Kategorie
Fenomenalne i słodkie Moscato di Asti to jedno z najpopularniejszych win regionu. Barwa słomkowa ze złotymi refleksami. Intensywny aromat akacji, glicynii i świeżych owoców. W smaku słodkie z kremową teksturą. Finisz przyjemny, długi z mocno wyczuwalnymi akcentami miodu i brzoskwiń. Świetne z tartą morelową, sałatkami ze świeżych owoców i ciastem...
Fenomenalne słodkie wino skomponowane z winogron odmian Semillon i Sauvignon Blanc, fermentowanych w obniżonej temperaturze aby uwypuklić owocowe aromaty. W nosie wyczuwalne nuty miodu, moreli, smażonych konfitur z owoców tropikalnych i słodkich, dojrzałych śliwek. Usta doskonale zbalansowane z dobrze wyważoną słodyczą i przyjemnym, świeżym finiszem z...
Ujmująca kompozycja klasycznych bordoskich odmian: Cabernet Sauvignon i Merlot, o pięknej, rubinowej szacie i przyjemnych kwiatowych aromatach. W ustach wyczuwalna słodycz i aromaty smażonych, owocowych powideł.
Ujmująca kompozycja klasycznych odmian Colombard, Semillon i Ugni Blanc, o jasnozłotej barwie i kwiatowo - miodowych aromatach. W ustach krągłe i aromatyczne, z wyczuwalną słodyczą.
Eleganckie słodkie wino skomponowane z winogron Chenin Blanc z późnego zbioru, winifikowane i dojrzewane w dębowych beczkach. W ustach krągłe i miękkie, ze świeżym aromatem i dobrą strukturą. Wyczuwalne intensywne aromaty owoców egzotycznych, odrobina miodu i białych kwiatów. Finisz długi, z nutami suszonych i kandyzowany owoców i ziaren kawy.
Skomponowane z winogron szczepów Semillon i Sauvignon Blanc dotkniętych szlachetną pleśnią botrytis cinerea.
Słodka kompozycja odmian Semillon (85%) i Sauvignon Blanc (15%) z apelacji Loupiac.
Kompozycja owoców szczepu Moscatel, lekko dotkniętych szlachetną pleśnią botrytis cinerea i z nieco mniej słodkich winogron Albillo, zbieranych z 20- letnich nasadzeń.
Wino o barwie głębokiego złota ze wspaniałymi bursztynowymi przebłyskami, w którego aromacie odnajdziemy nuty miodu i rodzynek.
Tradycyjne, deserowe wino skomponowane z odmian Trebbiano Toscano (60%) i Malvasia, ze świetnym potencjałem przechowywania.Kraj: Włochy Region: Toskania Producent: Caparzo Apelacja: DOC Vin Santo del Chianti Classico Kolor: białe Smak: słodkie Poj.: 0,375 Zaw. Alk. %: 16 Rocznik: 2009
Wino pochodzące z hiszpańskiej Walencji. Wyprodukowane ze szczepów muskat aleksandryjski i garnacha.
Wino produkowane ze szczepu muskat aleksandryjski, jednego z najpopularniejszych w hiszpańskim regionie Walencja.
Piękna równowaga słodyczy i kwasowości. W ustach świeże, pełne, kwiatowo- muszkatowe aromaty zakończone długim finiszem.
Klasyka słodyczy z Toskanii. Znakomite wino skomponowane w 90% z gron Malvasia, uzupełnionych Trebbiano i Sangiovese, zbieranych w optymalnej fazie dojrzałości, a następnie podsuszanych przez 3 miesiące. Dojrzewało przez 7 lat w dębowych beczkach.
Wino jest mieszanką 2 szczepów typowych dla regionu: Corvina Veronese i Rondinella, pochodzących tylko z winnicy La Roggia. Gotowe wino dojrzewa 18 - 24 miesięcy w nowych dębowych beczkach, następnie 12 miesięcy leżakuje w butelce.
Jest to wyjątkowo wysokiej jakości Sauternes. Winogrona w 100% odmiany Sémillon. Charakteryzuje je piękny miedziano-złoty kolor. Niezwykle bogaty, głęboki, a jednocześnie subtelny aromat mieszających się nut miodu, kandyzowanych pomarańczy oraz śliwek w brandy.
Wino deserowe. W nosie intensywne, z dominującymi aromatami suszonych śliwek i wiśni. Na podniebieniu skoncentrowane, aksamitne, o bogatym smaku pełnym nut rodzynek, wiśni i migdałów. Polecane do słodyczy, czekolady, ziołowych serów podawanych z czerwonymi owocami i figami.
Słodka Madera o jasnozłotej barwie, skomponowana z winogron odmiany Malvasia, zbieranych z winnic w Sao Jorge. Kompozycja najlepszych win, leżakujących w beczkach z francuskiego dębu przez 10 lat. Wyczuwalne kwiatowe aromaty, z nutami dojrzałych cytrusów, miodu i migdałów. W ustach bogata, intensywna i długa.
