacie, pełne aromatów kwiatów, czerwonych owoców i jabłek. Delikatnie słodkie i lekkie, z przyjemnym, owocowym posmakiem. Należy serwować schłodzone.
Istnieją trzy podstawowe sposoby produkcji win różowych. Najpopularniejszy jest ten zbliżony do wytwarzania win czerwonych, który polega na ekstrakcji pigmentów ze skórek gron w czasie maceracji w moszczu, otrzymywanym poprzez intensywne zgniatanie. Maceracja ta trwa stosunkowo krótko. W kolejnym etapie skórki są oddzielone od moszczu, który w dalszym ciągu podlega procesowi fermentacji. Ten proces produkcji jest preferowany w Portugalii oraz Hiszpanii. Charakterystyczną cechą wina różowego jest to, iż posiada ono walory smakowe zbliżone do wina białego, które jest fermentowane bez skórek. Wino różowe odpowiada także po części smakowi wina czerwonego, fermentowanego wraz ze skórkami. Pokutuje błędne przekonanie, że wino różowe jest mieszanką wina białego i czerwonego.
Cabernet Sauvignon, Nebbiolo, Pinot Noir czy Tempranillo. W bogatym asortymencie naszego sklepu znajdziesz chilijskie, kalifornijskie czy hiszpańskie wina różowe o bogatym bukiecie smakowym. Możesz zdecydować się na odmiany wytrwane, skomponowane ze szczepu Tinta de Toro, jak również Zinfandel w połączeniu z Muscat czy Grenache, Cinsault i Syrah. Posiadamy w swojej ofercie również wina różowe półsłodkie, o delikatnym, ciepłym zabarwieniu i połączeniu nut truskawkowych, szykownie podbitych truflami. Warto zamówić z naszej oferty handlowej jasnoróżowe, delikatne i rześkie wino różowe pochodzące z winnicy Jakubów. Amatorom różowych win z rejonów Prowansji z pewnością przypadną do gustu, oferowane przez nasz sklep wytrawne kolekcje różowych win, sygnowane przez winnicę Chateau Barbebelle. Wina różowe należy podawać w temperaturze od 11 do 13 stopni Celsjusza. Stanowią one idealny duet z lekkimi sałatkami warzywami, z zapiekankami, mogą również wzmacniać smak przystawek zaprawianych sosem vinegrette i dań kuchni włoskiej. Wina różowe dobrze korespondują z owocami morza, ryżem, omletem oraz potrawami z ryb i drobiu. Świetnie odnajdują się także przy degustacji wędlin grzybów i wieprzowiny.