Indeks: LU_20

Gost Art wino musujące wytrawne - Winnica Gostchorze

(3)
Harmonijny, wytrawny smak unikalnej kompozycji winogron odmian Pinot blanc , Riesling i Pinot Noir. Wina robione są w małych partiach, tak by jak najdłużej leżakowały na osadzie. Stworzone według francuskiej szkoły szampańskiej z polskich owoców rosnących w tradycyjnym regionie winiarskim okolic Zielonej Góry. Rocznik 2022
Cena 85,00 zł
Więcej
Dostępny

Indeks: PHA_441

Soplica Staropolska

(2)
Soplica Staropolska skomponowana z wyrazistych esencji na orzechach włoskich, śliwkach i goździkach wzbogacona o polski miód. Jest to wódka luksusowa w eleganckiej karafce.
Cena 89,00 zł
Więcej
Dostępny
Wszystkie bestsellery
WINO SŁODKIE
Słodkie wino

WINO SŁODKIE

Proces produkcji win słodkich:

W historii winiarstwa słodkie wina zajmują bardzo ważne miejsce z uwagi na skomplikowany proces ich produkcji. Polega on na fermentowaniu zawartego w owocach cukru w alkohol, ale również istotne jest uzyskanie pożądanej ilości cukru resztkowego. Z uwagi na dość złożony proces powstawania wina słodkie stanowią wyzwanie dla wielu producentów. Są to alkohole cenione, nie tylko przez kobiety, ale również amatorów markowych i dobrej jakości trunków. Do produkcji win słodkich używa się gron z późnego zbioru, winogron zaatakowanych przez szlachetną pleśń botrytis cinerea, gron pozostających na krzewach do samych przymrozków oraz suszonych winogron. Wina słodkie w przeważającej większości są białe, z uwagi na to, że w jasnych odmianach gron istnieje znacznie lepsza zdolność do koncentracji odpowiedniej ilości cukru. Słodkie winogrona z późnego zbioru stanowią doskonałą podstawę do tworzenia tego rodzaju trunków. Pozostawione na krzewach stają się przejrzałe, a nawet wysuszone. Dzięki temu, koncentracja cukrów w uzyskanym z nich moszczu jest znacznie większa. Metoda pędzenia wina słodkiego z późnego zbioru jest dość kosztowna i nie każda winnica może sobie pozwolić na tego typu proces. Samo opóźnianie zbiorów sprawia, że właściciel winnicy ryzykuje całkowitą utratę plonów, szczególnie z uwagi na niekorzystne warunki pogodowe. Ponadto, zbyt późny zbiór obniża wydajność z jednego hektara, co oznacza, że do wytworzenia wina słodkiego potrzeba znacznie więcej gron, niż w przypadku produkcji win wytrawnych. Najsłynniejsze wina z późnego zbioru to te produkowane w krajach niemieckojęzycznych. Wina słodkie mogą być również produkowane z winogron pokrytych szlachetną pleśń, która powoduje usunięcie z owoców wody, przez co wysuszone grona posiadają wyższą koncentrację cukru, składników aromatycznych i kwasów. Produkcja wina słodkiego polega także na zatrzymaniu procesu fermentacji poprzez dodatek wysokoprocentowego spirytusu lub destylatu gronowego. Rekomendujemy Ci zakup win słodkich, zarówno czerwonych, jak i białych, pochodzących z Sycylii, Węgier czy Toskanii.

Możesz zdecydować się na wina ze szczepów Semilion, Muscat, Trebblano, Toscano, Malvasia czy Sauvignion Blanc. W oferowanych przez nas winach słodkich zawartość alkoholu kształtuje się na poziomie, od 9 % do 16%. Posiadamy tradycyjne wina deserowe, których powstanie datuje się na czasy średniowiecza. Oferujemy Ci zakup kompozycji win klasy Tawny oraz znakomitej jakości Porto. Wina słodkie, które zamówisz na naszej stronie online należy podawać w temperaturze nie wyższej niż 15 stopni Celsjusza. Naszym klientom oferujemy trunki z najlepszych źródeł, produkowane według tradycyjnych metod z wyselekcjonowanych szczepów winogron. W bogatym asortymencie naszego sklepu internetowego znajdziesz szeroki wybór win słodkich, które możesz podawać do deserów, lodów, ciast, leguminy, kawy, kremów, budyniów i ciasteczek. Według zasad savoir vivre, wina deserowe serwuje się na końcu posiłku, by delektować się ich wyśmienitym smakiem.

