Kategorie
To wspaniały przykład jak mineralne i „czyste” może być Moscato de Asti. Fermentowane w kadziach ze stali nierdzewnej by zachować jego naturalne walory aromatyczno-smakowe. Piękny bukiet z dominacją gruszki, brzoskwini i ziół: przede wszystkim szałwi i mięty. W ustach gęste, mineralne, o urzekającym, słodkim, lekkim finiszu.
Ujmująca kompozycja klasycznych bordoskich odmian: Cabernet Sauvignon i Merlot, o pięknej, rubinowej szacie i przyjemnych kwiatowych aromatach. W ustach wyczuwalna słodycz i aromaty smażonych, owocowych powideł.
Ujmująca kompozycja klasycznych odmian Colombard, Semillon i Ugni Blanc, o jasnozłotej barwie i kwiatowo - miodowych aromatach. W ustach krągłe i aromatyczne, z wyczuwalną słodyczą.
Kompozycja owoców szczepu Moscatel, lekko dotkniętych szlachetną pleśnią botrytis cinerea i z nieco mniej słodkich winogron Albillo, zbieranych z 20- letnich nasadzeń.
Limitowana produkcja, skomponowana z gron odmiany Tempranillo (Tinto de Toro), dojrzewających w najbardziej wyeksponowanych na słońce winnicach, a tym samym o najwyższej koncentracji cukru w owocach.
Wino o barwie głębokiego złota ze wspaniałymi bursztynowymi przebłyskami, w którego aromacie odnajdziemy nuty miodu i rodzynek.
Tradycyjne, deserowe wino skomponowane z odmian Trebbiano Toscano (60%) i Malvasia, ze świetnym potencjałem przechowywania.Kraj: Włochy Region: Toskania Producent: Caparzo Apelacja: DOC Vin Santo del Chianti Classico Kolor: białe Smak: słodkie Poj.: 0,375 Zaw. Alk. %: 16 Rocznik: 2009
Wino pochodzące z hiszpańskiej Walencji. Wyprodukowane ze szczepów muskat aleksandryjski i garnacha.
Wino produkowane ze szczepu muskat aleksandryjski, jednego z najpopularniejszych w hiszpańskim regionie Walencja.
Klasyka słodyczy z Toskanii. Znakomite wino skomponowane w 90% z gron Malvasia, uzupełnionych Trebbiano i Sangiovese, zbieranych w optymalnej fazie dojrzałości, a następnie podsuszanych przez 3 miesiące. Dojrzewało przez 7 lat w dębowych beczkach.
Wino jest mieszanką 2 szczepów typowych dla regionu: Corvina Veronese i Rondinella, pochodzących tylko z winnicy La Roggia. Gotowe wino dojrzewa 18 - 24 miesięcy w nowych dębowych beczkach, następnie 12 miesięcy leżakuje w butelce.
Jest to wyjątkowo wysokiej jakości Sauternes. Winogrona w 100% odmiany Sémillon. Charakteryzuje je piękny miedziano-złoty kolor. Niezwykle bogaty, głęboki, a jednocześnie subtelny aromat mieszających się nut miodu, kandyzowanych pomarańczy oraz śliwek w brandy.
Wino deserowe. W nosie intensywne, z dominującymi aromatami suszonych śliwek i wiśni. Na podniebieniu skoncentrowane, aksamitne, o bogatym smaku pełnym nut rodzynek, wiśni i migdałów. Polecane do słodyczy, czekolady, ziołowych serów podawanych z czerwonymi owocami i figami.
Wino białe, słodkie, mocno owocowe. Bukiety dojrzałego melona, brzoskwiń i banana.
Hiszpańskie słodkie wzmacniane wino przepełnione aromatami owoców cytrusowych wzbogaconymi o nuty białych kwiatów.
Białe, przyjemnie słodkie wino hiszpańskie przepełnione aromatami owoców cytrusowych wzbogaconymi o nuty białych kwiatów.
Słodkie wino o ciepłej, złocistej barwie, kuszące aromatami miodu i kwiatów. Na podniebieniu łagodne i eleganckie, o przyjemnie słodkim smaku dojrzałych jasnych owoców Wino wegańskie.
Wyjątkowa, urzekająco słodka kompozycja gron Sauvignon Blanc i Riesling. Barwa złota. Bukiet obfituje w nuty mandarynki, moreli i miodu. W smaku słodycz jest pięknie zrównoważna kwasowością.
