- W koszyku nie ma jeszcze produktów
- Razem 0,00 zł
- ALKOHOLE
- KONIAK
- Wódka ELUXO edycja POP ART
- SAMPLE ELUXO
- Alkohole z TIKTOKA
- WHISKY
- SZAMPAN
- WINO MUSUJĄCE
- WINO
- BIAŁE WINO
- CZERWONE WINO
- RÓZOWE WINO
- WINO SŁODKIE
- WINO PÓŁSŁODKIE
- WINO PÓŁWYTRAWNE
- WINO WYTRAWNE
- WINO EKSKLUZYWNE
- WINO LUBUSKIE
- WINA WŁOSKIE
- WINA HISZPAŃSKIE
- WINA CHILIJSKIE
- WINA FRANCUSKIE
- WINA WĘGIERSKIE
- WINA KALIFORNIJSKIE
- WINA AUSTRIACKIE
- WINA Z RPA
- WINA ARGENTYŃSKIE
- WINA NIEMIECKIE
- WINA Z NOWEJ ZELANDII
- WINA GRECKIE
- WINA PORTUGALSKIE
- WINA IZRAELSKIE
- WINA Z USA
- WINO GRUZIŃSKIE
- PORTO
- LIKIER
- WÓDKA
- ŚLIWOWICA
- OKOWITA I DESTYLAT
- GRAPPA
- CALVADOS
- TEQUILA
- ARMANIAK
- RUM
- BRANDY
- MIÓD PITNY
- METAXA
- GIN
- NALEWKI
- PIWO RZEMIEŚLNICZE
- MINIATURY
- NAPOJE
- ZESTAWY UPOMINKOWE
- BON PODARUNKOWY
- SZKŁO KRYSZTAŁOWE
- KAWIOR - ANTONIUS CAVIAR
- Lubuski Festiwal Whisky i Alkoholi Mocnych
- BEZALKOHOLOWA BAZA DO KOKTAJLI
Indeks: OS_002
Śledziówka - wódka o smaku śledzia 38% 500ml
Indeks: LU_20
Gost Art wino musujące wytrawne - Winnica Gostchorze
Indeks: PHA_441
Soplica Staropolska
Indeks: MZ_0122
Młody Ziemniak 2022 500 ml
WINO SŁODKIE
Proces produkcji win słodkich:
W historii winiarstwa słodkie wina zajmują bardzo ważne miejsce z uwagi na skomplikowany proces ich produkcji. Polega on na fermentowaniu zawartego w owocach cukru w alkohol, ale również istotne jest uzyskanie pożądanej ilości cukru resztkowego. Z uwagi na dość złożony proces powstawania wina słodkie stanowią wyzwanie dla wielu producentów. Są to alkohole cenione, nie tylko przez kobiety, ale również amatorów markowych i dobrej jakości trunków. Do produkcji win słodkich używa się gron z późnego zbioru, winogron zaatakowanych przez szlachetną pleśń botrytis cinerea, gron pozostających na krzewach do samych przymrozków oraz suszonych winogron. Wina słodkie w przeważającej większości są białe, z uwagi na to, że w jasnych odmianach gron istnieje znacznie lepsza zdolność do koncentracji odpowiedniej ilości cukru. Słodkie winogrona z późnego zbioru stanowią doskonałą podstawę do tworzenia tego rodzaju trunków. Pozostawione na krzewach stają się przejrzałe, a nawet wysuszone. Dzięki temu, koncentracja cukrów w uzyskanym z nich moszczu jest znacznie większa. Metoda pędzenia wina słodkiego z późnego zbioru jest dość kosztowna i nie każda winnica może sobie pozwolić na tego typu proces. Samo opóźnianie zbiorów sprawia, że właściciel winnicy ryzykuje całkowitą utratę plonów, szczególnie z uwagi na niekorzystne warunki pogodowe. Ponadto, zbyt późny zbiór obniża wydajność z jednego hektara, co oznacza, że do wytworzenia wina słodkiego potrzeba znacznie więcej gron, niż w przypadku produkcji win wytrawnych. Najsłynniejsze wina z późnego zbioru to te produkowane w krajach niemieckojęzycznych. Wina słodkie mogą być również produkowane z winogron pokrytych szlachetną pleśń, która powoduje usunięcie z owoców wody, przez co wysuszone grona posiadają wyższą koncentrację cukru, składników aromatycznych i kwasów. Produkcja wina słodkiego polega także na zatrzymaniu procesu fermentacji poprzez dodatek wysokoprocentowego spirytusu lub destylatu gronowego. Rekomendujemy Ci zakup win słodkich, zarówno czerwonych, jak i białych, pochodzących z Sycylii, Węgier czy Toskanii.
Możesz zdecydować się na wina ze szczepów Semilion, Muscat, Trebblano, Toscano, Malvasia czy Sauvignion Blanc. W oferowanych przez nas winach słodkich zawartość alkoholu kształtuje się na poziomie, od 9 % do 16%. Posiadamy tradycyjne wina deserowe, których powstanie datuje się na czasy średniowiecza. Oferujemy Ci zakup kompozycji win klasy Tawny oraz znakomitej jakości Porto. Wina słodkie, które zamówisz na naszej stronie online należy podawać w temperaturze nie wyższej niż 15 stopni Celsjusza. Naszym klientom oferujemy trunki z najlepszych źródeł, produkowane według tradycyjnych metod z wyselekcjonowanych szczepów winogron. W bogatym asortymencie naszego sklepu internetowego znajdziesz szeroki wybór win słodkich, które możesz podawać do deserów, lodów, ciast, leguminy, kawy, kremów, budyniów i ciasteczek. Według zasad savoir vivre, wina deserowe serwuje się na końcu posiłku, by delektować się ich wyśmienitym smakiem.
Indeks: MP_63
QUANCARD TRADITION MOELLEUX ROUGE
Indeks: MP_64
QUANCARD TRADITION MOELLEUX BLANC
Indeks: MP_W149
VAL DE REYES BIANCO DULCE
Indeks: MP_W150
VAL DE REYES TINTO DULCE
Indeks: MP_W156
HEIDERER BERENAUSLESE
Indeks: MP_W358
BORGO SCOPETO VINSANTO 0,375L 2009
Indeks: IF_3033
Freegold różowy
Indeks: IF_3931
Freegold biały
Indeks: LU_8
Winnica Trojan- Solaris 2023
Indeks: MP_92123
Castello Di Brolio Vin Santo Ricasoli 2010
Indeks: MP_262334
Speri Recioto La Roggia 0,5L
Indeks: MP_82122