Wyjątkowa kompozycja najlepszych win ze szczepu Malvasia wybranych aby stworzyć specjalną Maderę z autorskiej kolekcji właściciela Barbeito – Ricardo. Wszystkie te wina dojrzewały w beczkach z dębu francuskiego przez minimum 20 lat, następnie zostały przez niego osobiście wypróbowane i zblendowane.
Słodka Madeira skomponowana z winogron odmiany Tinta Negra zbieranych z winnic Estreito de Camara de Lobos i Sao Vicente. Po tradycyjnym dla tego trunku procesie estufagem, dojrzewa przez 3 lata w dębowych beczkach. Głęboka, złoto-brązowa szata. Wino pełne aromatów toffi, kawy, melasy, czekolady i powideł owocowych. Okrągłe i miękkie, z długim , słodkim...
Tradycyjne wino deserowe produkowane od czasów średniowiecza. Wytwarzane jest metodą „późnego zbioru” z gron odmiany Biały Muscat. Klasycznie fermentowane w beczkach z francuskiego dębu, następnie, przez 24 miesiące dojrzewa w beczce i kolejny rok leżakuje w butelce.
W historii winiarstwa słodkie wina zajmują bardzo ważne miejsce z uwagi na skomplikowany proces ich produkcji. Polega on na fermentowaniu zawartego w owocach cukru w alkohol, ale również istotne jest uzyskanie pożądanej ilości cukru resztkowego. Z uwagi na dość złożony proces powstawania wina słodkie stanowią wyzwanie dla wielu producentów. Są to alkohole cenione, nie tylko przez kobiety, ale również amatorów markowych i dobrej jakości trunków. Do produkcji win słodkich używa się gron z późnego zbioru, winogron zaatakowanych przez szlachetną pleśń botrytis cinerea, gron pozostających na krzewach do samych przymrozków oraz suszonych winogron. Wina słodkie w przeważającej większości są białe, z uwagi na to, że w jasnych odmianach gron istnieje znacznie lepsza zdolność do koncentracji odpowiedniej ilości cukru. Słodkie winogrona z późnego zbioru stanowią doskonałą podstawę do tworzenia tego rodzaju trunków. Pozostawione na krzewach stają się przejrzałe, a nawet wysuszone. Dzięki temu, koncentracja cukrów w uzyskanym z nich moszczu jest znacznie większa. Metoda pędzenia wina słodkiego z późnego zbioru jest dość kosztowna i nie każda winnica może sobie pozwolić na tego typu proces. Samo opóźnianie zbiorów sprawia, że właściciel winnicy ryzykuje całkowitą utratę plonów, szczególnie z uwagi na niekorzystne warunki pogodowe. Ponadto, zbyt późny zbiór obniża wydajność z jednego hektara, co oznacza, że do wytworzenia wina słodkiego potrzeba znacznie więcej gron, niż w przypadku produkcji win wytrawnych. Najsłynniejsze wina z późnego zbioru to te produkowane w krajach niemieckojęzycznych. Wina słodkie mogą być również produkowane z winogron pokrytych szlachetną pleśń, która powoduje usunięcie z owoców wody, przez co wysuszone grona posiadają wyższą koncentrację cukru, składników aromatycznych i kwasów. Produkcja wina słodkiego polega także na zatrzymaniu procesu fermentacji poprzez dodatek wysokoprocentowego spirytusu lub destylatu gronowego. Rekomendujemy Ci zakup win słodkich, zarówno czerwonych, jak i białych, pochodzących z Sycylii, Węgier czy Toskanii.
Możesz zdecydować się na wina ze szczepów Semilion, Muscat, Trebblano, Toscano, Malvasia czy Sauvignion Blanc. W oferowanych przez nas winach słodkich zawartość alkoholu kształtuje się na poziomie, od 9 % do 16%. Posiadamy tradycyjne wina deserowe, których powstanie datuje się na czasy średniowiecza. Oferujemy Ci zakup kompozycji win klasy Tawny oraz znakomitej jakości Porto. Wina słodkie, które zamówisz na naszej stronie online należy podawać w temperaturze nie wyższej niż 15 stopni Celsjusza. Naszym klientom oferujemy trunki z najlepszych źródeł, produkowane według tradycyjnych metod z wyselekcjonowanych szczepów winogron. W bogatym asortymencie naszego sklepu internetowego znajdziesz szeroki wybór win słodkich, które możesz podawać do deserów, lodów, ciast, leguminy, kawy, kremów, budyniów i ciasteczek. Według zasad savoir vivre, wina deserowe serwuje się na końcu posiłku, by delektować się ich wyśmienitym smakiem.