Aktywne filtry

Indeks: MP_28

MOSCATO D`ASTI MASSOLINO

(0)
 To wspaniały przykład jak mineralne i „czyste” może być Moscato de Asti. Fermentowane w kadziach ze stali nierdzewnej by zachować jego naturalne walory aromatyczno-smakowe. Piękny bukiet z dominacją gruszki, brzoskwini i ziół: przede wszystkim szałwi i mięty. W ustach gęste, mineralne, o urzekającym, słodkim, lekkim finiszu.
Cena 98,00 zł
Więcej
Dostępny

Indeks: MP_63

QUANCARD TRADITION MOELLEUX ROUGE

(0)
Ujmująca kompozycja klasycznych bordoskich odmian: Cabernet Sauvignon i Merlot, o pięknej, rubinowej szacie i przyjemnych kwiatowych aromatach. W ustach wyczuwalna słodycz i aromaty smażonych, owocowych powideł.
Cena 35,00 zł
Więcej
Ostatnie sztuki w magazynie

Indeks: MP_64

QUANCARD TRADITION MOELLEUX BLANC

(0)
Ujmująca kompozycja klasycznych odmian Colombard, Semillon i Ugni Blanc, o jasnozłotej barwie i kwiatowo - miodowych aromatach. W ustach krągłe i aromatyczne, z wyczuwalną słodyczą.
Cena 35,00 zł
Więcej
Dostępny

Indeks: MP_W149

VAL DE REYES BIANCO DULCE

(0)
Kompozycja owoców szczepu Moscatel, lekko dotkniętych szlachetną pleśnią botrytis cinerea i z nieco mniej słodkich winogron Albillo, zbieranych z 20- letnich nasadzeń.
Cena 64,00 zł
Więcej
Dostępny

Indeks: MP_W150

VAL DE REYES TINTO DULCE

(0)
Limitowana produkcja, skomponowana z gron odmiany Tempranillo (Tinto de Toro), dojrzewających w najbardziej wyeksponowanych na słońce winnicach, a tym samym o najwyższej koncentracji cukru w owocach.
Cena 129,00 zł
Więcej
Dostępny

Indeks: MP_W358

BORGO SCOPETO VINSANTO 0,375L 2009

(0)
Tradycyjne, deserowe wino skomponowane z odmian Trebbiano Toscano (60%) i Malvasia, ze świetnym potencjałem przechowywania. Kraj: Włochy Region: Toskania Producent: Caparzo Apelacja: DOC Vin Santo del Chianti Classico Kolor: białe Smak: słodkie Poj.: 0,375 Zaw. Alk. %: 16 Rocznik: 2009
Cena 157,00 zł
Więcej
Ostatnie sztuki w magazynie

Indeks: IF_3931

Freegold biały

(0)
Wino produkowane ze szczepu muskat aleksandryjski, jednego z najpopularniejszych w hiszpańskim regionie Walencja.
Cena 28,00 zł
Więcej
Dostępny

Indeks: MP_92123

Castello Di Brolio Vin Santo Ricasoli 2010

(0)
Klasyka słodyczy z Toskanii. Znakomite wino skomponowane w 90% z gron Malvasia, uzupełnionych Trebbiano i Sangiovese, zbieranych w optymalnej fazie dojrzałości, a następnie podsuszanych przez 3 miesiące. Dojrzewało przez 7 lat w dębowych beczkach. 
Cena 247,00 zł
Więcej
Dostępny

Indeks: MP_262334

Speri Recioto La Roggia 0,5L

(0)
Wino jest mieszanką 2 szczepów typowych dla regionu: Corvina Veronese i Rondinella, pochodzących tylko z winnicy La Roggia.  Gotowe wino dojrzewa 18 - 24 miesięcy w nowych dębowych beczkach, następnie 12 miesięcy leżakuje w butelce.
Cena 262,00 zł
Więcej
Dostępny

Indeks: MP_82122

IQONE Sauternes Quancard

(0)
Jest to wyjątkowo wysokiej jakości Sauternes. Winogrona w 100% odmiany Sémillon. Charakteryzuje je piękny miedziano-złoty kolor. Niezwykle bogaty, głęboki, a jednocześnie subtelny aromat mieszających się nut miodu, kandyzowanych pomarańczy oraz śliwek w brandy. 
Cena 199,00 zł
Więcej
Dostępny