Słodkie, białe wino z winnicy zielonogórskiej.
Słodka Madera o jasnozłotej barwie, skomponowana z winogron odmiany Malvasia, zbieranych z winnic w Sao Jorge. Kompozycja najlepszych win, leżakujących w beczkach z francuskiego dębu przez 10 lat. Wyczuwalne kwiatowe aromaty, z nutami dojrzałych cytrusów, miodu i migdałów. W ustach bogata, intensywna i długa.
Wyjątkowa kompozycja najlepszych win ze szczepu Malvasia wybranych aby stworzyć specjalną Maderę z autorskiej kolekcji właściciela Barbeito – Ricardo. Wszystkie te wina dojrzewały w beczkach z dębu francuskiego przez minimum 20 lat, następnie zostały przez niego osobiście wypróbowane i zblendowane.
W historii winiarstwa słodkie wina zajmują bardzo ważne miejsce z uwagi na skomplikowany proces ich produkcji. Polega on na fermentowaniu zawartego w owocach cukru w alkohol, ale również istotne jest uzyskanie pożądanej ilości cukru resztkowego. Z uwagi na dość złożony proces powstawania wina słodkie stanowią wyzwanie dla wielu producentów. Są to alkohole cenione, nie tylko przez kobiety, ale również amatorów markowych i dobrej jakości trunków. Do produkcji win słodkich używa się gron z późnego zbioru, winogron zaatakowanych przez szlachetną pleśń botrytis cinerea, gron pozostających na krzewach do samych przymrozków oraz suszonych winogron. Wina słodkie w przeważającej większości są białe, z uwagi na to, że w jasnych odmianach gron istnieje znacznie lepsza zdolność do koncentracji odpowiedniej ilości cukru. Słodkie winogrona z późnego zbioru stanowią doskonałą podstawę do tworzenia tego rodzaju trunków. Pozostawione na krzewach stają się przejrzałe, a nawet wysuszone. Dzięki temu, koncentracja cukrów w uzyskanym z nich moszczu jest znacznie większa. Metoda pędzenia wina słodkiego z późnego zbioru jest dość kosztowna i nie każda winnica może sobie pozwolić na tego typu proces. Samo opóźnianie zbiorów sprawia, że właściciel winnicy ryzykuje całkowitą utratę plonów, szczególnie z uwagi na niekorzystne warunki pogodowe. Ponadto, zbyt późny zbiór obniża wydajność z jednego hektara, co oznacza, że do wytworzenia wina słodkiego potrzeba znacznie więcej gron, niż w przypadku produkcji win wytrawnych. Najsłynniejsze wina z późnego zbioru to te produkowane w krajach niemieckojęzycznych. Wina słodkie mogą być również produkowane z winogron pokrytych szlachetną pleśń, która powoduje usunięcie z owoców wody, przez co wysuszone grona posiadają wyższą koncentrację cukru, składników aromatycznych i kwasów. Produkcja wina słodkiego polega także na zatrzymaniu procesu fermentacji poprzez dodatek wysokoprocentowego spirytusu lub destylatu gronowego. Rekomendujemy Ci zakup win słodkich, zarówno czerwonych, jak i białych, pochodzących z Sycylii, Węgier czy Toskanii.
Możesz zdecydować się na wina ze szczepów Semilion, Muscat, Trebblano, Toscano, Malvasia czy Sauvignion Blanc. W oferowanych przez nas winach słodkich zawartość alkoholu kształtuje się na poziomie, od 9 % do 16%. Posiadamy tradycyjne wina deserowe, których powstanie datuje się na czasy średniowiecza. Oferujemy Ci zakup kompozycji win klasy Tawny oraz znakomitej jakości Porto. Wina słodkie, które zamówisz na naszej stronie online należy podawać w temperaturze nie wyższej niż 15 stopni Celsjusza. Naszym klientom oferujemy trunki z najlepszych źródeł, produkowane według tradycyjnych metod z wyselekcjonowanych szczepów winogron. W bogatym asortymencie naszego sklepu internetowego znajdziesz szeroki wybór win słodkich, które możesz podawać do deserów, lodów, ciast, leguminy, kawy, kremów, budyniów i ciasteczek. Według zasad savoir vivre, wina deserowe serwuje się na końcu posiłku, by delektować się ich wyśmienitym smakiem.